Ne Tammelat https://netammelat.fi Härpäkematkailijat outoja asioita etsimässä Mon, 09 Sep 2019 17:00:26 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.3 https://media.netammelat.fi/blog/2018/11/02193345/cropped-IMG_2895-32x32.jpg Ne Tammelat https://netammelat.fi 32 32 150104347 Sopivat kiikarit mukaan reissuun? https://netammelat.fi/eurooppa/norja/svalbard/sopivat-kiikarit-mukaan-reissuun/ https://netammelat.fi/eurooppa/norja/svalbard/sopivat-kiikarit-mukaan-reissuun/#respond Mon, 09 Sep 2019 16:56:13 +0000 https://netammelat.fi/?p=12006

Kaupallinen yhteistyö Kameraliike.fi Tutustuminen planeettamme äärimmäisiin kolkkiin on kiehtonut meitä aina. On hienoa nähdä korkeimpia vuoria ja rakennuksia sekä käydä mahdollisimman matalalla merenpinnan alapuolella. On kiehtovaa päästä kulkemaan suurimmissa kaupungeissa ja vierailla pienimmissä valtioissa. Oli siis miltei väistämätöntä pyrkiä jossain vaiheessa mahdollisimman pohjoiseen. Paras paikka päästä lähimmäs pohjoisnapaa ilman retkikuntaa ja hiihtovarusteita on ehdottomasti Huippuvuorilla. Kun kohde oli päätetty, meillä oli vielä noin puoli vuotta aikaa tutustua Huippuvuoren tarjoamiin kokemuksiin entistä tarkemmin. Ymmärsimme nopeasti, että tällä kertaa silmänruokaa oli tarjolla…

The post Sopivat kiikarit mukaan reissuun? appeared first on Ne Tammelat.

]]>

Kaupallinen yhteistyö Kameraliike.fi

Tutustuminen planeettamme äärimmäisiin kolkkiin on kiehtonut meitä aina. On hienoa nähdä korkeimpia vuoria ja rakennuksia sekä käydä mahdollisimman matalalla merenpinnan alapuolella. On kiehtovaa päästä kulkemaan suurimmissa kaupungeissa ja vierailla pienimmissä valtioissa. Oli siis miltei väistämätöntä pyrkiä jossain vaiheessa mahdollisimman pohjoiseen.

Paras paikka päästä lähimmäs pohjoisnapaa ilman retkikuntaa ja hiihtovarusteita on ehdottomasti Huippuvuorilla. Kun kohde oli päätetty, meillä oli vielä noin puoli vuotta aikaa tutustua Huippuvuoren tarjoamiin kokemuksiin entistä tarkemmin. Ymmärsimme nopeasti, että tällä kertaa silmänruokaa oli tarjolla kenties enemmän kuin vielä millään aikaisemmalla matkallamme.

Sopivien kiikarien valinta

Emme ole kumpikaan kiikarien tai optiikan alan asiantuntijoita, joten kävimme Kameraliike.fi:n kivijalkamyymälässä Mikkelissä kertomassa tarpeistamme ja kuulemassa neuvoja. Saimmekin erinomaista ohjeistusta ja tarpeitamme kuunneltiin.

Tarvitsimme kiikarit, joissa yhdistyisi käyttökelpoisuus erilaisissa kohteissa. Tällä kertaa olimme menossa Huippuvuorilla, jossa tarkkailisimme mahdollisesti kaukanakin olevia eläimiä valaistuksessa, jossa aurinko paistaa matalalta suurin piirtein puolet vuodesta ja lopun aikaa on kaamos.

Huippuvuoret Longyearbyen

Matkamme ajoittui elokuun loppuun, jolloin aurinko laskee ensimmäistä kertaa kesän jälkeen. Toivoimme kuitenkin kiikareita, jotka toimisivat myös täysin toisenlaisessa ympäristössä, mikä se sitten tulee olemaankaan. Jonkinlaiset yleiskiikarit siis. Matkakiikareina ne eivät saisi olla kovin suuret tai painavat ja lisäksi ne eivät saisi maksaa aivan holtittomasti. Asetimme hintakatoksi noin 500 €. Jätimme lopullisen merkin ja mallin valinnan Kameraliike.fi:n henkilökunnan asiantunteviin hoteisiin ja näin kannatti tehdä.

Sovimme Kameraliike.fi:n kanssa yhteistyöstä ja saimme mukaan testattavaksemme kahdet kiikarit. Kiikarit olivat kompakti Nikon Sportstar EX 8×25 DCF sekä järeämpi Nikon Monarch 5 10×42. Kiikarit osoittautuivat matkalla kullan arvoisiksi lisävarusteiksi.

Nikon Sportstar EX kiikarit
Nikon Monarch kiikarit

Huippuvuorten nähtävyydet

Huippuvuorille on mahdollista matkustaa joko laivalla Tromssasta tai lentäen Norjan kautta. Nykyään ainoastaan SAS:lla ja Norwegianilla on lupa lentää Huippuvuorille. Kansainvälinen lentokenttä sijaitsee pääkaupungissa Longyearbyenissä, parin kilometrin päässä keskustasta.

Jo lentokoneesta näimme upeat vuortenhuiput, jotka vallitsivatkin maisemaa koko vierailumme ajan. Ne näkyivät kaikkialle ja kohosivat valkeine huippuineen jopa yli 3 kilometrin korkeuteen. Vuorten välisissä laaksoissa virtaavat jäätiköt lienevät toinen upea näky, johon ei missä tahansa törmää. Jäätiköistä mereen lohkeavat kappaleet kelluvat meressä kirkkaina ja murtumapinnat jäätikön laidassa hohtavat kirkkaan vaaleansinisinä. Maisemat ovat sanalla sanoen upeat ja ainutlaatuiset!

Huippuvuoret Longyearbyen

Huippuvuorten eläimistö koostuu myös tavallista eksoottisemmista otuksista. Poroja ja lokkeja olemme tottuneet näkemään Suomessakin, mutta Huippuvuorilla elää runsaasti arktisia lintuja, hylkeitä, napakettuja sekä tietenkin jääkarhuja. Täällä ne myös oikeasti joskus eksyvät asutusten lähelle. Ne murtautuvat mökkeihin ryöstämään ruokaa ja joskus niitä tepastelee aivan Longyearbyenin keskustaan saakka. Sieltä ne kyllä ajetaan pikaisesti tiehensä, mutta kaupunkialueen ulkopuolella ne saavat elellä rauhassa omia aikojaan. Meressä elää myös runsaasti erilaisia valaita kuten maito-, ryhä- ja sinivalaita. Näimmepä jopa delfiinilauman!

Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch

Huippuvuorten historia alkaa 1500–1600 luvulta, jolloin siellä metsästettiin hylkeitä, jääkarhuja ja valaita. 1900-luvun vaihteessa siellä alettiin kaivaa hiiltä ja marmorikaivoskin perustettiin ennen kuin se pian lopetettiin kannattamattomana. Nykyään Huippuvuoret on esineistöltäänkin suojeltu. 1950-lukua vanhemmat esineet kuuluvat nykyään luontoon ja niihin ei saa koskea. Mikään uudempi taas ei, joten mitään ei saa jättää jälkeensä. Kaivostoiminta on sallittua, mutta jos kaivos ei kannatakaan, jäljet pitää siivota ennalleen. Tämä tietysti rajoittaa hieman intoa käydä edes etsimään. Paikka on siis upealla tavalla museoitu 1900-luvun puolivälin tilanteeseen. Sulassa sovussa on nähtävillä upea luonto ja ihmisen kosketus, jonka arktinen ilmasto on pakastanut ja säilönyt sellaisekseen.

Kokemukset kiikareista

Katsottavaa oli siis luvassa. Kiitos kiikarien, saimme niitä myös nähdä! Erityisen mukavaa oli se, että saimme mukaamme kahdet kiikarit, joten katseluvuoroista ei tullut riitaa. Vuorethan odottelivat kiltisti katsomistaan, mutta villieläinten kanssa kohtaaminen saattoi olla yhtä nopeasti ohi, kuin se oli alkanutkin.

Laivalla ei saanut lähestyä rantaa alle 300 metrin päähän, joten jäätiköiden ja mahdollisten eläinten katselun kannalta kiikarit olivat todella avuksi. Molemmilla kiikareilla näki hyvin rannalle ja pystyi sihtailemaan näkyykö eläimiä. Kun sellaisia välillä ilmestyi, niitä pystyi aivan hyvin seuraamaan kummilla kiikareilla tahansa. Monarcheissa on kymmenkertainen suurennus, joten niillä toki näki kohteen paremmin. Ne olivat myös kädessä tukevamman oloiset ja sopivat ainakin miehen käteen paremmin. Myös tarkennus onnistui käsineet kädessä Monarcheilla helposti, kun taas Sportstareilla katsellessani riisuin käsineet pois. Onneksi ei ollut aivan mahdottoman kylmä sää.

Hurtigruten Huippuvuoret Svalbard

Sportstarien linssinsuojukset olivat irralliset kupit, joista täytyi pitää erityinen huoli etteivät ne päässeet katoamaan. Tietysti niitä ei ole aivan välttämätöntä pitääkään paikallaan paitsi kuljetuksen aikana. Sportstarien hihnan kiinnitys myös petti yhden kerran kun kiipesin pikaveneeseen rantautumista varten. Onneksi irronnut kiinnike löytyi ehjänä veneen pohjalta. Monarchit soveltuvat siis ehkä hieman rouheampaankin liikkumiseen, kun taas Sportstarit ovat parhaimmillaan rauhallisempaan tiirailuun. Valovoimaltaan kiikarit vaikuttivat ainakin näissä olosuhteissa keskenään aika samanlaisilta. Monarchien merkittävimpänä etuna koimme kymmenkertaisen suurennoksen ja niiden jämäkkyyden kädessä. Sportstarit taas olivat kevyet ja pienikokoiset ja hintaa vain noin kolmasosa Monarcheista. Ottaen nämä ominaisuudet huomioon, niistä oli kyllä hyväksi kilpailijaksi Monarcheille.

Molempien kiikareiden mukana tulivat siistit pehmeät säilytyspussit, joiden kanssa kiikarit eivät vieneet repussa kokoansa enempää tilaa, mutta suojasivat niitä kuitenkin hyvin. Kiikareista sai tukevan otteen kumipinnoitteen ansioista ja ne sai nopeasti säädettyä omille kasvoilleen sopiviksi, kun vaihtelimme kiikareita toistemme kanssa.

Olimme todella tyytyväisiä valittuihin malleihin. Jopa niin tyytyväisiä, että päätimme matkan lopuksi lunastaa molemmat kiikarit itsellemme. Nyt saamme tulevillakin matkoillamme nauttia näistä oivallisista matkakumppaneista.

Vinkit ja oppaat

Tiesitkö muuten, että voit hyödyntää kiikareita kännykän objektiivina, kun asetat kiikarin puhelimen kameran linssin eteen? Pienen treenauksen ja yhteistyön tuloksena saimme ikuistettua tällä tekniikalla jopa Moffen-saarella lekotelleet mursut kuvaan.

Huippuvuoret mursuja

Kameraliike.fi:n sivuilta löytyy myös erinomainen kiikariopas, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, jos olet aikeissa hankkia kiikarit.

Camp Zoe 79 ° 02’ N

The post Sopivat kiikarit mukaan reissuun? appeared first on Ne Tammelat.

]]>
https://netammelat.fi/eurooppa/norja/svalbard/sopivat-kiikarit-mukaan-reissuun/feed/ 0 12006
Risteily Huippuvuorille https://netammelat.fi/eurooppa/norja/svalbard/risteily-huippuvuorille/ https://netammelat.fi/eurooppa/norja/svalbard/risteily-huippuvuorille/#comments Sun, 01 Sep 2019 18:32:47 +0000 https://netammelat.fi/?p=11809

Yhteistyössä mukana Hurtigruten & Kameraliike.fi Pitkäaikainen haaveemme matkasta Huippuvuorille toteutui elokuun lopulla. Lensimme Huippuvuorille Kööpenhaminasta, sillä olimme viettäneet Tanskassa ensin aikaa koiratuttaviemme kanssa. Suoria lentoja ei valitettavasti ollut, joten vaihdoimme konetta Oslossa ja se teki vielä pysähdyksen Tromssassa. Huippuvuorille lennetään muutamia kertoja päivässä SAS:n ja Norwegianin toimesta. Huippuvuorilla asuu noin 3000 ihmistä ja saman verran jääkarhuja. Jokaisella paikallisella on jääkarhutarinoita kerrottavanaan. Palaamme niihin myöhemmissä postauksissa. Hurtigrutenin risteily 80° leveysasteelle Tapasimme Matkamessuilla Hurtigrutenin edustajia ja siitä se ajatus lähti vahvistumaan, että…

The post Risteily Huippuvuorille appeared first on Ne Tammelat.

]]>

Yhteistyössä mukana Hurtigruten & Kameraliike.fi

Pitkäaikainen haaveemme matkasta Huippuvuorille toteutui elokuun lopulla. Lensimme Huippuvuorille Kööpenhaminasta, sillä olimme viettäneet Tanskassa ensin aikaa koiratuttaviemme kanssa. Suoria lentoja ei valitettavasti ollut, joten vaihdoimme konetta Oslossa ja se teki vielä pysähdyksen Tromssassa. Huippuvuorille lennetään muutamia kertoja päivässä SAS:n ja Norwegianin toimesta.

Huippuvuorilla asuu noin 3000 ihmistä ja saman verran jääkarhuja. Jokaisella paikallisella on jääkarhutarinoita kerrottavanaan. Palaamme niihin myöhemmissä postauksissa.

Hurtigrutenin risteily 80° leveysasteelle

Huippuvuoret Svalbard Hurtigruten

Tapasimme Matkamessuilla Hurtigrutenin edustajia ja siitä se ajatus lähti vahvistumaan, että haluamme ehdottomasti nähdä Huippuvuoria laajemmin kuin sen eniten asutun Longyearbyenin. Tutkimusristeily 1956 rakennetulla M/S Nortdstjernilta kuulosti erilaiselta kuin mikään aiempi matkamme, joten odotimme sitä malttamattomina koko kevään ja kesän.

Meitä matkustajia oli laivalla 77 ja miehistön jäseniä 37. Oppaita oli mukana kahdeksan ja he huolehtivat päivittäisistä retkistä ja auttoivat kaikissa ongelmatilanteissa. Tosin kaikki oli organisoitu laivalla niin hienosti, että ongelmatilanteita ei oikeastaan päässyt edes syntymään.

Huippuvuoret Svalbard Hurtigruten

Tutustuimme lähes koko laivan henkilökuntaan, joista suurin osa oli filippiineiltä kapteeni mukaan lukien. Tunnelma laivalla olikin erittäin positiivinen, sillä miehistöltä ei hyytynyt hymy missään tilanteessa.

Risteilymme kesti tiistaista perjantaihin ja pakettiin sisältyi lisäksi kaksi hotelliyötä Longyearbyenissa. Teimme yhteensä kuusi pysähdystä maihin risteilyn aikana, joista asuttuja kohteita olivat venäläistaustainen Barentsburg sekä tutkijoiden asuttama Ny-Ålesund. Muihin kohteisiin rantauduimme pienillä veneillä ja niissä ei ollut vakituista asutusta.

Huippuvuoret Svalbard

Vietimme yhden lisäyön Longyearbyenissa, sillä halusimme kierrellä kaupungissa vielä omatoimisesti. Asuimme viikon aikana kolmessa eri hotellissa, sillä hotellit ovat erittäin varattuja sesonkiaikaan.

Sää ja pukeutuminen Huippuvuorilla

Saimme Hurtigrutenilta etukäteen hyvän listauksen varusteista, jotka kannattaisi ottaa mukaan. Uimapukua hieman ihmettelimme, mutta siihenkin löytyi selitys, kun muutamassa pysähtymispaikassa sai mennä uimaan noin kolmeasteiseen veteen. Kerrospukeutuminen oli avainsana ja toppatakeille, hanskoille sekä pipoille oli käyttöä joka päivä. Sää vaihteli nollasta plus kymmeneen asteeseen ja vain muutamana päivänä satoi. Sää vaihteli etenkin risteilyn aikana hurjan nopeasti, joten veden- ja tuulenkestävät lämpimät vaatteet olivat erittäin tärkeät.

Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch

Pakkaa reissulle mukaan laadukkaat kiikarit

Saimme Kameraliike.fi:stä mukaan kahdet kiikarit (Nikon Monarch 5 10×42 sekä Nikon Sportstar EX 8×25), jotka olivat ehdottoman tärkeät olla mukana reissulla. Ilman niitä moni hieno asia olisi jäänyt näkemättä. Teemme kiikareista vielä oman postauksen lähiviikkojen aikana.

Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch
Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch
Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch

Alamme purkamaan satoja ellei tuhansia kuvia ja kymmeniä videoita tulevien viikkojen aikana, jotta pääsette sukeltamaan syvemmin Huippuvuorten ainutlaatuiseen tunnelmaan ja myös asioihin, mitä kannattaa huomioida, jos reissukärpänen puraisee.

Ensi vuosi saattaa olla viimeinen M/S Nordstjernille, joten kannattaa toimia nopeasti, jos tämänkaltainen risteily Hurtigrutenilla kiinnostaa. Risteilykausi alkaa heti tammikuussa ja talvi on varmasti upeaa aikaa vierailulle.

Huippuvuoret Svalbard

Matka oli ihan kertakaikkisen upea. Näimme mielettömän hienoja jäätiköitä, upeita eläimiä ja tapasimme aivan mahtavia ihmisiä, joista osan kanssa ystävystyimme niin, että pohdimme yhdessä jo seuraavia reissukohteita.

Huippuvuoret Svalbard

Suuret kiitokset vielä yhteistyömahdollisuudesta Hurtigrutenille ja kiikareista Kameraliike.fi!

Mikkelin Valokuvausliike kameraliike
Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch

Saimme paljon mahtavia vinkkejä Sarin blogista Huippuvuorille:

Kohdeopas: Huippuvuoret (Svalbard) ?? | La Vida Loca 2.0 Matkablogi

Suunnitelmissa matka Huippuvuorille? Mietitkö milloin on paras aika matkustaa? Mitä kannattaa nähdä ja mitä tehdä? Missä yöpyä ja mitä syödä? Millainen hintataso on, ja onko siellä oikeasti niin kylmä kuin voisi leveyspiirien perusteella kuvitella? Tähän oppaaseen olen koonnut perustietoja ja vinkkejä kaikille niille, jotka suunnittelevat matkaa Huippuvuorille.

The post Risteily Huippuvuorille appeared first on Ne Tammelat.

]]>
https://netammelat.fi/eurooppa/norja/svalbard/risteily-huippuvuorille/feed/ 4 11809
Ravintola Fat Lizard, Espoo https://netammelat.fi/eurooppa/suomi/espoo/ravintola-fat-lizard/ https://netammelat.fi/eurooppa/suomi/espoo/ravintola-fat-lizard/#respond Mon, 19 Aug 2019 14:33:40 +0000 https://netammelat.fi/?p=12011

* Yhteistyössä Ravintola Fat Lizard

Kävimme tutustumassa Ravintola Fat Lizardin tarjoiluihin. Luvassa vegeystävällistä ruokaa ja maukasta olutta.

The post Ravintola Fat Lizard, Espoo appeared first on Ne Tammelat.

]]>
* Yhteistyössä Ravintola Fat Lizard

Käytämme matkoillamme luonnollisesti runsaasti ravintolapalveluita. Niistä on tullut kuitenkin erikseen kirjoitettua harvakseltaan. Katrin ruokavalio koostuu kasviksista ja kalasta, ja Ilkka taas on kaikkiruokainen sekä pitää hyvästä oluesta. Ruokapaikat tuleekin mahdollisuuksien mukaan valikoitua huolella, koska tiedämme mistä pidämme ja mitä haluamme. Siksi olikin samalla sekä odottamatonta, että osuvaa, kun Ravintola Fat Lizard kutsui meidät tutustumaan ravintolan tarjontaan. Fat Lizard on ennestään Ilkalle tuttu erinomaisista oluistaan, mutta ravintola oli vielä kokematta, vaikka se osuu hyvin siihen kategoriaan, jonka valitsisimme itse muutenkin.

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Ravintola Fat Lizardin kanssa

Ravintolailtaa edeltävänä päivänä saapui sähköpostitse pöytävarauksesta kertova viesti. Tämä toimi kätevästi samalla muistutuksena sekä meille, että vahvistuksena ravintolan suuntaan, että pöytävaraus on edelleen voimassa. Toki muistimme kyllä itse, että olimme menossa, mutta ottaen huomioon viestistä aiheutuvan pienen vaivan ja sen mahdollisesti antaman isomman hyödyn puolin ja toisin, tämä oli meistä hauska ja hyödyllinen lisäpalvelu.

Ravintola Fat Lizard

Saavuimme Otaniemeen metrolla Helsingin suunnasta. Ravintola Fat Lizard sijaitsee Aalto-yliopiston metropysäkin lähellä. Jos tulet Helsingin suunnasta, valitse menosuunnan puoleinen poistumistie. Ravintolan edustalla seisoo vahdissa Fat Lizard -kuorma-auto ja sen takana itse ravintolan edustalla terassialue.

Ravintolasali oli avara ja siisti. Hovimestari otti meidät vastaan ja ohjasi pöytäämme, jonka jälkeen loppuillastamme huolehti varmoin ottein tarjoilijamme Reymond.

Olin jo sisäänkäynnillä pannut merkille, että tarjolla on kuin onkin ennestään tuntemattomia Fat Lizard -panimon oluita. Fat Lizardin oluet ovat kaupan hyllyiltä tuttuja, ja ovat tällä hetkellä markettioluiden parhaimmistoa, ainakin itseni mielestä. Sensijaan kauppavahvuisia väkevämpiä oluita en ollut aiemmin nähnyt, ja odotinkin uteliaana mahdettaisiko sellaisia kuitenkin panna. Vastaus on kyllä pannaan, mutta Alkon hyllyillä niitä ei nähdä.

Väkevämpiä Fat Lizard -oluita saa erinäisten olutravintoloiden hanoista tai panimon omasta myymälästä. Koska nämä oluet olivat minulle ennestään tuntemattomia, omat juomavalintani muodostuivat tänään näistä kolmesta Fat Lizardin IPA-oluesta. Ruokasalin laidassa, keittiön nurkan takana, kohoavat viinikaapin hyllyt. Listan ja hyllykön perusteella myös viinivalikoima on vakuuttava. Katri jätti oluenmaistelun Ilkalle ja valitsi omat juomansa viinilistalta.

Juomapuolen lisäksi myös ruokalista vakuutti. Pääruoista esiin nousi heti Wagyu-ulkofilepihvi ja hummeripasta sekä hyvät vegevaihtoehdot. Alkupaloista oli jopa vielä vaikeampi valita. Ruokailun aikana moniin naapuripöytiin kannettiin herkullisen näköisiä pizzoja. Kaikenkaikkiaan ruokalistalta tuntuu löytyvän runsaasti monenlaista, vaikka se on kuitenkin saatu pysymään järkevän kokoisena. Baaritiskillä oli vieläpä lasitölkissä herkkupaloja karvaisille ystäville, jotka ovat tervetulleita ravintolan terassille. Palannemme pizzalle Pluton kanssa vielä ennen syysmyrskyjä!

Ravintola Fat Lizard

Alkuruuat

Alkupaloiksemme valikoitui Katrille Asparagus & Egg ja Ilkalle Scallop Aguachile. Parsan ja uppomunan pyhä liitto ei voi mennä pahasti metsään. Muna oli hyvin kypsennetty ja parmesaani toi annokseen mukavaa rapeutta. Kampasimpukat tarjottiin raakana, ohuiksi siivuiksi viipaloituna maukkaassa liemessä. Tässä annoksessa pyhän symbioosin muodostivat chili ja korianteri. Vaikka ne eivät olleetkaan ns. annoksen pääroolissa, tämä näytös vietiin komeasti maaliin niiden voimalla. Kampasimpukka on maultaan mieto, joten se oli läsnä ehkä vain rakennetta tuomassa. Onneksi runsaan makuinen liemi ja mausteet olivat kuitenkin oivallinen kokonaisuus.

Alkupalojen kanssa nautimme Fat Lizardin Dry Crusade Brut IPA:n ja Henriot Brut Souverain samppanjaa. Dry Crusade oli nimensä mukaisesti kuiva ja melko kevyt maultaan. Tuoksussa tuprahteli voimakkaimmin läpi Citra. Samppanja kelpasi hyvin Katrille, joka tunnetusti jättää kyllä juomatta jos maku ei miellytä.

Pääruuat

Pääruoaksi valitsimme Veggie Tacon sekä Lobster Pappardellen. Tacot olivat täytetty runsaalla määrällä täytteitä. Annoksessa oli runsaasti erilaisia rakenteita ja maussa reilusti potkua. Erityisenä huomiona ja kiitoksena annoksesta se, että sitä ei oltu rakennettu sienten ympärille. Monesti kasvisvaihtoehdot sisältävät sientä, mutta tässä on hyvä esimerkki täysipainoisesta kasvisannoksesta kokonaan ilman.

Hummeriannoksen avuksi tuotiin kippo ja hummerihaarukka. Annos oli todella näyttävän näköinen. Pyrstön irrotus onnistuu vielä pelkällä haarukalla ja veitsellä, mutta saksen ja nivelten irroitteluun ja kaivamiseen tarvitaan oma ruokailuväline. Kuori asianmukaisesti rikottu jo keittiössä, joten lihat sai helposti ongittua parempiin suihin. Käsitöitä ja roskaahan äyriäisten syömisestä syntyy, mutta sitä varten oli kulho. Täytyy tunnustaa, että olen joskus ollut hummerin kanssa pahemmassakin pulassa, esimerkiksi Nizzassa pari vuotta sitten. Hummeri on kuitenkin niin hyvää herkkua, että sitä kannattaa maistaa!

Pääruoan kanssa nautimme Terroirs Vivants Roséta sekä Dixie Highway Florida IPAa. Dixie Highwayssä oli niin läpitunkeva hapan maku, että arvelin jo hetken tarjoilijan tuoneen vahingossa tuopillisen jotain sour-olutta. Googletin hieman ja päädyin sivulle jossa kyseistä olutta esiteltiin. Sieltä löytyi tieto, että olut on maustettu kalamansilla! Kyseessä on itselleni ennestään tuntematon sitrushedelmä. Tai ainakaan en tiedä sitä maistaneeni aiemmin. Olut oli hapan ja sitruksinen, mutta toimi hummeripastan kaverina aika mukavasti. Jälkiruuaksi tilasin kuitenkin itselleni Conan Juice Vermont IPA:n, joka oli omaan suuhuni parhaimman makuinen illan oluista.

Jälkiruuat

Pääruokien jälkeen totesimme, että tilaa löytyy aina vielä yhdelle suklaasta loihditulle jälkiruoalle. Jos jälkiruoka on nimeltään Happy Ending – ‘Death By Chocolate‘, eikö siihen jo sisälly jonkinlainen takuu. Tämä annos oli spektaakkelinomainen pöytään saapumisestaan alkaen aina viimeiseen lusikankaapaisuun saakka. Sain sitä itsekin hieman maistaa. En oikein osaa muuta sanoa, kuin että h*mmetin hyvältä se näytti kadotessaan vikkelästi lautaselta.

Itse aioin alunperin maistaa pirtelön, mutta päätin ottaa jätskiannoksen. Makuvaihtoehtoja olikin kunnioitettava lista. Oma valintani osui porkkanakakkujäätelöön ja tästä voineekin arvata, ettei vaihtoehdot rajoittuneet perinteisiin vaniljaan, mansikkaan ja suklaaseen. Jätskipallo ei joutunut sulamaan yksin lautasella, vaan mukaan oli turistettu mojovasti kermavaahtoa, pirteän happamia viinimarjoja, mansikoita sekä keksinmuruja.

Olutmaistiaiset

Ravintola Fat Lizard

Bonuksena jäätelön jälkeen eteeni kannettiin vielä jälkiruoka nro 2, eli tarjottimella maistiaiset viidestä eri oluesta. Kolme ensimmäistä olivat itseasiassa samoja, jotka olin jo ehtinyt nauttia ruoan kanssa, mutta kaksi muuta olivat Tired Uncle Brewing co:n Fruit Basket Sour Ale sekä Paloaseman Panimon Hämy Mara. Olen yrittänyt uteliaisuuttani maistella sour-oluita, enkä ihan täysin ole vieläkään tätä genreä ymmärtänyt. On sieltä muutamia ihan mukavia oluita löytynyt, Fruit Basket Sour Ale on yksi niistä. Tykkään kuitenkin edelleen eniten ankarasti humaloidusta IPA:sta ja sen johdannaisista. Niinpä pidin näistäkin kahdesta enemmän Hämy Marasta, joka on tyyliiltään pale ale. Pale alen kanssa jään jotenkin aina kaipaamaan sitä humalan pistävää kitkeryyttä. Oluista illan suosikiksi nousikin Conan Juice Vermont IPA.

Ravintola Fat Lizard

Ilta oli mukava ja saimme syödä herkullisia annoksia. Juttelimme vielä hetken Raymondin kanssa ja lähdimme matkustamaan metrolla takaisin kohti Helsinkiä. Kiitokset Reymondille erinomaisesta huolenpidosta ja palvelusta. Salamat! Ja kiitokset Ravintola Fat Lizardille mahtavista tarjoiluista. Tulemme vielä tapaamaan!

Ravintola Fat Lizard

Instagramista löytyvät tunnelmat paikan päältä

Fat Lizard – @netammelat

See Instagram ‘Fat Lizard’ highlights from Ne Tammelat (@netammelat)

* Yhteistyössä Ravintola Fat Lizard

Ravintola Fat Lizard | Otaniemi, Espoo

Espoo, get ready to loosen your belt. Ravintola Fat Lizard Otaniemessä tarjoilee aidot puu-uuni pizzat, Fat Steakit ja Fat Platterit asiaankuuluvine ruokajuomineen. Tule käymään!

P.S. Suurin osa artikkelin kuvista on otettu puhelimilla iPhoneXs sekä Huawei Pro30, jotka ovat meillä lainassa Elisalta.

The post Ravintola Fat Lizard, Espoo appeared first on Ne Tammelat.

]]>
https://netammelat.fi/eurooppa/suomi/espoo/ravintola-fat-lizard/feed/ 0 12011
Neljä pilvenpiirtäjää Aasiassa https://netammelat.fi/aasia/nelja-pilvenpiirtajaa-aasiassa/ https://netammelat.fi/aasia/nelja-pilvenpiirtajaa-aasiassa/#comments Thu, 15 Aug 2019 19:24:03 +0000 https://netammelat.fi/?p=11250

Jokainen pilvenpiirtäjä on uniikki, rakentajiensa näkemys upeasta pilviä hipovasta rakennuksesta. Erilaisia listoja löytyy useampia, joista rakennukset löytyivät joko kokonsa tai ulkomuotonsa puolesta. Maailman korkeimman rakennuksen titteliä pitää hallussaan Dubain Burj Khalifa, mutta vuonna 2020 on valmistumassa vieläkin korkeampi rakennus Saudi-Arabian Jeddaan. 1. Ping An Finance Centre – korkein! Ping An Finance Center sijaitsee Shenzhenissä, Kiinan kansantasavallassa, tuttavallisemmin manner-Kiinassa. Sen huippu kohoaa 599 metrin korkeuteen ja se pitää tällä hetkellä (elokuussa 2019) hallussaan maailman neljänneksi korkeimman rakennuksen titteliä. Se on myös…

The post Neljä pilvenpiirtäjää Aasiassa appeared first on Ne Tammelat.

]]>

Jokainen pilvenpiirtäjä on uniikki, rakentajiensa näkemys upeasta pilviä hipovasta rakennuksesta. Erilaisia listoja löytyy useampia, joista rakennukset löytyivät joko kokonsa tai ulkomuotonsa puolesta.

Maailman korkeimman rakennuksen titteliä pitää hallussaan Dubain Burj Khalifa, mutta vuonna 2020 on valmistumassa vieläkin korkeampi rakennus Saudi-Arabian Jeddaan.

No Title

No Description

List of tallest buildings

This list of tallest buildings includes skyscrapers with continuously occupiable floors and a height of at least 350 m. Non-building structures, such as towers, are not included in this list (see list of tallest buildings and structures).

1. Ping An Finance Centre – korkein!

Ping An Finance Center Shenzhen

Ping An Finance Center sijaitsee Shenzhenissä, Kiinan kansantasavallassa, tuttavallisemmin manner-Kiinassa. Sen huippu kohoaa 599 metrin korkeuteen ja se pitää tällä hetkellä (elokuussa 2019) hallussaan maailman neljänneksi korkeimman rakennuksen titteliä. Se on myös korkein rakennus, jossa me olemme toistaiseksi päässeet vierailemaan.

Kävimme Hongkongista päiväreissulla rajan takana, ja matkustimme rajalta taksilla edestakaisin. Taksikuskeille on hyvä olla olemassa kuva kohteesta ja myös paluupaikasta, koska yhteistä kieltä ei välttämättä löydy. Taksilla matkustaminen on Kiinassa halpaa. Yhden suuntainen matka virallisella taksilla maksoi pari euroa, tosin paikallista valuuttaa oli nostettava automaatista.

2. Saigon Skydeck – edullisin!

Saigon Skydeck Ho Chi Minh City Vietnam

Saigon Skydeck sijaitsee nimensä mukaisesti Saigonissa, eli Ho Chi Minh Cityssä. Se oli vuoden verran Vietnamin korkein rakennus valmistuttuaan vuonna 2010. Nykyään se on oman kaupunkinsa toiseksi korkein ja koko Vietnamin viidenneksi korkein rakennus. Rakennus on 262,5 metriä korkea, mutta näköalatasanne sijaitsee 178 metrissä. Ulkonäöltään rakennus on kuitenkin erittäin näyttävä.

Näköalatasanteelta saat hyvän yleiskuvan kaupungista ja kuumana päivänä parasta ovat ilmastoidut sisätilat. Me haimme täältä vinkkejä lähiympäristöön ja löysimmekin helposti paikat, joissa halusimme vierailla.

Näköalatasanteen yhteydessä on kakkoskerroksessa oivallinen ravintola, josta saa muunmuassa perinteistä vietnamilaista uimarakkokeittoa. Nam! Sisäänpääsymaksu tänne oli hyvin edullinen, vain kymmenen euron luokkaa.

3. Taipei 101 – mielenkiintoisin!

Taipei 101 Taiwan

Taipei 101 kohoaa 509,2 metrin korkeuteen Taiwanin pääkaupungin ylle ja hallitsee ylväänä maisemaa. Se onkin näyttävän näköinen ja moni varmasti tunnistaa nähneensä sen kuvissa. Valmistuttuaan vuonna 2004 se otti maailman korkeimman rakennuksen tittelin ja piti sitä aina Burj Khalifan valmistumiseen saakka.

Pilvenpiirtäjän juuressa sijaitsee suuri ostoskeskus eikä yläkerrosten tarjonta kalpene tälle yhtään. Vierailijoiden ällisteltäväksi löytyy näköalojen lisäksi kaikenlaista aina omista maskoteista ja videoauditorioista aina jätskibaariin ja omaan taidenäyttelyyn/myymälään saakka.

Eräs mielenkiintoisimpia vetonauloja on massavaimennin, joka on Taipei 101:ssa jätetty tarkoituksella yleisön nähtäville. Massavaimentimen tehtävänä on vaimentaa rakennuksen huojuntaa tuulessa ja isommissakin ravisteluissa. Taipei 101:n massavaimennin on 660 tonnia painava teräslevyistä kasattu heiluri. Se on halkaisijaltaan 5,5 metriä ja onkin hämmentävää nähdä se korkeuksissa omin silmin. Taipei 101 onkin yksi maailman vakaimmista pilvenpiirtäjistä ja hyvä niin, koska Taiwan sijaitsee aktiivisella maanjäristysalueella. Massavaimentimen toimintaperiaatteesta löytyy mielenkiintoisia videoita Youtubesta.

Mikä on mass-damper?

4. Sky 100 Hong Kong Observation Deck – tyylikkäin!

Sky100 Hong Kong

Häkellyttävimmät näköalat tarjoaa kuitenkin Hongkongin International Commerce Centerin Sky 100. Rakennus on 484 metriä korkea ja Hongkongin toiseksi ja samalla koko maailman 12. korkein rakennus (elokuussa 2019).

Näköalapaikka sijaitsee sadannessa kerroksessa ja on nimeltään Sky 100. Sen yläpuolella on vielä The Ritz-Carlton -hotelli ravintoloineen, mutta jätimme tällä kertaa käymättä siellä. Sky 100 sijaitsee aivan Kowloonin eteläkärjessä ja Victoria Harbourin rannassa, joten joka ilta esitettävä Hongkongin saaren valoshow on kenties parhaiten nähtävissä ja kuultavissa musiikin kanssa juuri täältä.

Illan pimetessä kannattaa käydä kurkistamassa myös toisen puolen ikkunoista ulos. Sieltä aukeaa parhaassa tapauksessa epätodellinen näkymä sumuiseen ja futuristiseen tornitalokaupunkiin, josta tulee vääjäämättä mieleen Blade Runner -elokuvat!

Lue myös:

New Yorkin kolme suosituinta pilvenpiirtäjää

Aasian juttusarjamme:

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa
Liikkuminen Hongkongissa
Nähtävyydet ja majoitus Hongkongissa
Vierailu Kiinaan Hongkongista
Macao, Aasian Las Vegas
Kaksi yötä Ho Chi Minh Cityssä
Lentoyhtiökokemus: VietJet Air
Maahantulo Taiwaniin ja lentokonebongarin unelmahotelli
Taiwanin Hualien – myrkkyhämähäkkejä ja ulkoilma-aktiviteetteja
Tarokon kansallispuisto, osa 1: Shakadang Trail
Tarokon kansallispuisto, osa 2: Taroko Gorge
Taipein nähtävyydet ja ravintolat

The post Neljä pilvenpiirtäjää Aasiassa appeared first on Ne Tammelat.

]]>
https://netammelat.fi/aasia/nelja-pilvenpiirtajaa-aasiassa/feed/ 2 11250
Taipein nähtävyydet ja ravintolat https://netammelat.fi/aasia/taipein-nahtavyydet-ja-ravintolat/ https://netammelat.fi/aasia/taipein-nahtavyydet-ja-ravintolat/#respond Wed, 07 Aug 2019 18:41:24 +0000 https://netammelat.fi/?p=11463

Vietimme Taiwanissa yhteensä viisi yötä, joista kolme sen pääkaupungissa Taipeissa. Noin 2,7 miljoonan asukkaan kaupunki oli Vietnamin Ho Chi Minh Cityyn ja Hongkongiin verrattuna hieman rauhallisempi, mutta väkeä ja liikennettä oli kyllä silti melkoisesti. Kolmen päivän aikana opimme, että Taipeissa on paljon erilaisia kaupunginosia, upeita temppeleitä ja taksilla liikkuminen oli nopeaa ja edullista. Kaupungista löytyy myös erittäin siisti ja selkeä metroverkosto, mutta käytimme sitä vain lentokentälle siirtymisiin. Jos metroasema olisi ollut lähempänä hotelliamme, olisimme melko varmasti käyttäneet sitä enemmän. Taksikuskit…

The post Taipein nähtävyydet ja ravintolat appeared first on Ne Tammelat.

]]>

Vietimme Taiwanissa yhteensä viisi yötä, joista kolme sen pääkaupungissa Taipeissa. Noin 2,7 miljoonan asukkaan kaupunki oli Vietnamin Ho Chi Minh Cityyn ja Hongkongiin verrattuna hieman rauhallisempi, mutta väkeä ja liikennettä oli kyllä silti melkoisesti.

Kolmen päivän aikana opimme, että Taipeissa on paljon erilaisia kaupunginosia, upeita temppeleitä ja taksilla liikkuminen oli nopeaa ja edullista. Kaupungista löytyy myös erittäin siisti ja selkeä metroverkosto, mutta käytimme sitä vain lentokentälle siirtymisiin. Jos metroasema olisi ollut lähempänä hotelliamme, olisimme melko varmasti käyttäneet sitä enemmän.

Taksikuskit eivät välttämättä osaa englantia, joten puhelimesta karttaa tai osoitetta näyttämällä selvisimme hyvin perille. Käteinen toimi parhaiten maksuvälineenä takseille.

Hotel Riviera shuttle

Hotellissamme oli majoituksemme aikana ilmainen shuttle-kuljetus suosituimpiin nähtävyyksiin, joten hyödynsimme sitä ja jatkoimme nähtävyyksistä matkaa omia polkujamme.

Taiwanissa on upeita kansallispuistoja ja jos aiot pysytellä Taipeissa, tee päiväretki jonnekin läheisistä puistoista, niin pääset nauttimaan myös kauniista luonnosta. Me vierailimme Tarokon kansallispuistossa, josta kirjoitimme aiemmin.

Näe ja koe ainakin nämä Taipeissa:

1. Taipei 101

Taipei 101

Tämä 508 metriä korkea pilvenpiirtäjä ehti olla maailman korkein rakennus kuusi vuotta valmistuttuaan vuonna 2004. Dubaihin rakennettu Burj Khalifa veti korkeudessa reilusti ohi valmistuessaan vuonna 2010. Yläilmoista on joka tapauksessa huikeat näkymät Taipein ylle ja pilvenpiirtäjä hallitsee kaupunkimaisemaa.

Maisemia voi ihailla lasin takaa sekä ulkoterassilta. Yleisön on mahdollista nähdä myös massavaimennin (mass dumper), joka pitää pilvenpiirtäjän vakaana isommillakin tuulilla.

2. Grand Hotel

The Grand Hotel

Kaupungin ainoa temppelin muotoon rakennettu hotelli seisoo korkean mäen laella ja se on ehtinyt olla myös Taiwanin korkein rakennus (87 metriä) vuosina 1973–1981. Rakennus on edelleen yksi korkeimmista, joka on rakennettu kiinalaisen arkkitehtuurin mukaisesti.

Hotellissa yöpyminen oli sen verran arvokasta, että päädyimme vain vierailemaan siellä. Kyseessä on hyvin suosittu ja valtava hotelli, josta löytyy myös vierailijoille paljon ihmeteltävää. Hotellin takana on viehättävä puisto, jonka läpi käveleminen oli pimeällä varsinainen seikkailu kulkukissojen ja hämähäkkien keskellä.

3. Dalongdong Baoan Temple

Temppeli Taipeissa

Tämä 1800-luvun alussa rakennettu temppeli on nykyään yksi Unescon kulttuuriperintökohteista. Temppeleitähän Taipeissa riittää ja ne ovat kaikki upeita sekä koristeellisia. Tämän temppelin lähettyviltä löytyi myös kaksi muuta. Toinen niistä oli Konfutsen temppeli, joka on rakennettu alkuperäisen Qufussa sijainneen temppelin mallin mukaan.

Temppeleissä myydään suitsukkeita, kukkia ja lahjoja jumalille, joilla jokainen voi sitten oman valintansa mukaan käydä rukoilemassa terveyttä, vaurautta tai mitä mieleen tulee. Temppeleitä löytyy myös yömarkettien yhteydestä, sillä ihmiset halusivat päästä ruokailemaan temppelikäyntien jälkeen.

4. Shiling Night Market

Shilin Night Market

Shiling Night Market on yksi Taipein suurimmista ja suosituimmista yömarketeista. Pääsimme hotellin järjestämällä kyydillä marketille ja siellä oli iltakuudelta jo täysi tohina päällä. Kyseessä oli siis valtava alue, jossa myytiin kojuissa melkein mitä vaan kuvitella saattaa tarvitsevansa: vaatteita, ruokaa, eletroniikkaa jne. Lapsille oli paljon erilaisia aktiviteetteja.

Ilkka löysi conchia, joka ei kyllä valitettavasti saanut makunystyröitä täysillä hurraamaan ja sokeriruokomehukin saatiin pois maistettavien asioiden listalta. valitettavasti osa siitäkin meni roskiin. Kulutushuuma, hajut ja väenpaljous oli sellaista, että emme jääneet alueelle viihtymään pidemmäksi aikaa.

5. Dihua Street -ostoskatu

Ostoskatu

Korttelin täydeltä sieniä, isoja, pieniä, kuivattuja. Tältä ostoskadulta tai pikemminkin ostoskorttelista löytyi kaikkea mahdollista mitä vaan voi kuivattuna myydä. Maistiaisia tarjottiin paljon ja innokkaasti, mutta ei kuitenkaan liian tungettelevasti.

Viisi kivaa ravintolaa/baaria:

1. Modern Toilet

Modern Toilet Restaurant

Kukapa ei haluaisi syödä ruokaansa vessanpöntöllä istuen, kun pöydän alla on koristeena kakkapökäle…? Ajatuksena vessanpönttöravintola oli sen verran huvittava, että pitihän sinne mennä. Harvoin näkee niin nauravia asiakkaita missään ravintolassa. Ravintola oli jatkuvasti täynnä, joten kannattaa varautua odottelemaan. Ruokalistalta löytyi hyvin vaihtoehtoja ja kyllä siellä nälästä pääsi eroon. Olut tarjoiltiin sorsasta, jonka sai pitää matkamuistona.

2. Mikkeller Taipei

Mikkeller Taipei

Ilkka ei ollut kovin innoissaan paikallisesta oluesta, joten olipa iloinen yllätys löytää skandinaavisesti sisustettu Mikkeller-ravintola keskeltä Taipeita. Mikkeller on siis palkittu tanskalainen panimo, jonka olutta löytyy myös Alkosta sekä suomalaisten markettien hyllyiltä.

3. Voyage Bistro Bar

The Voyage Bistro

Paikallisella olutgenrelläkin on toivoa, sillä löysimme hotellimme nurkilta mainion Voyage Bistro Barin. Menimme sammuttamaan paikkaan janoa pitkän Tarokon kansallispuistossa vietetyn päivän jälkeen ja vaikka keittiö oli jo mennyt kiinni, saimme kulhollisen erinomaisia ranskalaisia. Ilkka maisteli hanasta löytynyttä olutta ja harvoin olen nähnyt niin muikeloa ilmettä herran naamalla. Hän ei voinut olla kehumatta olutta ääneen henkilökunnalle, joten kävi niin erikoinen yhteensattuma, että oluen valmistanut mieshenkilö istui itse terassilla ja Ilkka ohjattiin juttelemaan suoraan hänen kanssaan.

Tykkäsimme paikasta niin oluen, ruuan kuin henkilökunnankin puolesta sen verran paljon, että menimme sinne seuraavana iltana burgereille.

4. Bigtom (Taipei 101)

Beer float

Taipei 101 -pilvenpiirtäjän huipulta löytyi kahvilta, josta sai paitsi erinomaista jäätelöä niin myös beer floatit, peräti kaksi yhden hinnalla. Ilkalle jäi kunnia nauttia ne molemmat, koska Katrille ei maistu olut edes jäätelöpalloilla höystettynä. Kahvila maisemalla tai maisema kahvilalla, valitse itse sään mukaan.

5. Sushi Express

Sushi Express Taipei

Vaikka olimme reissanneet jo melkein kaksi viikkoa Aasiassa, oli sushin syöminen jäänyt yllättävän vähälle. Asia korjattiin kertaheitolla kuntoon Taipein keskustasta löytyneessä Sushi Express -ravintolassa. Homma toimi liukuhihnaperiaatteella ja valittavana oli jos minkälaista sushia. Listalta sai vielä tilata lisäksi annoksia, jos hihnalta ei tullut vastaan mieleistä. Mainittakoon, että merisiilinigirin sai samaan hintaan kuin muutkin hinnaston sushit. Vegasissa siitä saa pulittaa sievoisen summan..

Ai niin, yksi juttu vielä…

Yhdeksi Aasian matkamme teemaksi nousi hienojen kuvakulmien metsästys eri kohteista. Myös Taipei 101 -pilvenpiirtäjästä löytyi sellainen ja otimme tietysti haasteen vastaan löytää kyseinen rakennus kuvakulman kera. Hotellin aulassa meille kerrottiin, että tuollaista rakennusta ei ole olemassakaan vaan kuva on photoshopattu. Tämä osoittautui osittain todeksi. Rakennus löytyi kyllä, mutta vaikka kiersimme sen ympäri, ei siitä löytynyt kohtaa, josta kuvan olisi voinut ottaa suoraan samanlaisena kuin se oli netissä.

Taipei 101. Taipei, Taiwan http://instagram.com/yiran_ding/ Tweet added by Archpng – Download Photo | Twipu

Explore and Download Photo of Tweet added by @archpng Taipei 101. Taipei, Taiwan http://instagram.com/yiran_ding/ | Twipu

Teimme siis omat versiot, photoshopilla ja ilman. Kyseessä on muuten yksi Taipein kalleimmista asuinrakennuksista. Ja pihapiiriin on muuten turha pyrkiä, vartijat pitävät siitä huolen 😀


Wowanders-matkapäiväkirjastamme löydät kaikki Aasian reissumme kohteet:

Hongkong – Kiina – Macao – Vietnam – Taiwan

Hongkong – Kiina – Macao – Vietnam – Taiwan: My favourite places to sleep, eat and see – make sure not to miss these tips and recommendations!

Lanttimatkojen Lotta kävi tutustumassa Taipein ravintolatarjontaan

Aasian juttusarjamme

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa
Liikkuminen Hongkongissa
Nähtävyydet ja majoitus Hongkongissa
Vierailu Kiinaan Hongkongista
Macao, Aasian Las Vegas
Kaksi yötä Ho Chi Minh Cityssä
Lentoyhtiökokemus: VietJet Air
Maahantulo Taiwaniin ja lentokonebongarin unelmahotelli
Taiwanin Hualien – myrkkyhämähäkkejä ja ulkoilma-aktiviteetteja
Tarokon kansallispuisto, osa 1: Shakadang Trail
Tarokon kansallispuisto, osa 2: Taroko Gorge

The post Taipein nähtävyydet ja ravintolat appeared first on Ne Tammelat.

]]>
https://netammelat.fi/aasia/taipein-nahtavyydet-ja-ravintolat/feed/ 0 11463
Tarokon kansallispuisto, osa 2: Taroko Gorge https://netammelat.fi/aasia/taiwan/taroko-gorge/ https://netammelat.fi/aasia/taiwan/taroko-gorge/#respond Thu, 01 Aug 2019 05:43:49 +0000 https://netammelat.fi/?p=11722

Päivä Tarokon kansallispuistossa oli täynnä rauhallista kävelyä ja ympäristön ällistelyä ja ripeää siirtymistä kiinnostavista paikoista seuraaviin. Onneksi oppaallamme Jasonilla oli elinikäinen asiantuntemus alueesta ja sen parhaista tärpeistä. Shakadang Traililta palattuamme hyppäsimme takaisin auton kyytiin ja Jason vei meidät seuraavaksi Taroko National Park Visitor Centeriin lounaalle. Vierailukeskuksessa oli ravintolan lisäksi matkamuistomyymälä ja näyttelyhuone, jossa saimme katsoa esittelyvideon Tarokon kansallispuistosta ja miltei koko Taiwanin saaren vallitsemasta vuoristosta. Ravintolasta saimme valita herkullisen perinteisen taiwanilaisen annoksen ja kasvisaterian ja näillä eväillä jaksoimmekin lopulta hyvin…

The post Tarokon kansallispuisto, osa 2: Taroko Gorge appeared first on Ne Tammelat.

]]>

Päivä Tarokon kansallispuistossa oli täynnä rauhallista kävelyä ja ympäristön ällistelyä ja ripeää siirtymistä kiinnostavista paikoista seuraaviin. Onneksi oppaallamme Jasonilla oli elinikäinen asiantuntemus alueesta ja sen parhaista tärpeistä. Shakadang Traililta palattuamme hyppäsimme takaisin auton kyytiin ja Jason vei meidät seuraavaksi Taroko National Park Visitor Centeriin lounaalle. Vierailukeskuksessa oli ravintolan lisäksi matkamuistomyymälä ja näyttelyhuone, jossa saimme katsoa esittelyvideon Tarokon kansallispuistosta ja miltei koko Taiwanin saaren vallitsemasta vuoristosta. Ravintolasta saimme valita herkullisen perinteisen taiwanilaisen annoksen ja kasvisaterian ja näillä eväillä jaksoimmekin lopulta hyvin aina takaisin Taipeihin saakka.

Taiwan Taroko Gorge

Tarokon kansallispuistossa käy valtava määrä turisteja päivittäin ja olikin suuri onni, että meillä oli oma kuljettaja ja opas. Parkkipaikoista ja suunnistamisesta ei tarvinnut itse huolehtia. Kansallispuiston alueella on mahdollista myös yöpyä, mutta yöstä saa pulittaa aika paljon verrattuna esimerkiksi Hualienin hintoihin.

Taiwan Taroko Gorge

Kun lounas oli nautittu jatkoimme taas matkaa. Jason tuntui ajavan pariinkin kertaan samaa reittiä, mutta rotkon rinteillä ei tietysti ole mahdollista kovin moneen suuntaan ajaa. Onneksi näköalat olivat niin upeat, että niitä oli ainoastaan ilo katsella! Seuraava nopea pysähdyspaikka oli pienellä kojulla, josta saimme lainaksi kypärät. Niitä tarvittiin, koska olimme saapumassa alueelle nimeltä Swallow Grotto. Kyseessä on erityisen kapea kohta rotkossa, kapeimmilta kohdiltaan vain ehkä parikymmentä metriä leveä. Seinämät olivat täynnä pieniä koloja, joissa pääskyset olivat runsain joukoin pesineet. Niitä oli aikoinaan ollut koko paikka täynnä metsästämässä kapeikossa ilmavirran nostattamia hyönteisparvia, mutta ne olivat paenneet kun japanilaiset olivat saapuneet räjähteineen ja työkoneineen rakentamaan teitä – Eivätkä ne ole vieläkään palanneet. Muutamia kyllä näkyi, mutta entisten aikojen näkyä saattoi vain aavistella Jasonin kuvailuista.

Jalkauduimme autosta ja Jason sanoi ajavansa parin mutkan päähän meitä odottelemaan. Lähdimmekin kävelemään autotien vartta eteenpäin muiden turistien vanavedessä. Väkeä oli paikalla bussilasteittain. Välillä autotien ja rotkon reunan välissä oli hieman leveämpi piennar ja välillä jopa jonkinlainen jalkakäytävä, mutta välillä sai varoa astumasta ajotielle takaa tulevien autojen eteen. Korkeanpaikankammo otti tässä kohtaa tukevan otteen minusta, enkä uskaltanut käydä reunalta juurikaan kurkistelemassa. Onneksi Katri kuvasi kaiken 360-kameralla ja tiesin, että saan katsella syvyyksiin turvallisesti vielä niin monta kertaa kuin haluan. Swallow Grotton alueella rotkon seinämien värit ja muodot ovat aivan erilaiset kuin Shakadang Traililla. Katsokaapa videoilta!

Katso video kokonaisuudessaan Virtual Traveller -sivustolta.

Parin mutkan päästä, kuten oli sovittu, Jason odotti meitä. Hän tiedusteli vieläkö jaksamme kävellä, ja kaasutti tiehensä. No jalat jaksoivat kyllä, mutta päässä alkoi jo visertää ihan oma pääskysparvi. Jatkoimme siis kävelyä vielä toisen pätkän ja hyvä niin. Jälleen kerran on todettava, että kannatti lähteä. Vaikka hirvittää niin ettei meinaa pystyä hengittämään, niin olihan tämä taas yksi kokemus, josta olen aivan mahdottoman onnellinen, että saimme sen kokea!

Taiwan Taroko Gorge
Taiwan Taroko Gorge
Taiwan Taroko Gorge

Kiipesimme taas Jasonin autoon ja kävimme palauttamassa kypärät. Seuraavaksi pysähdyimme hieman avarampaan laaksoon, jonka toisella laidalla näimme kivivyöryn jälkiä ja temppelin. Jason osoitti hieman ylempänä, vasemmalla puolella olevan toisenkin temppelin. Hän kertoi meille temppelien syntytarinan, jonka kerron suomeksi 360-videolla. Jason osasi kyllä kertoa kummitusjuttuja paljon paremmin kuin minä.

Katso video kokonaisuudessaan Virtual Traveller -sivustolta.

Taiwan Taroko Gorge

Retkemme alkoi olla loppusuoralla, mutta Jason päättikin vielä tehdä yhden ylimääräisen lenkin suljetulle tieosuudelle. Häntä tuntui kovasti kiehtovan ajatus viedä yllytyshullut uteliaat länkkärituristit kiellettyihin paikkoihin. Hän ajoi määrätietoisesti kohti kieltomerkkejä ja kiinnitti lopulta tien varresta roskia siivonneen naisen huomion ja hän alko käsiä heiluttaen lähestyä ja käveli automme eteen estääkseen meitä ajamasta suljetulle tielle. Jason avasi ikkunansa ja moikkasi naista. Yllättäen nainen muuttuikin sopuisaksi ja hänen kasvoilleen nousi hymy. Hän astui auton edestä pois ja vilkutti iloisesti peräämme. Jason kertoi naisen olevan hänen vanha tuttunsa. Nainen on työskennellyt vapaaehtoisena kansallispuiston alueella siivoamassa tupakantumppeja ja muita roskia jo useita vuosikymmeniä. Upeaa työtä. Ikävä kuulla, että sitä pitää kuitenkin tehdä vapaaehtoisena. Miten moni meistä siivoaa omia kotiseutujaan vain koska rakastaa kotiaan eikä kukaan sitä muuten tee?

Suljettu tie johti parin mutkan jälkeen aiemmin näkemällemme korkeammalla sijainneelle temppelille. Katri oli pariin kertaan kaihoten maininnut jotain riippusilloista Jasonille, ja niinpä hän toi meidät vielä sellaiselle! Tämä silta ei mennyt satojen metrien korkeudessa rotkon yllä, mutta korkealla silti! Ja hyvät näköalat täältäkin oli. Silta vaappui sen verran korkealla, että minä pyydystin vain parit Pokemonit siitä kohtaa missä puut vielä peittivät näkyvyyden alas. Katri sen sijaan kipitti koko sillan edes takaisin, ja kuvasi senkin 360-videolle. Pääsimmepä senkin toiveen täyttämään. Valtavan suuret kiitokset Jasonille erinomaisesta huolenpidosta, asiantuntemuksesta ja seurasta! Viekää Jasonille terveisiä meiltä, jos satutte käymään Tarokossa ja pääsemään Jasonin johdatukseen!

Taiwan Taroko Gorge

Katso video kokonaisuudessaan Virtual Traveller -sivustolta.

Tämän jälkeen meidän piti jo alkaa kiirehtiä takaisin Hualienin juna-asemalle. Jason kertoi matkalla meille ontosta vuoresta, jonka sisällä oli Taiwanin ilmavoimien hävittäjiä suojassa. Sekä Kiinan kasvavasta painostuksesta Taiwania kohtaan. Kiina ei ole koskaan tunnustanut Taiwania omaksi maakseen, vaan pitää sitä osana Kiinan kansantasavaltaa. Taiwanilaiset taas kokevat olevansa itsenäisiä taiwanilaisia, olihan saarella ollut omaa asutusta jo vuosituhansia ennen kiinalaisten saapumista. Lopulta saavuimme takaisin Hualieniin, kiitimme Jasonia lämpimästi ja erosimme toiveidemme mukaisesti juna-aseman kupeessa sijaitsevalla 7-eleven -kioskilla, josta ostimme junaan evääksi oluen ja limua. Matka Taipeihin kesti kolmisen tuntia ja sen aikana tapahtumarikas päivä ja ilta vaihtuivat yöksi.

Keräsimme kaikki Tarokon kansallispuiston videot samalle soittolistalle

Oppaanamme toimi Taiwan Vista Tourin Jason

Taiwan Vista Tourin opas Jason

Taiwan Vista Tour – Private tours in Taiwan

Based in Hualien, we provide english-guided private and group tours for travelers who wish to experience the beauty of Taiwan. Our talented Taiwan tour guides love the outdoors and will help you explore hidden gems of beauty around Taiwan with ease.

Lanttimatkojen Lotta ja Antti kävivät myös seikkailemassa Tarokon kansallispuistossa

Aasian juttusarjamme

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa
Liikkuminen Hongkongissa
Nähtävyydet ja majoitus Hongkongissa
Vierailu Kiinaan Hongkongista
Macao, Aasian Las Vegas
Kaksi yötä Ho Chi Minh Cityssä
Lentoyhtiökokemus: VietJet Air
Maahantulo Taiwaniin ja lentokonebongarin unelmahotelli
Taiwanin Hualien – myrkkyhämähäkkejä ja ulkoilma-aktiviteetteja
Tarokon kansallispuisto, osa 1: Shakadang Trail
Taipein nähtävyydet ja ravintolat

The post Tarokon kansallispuisto, osa 2: Taroko Gorge appeared first on Ne Tammelat.

]]>
https://netammelat.fi/aasia/taiwan/taroko-gorge/feed/ 0 11722
Tarokon kansallispuisto, osa 1: Shakadang Trail https://netammelat.fi/aasia/taiwan/taroko-shakadang-trail/ https://netammelat.fi/aasia/taiwan/taroko-shakadang-trail/#comments Fri, 26 Jul 2019 14:29:26 +0000 https://netammelat.fi/?p=11461

Tarokon kansallispuisto on yksi yhdeksästä Taiwanin kansallispuistosta. Se on saanut nimensä puiston halkovasta Tarokon rotkosta, jonka rotkon pohjalla virtaava Liwu-joki, on miljoonien vuosien kuluessa kaivertanut kallioon. Taiwan sijaitsee kahden mannerlaatan kohtaamispaikassa ja Tarokon rotko on alkanut muodostua juuri näiden laattojen törmäyspaikkaan syntyneeseen ryppyyn. Rotkon seinämät ovat miltei pystysuorat ja sen eri kohdissa on nähtävissä erilaisten kivimateriaalien kauniita kuviointeja kun kalkkikivi on valtavan paineen alla muuttunut marmoriksi ja eroosio on paljastanut sen esiin. Taroko lienee yksi Taiwanin tunnetuimmista luonnonnähtävyyksistä, eikä suotta.…

The post Tarokon kansallispuisto, osa 1: Shakadang Trail appeared first on Ne Tammelat.

]]>

Tarokon kansallispuisto on yksi yhdeksästä Taiwanin kansallispuistosta. Se on saanut nimensä puiston halkovasta Tarokon rotkosta, jonka rotkon pohjalla virtaava Liwu-joki, on miljoonien vuosien kuluessa kaivertanut kallioon. Taiwan sijaitsee kahden mannerlaatan kohtaamispaikassa ja Tarokon rotko on alkanut muodostua juuri näiden laattojen törmäyspaikkaan syntyneeseen ryppyyn. Rotkon seinämät ovat miltei pystysuorat ja sen eri kohdissa on nähtävissä erilaisten kivimateriaalien kauniita kuviointeja kun kalkkikivi on valtavan paineen alla muuttunut marmoriksi ja eroosio on paljastanut sen esiin. Taroko lienee yksi Taiwanin tunnetuimmista luonnonnähtävyyksistä, eikä suotta.

Tarokon kansallispuisto, Shakadang Trail
Tarokon kansallispuisto, Shakadang Trail

Alueella oli asunut Taiwanin alkuperäiskansaa eristyksissä muusta maailmasta jo noin 5500 vuotta, kunnes 1600-luvulla Taiwaniin muutti kiinalaisia. Myös eurooppalaisia valloittajia saapui Taiwaniin samoihin aikoihin, mutta alkuperäiskansojen lisäksi väestö on nykyään käytännössä kiinalaislähtöisiä. Lopulta kuitenkin vasta japanilaiset sotilaat toisen maailmasodan aikana pakkosiirsivät alkuperäiskansat vuoristosta sotimisen tieltä rannikolle asumaan ja rakensivat rotkoon edelleen käytössä olevat reitit ja vesijohtoverkoston. Tarokon kansallispuiston halki kulkee siis hyvä tieverkosto ja siellä liikkuukin päivittäin runsaat määrät turisteja busseilla ja henkilöautoilla. Yksin ei siis tarvinnut olla. Viimeistään tässä vaiheessa olimme enemmän kuin tyytyväisiä siitä, että autonvuokraus ei onnistunut ja saavuimme junalla Hualieniin ja jatkoimme yksityisoppaalla sekä hänen autollaan. Oppaamme Jason osasi viedä meidät suoraan kiinnostavimpiin kohteisiin ja huolehti navigoinnin lisäksi pysäköinnistä. Kaiken lisäksi kaikki tämä tuli halvemmaksi kuin parin päivän autonvuokra olisi ollut. Win-win.

Tarokon kansallispuisto, Shakadang Trail

Autolla pääsee siis helposti lähimpien kävelyreittien lähtöpisteisiin. Tiet kulkevat aivan seinämien kylkeen louhittuja reittejä pitkin ja jopa auton ikkunasta on huikeat näköalat. Vähän väliä varoitetaan tippuvista kivistä, ja sellaisia näkyykin siellä täällä maassa aivan koko reitillämme. Jason kertoo, että kivet kerätään joka aamu pois ja jokainen näkemämme kivenmurikka on siis tippunut tielle vain muutamien edellisten tuntien aikana!

Tien varrella on eri kokoisia parkkialueita ja pysähdyspaikkoja, joissa kannattaakin jalkautua. Rotkon alueella on myös vaikeampia kävelyreittejä. Niissä on kohtia, joissa tasapainoillaan hyvin kapeaa reunusta pitkin ja pidetään tiukasti kiinni köydestä, joka kulkee polun myötäisesti kallion kyljeä pitkin. Näille reiteille tarvitaan etukäteen ostettu erillinen lupa, eikä sitä meillä ollut. En oikein usko, että ainakaan minusta olisi ollut niille reiteille muutenkaan. Kävelemämme Shakadang Trail -reitti vei ensin kauniin sillan yli kierreportaisiin, josta selvittiin sisulla. Vasta paluumatkalla oli pakko laittaa silmät kiinni tässä kohtaa, kun jalat eivät enää olisi vieneet paria viimeistä kierrosta ylöspäin. Kiitos vaan korkeanpaikankammo.

Tarokon kansallispuisto, Shakadang Trail

Päästyämme rappuset alas, reitti oli kuitenkin helppo. Menomatka oli loivaa ylämäkeä ja polkukin oli sen verran leveä, ettei ihan muutamaa paikkaa lukuunottamatta hirvittänyt aivan vietävästi. Hyvä niin, koska maisemat olivat kerta kaikkiaan upeat! Saimme ihastella rotkon vastakkaisen puolen marmorin pehmeitä kaarteita ja upeita punertavia ja tummia sävyjä vaalean keltaisella seinällä. Seinämän omalla puolella, jos ei satuttu olemaan seinämän sisään louhitussa syvennyksessä, kasvoi taas kotosuomesta tuttuja krotoneja, anopinkieliä ja kultaköynnöksiä.

Katso video kokonaisuudessaan Virtual Traveller -sivustolta.

Pian tämän jälkeen saavuimme paikkaan, jossa oli muutamia pieniä kojuja kioskeina. Myynnissä oli grillimakkaraa, roselle-teetä ja matkamuistoja. Jasonin ei tarvinnut kovasti yllyttää makkaranmaisteluun. Vuoriston luomupossu ja villinä kasvanut mustapippuri teki täyslihamakkarasta helteisessä rotkossa täydellisen välipalan. Toiseen käteen tarjottiin viidakossa villinä kasvavan jonkinlaisen saniaisen lehti, jota kuului haukata makkaran kaveriksi. Juomaksi nautin mukillisen roselle-teetä, joka maistui voimakkaasti hyvältä, ilmeisesti hibiskukselta. En oikein tunne tätä aihetta. Olipa kyllä oivallinen yhdistelmä. Saniainen oli kuulunut vuosisatoja alkuperäiskansojen päivittäisruokavalioon. Kaupunkilaistuneet ihmiset pitivät sitä köyhien kelvottomana ruokana, eivätkä siihen koskeneet. Kunnes viimeaikojen ilmapiiri tämän kaltaisille perimätietona kulkeville ruokalajeille on ollut suotuisa, ja nyt sitä kerätään ja myydään kalliiseen hintaan kaupunkien luomukaupoissa. Noh, olivathan hummeritkin aikoinaan kelvollista ruokaa vain vangeille. Mene ja tiedä.

Tarokon kansallispuisto, Shakadang Trail

Eräässä kohdassa polku laskeutui lähelle rotkon pohjalla virtaavaa jokea, joka oli sillä kohtaa matala pieni puro. Vesi olikin matalalla, koska sadekausi oli pian alkamassa ja oli ollut kuivaa. Jason yllytti meidät puroon kahlaamaan ja vilvottelemaan, ja sen teimmekin mieluusti! Vesi oli kirkasta ja vilpoista ja näimme paljon pieniä kaloja vilistämässä kivikossa. Hengähdystauon jälkeen jatkoimme matkaa ja saimme kuulla, ettei kahlaamaan oikeastaan olisi saanutkaan mennä. Noh, tulipa käytyä. Ilmeisesti paikallisen yksityisoppaan mukana on eri säännöt. Olen kyllä silti sitä mieltä, että kieltoja noudatetaan jos sellaisia on annettu. Tuskin niitä on kiusalla asetettu, vaan tarkoituksena on säästää luontoa turhalta ramppaukselta.

Tarokon kansallispuisto, Shakadang Trail

Vaikka polku jatkui pulikointipaikalta eteenpäin, me käännyimme takaisin. Jasonin mukaan siellä ei ollut enää mitään erityistä näkemisen arvoista, vaan oli parempi käyttää aikamme muuhun.

Tarokon kansallispuisto, Shakadang Trail

Oppaanamme toimi Taiwan Vista Tourin Jason

Taiwan Vista Tour – Private tours in Taiwan

Based in Hualien, we provide english-guided private and group tours for travelers who wish to experience the beauty of Taiwan. Our talented Taiwan tour guides love the outdoors and will help you explore hidden gems of beauty around Taiwan with ease.

Lanttimatkojen Lotta ja Antti kävivät myös seikkailemassa Tarokon kansallispuistossa

Aasian juttusarjamme

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa
Liikkuminen Hongkongissa
Nähtävyydet ja majoitus Hongkongissa
Vierailu Kiinaan Hongkongista
Macao, Aasian Las Vegas
Kaksi yötä Ho Chi Minh Cityssä
Lentoyhtiökokemus: VietJet Air
Maahantulo Taiwaniin ja lentokonebongarin unelmahotelli
Taiwanin Hualien – myrkkyhämähäkkejä ja ulkoilma-aktiviteetteja
Tarokon kansallispuisto, osa 2: Taroko Gorge
Taipein nähtävyydet ja ravintolat

The post Tarokon kansallispuisto, osa 1: Shakadang Trail appeared first on Ne Tammelat.

]]>
https://netammelat.fi/aasia/taiwan/taroko-shakadang-trail/feed/ 2 11461
Taiwanin Hualien – myrkkyhämähäkkejä ja ulkoilma-aktiviteetteja https://netammelat.fi/aasia/taiwan/hualien-myrkkyhamahakkeja-ja-ulkoilma-aktiviteetteja/ https://netammelat.fi/aasia/taiwan/hualien-myrkkyhamahakkeja-ja-ulkoilma-aktiviteetteja/#respond Sat, 20 Jul 2019 17:10:18 +0000 https://netammelat.fi/?p=11394

Meillä oli aikomus vuokrata auto pariksi päiväksi Taipein lentokentän Avikselta, mutta meiltä puuttui kansainvälinen ajokortti, joka olisi ollut vuokrauksen edellytys. Tämän olisi saanut tilattua Autoliitolta. Kansainvälinen ajokortti on voimassa 1 tai 3 vuotta ja maksaa 29 tai 39 euroa, riippuen mallista. Eri mailla saattaa olla erilaiset vaatimukset siitä kumman mallisen KV-ajokortin hyväksyvät. Ystävällinen virkailija yritti auttaa meitä parhaansa mukaan, mutta lupaa ei herunut paikan päältä. Saimme ohjeet mennä haluamaamme kohteeseen, Tarokon kansallispuistoon junalla. Auton vuokrauksen hän suostui perumaan kuluitta. Harmitus…

The post Taiwanin Hualien – myrkkyhämähäkkejä ja ulkoilma-aktiviteetteja appeared first on Ne Tammelat.

]]>

Meillä oli aikomus vuokrata auto pariksi päiväksi Taipein lentokentän Avikselta, mutta meiltä puuttui kansainvälinen ajokortti, joka olisi ollut vuokrauksen edellytys. Tämän olisi saanut tilattua Autoliitolta. Kansainvälinen ajokortti on voimassa 1 tai 3 vuotta ja maksaa 29 tai 39 euroa, riippuen mallista. Eri mailla saattaa olla erilaiset vaatimukset siitä kumman mallisen KV-ajokortin hyväksyvät. Ystävällinen virkailija yritti auttaa meitä parhaansa mukaan, mutta lupaa ei herunut paikan päältä. Saimme ohjeet mennä haluamaamme kohteeseen, Tarokon kansallispuistoon junalla. Auton vuokrauksen hän suostui perumaan kuluitta.

kansainvälinen ajokortti

Harmitus oli hetken aikaa melkoinen, mutta toisaalta myös vähän helpottunut. Liikennekulttuuri oli aika aggressiivista, joten junassa matkustaessa ei tarvinnut stressata niin paljon. Tosin uutta stressiä tuli siitä, että luimme netistä Tarokoon menevien junien olevan hyvin varattuja ja, että varaus junalipusta olisi hyvä tehdä jopa pari viikkoa ennakkoon. Voihan pahus.

Hualien kartta

Menimme Taipein päärautatieasemalle ja etsimme oikean lippujonon. Saimme liput heti seuraavaan, puolen tunnin päästä lähtevään junaan. Ihan istumapaikatkin vielä, siitäkin oli peloteltu. Varasimme paluuliput seuraavalle päivälle.

Majoituksen ja kuljetuksien järjestäminen Hualieniin

Meillä oli nyt siis menopaluulippu Hualien-nimiseen kaupunkiin, mutta ei sen enempää tietoa majapaikasta tai, että miten pääsemme seuraavana päivänä Tarokon kansallispuistoon. Onneksi Google toimi hyvin junassa ja löysin vaihtoehtoja puistossa vierailuun. Yksityiskuljettaja ei ollut pahan hintainen, joten lähdimme etsimään arvosteluita niistä. Pian päädyin selaamaan Taiwan Vista Tourin Facebook- arvosteluita ja kokeilin onneani, että vastataanko viestiini junasta.

Olin ehtinyt tavata kännykän ruudulle vasta hello, kun viestiin jo vastattiin. Yksityiskuljettaja seuraavalle päivälle onnistuisi hintaan 150 euroa, nouto hotellilta ja palautus juna-asemalle, matkatavarat mahtuisivat päiväksi auton kyytiin. Mahtavaa! Paitsi meillä ei ollut hotellia. No siihenkin löytyi pari suositusta Vista Tourilta ja Ilkka halusi varata hotellin kun toisena vaihtoehtona oli juna-aseman viereinen hostelli.

Hotelli osoittautui oivalliseksi valinnaksi. Taiwanin yleisen hintatason mukaisesti saimme huoneen 5 tähden hotellista noin 80 eurolla. Toisin kuin suositeltu hostelli, joka oli kaupungin keskustassa aivan juna-aseman kupeessa, hotellimme sijaitsi hieman rauhallisemmalla alueella lähellä merenrantaa. Hotellin olimme tuttuun tapaan varanneet jo etukäteen Booking.comista ja hyvä niin, koska yhteinen sanavalikoimamme henkilökunnan kanssa oli varsin suppea. Asiakaskokemuksen erinomaisuuden varmistamiseksi oli kuitenkin henkilökuntaa paikalla runsain määrin meitä vastaanottamassa. Neljä portieeriä avasivat ovet, kaksi kummallakin puolella ovia. Samoin resepsuunissa oli neljä neitosta oikolukemassa huonevarausta. Mahdolliselta eksymiseltä ulko-ovilta respaan ja siitä edelleen omaan huoneeseemme hotellin ylimmässä kerroksessa vältyttiin henkilökunnan avuliaalla kumartelulla ja molemmin käsin oikeaan suuntaan ohjaavilla sulavilla ojennuksilla.

Iltakävely paikallisten koirien seurassa

Purimme huoneessa nopeasti kamerat esiin ja suuntasimme saman tien takaisin ulos. Olimme taksin kyydissä jo ehtineet hieman silmäillä lähiseutua sekä Google Mapsista etsineet mahdollista ruokapaikkaa. Lähdimme siis ensin kuvausretkelle tavoitteena löytää meren rantaan. Ensiksi satuimme vilkkaan tien ylityspaikalle, jossa kolme täysin irrallaan maleksinutta koiraa tarkkailtuaan ensin hetken liikennettä, ylittivät sitten kokemuksen suomalla varmuudella tien. Katri piteli tässä kohtaa silmiään eikä oikein ollut uskoa minua, kun kerroin kolmikon päässeen kuin päässeenkin sujuvasti ja turvallisesti tien yli. Tien toisella puolen kohosi korkea betoniseinä, jonka vierustaa koirat jolkottelivat rappuja alas. Seurasimme niitä, ja saavuimme urheilukentälle. Kentällä oli ihmisiä juoksemassa ja hyppäämässä pituutta ja keskellä oli jalkapallokenttä tyhjillään. Näimme koirien jo katoavan kentän toiselta puolelta aidan reunasta ulos ja seurasimme niitä edelleen. Aidan takana oli toinen, hieman edellistä vilkkaampi tie. Katri piilotti taas kasvot käsiinsä ja uskoi koirien kohtalonhetken viimeistään nyt koittaneen. Koirat kuitenkin osasivat odotella tien laidassa. Autot ja skootterit eivät antaneet tuumaakaan tilaa sen paremmin ihmisille, saatika koirakolmikolle, mutta niin vain lopulta kaikki kolme pääsivät yli siitäkin kohtaa.

koirat Hualienissa

Koirat kävivät puiden varjoon lepäämään ja me huomasimme saapuneemme rannan mukaisesti kulkevalle kävelytielle. Merta ei kuitenkaan tästä vielä näkynyt, koska välissä oli runsaasti tuuheaa pöheikköä. Harmittaa, etten tunne kasvien nimiä niin hyvin, mutta samoin kuin Karibialla käydessämme, Kaakkois-Aasiassakin kasvaa luonnossa ennestään huonekasveina tuttuja kasveja. Näköjään “vapaiden” kukkien bongaaminen luonnossa kutkuttaa melkein samalla tavalla kuin vapaiden ja villien eläinten!

Kuljimme kävelytietä eteenpäin ja lopulta siitä erkani pienempi kuja kohti rantaa. Tämä kuja oli käytännössä kauttaaltaan kasvien ja puiden ympäröimä. Rannan puolella mäki laski jyrkästi alas, mutta siellä täällä oli kiinankielisiä varoituskylttejä. Tiesittekö, että Google Translatella voi kääntää tekstiä kännykän kameran avulla. Kyllä voi. Noh, tämän kyltin olisin ymmärtänyt ilman käännöstäkin.

Katso video kokonaisuudessaan Virtual Traveller -sivustolta.

Jatkoimme siis eteenpäin kiltisti poikkeamatta asvaltilta ja löysimmekin vähän matkan päästä pienen levennyksen, josta näki hyvin rantaan. Ranta oli kuitenkin lähinnä betonista suorakaiteen muotoiseksi muovailtu ja näytti ankealta, joten käännyimme takaisin etsimään iltapalaa.

Ruokapaikan etsiminen ei ollutkaan helppoa

Seuraavaksi alkoi käydä selväksi, että ruokaa oli saatava. Olihan aamupalan jälkeen syöty vasta Taipein juna-asemalta pikaisesti mukaan ostetut burgerit ja ilta alkoi jo hämärtää. Google Mapsista oli valmiiksi etsitty suositteluja saanut kalaravintola, jonne oli hotellilta matkaa runsas kilometri. Tosin nyt oltiin jo hortoiltu toinen mokoma hotellilta päinvastaiseen suuntaan ja tiedossa oli, ettei ainakaan kuljetulta reitiltä löytyisi ravintolaa. Katri seurasi nöyränä kala-ateria mielessään määrätietoisesti etenevää Pokemon-kouluttajaa vain harvakseltaan kysellen onko suunta varmasti oikea, ja mahdetaanko aivan pian olla jo perillä. Matkaa oli kuitenkin aika pitkästi ja ehdimme pysähtyä paikalliseen ruokakauppaankin tutustumaan tarjontaan. Kohtasimme myös ensimmäistä kertaa kierroksellaan olevaan taiwanilaiseen roska-autoon, jonka iloinen ja kovaääninen pimpelipom-musiikki toi elävästi mieleen jätskiautot. Roska-autoihin törmääminen olikin koko loppureissun ajan hilpeä tapahtuma!


Ohitimme muutaman epäilyttävän oloisen ruokapaikan myhäillen mielessämme aivan pian edessämme odottavan, suosituksia saaneen kalaravintolan runsaita ja raikkaita annoksia, kunnes lopulta saavuimme perille. Kyseessä oli aivan samanlainen puolihämärä, puoliksi kadulle perustettu kioski, kuin mitä juuri olimme useampiakin ohittaneet matkalla. Sillä erotuksella, että tässä ei ollut edes paikallisia syömässä. Kala olisi varmasti ollut tuoretta, mutta entisenä akvaarioharrastajana vihreävetiset altaat apaattisine asukkeineen eivät varsinaisesti enää sytyttäneet ruokahalua. Pikemminkin kävi niin, että nälkä ilmoitti olevansa nyt varattu, ja palaavansa asiaan paremmalla ajalla. Käännyimme kannoillamme ympäri, ja otimme seuraavassa risteyksessä olleelta taksiasemalta kyydin takaisin hotellille.

huoltoasema Hualienissa

Nälkä oli kuitenkin ehtinyt päivän aikana kasvaa niin suureksi, ettei se malttanut pysytellä poissa aamuun saakka. Päädyimmekin menemään syömään hotellin ravintolaan, jota yleensä harvemmin teemme. Tarjolla oli spaghetti bolognesesta alkaen kaikenlaista tuttua ja turvallista. Uteliaana halusin kuitenkin syödä jotain paikallista, joten otin “beef noodles” -annoksen. Pöytään kannettiinkin valtava kulhollinen lientä ja nuudeleita, kuten odotinkin. NaudanLIHAA ei kuitenkaan huolellisesta naarauksesta huolimatta löytynyt, vaan naudasta oli läsnä vain maku, muutamia nivelrustoja ja isoja kimpaleita verkkomahaa. Noh, verkkomahaa olen maistanut ennenkin enkä erityisemmin pitänyt siitä. Lisäksi se on aika haastavaa rakenteeltaan, joten se jäi syömättä. Hyvin kypsennetty, gelatiinimaiseksi muuttunut rustohan sensijaan on ihan mukavaa natusteltavaa, joten ne kyllä söin. Alkoi hieman huolestuttaa onko minusta sittenkään miestä matkustamaan Taiwanissa. Kauppareissulta maistiaisiksi ostamani kaksi tölkkiä olutta osoittautuivat niin kelvottomiksi, että jäivät kumpikin juomatta. Synkät pilvet alkoivat kertyä Taiwanin ylle mielikuvissa miellyttävänä matkakohteena.

Seikkailu kohti Tarokon kansallispuistoa alkaa

Aamulla singahdimme valmiiksi pakatut laukut mukanamme aamupalalle, sillä kuljettaja oli tulossa noutamaan meidät klo 8 hotellin edestä. Aamupala oli kerrassaan runsas. Jälleen suurin osa vaihtoehdoista oli ennestään tuntemattomia. Moni ruokalaji näytti ja maistui siltä, että sitä olisi voitu yhtä hyvin tarjota lounaalla, ja mikäs siinä. Hyviä olivat aamullakin. Tarjolla olisi ollut pekonia ja muniakin, mutta kumpikin taisi jättää tutummat ruoat suosiolla muille. Nyt alkoi unohtua edellisen illan pettymykset.

Säntillisinä suomalaisina kirjauduimme ulos hotellista ja siirryimme ulko-ovien eteen kyytiämme odottelemaan tasan klo 7:57. Siinä odotellessamme ovien eteen ehti pysäköidä turistibussi, joka lopulta täyttyi hotellissa majailleista kiinalaisturisteista ja oletettavasti suuntasi myös laillamme Tarokoon. Edellisenä iltana saimme hymyn varovasti kareilemaan suupielissämme, kun naapuripöydässä herra söi daaminsa kanssa pitemmän kaavan mukaan läpi koko ruokalistaa. Lautasia kannettiin pöydästä ja uusia tuotiin tilalle, ja yhdessä vaiheessa herra nojasi tuolillaan taaksepäin ja päästi tyytyväisen röyhtäyksen. Kerroin tietysti Katrille, että Kiinassa kun ollaan, niin tapoihin kuuluu röyhtäistä sen merkiksi, että ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Aamulla kyytiä odotellessamme muuan kiinalaismies norkoili tovin parin metrin päästä tarkkaillen uteliaana seisoskeluamme. Sitten hän hivuttautui lähemmäksi, aivan Katrin taakse ja pieraisi. Tokaisin tämän tarkoittavan tietysti sitä, että seksi oli hyvää. Ja taas nauratti.

Hualienin maisemia

Lopulta kuljettajamme Jason tuli ja pikaisen tervehtimisen jälkeen pakkasimme laukut autoon ja lähdimme kohti Tarokoa. Matkalla pysähdyimme parissa paikassa, jotka eivät kuuluneet varsinaiseen ohjelmaan, mutta ilmeisesti koska vaikutimme mukavilta ja kiinnostuneilta, Jason halusi esitellä meille nämä paikat. Ensimmäinen pysähdys oli armeijan tukikohdan vieressä. Kapeaa asvaltoitua kujaa pitkin kuljimme armeija-alueen vierustaa muutamia satoja metrejä kyltille, jossa kiellettiin jatkamasta matkaa. Saavuimme korkealle rantajyrkänteelle, jossa maa sortui mereen jatkuvasti, ja siksi reunalle meneminen oli ehdottomasti kiellettyä. Kävimme tietysti luvatta reunalla hieman kuvaamassa, koska näköalat olivat upeat!

Seuraavaksi poikkesimme reitiltä paikallisen kalastajakylän kohdalla. Ajoimme kapeita teitä pitkin talojen välistä rantaan saakka. Kyseessä oli kalastajakylä, jonka asukkaat kuuluivat Taiwanin alkuperäiskansaan, jotka oli japanilaisten toimesta pakkosiirretty pois asuinalueiltaan sisämaasta rannikolle. Aivan huonosti ei heidän asiansa kuitenkaan ainakaan enää olleet, koska useimmissa talleissa komeili upouusi bemari tai mersu ja joillakin saattoi olla molemmat ja vielä Lexus kauppakassina.

kuollut kala

Matkalla varsinaiseen Tarokon rotkoon pysähdyimme vielä jaloittelemaan kohdassa, jossa autotie oli kiertänyt seinämän ulkolaitaa, mutta sittemmin vuorenseinän läpi oli kaivattu tunneli. Tienpätkä oli haluttu ohittaa tunnelilla, koska ylhäältä vuorelta tippui jatkuvasti kiviä tielle autojen päälle. Lisäksi osa tiestä oli sortunut mereen vieden mennessään autoja matkustajineen. Tienpätkä oli jätetty kävelytieksi ja näköalapaikaksi, ja mahtavan näköistä siellä olikin. Palatessamme takaisin autolle ihmettelin ilmassa leijailevaa risua, joka osoittautui roikkuvan vahvassa hämähäkinseitissä. Seitin toisessa päässä oli kokonainen verkko ja kämmenen kokoinen hämähäkki! Seittejä ja hämähäkkejä osoittautui olevan koko kadun matkalta tien yli miltei joka puiden välissä.

Katso video kokonaisuudessaan Virtual Traveller -sivustolta.

Myrkkyhämähäkki

Autolla saimme kuulla vielä lähistöllä rinnettä ylös kulkevan nyörin johtavan ylhäällä vuorella asuvan yhteisön majapaikkaan. Kysessä on noin kymmenen vanhuksen asuttama kyläpahanen ylhäällä vuoristossa. Sinne päästäkseen on ensin ajettava muutamia tunteja vuoristoteitä ylöspäin ja sitten KIIVETTÄVÄ vuorella vielä neljä tuntia! Vanhukset pitävät kylässä B’n’B:tä ja lukuunottamatta tuota pientä koria ja köyttä, kasvattavat vuorella ruokansa ja ovat miltei omavaraisia!

Olimme jo aivan mykistyneitä näistä maisemista ja parempaa olisi vielä luvassa, kun suuntaamme seuraavaksi vuoristoon kohto Taroko Gorgea.

Hualienin maisemia

Lue lisää

Hualien on monipuolinen ulkoilukohde, josta ehdottomasti eniten jäi vaivaamaan se, ettemme hoksanneet varata aikaa valas- ja delfiinisafarille. Niitä tuolla alueella kuulemma riittää.

Hualien Outdoor

Breakfasts And Gourmet Lunches On the River Or Trail Included

Lanttimatkojen Lotta kävi pyöräilemässä Taiwanin lounaisosassa sijaitsevassa Kaohsiungissa, videolta voit tsekata millaista siellä oli.

Aasian juttusarjamme

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa
Liikkuminen Hongkongissa
Nähtävyydet ja majoitus Hongkongissa
Vierailu Kiinaan Hongkongista
Macao, Aasian Las Vegas
Kaksi yötä Ho Chi Minh Cityssä
Lentoyhtiökokemus: VietJet Air
Maahantulo Taiwaniin ja lentokonebongarin unelmahotelli
Tarokon kansallispuisto, osa 1: Shakadang Trail
Tarokon kansallispuisto, osa 2: Taroko Gorge
Taipein nähtävyydet ja ravintolat

The post Taiwanin Hualien – myrkkyhämähäkkejä ja ulkoilma-aktiviteetteja appeared first on Ne Tammelat.

]]>
https://netammelat.fi/aasia/taiwan/hualien-myrkkyhamahakkeja-ja-ulkoilma-aktiviteetteja/feed/ 0 11394
Maahantulo Taiwaniin ja lentokonebongarin unelmahotelli https://netammelat.fi/aasia/taiwan/maahantulo-ja-lentokonebongaus/ https://netammelat.fi/aasia/taiwan/maahantulo-ja-lentokonebongaus/#comments Wed, 10 Jul 2019 18:33:51 +0000 https://netammelat.fi/?p=11396

Lensimme Taipeihin Vietnamista, Ho Chi Minh Citystä Vietjetillä. Lento oli näistä kolmesta Aasian sisäisestä pisin ja se kesti 3,5 tuntia. Kone oli lähtiessä hieman myöhässä, mutta pääsimme silti hyvin perille. Taipein lentokentällä meitä odotti pitkä maahantulojono. Kuten Hongkongiin mennessä mukanamme oli lentokoneessa täytetty lomake ja jonottelimme ainakin tunnin verran, että pääsimme esittelemään sitä virkailijalle. Passi skannattiin, meidät valokuvattiin ja sormenjäljet otettiin talteen myös. Kentällä oli isot ukaasit siitä, että Taiwaniin ei saa tuoda mm. porsanlihaa ja hedelmiä. Sakot rikkeistä olisivat…

The post Maahantulo Taiwaniin ja lentokonebongarin unelmahotelli appeared first on Ne Tammelat.

]]>

Lensimme Taipeihin Vietnamista, Ho Chi Minh Citystä Vietjetillä. Lento oli näistä kolmesta Aasian sisäisestä pisin ja se kesti 3,5 tuntia. Kone oli lähtiessä hieman myöhässä, mutta pääsimme silti hyvin perille.

Taipein lentokentällä meitä odotti pitkä maahantulojono. Kuten Hongkongiin mennessä mukanamme oli lentokoneessa täytetty lomake ja jonottelimme ainakin tunnin verran, että pääsimme esittelemään sitä virkailijalle. Passi skannattiin, meidät valokuvattiin ja sormenjäljet otettiin talteen myös.

Taiwanin lentokenttä

Kentällä oli isot ukaasit siitä, että Taiwaniin ei saa tuoda mm. porsanlihaa ja hedelmiä. Sakot rikkeistä olisivat tuntuvia. Kylttien lisäksi tätä asiaa kuulutettiin monella kielellä jatkuvalla soitolla. Lopulta saavuimme tarkastuspistelle, jossa käsimatkatavarat läpivalaistiin ja erityisen kiinnostavat tongittiin käsinkin. Pussillinen pakastekuivattua duriania sai kuitenkin epäuskoisen mulkoilun siivittämänä saapua mukanamme Taiwaniin.

Lentokenttähotelli ja sen ympäristö

Olimme liikkeellä sen verran myöhään, että valitsimme yöpaikaksi aivan lentokentän kupeessa olevan hotellin nimeltä City Suites Taoyuan Gateway Vaikka se näytti kartan mukaan sijaitsevan lähellä, meidät ohjattiin taksiin, sillä kävelyreittiä hotellille ei ilmeisesti olisi ollut. Nostimme ensin kentän automaatista rahaa, sillä sille tuntui täälläkin olevan tarvetta.

Hotellin ravintola oli mennyt jo kiinni, eikä lähistöllä oikein ollut mitään järkevää. Löysimme sattumalta kartalta Pizza Hutin noin kilometrin päästä ja lähdimme kävelemään sinne. Saimme nopean pintaraapaisun alueesta nimeltä Dayuan District, jonka vilkkaan tien varrelta löytyi paljon autokorjaamoita. Alue oli vähän sellainen Herttoniemen teollisuusalueen oloinen, mutta siellä hengasi porukkaa jonkun verran ja liikenne oli vilkasta. Me näytimme ilmeisesti harmittomilta, sillä aivan nenämme edessä tehtiin myös pilvikaupat.

Pizzojen tilaus onnistui kielimuurista huolimatta ja kipitimme pizzojen kanssa takaisin hotellille, sillä kyseessä oli vain noutoravintola, jossa ei ollut yhtään asiakaspaikkaa. Pizzat olivat varsin erikoiset maultaan, mutta kovassa nälässä hävisivät parempiin suihin.

Vaihda vapaalle -blogin Tomi vinkkasi, että Taipen kenttä on lentokonebongareiden suosiossa. Meillä kävikin tuuri, sillä saimme ylemmistä kerroksista huoneen, jossa suora näkymä kiitoradalle ja lähtevät koneet kurvasivat hotellin yltä. Meteli ei onneksi juurikaan kantautunut sisälle, joten saimme nukkua yömme hyvin molemmat omissa leveissä sängyissämme.

City Suites (Taoyuan Gateway)

Hotellin aamupala oli varsin runsas ja pelkästään lämpimiä ruokia oli varmaan kymmentä eri sorttia. Valikoimasta löytyi mm. herkullista tofua ja paljon raikkaita kasviksia, joten päivä sai erinomaisen alun ruokailun puolesta. Tämä taisi olla reissulla ensimmäisiä ja ainoita aamiaisia, jossa ei ollut oikeastaan mitään ennestään tuttua tarjolla. Alkoi hiipiä aavistus siitä, että aletaan olla alueella, jossa länsimaisia turisteja ei aivan tungokseen saakka liiku.

Jäimme lentokenttähotelliin ensimmäiseksi yöksi, sillä tarkoituksemme oli vuokrata auto lentokentältä, mutta saavuimme sen verran myöhään, että vuokraus oli järkevää vasta aamulla. Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan ja siitä lisää seuraavassa postauksessa.

Aasian juttusarjamme

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa
Liikkuminen Hongkongissa
Nähtävyydet ja majoitus Hongkongissa
Vierailu Kiinaan Hongkongista
Macao, Aasian Las Vegas
Kaksi yötä Ho Chi Minh Cityssä
Lentoyhtiökokemus: VietJet Air
Taiwanin Hualien – myrkkyhämähäkkejä ja ulkoilma-aktiviteetteja
Tarokon kansallispuisto, osa 1: Shakadang Trail
Tarokon kansallispuisto, osa 2: Taroko Gorge
Taipein nähtävyydet ja ravintolat

The post Maahantulo Taiwaniin ja lentokonebongarin unelmahotelli appeared first on Ne Tammelat.

]]>
https://netammelat.fi/aasia/taiwan/maahantulo-ja-lentokonebongaus/feed/ 2 11396