Ilkka teki Facebookiin oman kansion reissuillamme bongatuista eläimistä, josta sain ajatuksen koostaa parhaat kuvat tarinoineen myös blogiimme. Minusta on pienestä saakka tuntunut pahalta vierailla eläintarhoissa, emmekä halua tukea eläinturismia millään tavalla. Tarinoita kaltoin kohdelluista eläimistä on ihan liikaa.

Eläinturismin kitkentä on helpointa aloittaa eläintarhoista, delfinaarioista, eläinten kanssa poseeraamisesta sekä kaikenlaisesta liikkumisesta, missä eläimiä hyödynnettään (mm. norsusafarit, aasikyydit).

Jos pidät silmät auki ja aistit valppaana, voit bongata luonnosta vapaana mitä ihmeellimpiä eläimiä.

Amerikankuovi

Amerikankuovi tepastelemassa rantahiekalla El Matador Beachilla Malibussa, Los Angelesissa.
Lisko

Tämä lisko toimii sulkakäärmeen lomasijaisena Kukulkánin juurella Chichen-Itzassa, Meksikossa.
hämähäkki

Vaarallinen myrkkyhämähäkki nauttimassa pistiäispirtelöä Jamaicalla, Dunns River Fallsien lähettyvillä.
freagattilintu

Fregattilintu liitelemässä Mahahualin rannalla Meksikossa.
valas

Valas sukeltaa piiloon uteliailta turisteilta Point Dumen edustalla Malibussa, Los Angelesissa.
delfiini

Delfiiniperhe uimassa El Matador Beachilla Malibussa, Los Angelesissa.
kojootti Death Valley

Kojootti tuijottaa vaativasti, mutta meillä ei ollut heittää sille ruokaa Death Valleyn halki ajellessa (Kalifornia, USA).
kolibri

Vikkeläliikkeinen kolibri pysähtyi hetkeksi poseeraamaan El Matador Beachilla Malibussa, Los Angelesissa.
pelikaanit

Pelikaanijengi lähdössä kalaan Mahahualin rannalla, Meksikossa.
pesukarhu

Pesukarhu hiipparoimassa RMS Queen Maryn kupeessa Long Beachilla, Los Angelesissa. Vähän suttuinen kuva, mutta kohtaaminen kävi aika äkkiä ja oli pimeää.
lisko

Vihreä lisko-otus kiipeilemässä palmussa Miamissa South Pointe Parkin lähettyvillä.
lintu

Tämän punkkarilinnun nimi on Social Flycatcher (Myiozetetes texensis), ja sillä riitti asiaa, ehkäpä Mayojen historiasta Chichen Itzassa, Meksikossa.
lisko

Pitkäkyntinen lisko pysyy tukevasti seinässä kiinni Mayojen rakennelmissa Chichen Itzassa, Meksikossa.
lisko

Iguaani lämmittelemässä parkkipaikalla Costa Mayan satamassa, Meksikossa.
peura slovakia
Tuttavallinen peura Slovakiassa

Matkabloggaajat ovat kampanjoineet jo vuosia eläinten puolesta ja osa matkatoimistoista onkin jo poistanut eläimiin liittyviä retkiä valikoimastaan.

Eläimiä pääsee katsomaan myös vastuullisesti järjestetyille retkille ja niissä olet eläinten vieraana heidän asuinalueellaan eikä toisinpäin.

Lue lisää vastuullisesta eläinmatkailusta:

Matkablogi Vaihda vapaalle

Matkailua hyvällä fiiliksellä ja faktoilla.

Vaihda Vapaalle -blogin Elina ja Tomi kävivät vierailemassa keväällä orankien kuntoutuskeskuksessa Sepilokissa, lue lisää heidän blogistaan.

Villidelfiineitä syöttämässä täydellisenä päivänä // Wild dolphins on a perfect day

Tämä on tarina, oikeasti tapahtunut, ihmisen ja eläimen välisestä kunnioituksesta ja luottamuksesta. 1950 -luvulla Australian pieneen Tin Can Bayhin rantautui pahasti loukkaantunut delfiini. Ihmiset kylässä päättivät hoitaa sen ruhjeita ja syöttää sitä parhaansa mukaan. Meni jonkin aikaa kun delfiini parani ja lähti takaisin merelle.

Eläinturismin karummasta puolesta voit lukea täältä:

Kun delfiinit itkivät

”Tampereen delfinaario suljetaan!”. Uutinen parin viikon takaa. Somessa ihmiset iloitsivat, mutta säröääniäkin alkoi kuulumaan. ”Miksi piti nostaa kohu, ja saada tällaista aikaan, miksi pitää kiusata vanhoja delfiinejä stressaavilla siirroilla uuteen paikkaan?”. ”Olisivat nekin aktivistit olleet hiljaa niin tällaista ei tarvittaisi”. Olen pitkään miettinyt mitä kirjottaisin taannoiselta käynniltämme Australian Melbournesta Sea Shepherdin päämajalta.

Tiikeriturismi & miksi en matkusta Aasiaan – Tarinoita Maailmalta

Tänään piti kirjoittaa jostain ihan muusta kuin tästä aiheesta, mutta tuolla sosiaalisen median kiemuroissa tuli vastaan sellainen juttu, että se pisti ajattelemaan. Tai no, ei ajattelemaan vaan kiehumaan, koska olen tätä asiaa ajatellut jo monesti. Instagram feedissä vastaan tuli kuva, jossa poseerasi nuori matkaaja ja tiikeri.

Turisti joka katkaisi elefantin selän – Tarinoita Maailmalta

Tiesitkö, että elefanttien selkä ei ole vahva eikä suinkaan tarkoitettu kantamiseen, vaan elefanttien ruumiinrakenne soveltuu paremmin vetämiseen? Ai miten niin jättimäinen elefantti ei muka jaksa kantaa ihmistä! No, jaksaa se, mutta nyt on aika miettiä pitäisikö. Tiedätkö sinä miten elefantteja koulutetaan? Miten suuresta villieläimestä saadaan lauhkea ja kuuliainen kaveri?