Ruotsin läpi on tullut kaah.. köröteltyä jo useampana vuotena Tanskaan mennessä, joten E4-moottoritie alkaa olla maisemiltaan varsin tuttu. Tällä kertaa broholminkoiriin liittyvät yhdistystehtävät johdattivat minut ystäväni kanssa keväiseen Jönköpingiin, jossa kokoontui Ruotsin broholmeryhdistyksen väki.

Pikamatka Jönköpingiin 1

Koska tarkoitus oli viettää Ruotsissa vain yksi yö, varasimme aamulennon Tukholmaan, josta vuokrasimme auton. Autoa vuokratessa pyrin yleensä valitsemaan kompaktin tai keskikokoisen luokasta mieluiten automaattivaihteisen kulkupelin. Tällä kertaa vuokraamoksi valikoitui Budget, jonka toimipisteeseen bussi kuljetti meidät Arlandan lentokentältä. Samassa vuokraamokompleksissa toimivat mm. Avis ja muut tunnetut vuokraamot.

Pikamatka Jönköpingiin 2

Meitä palveli ystävällisesti tiskillä henkilö nimeltä Paul, joka pienen rupattelun perusteella osoittautui myös koiraihmiseksi. Hän tiesi broholminkoirat ja kertoi omasta rottweileristaan sekä harrastuksistaan koiransa kanssa. Vitsailimme keskustelun lomassa, että meille voi sitten antaa oikein hyvän auton ja Paul huumorimiehenä pelotteli meitä, että hän antaa meille Kia:n. Onneksi tuo kauhukuva (ei millään pahalla Kia:n omistajia kohtaan) ei toteutunut vaan meitä hemmoteltiin jo toistamiseen uudehkolla Audi A4:lla. Paul vielä varmisti, että osaamme varmasti käynnistää auton ja kun vastaus oli oikea, hän toivotteli hyvää matkaa ja koirakollegoiden tapaamista.

Pikamatka Jönköpingiin 3
Brahehusin linnan rauniot (Kuva: Annina Björlund)
 Pikamatka Jönköpingiin 4

Lentokentältä Jönköpingiin on 363 kilometriä, joten aloitimme ajourakan toimestani. Itselleni ei ole muodostunut mitään erityisiä suosikkipysähdyspaikkoja, kaikki huoltoasemat tarjoavat tarvittavat peruspalvelut ja niitä on runsaasti matkan varrella. Jönköpingiä lähestyttäessä muutamia erityisiä nähtävyyksiä osuu reitille, kuten Brahehusin linnan rauniot sekä Gränna, joka lienee tunnetuin Polkagris-makeisten valmistuksesta. Jos karkkihammasta kolottaa, niin kannattaa piipahtaa myymälässä, joka on päivittäin avoinna.

Pikamatka Jönköpingiin 5

Moni on varmaan hieraissut silmiään Linköpingin kohdalla pohjoiseen menevän kaistan puolella nähdessään jalustoilla seisovia lentokoneita. Koneet ovat Saab-merkkisiä ja tarkempia yksityiskohtia niistä löytyy Ruotsin ilmailuhistorian yhdistyksen nettisivuilta.

Pikamatka Jönköpingiin 6
Kuva: Aija Seppänen
 
Pikamatka Jönköpingiin 7
Kuva: Aija Seppänen

Oma suosikkini reitillä on Vättern-järvi, joka on Ruotsin toiseksi suurin järvi. Moottoritie sivuaa tuota 135 kilometriä pitkää järveä lähes 60 kilometrin pituudelta avaten upeat maisemat ohi ajavien autoilijoiden nautittavaksi.

Saavuimme perille Spånhults Herrgårdin hotelliin, joka sijaitsee rauhallisella omakotitaloalueella vain 7 km:n päässä Jönköpingin keskustasta. Kauniin keltaisen kartanon maalipinta oli hieman rapistunut ja sillä taitaa olla ikääkin useampi sata vuotta.

Pikamatka Jönköpingiin 8
Tsekkaa myös Google Mapsista kartanosta 360-kameralla otettu kuva. Samsung Gear 360 -kamera on meillä lainassa Insmatin Jannelta.

 

Pikamatka Jönköpingiin 9

Peruspuitteet olivat kuitenkin aivan kunnossa majoituksen osalta. Meillä ei ollut omia liinavaatteita ja pyyhkeitä mukana, joten saimme ne vastaanotosta. Huoneemme sijaitsi kartanorakennuksen toisessa kerroksessa, jonka käytävältä löytyi myös pieni keittiö sekä jääkaappi. Hotellissa olisi ollut myös erillinen lisärakennus, mutta siinä emme vierailleet.

Pikamatka Jönköpingiin 10Pikamatka Jönköpingiin 11Pikamatka Jönköpingiin 12Pikamatka Jönköpingiin 13Pikamatka Jönköpingiin 14

Koska koko hotelli oli varattu käyttöömme viikonlopuksi sisältäen sekä illallisen, että aamupalan, en saanut täyttä kuvaa siitä, miten se palvelee normaalioloissa asiakkaita. Nettisivujen mukaan siellä toimii ravintola, jossa tarjolla skandinaaviseen makuun sopivaa ruokaa. Kartano toimii mainiosti juhlatilana esimerkiksi häille tai muille tapahtumille ja paikan päältä löytyy myös kauneushoitola. Me saimme nauttia hyvässä seurassa maittavan illallisen ja aamupalalta löytyi kaikkea, mitä toivoa saattaa voileivistä, kananmuniin, hedelmiin ja puuroon sekä mehuihin.

Pikamatka Jönköpingiin 15Pikamatka Jönköpingiin 16Pikamatka Jönköpingiin 17Pikamatka Jönköpingiin 18

Viikonlopun ohjelmaan kuului illanvieton lisäksi kävelyitä koirien kanssa, luento ja yhdistyksen vuosikokous. Tiiviin ja tapahtumarikkaan vuorokauden päätteeksi valjastimme sunnuntaina Audimme kohti paluumatkaa. Aurinkoisessa säässä ajomatka takaisin taittui moottoritiellä mukavasti. Pysähdyimme Tukholman lähellä Kistassa sijaitsevassa ostoskeskuksessa, jossa nautimme ’running-sushi’ -tarjonnasta Zan by Pong -nimisessä ravintolassa.

Pikamatka Jönköpingiin 19
Tämä jännittävä mustekala-nigiri sai jatkaa matkaa liukuhihnalla

Auton tankkaus ja palautus vuokraamolle sujui ongelmitta. Huoltoasema ei ole ihan vuokraamon vieressä, mutta löytyi muutaman kilometrin päästä. Bussi vei meidät takaisin lentokentälle ja jälleen olimme saaneet yhden kokousmatkan hoidettua sekä samalla roppakaupalla uusia tuttavuuksia niin ihmisistä kuin ihanista koiristakin.

Pikamatka Jönköpingiin 20

Löydät meidät muuten myös Facebookista, Instagramista sekä Blogit.fi:stä!