Juna pysähtyy Waverleyn asemalle. Olemme matkustaneet tunnin verran Glasgow’sta, tarkoituksena tehdä päiväretki Edinburghiin. Olen kuullut kaupunkia kehuttavan ja hieno linnakin siellä kuulemma on, mutta sen enempää en ollut etukäteen selvittänyt, mihin olemme tällä kertaa menossa. Oppaanamme toimii Ilkan Glasgow’ssa vakituisesti asuva sisko.

Waverleyn sillalla katseeni kiinnittyy välittömästi vasemmalla aukeavaan näkymään. Toinen toistaan upeammat, jyhkeät keskiaikaiset kivitalot lumoavat kauneudellaan. Onneksi olimme juuri siihen suuntaan menossa, sillä nuo kauniit vanhat rakennukset kutsuivat puoleensa tutustumaan niihin lähemmin.

Edinburgh Ensikosketus Edinburghiin 1

Ensikosketus Edinburghiin 2

Lähdemme kävelemään mukulakivillä päällystettyä Cockburn Streetiä ylöspäin. En voisi varmaan enempää näyttää turistilta, kun pyörin kamera kädessä ympäriinsä kuvaamassa jokaista pientä yksityiskohtaa; katulamppuja, kiviseiniä, kujia.. Värikkäiden kivijalkakauppojen näyteikkunoissa on yhtä sun toista mielenkiintoista ja vielä kiinnostavampaa on ihmetellä kapeita kujia talojen väleissä.

Saavumme leveämmälle High Streetille, jota ympäröivät viisikerroksiset talot. Täällä on paljon liikkeitä, jotka myyvät turistikamaa. Viskikauppoja on myös jonkun verran. Kadun varrella on erilaisia esiintyviä taiteilijoita, jokainen omalla tavallaan lahjakas tai vähintään omaperäinen. Yksin kadulla ei tarvitse liikkua, siitä pitävät huolen muut turistit isompina tai pienempinä ryhminä.

Ohitamme matkalla St Gilesin katetdraalin, jonka historia ulottuu lähes 900 vuoden päähän. Tällä kertaa emme vieraile kirkossa, vaan jatkamme matkaa kohti Edinburghin linnaa.

Linna häämöttää jo edessämme, mutta päätämme piipahtaa vielä saman kadun varrella sijaitsevassa Tartan Weaving Mill & Experience -museossa. Tässä museossa saat läpileikkauksen skotlantilaisten kilttien valmistusprosessista ja myymälästä voit myös ostaa tartaanikuosilla varustettuja kilttejä sekä muita tuotteita. Mielenkiintoinen yksityiskohta on seinä, jossa on näytillä eri suvuille nimetyt tartaanit.

Päivän kohokohta, eli vierailu Edinburghin linnaan on vihdoinkin edessä! Paraatipaikalla mäen päällä seisova linna on vaikuttava näky korkeine muureineen. Linna on Skotlannin suosituin maksullinen vierailukohde ja sen vanhimmat osat ovat 1100-luvulta.

Kahlaamme linnaa läpi pala kerrallaan. Tykkejä, muureja, upeita maisemia yli kaupungin, kiehtovia mielenkiintoisia yksityiskohtia kuten pieni kaunis hautausmaa sotilaiden koirille. Linnasta löytyy runsaasti nähtävää ja tutustumiseen kannattaa varata hyvin aikaa. Itse pidin enemmän ulkona kiertelystä, mutta sisätiloista löytyi myös paljon upeita saleja ja muuta nähtävää.

Kiertelemme vielä linnan ympäristössä, ennen kuin juna vie meidät takaisin Glasgow’hun. Tänne palaan vielä takaisin.