Ylisuurilla renkailla varustetutun Fatbiken testaaminen on kiinnostanut jo jonkin aikaa. Näitä pyöriä on näkynyt enemmän katukuvassa tai enemmänkin metsäpoluilla muutaman viime vuoden aikana.

Huomasimme kesällä, että Suomen Latu järjestää yhteislenkkejä ja vakaa aikomuksemme olikin mennä testaamaan ajamista jo heinäkuun lopulla. Lopulta sopiva aika löytyi syyskuulle ja pääsimme mukaan aloittelijoille suunnatulle maastopyörälenkille.

Tapaamispaikkana toimi Oittaan Kahvila, jonka yhteydessä Suomen Latu toimii. Meille oli varattu sopivat Fatbiket pituuden mukaan ja lisäksi päähän soviteltiin sopivanlainen kypärä. Osallistumismaksu lenkille oli viisi euroa ja Fatbiken vuokrasta veloitettiin 15 euroa. Varsin kohtuullinen korvaus siis 90 minuutin “treenistä”, jonka voi muuten maksaa liikuntaseteleillä myös.

Yhteislenkillämme oli mukana kymmenkunta pyöräilijää, osalla enemmän kokemusta ja osalla vähemmän. Oppaamme Villen johdolla lähdimme ajamaan kohti ulkoilureittejä ja oma suuntavaisto hävisi pilvisellä kelillä aika pian. Onneksi menimme tiiviinä ryhmänä, joten eksymisen vaaraa ei ollut.

Fatbike Oittaa Suomen Latu maastopyörä maastopyörälenkki

Viiden kilometrin lämmittelylenkin ainana saimme treenata vaihteiden toimivuutta, jotka olivat hieman erilaiset kuin omissa pyörissämme. Ville antoi hyviä vinkkejä polkutekniikasta ja täytyy sanoa, että jo lämmittelyn aikana kunto joutui koville ylämäkiä sotkiessa.
Fatbike Oittaa Suomen Latu maastopyörä maastopyörälenkki

Pysähdyimme metsän reunaan ja Ville osoitti jyrkkää alamäkeä, että tuonne lähtisimme ajamaan. Ensimmäinen ajatukseni oli, että aja vaan ihan keskenään sinne, en varmasti pääse ehjänä tuon juurakon yli ja osu sen takana olevaan huteraan lauta-asetelmaan, joka toimi siltana.

Ville kuitenkin tsemppasi, antoi muutamia vinkkejä ja niin vaan mekin uskaltauduimme ajamaan polkua alas, eikä se ollut ollenkaan pelottavaa! Ajoin itse ryhmän kärjessä ja sain heti hyvän tuntuman pyörään. Maasto oli alussa suopohjaista, joten oli parempikin pysyä pyörän päällä, etteivät lenkkarit kastu.
Fatbike Oittaa Suomen Latu maastopyörä maastopyörälenkki

Huomasin nauttivani kovasti Fatbikella ajosta. Sillä oli todella helppoa ajaa poluilla, eikä eteen osuneet kivet tai männynkävyt hidastaneet menoa. Leveämmillä poluilla oli helppoa nautiskella ajamisen mukavuudesta, kun taas kapeammilla poluilla piti skarpata enemmän, että pysyy reitillä.

Reitillä oli paljon korkeuseroja ja sellaisia paikkoja, joista en olisi ikinä voinut kuvitellakaan ajavani pyörällä, mutta niin vaan ryhmän mukana uskallus kasvoi ja tuli kyllä melkoinen voittajafiilis monessa kohdassa

Fatbike Oittaa Suomen Latu maastopyörä maastopyörälenkki
Fatbike Oittaa Suomen Latu maastopyörä maastopyörälenkki

Reitin varrella oli muutamia todella haastavia kohtia, joissa Ville erikseen opasti ajotekniikoita ja näitä kohtia sai halutessaan jäädä harjoittelemaan useammankin kerran. Ei ole todellakaan helppoa ajaa metrin korkuisen nyppylän yli ja väistää heti perään puuta. Sopii mennä kokeilemaan 🙂

Fatbike Oittaa Suomen Latu maastopyörä maastopyörälenkki

Me Ilkan kanssa olimme aivan hyydyksissä lenkistä ja kun osa kokeneemmasta porukasta halusi mennä vielä extralenkin, me lähdimme takaisin kohti Oittaan ulkoilualuetta. Tässä kohtaa totesimme, että olipa hyvä, ettemme olleet mukana heinäkuun helteillä. Kevyt tihkusade ja raikas syyssää sopivat tähän harrastukseen oikein mainiosti.

Maastopyörälenkkejä järjestetään viikoittain läpi vuoden ja voit mennä mukaan omalla pyörällä tai vuokrata Fatbiken. Facebookista löytyy Suomen Ladun ryhmä, jossa lenkeistä ilmoitellaan. Lisäksi heidän nettisivuillaan kerrotaan tarkemmin lenkeistä, sekä muista palveluista, joita Suomen Latu tarjoaa.

Vaikka lenkki oli rankka, niin lähtisin ehdottomasti uudelleen ja suosittelen lämpimästi tätä kokemusta. Myös kokenut pyöräilijä oppii varmasti uutta ja pääsee haastamaan itseään!
Fatbike Oittaa Suomen Latu maastopyörä maastopyörälenkki