Katajanokan vankilan muuttaminen hotelliksi oli jossain vaiheessa otsikoissa ja silloin kävi myös mielessä, että olisipa mielenkiintoista joskus vierailla tai jopa yöpyä hotellissa. Suunnitelma toteutui syyskuussa, kun kaverini järjesti blogiyhteistyön merkeissä vierailun hotelliin illallisineen ja hän myös yöpyi siellä itse.

sellikäytävä katajanokan vankila

En olisi ikinä arvannut, miten upea lifestyle-hotelli muurien sisältä paljastuu! Punatiiliset ulkoseinät ja tonttia reunustavat muurit muistuttivat paikan historiasta. Sisällä hotellissa huomio kiinnittyi ensimmäisenä upeaan kokolattiamattoon, joka sopi paikkaan täydellisen hyvin.

Katajanokan vankila hotelli sellikäytävä

Sellikäytävät henkivät amerikkalaisten vankilaelokuvien tunnelmaa. Sisustuksessa käytetyt hillityt värisävyt loivat täydellisen liiton kunnioittaen kuitenkin vanhaa vankilamiljöötä. Alkuperäiset kaiteet ja koristeelliset rappuset istuivat kokonaisuuteen täydellisesti. Muutamiin oviin oli jätetty kaltereita muistuttamaan rakennuksen historiasta.

Meille oli järjestetty hotellikierros, joka alkoi ala aulasta. Saimme tuhdin tietopaketin rakennuksen historiasta, tunnetuimmista vangeista sekä muutoksesta vankilasta tyylikkääksi hotelliksi. Tiesittekö muuten, että vankila kätkee sisälleen oman kappelin? Se on Helsingin toisiksi vanhin kirkkosali ja siellä järjestetään paljon häitä sekä muita tilaisuuksia.

Katajanokan vankilan kappeli

Katajanokan vankilan kappeli vanginvartijan penkki

Tunnetuimpia vankilaa asuttaneita henkilöitä ovat olleet Risto Ryti, Hella Wuolijoki ja Volvo Markkanen. Heidän selleissään on nimikyltit ja nämä sellit toimivat myös hotellihuoneina. Hella Wuolijoen sellikäytävällä muuten kuulemma kummittelee eniten…

Risto Ryti 401 Katajanokan vankila

Porraskäytäviltä löytyy valokuvia vankilan historian varrelta ja täytyy sanoa, että muutos on ollut valtava, mutta silti täydellisen hienosti toteutettu.

Kierros huipentui vankilan vanhimpaan selliin, joka löytyi pohjakerroksesta. Tässä sellissä on joskus ollut jopa 20–30 vankia samanaikaisesti. Vaikea edes kuvitella, miten karut olot kalliopohjaisessa sellissä on silloin ollut.

Katajanokan vankila selli

Katajanokan vankilan vanhin selli

Illan kohokohta oli sellikäytävälle katettu illallinen. Olimme ensimmäiset, jotka pääsivät tämän kokemaan sillä alakerran ravintolassa oli yksityistilaisuus. Sellikäytävällä oli kieltämättä aivan omanlaisensa tunnelma ja sitä kohotti huumorintajuinen tarjoilijamme. Saimme kuulla tarinoita vankien ateriarutiineista ruokailumme lomassa.

Sellikäytävän kattaus

Vankilan vesimuki

Alkuun vettä ja leipää

herkullisia alkupaloja

kalaisa pääruoka

kippis

herkullinen jälkiruoka

Iso kiitos Satu-Maarialle seurueineen sekä Hotel Katajanokka ikimuistoisesta illallisesta!

illallinen sellikäytävällä