Aleksin joulukadun avajaisia vietettiin tänä vuonna jo 69. kertaa. Avajaiset käynnistyivät juhlallisuuksilla Senaatintorilla, jonne lauluesityksiä ja puheita oli kokoontunut kuuntelemaan arviolta jopa 50.000 ihmistä. Avajaisseremonian huipennus oli Joulupukin sekä Helsingin Pormestari Jan Vapaavuoren saapuminen paikalle. Lumen puuttuessa arvovieraat saapuivat paikalle museoratikalla.

Juhlallisuuksien ollessa käynnissä, me valmistauduimme Suurkirkon Unioninkadun puoleisella tasanteella broholminkoiriemme kanssa kulkueeseen, johon meidät oli kutsuttu mukaan jo neljättä kertaa. Saimme punaiset jouluviitat järjestäjiltä ja koirille olimme jo aiempina vuosina ommelleet myös punaiset nutut. Satavuotiaan Suomen kunniaksi niin ihmisten kuin koirienkin nuttuja koristivat tyylikkäät valot, joissa oli Suomen lippu. Valot meille sponsoroi ystävällisesti Clas Ohlson.

Joulukadun avajaisissa saa vilkuttaa kuin prinsessa 1Joulukadun avajaisissa saa vilkuttaa kuin prinsessa 2

Kellon lähestyessä neljää meidät ohjattiin valmiiksi oikealle paikalle kulkueeseen, kuten kaikki muutkin siihen osallistuvat. Yksi näyttävimmistä osallistujista oli Suomen kansallisooppera, jonka tanssijoita kuljetti suuri näyttävästi koristeltu rekka. Kulkueeseen osallistui myös muita koiraporukoita sekä mm. IFK:n pelaajia.

Joulukadun avajaisissa saa vilkuttaa kuin prinsessa 3Joulukadun avajaisissa saa vilkuttaa kuin prinsessa 4

Saimme kuunnella Joulupukin puheen aivan Suurkirkon portaiden juurelta ja yhdessä osallistuimme laskentaan kymmenestä yhteen, jonka jälkeen Jan Vapaavuori julisti joulukadun avautuneeksi. Upeat valot syttyivät sekä Aleksanterinkadulla, että Senaatintorin joulukuusessa. Kulkue lähti samalla liikkeelle ja me olimme aivan sen kärjessä. Edellämme kauempana kulkivat poliisihevoset.

Joulukadun avajaisissa saa vilkuttaa kuin prinsessa 5

Pienen jännityskertoimen nosti tänä vuonna takanamme kulkenut rumpuryhmä, jota koiramme säikähtivät aluksi. Onneksi broholminkoirat ovat itsevarmaa tekoa, joten alkuhässäkän jälkeen pääsimme nauttimaan itse kulkueesta ja yleisön viihdyttämisestä ihan keulapaikalla. Hymy siis korviin ja vilkutusta peliin! On ihan huikea tunne, että tuhannet ihmiset vilkuttavat ja kuvaavat juuri meitä kaikkia kulkueessa käveleviä. Lievä prinsessafiilis todellakin.

Aleksanterinkadun varsi oli tungokseen asti täynnä yleisöä. Kulkue kääntyi Stockmannin kulmalta Mannerheimintielle ja jatkoi siitä Pohjoisesplanadia pitkin takaisin kohti Senaatintoria. Myös Espan puolella oli paljon yleisöä, joten vilkutus jatkui sielläkin eikä hymy ehtinyt hyytyä hetkeksikään.
Joulukadun avajaisissa saa vilkuttaa kuin prinsessa 6
Edessämme kulkeneelta poliisihevoselta meni Espan kulmalla tonttulakki silmille ja siitä säikähtäneenä se heitti poliisin selästään ja samassa hötäkässä irtosivat suitset, joten kulkue pysähtyi siihen paikkaan. Seurasimme aitiopaikalta jännittyneitä, miten hitaasti mutta rauhallisesti konstaapeli otti homman haltuun ja sai suitset takaisin hevoselle. Takana ollut rumpuryhmä hiljennettiin myös, ettei hevonen hermostu. Jännittävän välikohtauksen jälkeen saimme kulkueen maaliin Senaatintorille ja ihastelimme hetken upeita oopperan tanssijoita.
Joulukadun avajaisissa saa vilkuttaa kuin prinsessa 7
Joulukadun avajaiset järjestetään vuosittain vapaaehtoisvoimin ja se on ilmainen hyvän mielen tapahtuma kaikille. Tapahtuma huomioidaan myös kaikissa Suomen päämedioissa ja olemmekin olleet niin Hesarissa, kuin MTV:n uutisissa. Tänä vuonna meidät voi bongata MTV:n nettilähetyksestä noin 27 minuutin kohdalta. Tosin Mika Tommolan juonnosta poiketen broholminkoirat ovat seura- ja vahtikoiria, eivät pelastuskoiria 🙂 Meidän Pluto oli se joukon viimeinen, joka kävi tökkäämässä kuonolla kameraa.
Joulukadun avajaisissa saa vilkuttaa kuin prinsessa 8

Ihanaa joulunaikaa kaikille toivottelevat Ne Tammelat!