Kalevala on Suomen kansalliseepos, ja se on eräs keskeisimmistä suomalaisen kulttuurin kulmakivistä. Se on runokokoelma, jonka keräsi Elias Lönnrot 1800-luvun alkupuoliskolla haastattelemalla paikallisia runonlaulajia Itä-Suomeen ja Karjalaan suuntautuvilla runonkeruumatkoillaan. Lönnrot käytti toimituksellista oikeuttaan muokata ja järjestää uudelleen säkeitä, sekä kirjoitti kokonaan itse osia Kalevalasta yhtenäisen kokonaisuuden saavuttamiseksi.

Kalevala on tunnettu ja tärkeäksi teokseksi tunnustettu myös maailmalla. Se on käännetty yli 60 kielelle ja on ollut inspiroimassa mm. J.R.R. Tolkienia hänen kirjoittaessaan Keski-Maahan sijoittuvia tunnettuja tarinoitaan.

Ilmatar ja sotka Kalevala Helsinki patsas broholminkoira broholmer

Kalevala Suomessa

Suomelle ja suomalaisille Kalevalalla on tietysti aivan oma erityinen merkityksensä. Ei liene ketään suomalaista, jolle eivät Kalevalan tarinat ja henkilöt ole ainakin jollakin tavalla tuttuja. Suomalaiseen kirjallisuuteen, kuvataiteeseen ja musiikkiin on perinteisesti ammennettu Kalevalasta kursailematta, ja hyvä niin – Suomalaisilla, jos kellä, on siihen täysi oikeus ellei suorastaan velvollisuus!

Kalevalan tarinoihin ja henkilöihin liittyvä aiheet ja nimistö näkyvät myös runsaasti miltei jokaisen suomalaisen kaupungin kartalla. Kalevan- tai Kalevalankatu löytyy monesta kaupungista, samoin kuin vaikkapa Ilmarisenkatu tai -tie. Kokonaisia kaupunginosia on nimetty Kalevalan mukaan, kuten vaikkapa Espoon Tapiola. Myös monet yritykset ovat hakeneet inspiraatiota Kalevalasta ja Aleksanterinkadulta löytyykin Pohjolan näyttävä sisäänkäynti.

Pohjola pääkonttori HQ Pohjolan pirut

Kalevalakohteet Helsingissä

Kävimme kiertämässä tunnettuja ja ehkä joitakin tuntemattomampia kohteita omassa kotikaupungissamme Helsingissä Kalevala-teeman innoittamina. Aivan Helsingin keskustasta löytyy noin kilometrin säteeltä useita näistä kohteista. Jos siis aikasi on rajallinen, kannattaa suunnata keskustaan.

Keskustan ulkopuolella olevat kohteet on ripoteltu hieman eri puolille kaupunkia. Pyörällä ne on mahdollista kiertää päivän aikana, mutta helpointa se on tietysti autolla tai miksipä ei bussilla.

Convolvulus Helsinki Kaisaniemen puisto Kaisaniemi park

Kerro oma Kalevala-aiheinen vinkkisi?

Haimme vinkkejä patsaiden löytymiseen alla olevalta sivustolta, jota ylläpitävät Helsingin Kalevalaiset Naiset (HKN ry). Mikäli tiedät lisää Kalevala-aiheisia patsaita, katuja, kohteita, yrityksiä tai muita paikkoja, kerro meille niistä kommenttikentässä.

Helsingin kalevalaiset patsaat

Helsinki, kalevalainen kaupunki Kalevala elää keskellä helsinkiläisten arkea. Siitä kertovat monet kadunnimet, esimerkiksi Sammonkatu, Väinämöisenkatu, Lemminkäisenkuja, Tuonenkuja. Yritykset muistuttavat Kalevalan mahdista: Sampo-konserni, Pellervoseura, Lemminkäinen sekä vakuutusyhtiöt Tapiola, Pohjola, Ilmarinen. Aino on antanut nimensä ravintolalle. Kalevala Korulla on tehdas Pitäjänmäellä ja myymälä myös Pohjois-Esplanadilla. Espoossa on kalevalainen kaupunginosa Tapiola.