reitti piilotettuja helmiä Keski-Suomessa kartta

Reitti Helsinki – Asikkala – SysmäLeivonmäki – Jyväskylä – Muurame – Surkee – Korpilahti – Jämsä – Hollola – Helsinki (yöpaikat lihavoituna).

Kulkuvälineenä oma auto. Kilometrejä noin 650. Autossa ystävä ja koira. Omat aamu- ja välipalat sekä petivaatteet mukana.

laituri koira järvi dock dog lake Finland

Suunnittelimme reissun sisältöä jo ennalta yhdessä valiten useita kiinnostavan oloisia kohteita matkan varrelta. Olemme retkeilleet paljon yhdessä, pidämme luontokohteista ja jaksamme nähdä vaivaa myös erikoisempien paikkojen löytämiseen. Ystäväni geokätköilee ja kyseinen harrastus esittelee paikkoja, jotka eivät ole välttämättä suurelle yleisölle tuttuja.

Ensimmäisen yön majoituimme Sysmässä ystäväni tuttavan luona ja jälkimmäiset majoitukset varasimme vasta muutamia päiviä ennen matkaa. Koronauutiset olivat Jyväskylän alueen otsikoissa, mutta me onnistuimme löytämään paikkoja, joissa ei juurikaan näkynyt muita ihmisiä.

Kuvasimme matkalla 360-videoita ja teimme myös 360-livelähetyksiä Facebookiin, joista videot upotettuna postauksiin. Videot toimivat parhaiten tietokoneella katsottuina ja voit pyöritellä niitä hiirellä, että näet maisemat joka puolelta.

Kolme upeaa luontokohdetta

1. Leivonmäen kansallispuisto

Jyväskylän eteläpuolella sijaitseva Leivonmäen kansallispuisto tarjoaa retkeilijöille useita eritasoisia ja -pituisia reittejä upeissa vaihtelevissa metsämaisemissa. Meidän reitiksi valikoitui Kirveslammen kierros, joka oli lähes koko matkalta pitkospuita pitkin patikoitava, aavan suoalueen ja muutaman lammen kiertävä helppo 1,7 kilometrin pituinen rengasreitti.

Leivonmäen kansallispuisto Leivonmäki national park Finland

Patikoitavaa ja nähtävää jäi vielä paljon uudelle vierailulle. Kansallispuistosta löytyy oma reitti myös maastopyöräilijöille sekä useampia eri lähtöpisteitä reiteille. Kohteena Maailma -blogin Rami on myös käynyt tutustumassa tähän kansallispuistoon.

2. Oravivuori

Oravivuori kolmiomittaustorni Struven ketju Unesco triangulation station

Jyväskylän lähistöltä löytyy kaksikin Unescon maailman perintökohdetta, joista toisessa, Petäjäveden kirkossa kävimme aiemmalla reissullamme. Tällä kertaa suuntasimme autolla noin 40 kilometriä Jyväskylästä etelään kohti Oravivuorta.

Oravivuoren huipulta löytyy yksi Struven ketjun kolmiomittaustorneista, joka on siis luokiteltu yhdeksi Unescon maailmanperintökohteista. Maisemat huipulta tornista ovat upeat ja myös luontopolku tornille on hieno. Huipulle on matkaa vain noin kilometri parkkipaikalta, mutta polku on ajoittain jyrkkä, joten kiivettävää riittää. Matkabloggaaja Meriharakka on myös kirjoittanut Oravivuoresta blogissaan.

3. Kammiovuori

Eräs Itä-Hämeen korkeimmista kohdista (221 m) löytyy Kammiovuoren huipulta ja sieltä avautuvat maisemat ovat kyllä jokaisen askeleen arvoiset. Noin neljän kilometrin pituinen luontopolku on tasoltaan vaativa ja kiivettävää riittää etenkin reitin alkuvaiheessa.

Kammiovuori kivi

Huipulta avautuvan maiseman lisäksi reitin kohokohtia ovat seitsemän metriä korkea siirtolohkare nimeltään Lintan kivi sekä mielenkiintoisen historiaan omaava Hiskiaan luola. Löytyypä reitin varrelta myös harvinaisen korkealla oleva suoalue. Eväät mukaan reppuun tai vaikkapa sampanjaa ja retkelle tänne, vahva suositus!

Kolme viihtyisää kahvilaa

1. Vintage Rusty Cafe

Vääksyssä Lahdentien varrella sijaitseva Vintage Rusty Cafe tarjoilee aikamatkan menneisyyteen lukuisten kiehtovien esineiden muodossa. Kodikkaan kahvilan sisustus on runsas ja muistoja löytyy useilta vuosikymmeniltä. Käyntipäivänämme kahvilassa oli amerikkalaisten autojen kokoontumisajot, jotka kyllä sopivat kahvilan pihaan paremmin kuin hyvin täydentämään miljöötä.

Kahvilan korvapuusti oli vasta leivottu ja oikein makoisa. Myös koirat olivat tervetulleita kahvilaan ja siellä oli kokoontumisajoista huolimatta hyvin tilaa sisällä ja ulkona. Paljon nähtävää ja kuvattavaa, ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka.

Vintage Rusty Cafe kassakone
Vintage Rusty Cafe moottoripyörä motorbike

2. Lintan Kammari

Meijerityöläisten kotina toiminut yli 100-vuotias hirsirakennus on viimeiset kymmenen vuotta ollut ihastuttava sisustuskahvila Lintan Kammari. Se sijaitsee Sysmän keskustan läpi kulkevan Sysmäntien varrella. Koira odotti autossa, joten kannattaa varmistaa soittamalla etukäteen, ovatko eläinystävät tervetulleita.

Sisustustuotteita löytyi moneen lähtöön ja myös kahvilan vitriini pursuili houkuttelevia herkkuja. Ulkona oli ihastuttava pieni puutarha, jossa olisi ihanaa nauttia kahvikupponen kesäsäässä. Viereisessä vanhan paloaseman rakennuksessa toimii ITte-Taide ry, joka mahdollistaa omien omien taidenäyttelyiden järjestämisen.

Lintan Kammari ruusut kannu

3. Karoliinan Kahvimylly & Kestikievari ja Jukolan juusto

Leivonmäen kansallispuiston vierailun yhteydessä kannattaa ehdottomasti piipahtaa Karoliinan Kahvimylly & Kestikievarissa, joka hehkuu talonpoikaistunnelmaa. Vitriinit suorastaan notkuivat toinen toistaan herkullisimmista leivonnaisista ja tänne kannattaakin tulla erityisesti, kun täytekakkuhammasta kolottaa, sillä valikoima oli runsas.

Me valitsimme ruokalistalta pizzat, joiden täytteen osana on samassa rakennuksessa toimivan Jukolan Juuston cheddar. Ravintolan muutamasta ikkunasta pääseekin näkemään aitiopaikalta juuston valmistusta. Myös koirat olivat tänne tervetulleita, joten saimme syödä pizzamme lämpimässä sisätiloissa.

Karoliinan Kahvimylly Kestikievari

Kolme piilotettua ja erikoista kohdetta

1. Rapalan kalliot ja luolat

Virallisista retkikohteista vuonna 2013 poistetut Rapalan kalliot ja luolat olivat yksi sykähdyttävimpiä kohteita tällä reissullamme. Ehkä osittain juuri siksi, että luolaan meno on sallittua jokamiehenoikeudella ja omalla vastuulla. Aluelle ei johda erikseen kylttejä, sillä ne ovat poistettu maanomistajan toivomuksesta.

Puiden suojassa olevien kallioiden kupeesta löytyy muutamia puurappusia, jotka helpottavat jyrkässä maastossa kulkemista. Kallion päällä on muutama sininen naru keppien varassa viestimässä pudotuksesta. Valtavat siirtolohkareet halkovat maisemaa ja niitä voi ihailla myös alhaalta käsin. Me uskaltauduimme kiipeämään myös niiden väliin ja 360-videon kautta pääset vaarattomasti kokemaan samat tunnelmat.

Rapalan kallioluolat kalliot portaat Rapala

Mikäli vierailet kallioilla ja luolissa, kunnioita maanomistajaa äläkä jätä jälkeesi mitään ylimääräistä. Tämä koskee tietysti ihan kaikkea luonnossa liikkumista. Noudata oikeasti varovaisuutta, sillä rappuset ja kallio voivat olla todella liukkaita ja korkeuserojen vuoksi vaarallisia.

Myös Urbanex Ninja ja Retkipaikka -blogien kirjoittajat ovat vierailleet luolissa ja jakaneet niistä kuvia sekä videoita.

2. Pönttövuoren rautatietunneli

Vuonna 1914 rakennettu Pönttövuoren rautatietunneli oli aikoinaan Suomen pisin, 1223 metriä ja sen valmistumiseen kului lähes neljä vuotta. Sittemmin se on poistettu käytöstä, kun se on jäänyt liian matalaksi ja viereen on ollut halvempaa rakentaa uusi tunneli.

Pönttövuori tunnelin suu 360-kamera tunnel cave
Pönttövuoren rautatietunneli old railway tunnel

Geokätköilevä ystäväni löysi tämän kohteen, joten kävimme tutkimassa luolaa vähän tarkemmin. Se on rautaristikolla suljettu, mutta siitä löytyi myös houkuttelevasti aikuisen mentävä kolo, joten kävelimme jonkun matkaa tunnelin sisäpuolella myös. Turvallisuussyistä tunnelissa kulkemista ei suositella.

3. HKL:n raitiovaunut Korpilahden metsässä

Kun kuulimme, että Jyväskylän Korpilahden metsään on viety kaksi HKL:n raitiovaunua, ei ollut epäilystäkään siitä, ettemmekö menisi etsimään niitä. Tämän pohjoisemmassa ei taida Suomessa olla raitiovaunuja ja voi olla, ettei näitäkään enää pian sellaisiksi tunnisteta. Sen verran aika on jo tehnyt tehtäviään.

HKL raitiovaunu Korpilahti hylätty abandoned tram forest

Paikan löytämiseen kannattaa hyödyntää koordinaatteja, sillä mitään erillistä kylttiä tai parkkipaikkaa ei ole. Jätimme auton tien varteen pienelle levikkeelle, jonka jälkeen kävelimme jonkun matkaa heinikkoista metsätietä. Sen jälkeen rämmimme muutaman sata metriä juuri ja juuri poluksi tunnistettavaa reittiä keskelle metsää. Kaivettuani hirvikärpäsen niskasta, vedin hupun tiukasti päähän.

Majoitusvinkit

Menninkäinen Cottage - Kaukolan Tilan mökit

Ensimmäisen majoitussuunnitelman (Taulun Kartano) mentyä mönkään lähdin pikavauhtia etsimään uutta majapaikkaa meille Booking.comista. Valitettavasti monet mökkimajoituksista olivat hinnoitelleet itsensä ulos meidän budjetista veloittaen useita satoja euroja yhdestä yöstä. Löysin kuitenkin ilokseni mökin aivan Leivonmäen kansallispuiston kupeesta yhdeksi yöksi 150 eurolla ja sehän sopi meille paremmin kuin hyvin.

Menninkäinen Cottage
Kaukolan Tila Menninkäinen Cottage lake mist järvi Finland

Varauksen tehtyämme saimme vielä Booking.comin kautta selkeän viestin, jossa kävimme majoittajan kanssa läpi petivaate- ja avainasiat. Meillä oli omat petivaatteet mukana, mutta ne olisivat järjestyneet lisämaksusta. Avaimen osalta sovimme treffit tarkemmin, kun olimme lähempänä mökkiä.

Mökki oli juuri sellainen kodikas perusmökki, jota toivoa saattaa. Järnätjärven rannalla sijaitsevan mökin varusteluun kuuluivat mm oma puusauna, nukkumatilat neljälle, terassi, vene ja kanootti. Tätä ja muita alueen mökkejä vuokraa Kaukolan Tila ja varauksia voi tehdä myös suoraan heidän nettisivujensa kautta.

Hotelli Vuorikelo

Toisen majapaikan kriteerinä oli, että se sijaitsee Päijänteen toisella puolella. Jyväskylän keskustan hotellit eivät vetäneet meitä tällä kertaa puoleensa, joten valitsimme majapaikaksi Hotelli Vuorikelon Muuramessa. Se oli myös erittäin edullinen, vain 69 euroa per yö petivaatteineen kahden hengen huoneessa.

Osoitteen ja sijainnin etukäteen selvittäminen olisi varmasti paljastanut asian, mutta oli erittäin iloinen yllätys, että hotelli sijaitsi Riihivuoren laskettelukeskuksen huipulla. Kaiken lisäksi paikka oli lähes autio ja automme oli suuren parkkipaikan ainoa. Lähettyvillä olevilla mökeillä oli äänistä päätellen yöpyjiä ja muutamiin satunnaisiin ulkoilijoihin törmäsimme myös.

Hotelli Vuorikelo Hotel Finland

Saimme sähköpostitse huoneen numeron sekä koodin avainlokeroon. Huoneessa oli ohjeet ja koodit yhteisiin tiloihin, joista olisi löytynyt keittiö- ja saunatilat. Oman huoneen suihku riitti meille kuitenkin tällä kertaa, joten lisätiloille ei ollut tarvetta joskin ne näyttivät oikein viihtyisiltä.

Parasta oli kuitenkin ympäristö ja vaikka revontulet pysyivät piilossa, sumuinen auringonnousu upeiden maisemien ylle oli aikaisen heräämisen arvoinen kokemus. Emmekä siis tavanneet hotellin henkilökuntaa missään vaiheessa, joten tämä oli täysin kontaktiton majoituskokemus.

auringonnousu aamu sun rise morning Finland misty forest

Muita vinkkejä reitin varrelle

Pysähdyimme Jämsässä syömään ravintolaan nimeltä Hilpeä Hirvi, jossa meidät otettiin ilolla ja erittäin koiraystävällisellä palvelulla vastaan. Meille oli varattu loossi pubin puolelta, jossa saimme ruokailla rauhassa. Huomasin, että paikassa mainostettiin Hirvikartanoa, jossa on mahdollista päästä näkemään pelastettuja (?) hirviä lähietäisyydeltä. Mikäli jollain on enemmän kokemusta tästä paikasta, niin kuulisin mielelläni lisää vaikka kommenttikentässä.

Jyväskylän Vaajakoskella sijaitseva Elvis-tupa on auki kesäisin ja sieltä löytyy Suomen vaikuttavin Elvis-kokoelma. Meidät paikalle houkutteli lähistöltä löytyvä geokätkö ja samalla kurkkasimme ikkunasta sisään. Tupa on talviteloilla tällä hetkellä, mutta tulipahan käytyä samalla Suomen ainoalla kadulla nimeltä Elviskuja.

Elvis-tupa Elvis Presley cabin poster

Ajoimme Sysmään Vääksyn kautta niin, että matkalle osui Pulkkilanharju, joka on siis kahdeksan kilometriä pitkä järven keskellä harjun päällä kulkeva, mielenkiintoisen historian omaava tieosuus. Matkalla ylitetään myös hieno, 125-metrinen Karisalmen riippusilta.

Pulkkilanharju koivu järvi birch lake sunset Finland luontokohteet

Jämsän lähettyviltä löytyy Juveninkosken vesiputous, joka on jyrkkä, seitsemän metriä korkea, vapaasti virtaava vesiputous. Kosken viereen on helppo pysähtyä, sillä se on ihan autotien varrella ja se on varmasti kaunis nähtävyys jokaisena vuodenaikana.

Juveninkosken vesiputous Juveninkoski waterfall Jämsä Finland

Vuonna 1987 valmistunut Vuoksensalmensilta näyttää ihan yhdeltä betoninharmaalta sillalta muiden joukossa, mutta geokätköilevä ystäväni tiesi kertoa sieltä löytyvän jotain kiinnostavaa. Nimittäin sillan sisällä kulkee käytävä koko sen mitaltaan ja sinne me kaksi yllytyshullua sitten kiipesimme toteamaan, että näinhän se on.

Vuoksensalmensilta Vuoksensalmi silta bridge

Yksi Suomen suurimmista lähdealtaista, Hollolassa sijaitseva Kiikun lähde, oli viimeinen kohde listallamme jossa pysähdyimme matkalla takaisin Helsinkiin. Kohde on ollut myös uutisissa, sillä se on ollut vähän turhankin suosittu, eivätkä paikalliset asukkaat ole suosiosta kovin innoissaan.

Alueen useat kyltit toivoivat vierailijoilta huomaavaisuutta ja kunnioitusta luontoa kohtaan ja lähdettä sai ihailla vain rajatulta alueelta. Kokemus ei ollut kaiken viikonloppuna koetun jälkeen kovin kummoinen, joten tämä kohde kannattanee jättää asukkaiden toivomusten mukaisesti rauhaan toistaiseksi.

Kiikun lähde

Lue myös

Teimme kolme vuotta sitten Ilkan ja Pluton kanssa edellisen reissumme Keski-Suomeen samoja reittejä mukaillen. Valitettavasti Jyväskylän Pannukakkutalo on jo sulkenut ovensa, mutta upea Unesco-maailmanperintökohde, Petäjäveden kirkko osui tuolloin reitillemme.

Keski-Suomen roadtrip