Olisi melkein rikos olla nauttimatta kesällä upeasta merellisestä Helsingistä ja sen lähisaarista. Moneen niistä onkin mahdollista päästä vierailemaan sopuisaan hintaan. Tämän kesän uutuus on “island hopping“, jossa yhdellä kahdeksan euron lipulla pääsee vierailemaan Lonnassa, Vallisaaressa sekä Suomenlinnassa.

Meille tarjoutui mahdollisuus päästä kaverini omistaman, ihan oikean purjeveneen kyytiin kauniina heinäkuisena sunnuntaipäivänä. Pääsimme auttamaan kapteenimme opastuksella pienissä tehtävissä, kuten veneen irrottamisesta laiturista sekä poijusta. Suuntasimme Eiran rannasta kohti Isosaarta, johon meillä oli tavoitteena rantautua. Matkalla ohitimme Suomenlinnan ja myötätuulen ansiosta pääsimme avaamaan myös etupurjeen ja saimme olla tuulen vietävänä.

Isosaaren vierasvenelaituri oli valitettavasti ihan täynnä, joten emme saaneet venettä siihen parkkiin. Suuntasimme keulan kohti Vallisaarta, jossa meillä oli parempi tuuri. Upea sää oli houkutellut liikkeelle paljon veneilijöitä, joten montaa vapaata paikkaa satamassa ei ollut. Nautimme satamassa omista eväistä koostetun lounaan, jonka jälkeen menimme ihailemaan Vallisaaren kaunista luontoa.

Saaren voi kiertää ympäri noin kolmen kilometrin pituista kävelyreittiä. Reitin kohokohtia ovat Kustaanmiekan 81 metrin levyinen salmi, jonka läpi sattui juuri meidän iloksemme ajamaan Silja Symphony sekä Vallisaaden sydän, Aleksanterinpatteri. Näköalatasanteelta, joka oli rakennettu Aleksanterinpatterin päälle, avautuivat upeat maisemat Suomenlinnaan ja Helsingin edustalle. Saarella oli runsas vehreä luonto ja paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Trafin 2014 julkaiseman tilaston mukaan Uudellamaalla oli rekisterissä noin 6000 purjevenettä. Vertailun vuoksi moottoriveneitä oli samassa rekisterissä lähes 40 000 kappaletta. Purjeveneily on selvästi pienemmän ryhmän harrastus ja se vaatii jonkin verran enemmän osaamista kuin moottoriveneily. Mikäli veneilykärpänen puraisee ja osaamista sekä oppimistaitoa riittää, harkitse ihmeessä vaihtoehdoksi tunnelmallista purjevenettä.

Purjeveneellä Vallisaareen 25 Purjeveneellä Vallisaareen 26 Purjeveneellä Vallisaareen 27 Purjeveneellä Vallisaareen 28 Purjeveneellä Vallisaareen 29