Helsingin edusta on täynnä upeita saaria ja moniin niistä pääsee kesäisin edullisesti venekuljetuksella. Meillä on ystäväni Minnan kanssa tavoitteena vierailla tänä kesänä uusissa kohteissa, jotka ovat maksimissaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Kaunissaari osui tähän tavoitteeseen täydellisesti, sillä sinne pääsee veneellä noin 50 minuutissa Vuosaaren rannasta.

Saari on kaksi kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä. Luontopolku kiertää ympäri saaren ja on noin neljä kilometriä pitkä. Saarella on upeita sileitä kallioita, joissa saimme istuskella kaikessa rauhassa. Tai no, muutamia käärmeitä siellä luikerteli kavereina, mutta taisivat olla harmittomia rantakäärmeitä.

Katso video kokonaisuudessaan Virtual Traveller -sivustolta.

Saaren historia

Kaunissaaren historia ulottuu 1700-luvulle, jolloin saarta asuttivat virolaiset rengit, jotka pakoilivat orjuutta ja pakko-armeijoita. Saaren värikkäästä historiasta, luonnosta, eläimistä ja mielenkiintoisista käänteistä voit lukea lisää Helsingin kaupungin liikuntaviraston esitteestä, sillä saari on nykyisin Helsingin kaupungin omistuksessa.

Kaupunki osti saaren rakennuksineen kaikkineen vuonna 1959. Suomenkielinen nimi Kaunissaari tuli viralliseksi vasta 1960-luvulla. Kaunissaaresta tuli nopeasti monen helsinkiläisten rakkain kesäsaari. 1960-luvun alussa saaressa mainitaan olleen samanaikaisesti 1 500 telttailijaa.

Helsingin omistuksen aikana saareen on rakennettu kaksi saunaa, nuotiokatokset ja huoltorakennuksia. Vuonna 2009 saareen vedettiin vesijohto. Vuosittain saaressa käy noin 17 000 vierailijaa.

Kaunissaari

Telttailemaan tai mökkeilemään

Saarelta löytyy kolme mökkiä, joiden varaamisessa täytyy olla supernopea, sillä ne buukataan hetkessä koko kesäksi. Saimme paluumatkalla lautalla vinkkejä juuri viikon mökillä viettäneeltä seurueelta, että huhtikuun alussa pitää olla nopea ja kärsivällinen kun varauspuhelin tuuttaa varattua. Hyvällä tuurilla mökkivaraus kuitenkin onnistuu ja viikkohinta esimerkiksi kahdeksan hengen mökille on noin 350 euroa, ei siis kovin paha hinta.

Saarella on myös runsasti telttailijoita ja se loi vierailijan näkökulmasta saarelle aika jännän tunnelman. Telttoja oli vähän joka puolella ja polut veivät välillä ihan telttojen viereen.

Kaunissaari

Me tapasimme pariskunnan, jotka ovat viettäneet saarella kesiä telttaillen jo lähes 50 vuotta. He ovat rakentaneet puisen alustan teltalle suojaiseen paikkaan lähelle rantaa saaren lounaisosaan. He esittelivät ystävällisesti asumuksiaan meille ja kertoivat, että saaren vakituiset telttailijat juttelevat mielellään vieraille ja toivovat etenkin lapsiperheiden löytävän tämän hienon saaren.

He maksavat telttapaikastaan 300 euroa koko kesän ajalta ja vaikka hinta vaikuttaa edulliselta, on se jo moninkertaistunut vuosikymmenien aikana. Heidän tunnelmiaan lannistaa myös se, että telttapaikkoja suunnitellaan siirrettäväksi keskemmälle metsään. Upeiden merimaisemien äärellä keskustellessamme en yhtään ihmettele, miksi nämä suunnitelmat harmittavat. Vaikka saari on vain 800 metriä leveä, on saaren keskiosa täynnä kohtalaisen tiheää kuusimetsää, eikä sieltä kyllä merimaisemat paista läpi.

Kaunissaaren luontopolku

Päiväretkelle

Laivayhteys Kaunissaareen kulkee Vuosaaresta toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin ja sen hinta on noin 22 euroa (menopaluu vuonna 2019). Yleensä laivaan kuulemma mahtuvat kaikki, mutta sesonkiaikaan kannatta olla ajoissa paikalla. Laivoja menee vain muutamia vuoroja päivittäin, joten aikataulut kannattaa varmistaa hyvissä ajoin.

Saareen pääsee myös omalla veneellä ja venepaikkoja löytyy 80. Saarelta löytyy keittokatoksia, vesipisteitä, ravintola, saunoja ja kuivakäymälöitä. Saunoja voi varata myös erikseen. Jos oma teltta unohtuu kotiin, on saarella myös ainakin yksi puuteltta, jota voi vuokrata jos se on vapaana. Ihan hauska idea.

Lopuksi

Kolme tuntia oli lopulta lyhyt aika saaren kiertämiseen ja tutustumiseen, sillä siellä oli runsaasti lintuja, muutamia käärmeitä, upeita kukkia, sileitä kallioita ja kaikenlaista ihmeteltävää.

Meillä oli omat eväät mukana, joita oli mukavaa nauttia kallioilla, Keittokatoksissa olisi ollut mahdollista myös grillata. Vesipullon saa täytettyä saaren monilla vesipisteillä ja vessojakin oli riittävästi joka puolella saarta.

Saaren tunnelma oli erilainen kuin missään muualla. Luonnon rauha ja useat teltat loivat tunnelman, että olisit jonkun toisen takapihalla, mutta silti mökkeilijät ja telttailijat olivat valtavan ystävällisiä. Telttapaikan vuokranneet “omistavat” vain telttapaikan ja muuten saarella saa liikkua vapaasti myös telttojen läheisyydessä.

Kaunissaaressa pääset kokemaan jännittävää yhteisöllisyyttä, mutta voit myös telttailla rauhassa sopivan hajurakon päässä naapurista. Päiväretkelle tai pidemmäksi aikaa, ehdottomasti kokeilemisen arvoinen 6/5!

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/ulkoilu/saaristossa/kaunissaari