Kapkaupunki on kohteena monipuolinen ja kun omasta turvallisuudesta pitää huolta, voi kaupungissa ja sen ulkopuolella nauttia monenlaisista aktiviteeteista, upeista luontokohteista, villieläimistä sekä herkullisesta ruuasta.

Kapkaupunki Pöytävuorelta

Kirjoitimme aiemmassa blogiartikkelissamme siitä, mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon lomaa suunnitellessa ja millä alueilla turistien kannattaa liikkua.

Kaikki tämän artikkelin kohteet löydät Hop-On Hop-Off -bussikierroksen varrelta, jota itse hyödynsimme liikkumiseen useana päivänä. Bussin lähtöpiste ja toimisto sijaitsee V&A Waterfrontissa Two Oceans Aquariumin edustalla, mutta kyytiin voi hypätä kaikilta reitin pysäkeiltä.

Bussikierrokset kattavat kaikki tärkeimmät nähtävyydet Kapkaupungissa ja heidän kauttaan on mahdollista ostaa myös päiväretkiä kauemmas, esim. viinitiloille, safarille tai Hyväntoivonniemelle, jossa kävimme.

Elandi eli hirviantilooppi

Table Mountain

Table Mountain, tai suomalaisittain Pöytävuori on yksi maailman tunnetuimpia luonnonnähtävyyksiä. Pöytävuori on saanut nimensä pöytää muistuttavasta tasaisesta pinnastaan. Vuoren kivimateriaalin on tutkittu syntyneen yli 600 miljoonaa vuotta sitten, joten Pöytävuori on yksi maailman vanhimmista edelleen olemassa olevista vuorista.

Table Mountain frame

Pöytävuori kohoaa Kapkaupungin taustalla näkyen kaikkialta ja antaa kaupungille sen ainutlaatuisen ilmeen. Se on erikoisen ulkonäkönsä lisäksi myös äärimmäisen rikas luonnonpuisto; jopa niin rikas, että se on valittu yhdeksi Unescon luonnonperintökohteeksi.

Pelkästään Pöytävuorella tavataan noin 2200 eri kasvilajia ja koko luonnonpuiston alueella jopa 8200 eri kasvilajia, joista suurta osaa ei kasva missään muualla.

Näkymiä Pöytävuorelta Camps Bayn suuntaan

Pöytävuorella vierailee vuosittain noin 800 tuhatta vierailijaa ja vuoren tasaisella huipulla risteileekin polkuverkosto, jossa riittää patikoitavaa. Vuorelle on mahdollista patikoida jalkaisin itse tai matkustaa kaapelivaunulla. Punainen Hop-On Hop-Off -bussilinja pysähtyy kaapelivaunuasemalla.

Lisko lämmittelemässä

Vierailu Pöytävuorella on yksi suositeltavimmista yksittäisistä aktiviteeteista Kapkaupungissa. Vuoren huipulta avautuvat huikeat näköalat sekä Kapkaupungin yli Atlantille, että etelään kohti Cape Pointia ja Hyväntoivonniemeä. Upeiden kasvien lisäksi näimme vuorella lintuja ja pieniä liskoja.

Vuoren huipulla on pieni myymälä ja ravintola, joten siellä voi huomaamattaan tai niin halutessaan viettää vaikka koko päivän. Mukaan kannattaa kameran lisäksi pakata aurinkovoidetta, sillä varjoisaa paikkaa ei ylhäältä löydy. Kapkaupunki sijaitsee 30. leveyspiirillä ja aurinko porottaa säälimättömästi.

Boulders Beach, Foxy Beach

Pingviinilajeja on olemassa 17. Niistä seitsemän viettää osan ja ainoastaan kaksi koko elämänsä Etelämantereella. Loput siis elävät pohjoisempana, kuitenkin kaikki eteläisellä pallonpuoliskolla.

Afrikan eteläkärjessä asustaa uhanalainen afrikanpingviini, ja niitä on mahdollista päästä ällistelemään Kapkaupungissa. Noin 40 kilometrin päässä Kapkaupungista etelään, sijaitsee Simon’s Town ja sen yhteydessä Bouldersin pingviiniyhdyskunta ja -suojelualue.

Afrikanpingviini

Rannassa on muutamiakin paikkoja, joissa on mahdollista käydä katsomassa pingviinejä. Kävimme itse Foxy Beach -nimisellä rannalla, jossa pääsimme aidattuja puusiltoja pitkin rannalle ja pusikkoihin tarkkailemaan pingviinejä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Paikassa peritään pääsymaksu ja sillä rakennetaan pingviineille muun muassa pesäkoloja pusikoiden suojiin.

Afrikanpingviini

Pingviinituokion jälkeen siirryimme Seaforth Restaurantiin aterioimaan. Kalaruokiin erikoistuneesta ravintolasta saikin varsin mainioita merenherkkuja. Ravintolan katetulla terassilla aterioidessamme näimme, kuinka pingviinejä uiskenteli aivan allamme rannassa.

Kun ei osaa valita, on hyvä että ravintolasta voi tilata samalle lautaselle vähän kaikkea
Death by Chocolate

Muutama hurjapää oli uskaltautunut kahlaamaan ja jopa uimaan pingviinien kanssa sekä ottamaan niistä kuvia. Tätä temppua kannattaa harkita kahdesti, koska pingviinit ovat äkäisiä ja osaavat antaa nokallaan kovan tällin!

Ranta sen sijaan oli täysin avoin ja julkinen, joten pingviinejä pääsee näkemään ilman pääsymaksujakin, niin halutessaan. Itse emme kokeneet oloamme riistetyksi vaikka pääsymaksut maksoimmekin. Pääsymaksu oli vain muutaman euron verran ja ainakin osa rahoista päätyy pingviinien hyvinvoinniksi ja turvaksi.

Foxy Beach pingviinit

Cape Point ja Hyväntoivonniemi

Kapin niemimaan eteläkärjessä, 75 kilometrin päässä Kapkaupungista, sijaitsee korkea jyrkänne ja sen nokassa vanha majakka. Majakka sijaitsee 262 metrin korkeudella merenpinnasta ja sinne on mahdollista joko kiivetä jalkaisin tai matkustaa funikulaarilla.

Nousua on pystysuunnassa 87 metriä ja radan pituus 585 metriä. Polkuja ja rappusia pitkin matka on hieman pitempi, mutta se kävi meille oikein mukavasti pienenä treeninä.

Hyväntoivonniemi on eteläisin maankolkka jossa olemme käyneet tähän mennessä

Cape Point “tunnetaan” Afrikan eteläkärkenä, ja paikkana jossa Atlantti ja Intian valtameri kohtaavat. Tämä ei toki pidä paikkaansa. Koko Afrikan eteläisin kärki on Cape Agulhas, joka sijaitsee runsaan 200 kilometrin päässä Kapkaupungista. Matkaa Cape Pointin ja Cape Agulhaksen välillä on linnuntietä 148 kilometriä ja Cape Agulhas on 51 kilometriä etelämpänä kuin Cape Point.

Cape Pointin majakalla

Itseasiassa Cape Point ei ole edes Kapin niemimaan eteläisin kohta. Se kunnia kuuluu aivan vieressä sijaitsevalle Hyväntoivonniemelle, joka ei kuitenkaan ole yhtä jylhä ja uljas ulkoisesti.

Cape Point

Alueella asuu muun muassa paviaaneja, jotka saattavat herkkujen toivossa käydä viemässä turistilta repun selästä. Mikäli niin sattuu käymään, kannattaa antaa apinan rauhassa penkoa kassi.

Kun mahdolliset herkut on popsittu, jäävät kamerat ja muut tylsät esineet yleensä siihen paviaanin poistuessa takaisin pusikkoihin. Mekin näimme upean paviaanin istuskelemassa kalliolla, mutta onneksi emme tehneet sen lähempää tuttavuutta. Paviaaneilla on pitkät terävät hampaat ja hyvin suurella todennäköisyydellä myös rabies.

Paviaani kalliolla

Katri lähti korkeita paikkoja pelkäämättömänä oppaamme kanssa patikoimaan Cape Pointilta Hyväntoivonniemelle, josta bussi kävi kävelijät ottamassa vastaan. Bussin kyydistä näimme tien varressa vapaina eleleviä strutseja ja antilooppeja. Paluumatkalla pysähtelimme vielä useampiakin kertoja katselemaan erilaisia antilooppeja ja paviaaniperheitä. Nämä eläinkohtaamiset ovat aivan parhaita juttuja matkoilla!

Strutsi
Strutsi
Paviaani
Paviaaniperhe

Kirstenbosch National Botanical Garden

Kirstenbosch on yksi Etelä-Afrikan kymmenestä kasvitieteellisestä puutarhasta, jotka kattavat kaikki Etelä-Afrikan kuusi eri biomia.

Kirstenbosch sijaitsee Pöytävuoren itäpuolella ja sininen Hop-On Hop-Off -bussilinja pysähtyy siellä. Kun Kirstenboschin kasvitieteellinen puutarha perustettiin vuonna 1913, se oli laatuaan ensimmäinen maailmassa, jonka toiminta-ajatuksena oli säilyttää ja esitellä kotoperäisiä lajeja.

Näköalasilta Kirstenboschissa

Kirstenbosch avautuu vehreänä paratiisina, jossa vuoroin kuljetaan suurten puiden kehystämässä valtavassa lehtiholvissa, vuoroin avarilla nurmialueilla kukkaistutusten ja koristeellisten pensaiden keskellä, ja vuoroin tiheässä viidakossa peläten yllättävää hämähäkinverkkoa ahnaine asukkeineen.

Siellä täällä kulkureittien varrella on opasteita ja niiden sekä suuntavaiston avulla on koitettava pitää mielessä reitti menosuuntaan sekä paluumatkalle. Ainakin, jos aikoo ehtiä johonkin tiettyyn bussiin.

Kävelyteitä Kirstenboschissa
Kukkaloistoa Kirstenboschissa

Kävimme kaunilla näköalatasanteeksi rakennetulla kaarevalla puusillalla, josta aukenivat upeat näkymät yli koko puutarhan, taustanaan jylhinä kohoavat Pöytävuoren itärinteet. Jos Kapkaupunki tunnetaankin kauniista luonnostaan ja maisemistaan, Kirstenbosch on eittämättä eräs herkullisimmista paikoista niistä nauttia.

Vaikka koskemattomasta luonnosta ei Kirstenboschin kohdalla voi puhua, on puutarha kuitenkin laadittu herkällä otteella ja ehdottoman upeisiin puitteisiin!

Puutarha on varsin laaja, kaikkiaan 528 hehtaaria tai 5,28 neliökilometriä, joten ehdimme raapaista kokemuksesta vain hieman pinnasta. Jos kasvikunta kiinnostaa, kannattaa Kapkaupungin reissulla suunnistaa Kirstenboschiin ja varata viettävänsä siellä kunnolla aikaa.

Pöytävuori Kirstenboschista nähtynä

Sininen linjan houkutukset

Sininen bussilinja kuljetti meitä läpi Constantian viinialueiden, joissa olisi ollut mahdollista jäädä pysäkiltä nauttimaan paikallisten viinitilojen sekä ravintoloiden antimista. Myös World of Birds Wildlife Sanctuary & Monkey Park oli yhtenä pysähdyskohteena, mutta jatkoimme matkaa sen ohi kohti Hout Baytä, jossa pysähdyimme syömään Wharfside Grillissä.

Wharfside Grillin listalta valikoitui muuten lautaselle kala nimeltä kingklip, joka osoittautui kerrassaan erinomaisen makuiseksi. Lisäbonuksena Wharfside Grillillä on oman panimon olutta nimeltä Olde Seadog, jota ei taida mistään muualta saada.

Afrikanhylje

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa

Kapkaupungin sää voi olla vaihteleva ja myös meidän lomaviikolle osui sadepäiviä. Me suuntasimme vuonna 2017 avattuun museorakennukseen, joka on kiehtova yhdistelmä vanhaa ja uutta. Aiemmin viljasiilona toiminut rakennus on ollut pitkään yksi Afrikan korkeimmista rakennuksista Saharan eteläpuolella.

Zeitz MOCAA museo on rakennettu entiseen viljasiiloon
Zeitz MOCAA - Siilon ikkunat
Siilon kierreportaat
Siilon arkkitehtuuria

Viljasiilojen muodot näkyvät edelleen niin rakennuksen sisä- kuin ulkotiloissakin ja sisälle on rakennettu yhdeksään eri kerrokseen monipuoliset näyttelytilat esittelemään afrikkalaista nykytaidetta. Betonisten kehysten välissä olevat näyttävät lasi-ikkunat sopivat muotonsa ansiosta rakennukseen täydellisesti ja tekevät siitä näyttävän, V&A Waterfrontin korkeimman maamerkin, jota kannattaa käydä ihastelemassa niin ulko- kuin sisäpuoleltakin.

Hotel Sky -näköalaravintola

Näkymiä Sky Hotellista Kapkaupungin keskustaan
Ilkka kello viiden ginillä

Kapkaupungin keskustasta löytyy muutamia pilvenpiirtäjiä, joista 139 metrinen Portside Tower on korkein. Siis suurin piirtein saman korkuinen, kuin Afrikan korkein, Kheopsin pyramidi, joka on parhaina päivinään kohonnut 147 metrin korkeuteen.

Onnistuimme toteuttamaan pilvenpiirtäjävierailumme Hotel Sky:ssä, jonka yläkerrasta löytyi viihtyisä, joskin ruuhkainen drinkkibaari. Hotelli vaikutti jo sisäänkäynnin bling-blingin perusteella hyvin trendikkäältä ja myös baarissa väki oli viimeisen päälle tälläytynyttä. Me sujahdimme kuitenkin sujuvasti joukkoon ja saimme nautittua drinkit upeissa maisemissa kaupungin kattojen yllä.

Pöytävuori Sky Hotellin kattobaarista

Oranjezicht City Farm Market

Kävelimme hotellilta muutaman kerran Waterfrontin alueelle ja matkalle osui Night Market -kylteillä varustettu vähän nuhjuisen oloinen alue. Viimeisenä päivänä päätimme käydä tutkimassa mistä on kyse ja onneksi niin, koska aitojen sisäpuolelta löytyi todella kiva ja monipuolinen marketti, jossa myytiin kaikenlaista tuoretta, terveellisen ja herkullisen näköistä syötävää, sisustustarvikkeita sekä kasveja.

Kierrätyskassi kukka-astiana - Growbag Upcycled
Nightmarketin kukkakauppa
Tuoreet vihannekset

Bussikierroksella paikasta taidettiinkin mainita, että voit nauttia sampanjalasisi vaikka paljain jaloin maapohjaisessa ravintolassa. Mikäli itse viettäisin enemmän aikaa Kapkaupungissa, tämä olisi varmasti yksi lempipaikoistani, jonne menisin ostoksille tai brunssille rantakävelyn päätteeksi.

Radisson Blu Hotel Waterfront

Joillakin reissuilla vaihdamme hotellia ja maisemaa tiuhaan, mutta nyt tuntui hyvältä idealta asettua yhteen majapaikkaan koko viikoksi. Radisson Blu sijaitsi Mouille Pointin alueella, josta löytyy myös suosittu rantabulevardi. Poliisipartiot ajelevat bulevardilla usein ja alue vaikutti meistäkin yhdeltä turvallisimmista.

Aamiainen oman maun mukaan Radisson Bluessa
Tobago's Restaurant sandwich

Hotellissa itsessään oli kaikkea mitä lomalta saattaa odottaa, lähes viiden tähden aamupala, hyvä ravintola myös iltaisin, viihtyisä terassi merinäköalalla, infinity-pool, spa, sauna sekä tilavat huoneet ja ensiluokkainen palvelu. Hotellin alue oli aidattu ja vartioitu, rannan puolella oli pitkä laituri ja aallonmurtaja, jossa sai liikkua vapaasti myös illalla.

Katri merenneitona

Bongasimme hotellin edustalta niin delfiinejä kuin hylkeitäkin. Mikäli olisimme raaskineet ostaa huoneen merinäköalalla, kokemus olisi ollut todennäköisesti vieläkin hienompi. Hotellilta löytyi myös pyörät, jotka vuokrasimme päiväksi ja kuljetukset lentokentälle järjestyi myös molempiin niin saapuessa kuin lähtiessäkin.

Katamaraani matkalla Radisson Blu Waterfrontiin

Ravintolat

Kävimme ulkona syömässä kerran päivässä ja saimme hyviä suosituksia ravintoloista Kapkaupungissa usein vierailleelta kaveriltamme Rita Tainolalta. Kaikki nämä ravintolat sijaitsevat joko bussireitin varrella tai V&A Waterfrontin alueella.

Den Ankerin kala-annos

Mikäli olet merenelävien ystävä, löydät varmasti useita hyviä vaihtoehtoja. Myös muiden maiden keittiöt olivat edustettuina, joten esimerkiksi italialaista, meksikolaista, intialaista ja jopa skotlantilaista tarjontaa löytyi.

Den Anker

Wagyu burger Den Ankerissa

Den Anker on belgialaisravintola, jossa kattavan belgiolutvalikoiman lisäksi on tarjolla varsin kelpoisia oman panimon oluita. Belgialaisessa ruoassa ei ole mitään moitittavaa, onhan ranskalaiset perunatkin alunperin keksitty siellä. Den Ankerin ruokalista nostattaa veden kielelle, mutta jokaisen annoksen yhteyteen annettu olutsuositus saattaa herauttaa myös huurteisen.

Sevruga

Katkarapuja Sevrugassa

Sevruga eli tähtisampi on yksi merkittävimmistä kaviaaria tuottavista sampilajeista. Nimi lupailee kalaravintolalta paljon, ja sitä se myös tarjosi. Sevruga on huippuravintola, jossa italialaishenkistä ruokalistaa täydentää erinomainen valikoima sushia. Sevrugassa on myös kattava valikoima äyriäisiä ostereista hummereihin. Jännä yhdistelmä, mutta ruoka oli hyvää ja molemmat löysivät mitä halusivat.

Sevruga menu
Sevrugan sushivalikoimaa

Mitchell's Scottish Ale House

Waterfrontin alueelta löytyy kattava valikoima erilaisia etnisiä ravintoloita ja baareja. Myös tämä skottipubi. Olutvalikoima oli aivan mukava, mutta listalla oli valitettavan paljon ennestään tuttuja oluita.

Kaikeksi onneksi saatavilla oli myös paikallisia oluita, joista sai rakennettua mukavan maistelulaudan. Baarimikko kylläkin sotki lasien järjestyksen, joka hieman pahoitti oluthifistelijän mieltä. Tätä ei oikein voinut edes ruuhkan piikkiin laittaa, koska lisäksemme ei asiakkaita liiaksi iltapäivällä ollut.

Oluttasting Mitchell's skottipubissa

Kapstad Brauhaus

Kapstad Brauhaus toivottaa janoisen tervetulleeksi Saksaan bratwursteineen ja schnitzeleineen. Olutvalikoima lieni laajimpia matkalla kohtaamiamme, joten jos olut maistuu, kannattaa harkita täällä piipahdusta jos toistakin.

Hard Rock Cafe

Etsimme kohdekaupungista Hard Rock Cafen aina kun sellainen siellä sijaitsee ja Kapkaupungissa se oli sijoitettu lähes kymmenen kilometrin päähän varsinaisesta turistikeskuksesta. Yhdistimme kohteen pyöräretkeemme ja saimme nauttia upeista merimaisemista sekä ihastella luksusasuntoja matkan varrella. Vaihtoehtoisesti miltei oven eteen pääsee sinisen Hop-On Hop-Off bussilinjan kyydissä.

Itse ravintola tarjosi konseptilleen uskollisena hyvät burgerit sekä ystävällistä palvelua. Pyörämme siirrettiin sisälle ravintolaan, ettei niitä pöllitä ruokailumme aikana. Teimme tietysti myös vaateostoksia matkamuistoiksi, sillä kyseessä oli tähän mennessä eteläisin HRC-vierailumme.

Hard Rock Cafe Cape Town

The Hussar Grill

Löysimme Beach Roadin varrelta Ritan vinkin perusteella The Hussar Grilliin. Paikan pihvejä kehuttiin siinä määrin vuolaasti ja monisanaisesti, että valinta oli lopulta hyvin helppo. Vaikka Ilkankin ruokaympyrässä lihasektori on kutistunut melko mitättömäksi, on lihan oltava sitten sitäkin herkullisempaa silloin kun sitä syödään. Lupaukset Hussar Grillin oivallisuudesta eivät pettäneet.

Hussar Grill Cape Town

The Butcher Shop & Grill

Nautimme yhden kalleimmista aterioistamme viimeisenä päivänä rantabulevardin varrella tyylikkäässä The Butcher’s Shop & Grill ravintolassa. Ruoka oli herkullista ja palvelu hyvää, mutta valitettavasti joko täältä tai sen jälkeen, Katri sai jonkun pöpön, joka aiheutti koko kotimatkan kestäneen oksennustaudin.

Grillattu kingklip Butcher's Grill

Tee virtuaalimatka Kapkaupunkiin 360-videoidemme kautta

Kuvasimme 360-videoita Pöytävuorelta, Hyväntoivonniemeltä, pingviinien Foxy Beachilta sekä Kirstenboschista. Pääset videoiden kautta näkemään maisemat kokonaisuudessaan ja voit katsella niitä pyörittämällä ruutua puhelimella tai tietokoneella. Parhaan katseluelämyksen saat virtuaalilaseilla.

Lue muut artikkelimme Kapkaupungista

Katri Hyväntoivonniemellä