Syysloman 2021 matkakohteemme Kapkaupunki Etelä-Afrikassa osoittautui todelliseksi vasta-asetelmien polttopisteeksi. Etelä-Afrikka kohteena on helppo, koska aikavyöhyke on sama kuin Suomessa. Jetlagista ei siis tarvitse toipua mennessä eikä kotiin palatessa. Toisaalta matka-aika saattaa venähtää mahdollisine välipysähdyksineen miltei vuorokauteen.

Perillä matkailijaa odottaa yhteiskunta, joka on voimakkaasti jakautunut rikkaisiin ja köyhiin. Eriarvoisuus juontaa juurensa siirtomaavalta-aikoihin ja aina 1600-luvulle saakka, jolloin hollantilaiset perustivat Hyväntoivonniemelle Etelä-Afrikan ensimmäisen siirtokunnan vuonna 1652.

Tarina on tuttu, mutta Etelä-Afrikassa sillä on vielä oma erityisen synkkä sivujuonensa laillistetun rotusortokauden muodossa. Apartheid-järjestelmä oli voimassa vuodesta 1948 vuoteen 1991 saakka, ja sen aikana kurjistettiin järjestelmällisesti mustan väestön elämää ja aiheutettiin syviä koko kansakuntaa satuttavia haavoja, jotka märkivät pinnan alla edelleen.

Huomioi turvallisuus tässä kohteessa erityisen tarkasti

Köyhyys on niin äärimmäistä, että se tuntuu miltei käsittämättömältä vaikka sen omin silmin edessään näkee. Tältä kantilta tarkasteltuna Etelä-Afrikan rikollisuuden määrä on hyvin ymmärrettävissä. Rikollisuutta on paljon, se on väkivaltaista, eikä siltä ole turvassa sivulliset eivätkä turistitkaan.

Matkustusohjeet Ulkoministeriön sivuilta on hyvä tarkistaa ennen matkaa Etelä-Afrikkaan ja niitä on syytä noudattaa. Niin teimme mekin, ja tavoistamme hieman poiketen käytimme pääasiassa virallisia turisteille suunnattuja palveluita sekä vältimme kaikenlaista turhaa ja harkitsematonta koko Kapkaupungissa viettämämme viikon ajan.

Olimme tilanneet etukäteen hotellilta kuljetuksen lentokentältä ja perille saavuttuamme tämä vaikutti hyvältä idealta. Kentällä oli kyllä tarjolla runsaastikin kaikenlaista kyytiä ja jopa bussilla olisi päässyt kaupunkiin, mutta tuntui silti turvallisemmalta aloittaa matka jotenkin hallitummin.

Hotellin ja alueen valinta

Automatka lentokentältä hotellillemme Radisson Blu Waterfrontiin kesti noin puoli tuntia. Hotellin sijainti osoittautui meille nappivalinnaksi. Kaupungin keskustassa ei kannata majoittua, koska pimeän tullen ulos ei pidä mennä lainkaan (tämä tuli suosituksena myös paikallisilta).

Waterfrontin alue on turisteille rakennettu kaupunginosa ostoskeskuksineen, ravintoloineen ja maailmanpyörineen. Alueelta on siistitty pois näkyvistä kaikki köyhyys ja kurjuus ja tilalle on tiivistetty kaikki suuren maailman palvelut ja nautinnot, sekä tietysti varakkaat turistit. Mikäli etsit hotellia tai majoitusta turvalliselta alueelta, kannattaa katsoa vaihtoehdot juuri tältä Waterfrontin ympäristöstä.

Hotellimme Radisson Blue Waterfront sijaitsi lyhyen kävelymatkan tai parin minuutin Uber-kyydin päässä Waterfrontin alueesta, joten pääsimme halutessamme helposti sinne ja myös sieltä pois. Suuren ostoskeskuksen alakerrasta löytyi monipuolinen marketti, jossa kävimme useamman kerran ja myös Alkon tapainen löytyi marketin yhteydestä.

Meidän hotellilta länteen lähti hurmaava rantabulevardi (Beach Road), jossa pääsi nauttimaan Atlantin aallonpärskeistä ja merituulesta, sekä seuraamaan hieman kapkaupunkilaisten ja heidän koiriensa arkitouhuja.

Vaikka liikkumisrajoitukset tuntuivat näin vapaasti liikkumaan tottuneille oudoilta, oli niitä oman turvallisuuden kannalta järkevää kunnioittaa. Toisaalta saimme ihastella hotellin edessä sijaitsevan aallonmurtajan vieressä leikitteleviä delfiinejä sekä satama-alueen hylkeitä. Auringon lämmittäessä syksyä paenneiden kehoa ja mieltä, alkoi kohdemaan valoisat puolet kirkastua. Luonto, lämpö ja turistin helppo elämä.

Liikkuminen pyöräillen ja kävellen

Otimme kauniin Mouille Pointin alueen rantabulevardin haltuun ja kävimme ulkoilemassa siellä paikallisten tavoin useampana päivänä. Ihmettelimme erikoisia merileväkasvustoja, jotka liikkuivat aallokon mukana.

Rantabulevardilla huomio kiinnittyi sen siisteyteen ja siihen, ettei siellä ollut juuri ollenkaan myyjiä kuin vasta pidemmällä Sea Pointin alueella. Toisaalta oli vapauttavaa, ettei kukaan yrittänyt tyrkyttää mitään. Yleisestikin etelä-afrikkalaista jäi tosi positiivinen fiilis. He olivat ystävällisiä ja auttoivat tarvittaessa, mutta pitivät myös suomalaiselle sopivasti etäisyyttä.

Vuokrasimme pyörät hotellilta ja varmistimme vastaanotosta vielä kartan kanssa, mihin asti on turvallista polkea pyörillä. Hard Rock Cafe sijaitsi kauempana keskustasta, yli 10 kilometrin päässä Camps Bay:ssä, joten otimme sen pyöräretkemme kohteeksi.

Tutustuimme pyöräillen rantaviivaan ja saimme polkea pääosin tasaisella asfalttitiellä rantaviivaa mukaillen. Cliftonin alueella alkoi olemaan hieman korkeuseroja ja piti ihan hieraista silmiä, että mistä ihmeestä on kyse.

Tien varrella samassa tasossa oli parkkitiloja, joissa oli pysäköitynä toinen toistaan arvokkaampia autoja mitä hienoimmilla näköaloilla. Parkkitilojen alta näkyi monikerroksisia taloja, jotka olivat epäilemättä myös hieman paksummalla lompakolla varustetuille ostajille tarkoitettuja. Toisella puolella vuorenrinteillä oli paikoittain lasisia hissejä, joiden kautta oli pääsy sinne rakennettuihin hienoihin taloihin.

Ihmettelimme aluksi, että miksi ihmeessä Hard Rock Cafe on sijoitettu niin “kauas” eikä kaupungin keskustaan, jossa ravintolat yleensä sijaitsevat, mutta tämä alue sopi kyllä miljöönsä puolesta ympäristöksi hyvin. Sitä paitsi, alueella asuvat ja lomailevat julkisuuden henkilöt saavat kuulemma olla siellä ihan rauhassa, joten älä hämmästy, jos löydät itsesi terassilta Camps Bayssa vaikkapa Leonardo DiCaprion kanssa.

Hop-On Hop-Off -bussikierrokset

Mikäli pyöräily tuntuu turhan extremeltä, niin Hop-On Hop-Off -bussireitti kulkee tätä samaa rantaviivaa pitkin ja pysähtyy sopivasti HRC:n edessä. Pidempi bussireitti (sininen linja) kiersi Pöytävuoren Constantian viinialueen sekä Hout Bayn kautta ja moni oli ottanut sen myös pyöräreitikseen.

Turvallisuustilanteen vuoksi heitimme suosiolla kunnon turistivaihteen päälle ja antauduimme ensimmäistä (mutta ei varmasti viimeistä) kertaa punaisten bussien kierrokselle. Käytimme busseja lopulta useampana päivänä ja teimme saman firman kautta myös opastetun retken Hyväntoivonniemelle.

Slummit näkyvät katukuvassa

Bussin kyydissä istuessa oli turvallista nähdä läpileikkaus Kapkaupungista. Pramea rantabulevardi ja arvokkaat huvilat olivat kaupungin kiiltävin puoli, kun taas heti aidattujen turistikarsinoiden ulkopuolella oli jätesäkeistä, kankaista ja pahveista viriteltyjä asuinsijoja.

Townshippejä, eli slummeja oli myös useampia ja niitä näkyi jo suoraan lentokoneesta, matkalla lentokentältä keskustaan sekä bussireitin varrella. Tavallista oli myös, että risteyksissä poukkoili ihmisiä autojen seassa joko tarjoamassa palveluitaan, myymässä tai kerjäämässä.

Mikäli päädyt vuokraamaan auton, huomioi vasemmanpuoleinen liikenne ja se, ettet pidä mitään arvokasta näkyvillä, sillä autosi ikkuna voidaan rikkoa vaikkapa liikennevaloissa hetkessä vaikka olisit itse ratin takana.

Townshippeihin menemistä yksinään kehoitetaan välttämään, mutta niihin järjestetään normaalioloissa opastettuja kävelykierroksia. Koronan vuoksi kierrokset ovat tauolla ja niihin osallistuminen voi herättää ristiriitaisia ajatuksia.

Köyhän kansanosan varattomuudesta kertoo hyvin se, että vaikka townshipit tuntuvat aika hurjilta paikoilta – yksinään niihin menemistä kehoitetaan välttämään – nekin ovat jo paria askelmaa kauempana kaikkein karuimmista oloista. Etelä-Afrikassa on runsaasti kodittomia, he asuvat teltoissaan ja makuupusseissan katujen risteyksissä ja rakennusten syvennyksissä.

Oikeutta asuntoon townshipistä voi hakea, mutta sitä joutuu tyypillisesti jonottamaan jopa 15–20 vuotta. Yleensä kun sellaisen lopulta saa, asukas rakentaa asuntonsa takapihalle aaltopellistä mökin, muuttaa itse sinne ja vuokraa township-asuntonsa maahanmuuttaneelle vierastyöläiselle. Tämä on katujen asukkaaksi syntyneelle henkilölle käytännössä ainoa tapa saada säännöllistä tuloa.

Rantoja, vuoristoa ja pilvenpiirtäjiä

Kaupungin keskustaa hallitsivat yli 100-metriset pilvenpiirtäjät ja joidenkin katujen varsilta löytyi New Orleansin katukuvasta tuttuja, koristeellisia kaksikerroksisia, parvekkeellisia taloja. Kaupunki tarjoili kompaktissa paketissa sopivasti kaikkea, välimerellisen ilmaston, upeita vuoria, hienon rannan ja vähän New Yorkin tyyliä.

Vaikka varoitukset Etelä-Afrikan turvallisuudesta on syytä ottaa vakavasti, järkevästi matkaillen Kapkaupunki osoittautui mukavaksi ja turvalliseksi kohteeksi. Meille ei sattunut kohdalle oikeastaan mitään ikävää tai pelottavaa, vaikkakin tuntosarvet pidettiin hieman tavallista paremmin pystyssä.

Hyppää Kapkaupungin kiertoajelulle Hop-On-Hop-Off -bussin kyytiin! Listalta löutuu neljä 360-videota kaupungin hienoimmista meri- ja vuoristomaisemista. Voit pyöritellä videoita ruudullasi niin puhelimella, tabletilla kuin tietokoneellasi ja koet samat näkymät mitä me paikan päällä. Videon kuvanlaatua voit säätää kuvaruudun alareunassa olevasta rattaan kuvasta.

Lisätietoja Kapkaupungista

Kirjoitimme aiemmin matkustuksesta korona-aikana Etelä-Afrikkaan ja vain muutama viikko kotiin paluumme jälkeen Omikron-virusmuunnos valtasi otsikot ja jouluun mennessä se oli levinnyt ympäri maailmaa.

Matkustus koronan aikana Etelä-Afrikkaan

Lue kaikki artikkelimme Etelä-Afrikan matkalta