Jokainen pilvenpiirtäjä on uniikki, rakentajiensa näkemys upeasta pilviä hipovasta rakennuksesta. Erilaisia listoja löytyy useampia, joista rakennukset löytyivät joko kokonsa tai ulkomuotonsa puolesta.

Maailman korkeimman rakennuksen titteliä pitää hallussaan Dubain Burj Khalifa, mutta vuonna 2020 on valmistumassa vieläkin korkeampi rakennus Saudi-Arabian Jeddaan eikä Dubai taida antaa periksi kisassa ihan helpolla vaan sinnekin on suunnitteilla uusi korkeusennätyksiä rikkova rakennus.

https://www.arch2o.com/wp-content/uploads/2015/05/Arch2O-Top-5-Skyscrapers-Poster.jpg

List of tallest buildings - Wikipedia

This is a list of the tallest buildings. Tall buildings, such as skyscrapers, are intended here as enclosed structures with continuously occupiable floors and a height of at least 340 metres (1,120 ft). Such definition excludes non-building structures, such as towers.

1. Ping An Finance Centre – korkein!

Ping An Finance Center Shenzhen

Ping An Finance Center sijaitsee Shenzhenissä, Kiinan kansantasavallassa, tuttavallisemmin manner-Kiinassa. Sen huippu kohoaa 599 metrin korkeuteen ja se pitää tällä hetkellä (elokuussa 2019) hallussaan maailman neljänneksi korkeimman rakennuksen titteliä. Se on myös korkein rakennus, jossa me olemme toistaiseksi päässeet vierailemaan.

Kävimme Hongkongista päiväreissulla rajan takana, ja matkustimme rajalta taksilla edestakaisin. Taksikuskeille on hyvä olla olemassa kuva kohteesta ja myös paluupaikasta, koska yhteistä kieltä ei välttämättä löydy. Taksilla matkustaminen on Kiinassa halpaa. Yhden suuntainen matka virallisella taksilla maksoi pari euroa, tosin paikallista valuuttaa oli nostettava automaatista.

https://youtu.be/a3zO4J5sD1w


2. Saigon Skydeck – edullisin!

Saigon Skydeck Ho Chi Minh City Vietnam

Saigon Skydeck sijaitsee nimensä mukaisesti Saigonissa, eli Ho Chi Minh Cityssä. Se oli vuoden verran Vietnamin korkein rakennus valmistuttuaan vuonna 2010. Nykyään se on oman kaupunkinsa toiseksi korkein ja koko Vietnamin viidenneksi korkein rakennus. Rakennus on 262,5 metriä korkea, mutta näköalatasanne sijaitsee 178 metrissä. Ulkonäöltään rakennus on kuitenkin erittäin näyttävä.

Näköalatasanteelta saat hyvän yleiskuvan kaupungista ja kuumana päivänä parasta ovat ilmastoidut sisätilat. Me haimme täältä vinkkejä lähiympäristöön ja löysimmekin helposti paikat, joissa halusimme vierailla.

Näköalatasanteen yhteydessä on kakkoskerroksessa oivallinen ravintola, josta saa muunmuassa perinteistä vietnamilaista uimarakkokeittoa. Nam! Sisäänpääsymaksu tänne oli hyvin edullinen, vain kymmenen euron luokkaa.

Ne Tammelat - Saigon Skydeck - Vietnam

Bitexco Financial Tower ei välttämättä kilpaile maailman korkeimpien rakennusten joukossa, mutta itse rakennus on kyllä futuristisen ja upean näköinen. Näköalatasanne on nimeltään Saigon Skydeck sijaitsee 49. kerroksessa pari kerrosta rakennuksesta ulkonevan lippamaisen helikopterialustan alapuolella.


3. Taipei 101 – mielenkiintoisin!

Taipei 101 Taiwan

Taipei 101 kohoaa 509,2 metrin korkeuteen Taiwanin pääkaupungin ylle ja hallitsee ylväänä maisemaa. Se onkin näyttävän näköinen ja moni varmasti tunnistaa nähneensä sen kuvissa. Valmistuttuaan vuonna 2004 se otti maailman korkeimman rakennuksen tittelin ja piti sitä aina Burj Khalifan valmistumiseen saakka.

Pilvenpiirtäjän juuressa sijaitsee suuri ostoskeskus eikä yläkerrosten tarjonta kalpene tälle yhtään. Vierailijoiden ällisteltäväksi löytyy näköalojen lisäksi kaikenlaista aina omista maskoteista ja videoauditorioista aina jätskibaariin ja omaan taidenäyttelyyn/myymälään saakka.

Eräs mielenkiintoisimpia vetonauloja on massavaimennin, joka on Taipei 101:ssa jätetty tarkoituksella yleisön nähtäville. Massavaimentimen tehtävänä on vaimentaa rakennuksen huojuntaa tuulessa ja isommissakin ravisteluissa. Taipei 101:n massavaimennin on 660 tonnia painava teräslevyistä kasattu heiluri. Se on halkaisijaltaan 5,5 metriä ja onkin hämmentävää nähdä se korkeuksissa omin silmin. Taipei 101 onkin yksi maailman vakaimmista pilvenpiirtäjistä ja hyvä niin, koska Taiwan sijaitsee aktiivisella maanjäristysalueella. Massavaimentimen toimintaperiaatteesta löytyy mielenkiintoisia videoita Youtubesta.

Ne Tammelat - Taipei 101 - Taiwan

Taipei 101:n erikoisuus on vierailijoiden nähtävillä oleva valtava massavaimennin. Näköalat yli kaupungin ovat mahtavat ja lisäksi Taipei 101 on näyttävän näköinen ulkoapäin. Sen voikin nähdä melkein mistä tahansa Taipeistä.

Ne Tammelat - Taipei 101 massavakaaja - Taiwan

Taipei 101:n erikoisuus on yleisön nähtävillä oleva valtava massavaimennin. Sen tehtävänä on vakauttaa rakennusta sen huojuessa. Taipei 101 onkin yksi maailman vakaimpina pidettyjä pilvenpiirtäjiä.

Mikä on mass-damper?

What is a Tuned Mass Damper?

FAQ: (1) What's that physics simulation software called? Algodoo (it's free!). (2) Your music is no good. I didn't nail the mix on this video, but it is fixed on subsequent videos. (3) I want to build my own. Where can I find plans?


4. Sky 100 Hong Kong Observation Deck – tyylikkäin!

Sky100 Hong Kong

Häkellyttävimmät näköalat tarjoaa kuitenkin Hongkongin International Commerce Centerin Sky 100. Rakennus on 484 metriä korkea ja Hongkongin toiseksi ja samalla koko maailman 12. korkein rakennus (elokuussa 2019).

Näköalapaikka sijaitsee sadannessa kerroksessa ja on nimeltään Sky 100. Sen yläpuolella on vielä The Ritz-Carlton -hotelli ravintoloineen, mutta jätimme tällä kertaa käymättä siellä. Sky 100 sijaitsee aivan Kowloonin eteläkärjessä ja Victoria Harbourin rannassa, joten joka ilta esitettävä Hongkongin saaren valoshow on kenties parhaiten nähtävissä ja kuultavissa musiikin kanssa juuri täältä.

Illan pimetessä kannattaa käydä kurkistamassa myös toisen puolen ikkunoista ulos. Sieltä aukeaa parhaassa tapauksessa epätodellinen näkymä sumuiseen ja futuristiseen tornitalokaupunkiin, josta tulee vääjäämättä mieleen Blade Runner -elokuvat!

Ne Tammelat - Hongkong Sky100 - Hongkong

Sky100 sijaitsee nimensä mukaisesti International Commerce Centren sadannessa kerroksessa, Hongkongissa. Sky100:sta avautuu 360 asteen näkymä joka puolelle Hongkongia. Kaupungin kenties parhaat näköalat sekä Hongkongin saarelle, että Kowloonin yli.

Ne Tammelat - Valoshow Sky100 - Hongkong

Hongkongissa joka ilta esitettävä valoshow nähtynä Kowloonin puolelta Sky100 -näköalatasanteelta, Financial Commerce Centrestä.


Lue myös:

New Yorkin kolme suosituinta pilvenpiirtäjää

Aasian juttusarjamme:

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa

Liikkuminen Hongkongissa

Nähtävyydet ja majoitus Hongkongissa

Vierailu Kiinaan Hongkongista

Macao, Aasian Las Vegas

Kaksi yötä Ho Chi Minh Cityssä

Lentoyhtiökokemus: VietJet Air

Maahantulo Taiwaniin ja lentokonebongarin unelmahotelli

Taiwanin Hualien – myrkkyhämähäkkejä ja ulkoilma-aktiviteetteja

Tarokon kansallispuisto, osa 1: Shakadang Trail

Tarokon kansallispuisto, osa 2: Taroko Gorge

Taipein nähtävyydet ja ravintolat