Jokainen pilvenpiirtäjä on uniikki, rakentajiensa näkemys upeasta pilviä hipovasta rakennuksesta. Erilaisia listoja löytyy useampia, joista rakennukset löytyivät joko kokonsa tai ulkomuotonsa puolesta.

Maailman korkeimman rakennuksen titteliä pitää hallussaan Dubain Burj Khalifa, mutta vuonna 2020 on valmistumassa vieläkin korkeampi rakennus Saudi-Arabian Jeddaan eikä Dubai taida antaa periksi kisassa ihan helpolla vaan sinnekin on suunnitteilla uusi korkeusennätyksiä rikkova rakennus.

No Title

No Description

List of tallest buildings

This list of tallest buildings includes skyscrapers with continuously occupiable floors and a height of at least 350 m. Non-building structures, such as towers, are not included in this list (see list of tallest buildings and structures).

1. Ping An Finance Centre – korkein!

Ping An Finance Center Shenzhen

Ping An Finance Center sijaitsee Shenzhenissä, Kiinan kansantasavallassa, tuttavallisemmin manner-Kiinassa. Sen huippu kohoaa 599 metrin korkeuteen ja se pitää tällä hetkellä (elokuussa 2019) hallussaan maailman neljänneksi korkeimman rakennuksen titteliä. Se on myös korkein rakennus, jossa me olemme toistaiseksi päässeet vierailemaan.

Kävimme Hongkongista päiväreissulla rajan takana, ja matkustimme rajalta taksilla edestakaisin. Taksikuskeille on hyvä olla olemassa kuva kohteesta ja myös paluupaikasta, koska yhteistä kieltä ei välttämättä löydy. Taksilla matkustaminen on Kiinassa halpaa. Yhden suuntainen matka virallisella taksilla maksoi pari euroa, tosin paikallista valuuttaa oli nostettava automaatista.


2. Saigon Skydeck – edullisin!

Saigon Skydeck Ho Chi Minh City Vietnam

Saigon Skydeck sijaitsee nimensä mukaisesti Saigonissa, eli Ho Chi Minh Cityssä. Se oli vuoden verran Vietnamin korkein rakennus valmistuttuaan vuonna 2010. Nykyään se on oman kaupunkinsa toiseksi korkein ja koko Vietnamin viidenneksi korkein rakennus. Rakennus on 262,5 metriä korkea, mutta näköalatasanne sijaitsee 178 metrissä. Ulkonäöltään rakennus on kuitenkin erittäin näyttävä.

Näköalatasanteelta saat hyvän yleiskuvan kaupungista ja kuumana päivänä parasta ovat ilmastoidut sisätilat. Me haimme täältä vinkkejä lähiympäristöön ja löysimmekin helposti paikat, joissa halusimme vierailla.

Näköalatasanteen yhteydessä on kakkoskerroksessa oivallinen ravintola, josta saa muunmuassa perinteistä vietnamilaista uimarakkokeittoa. Nam! Sisäänpääsymaksu tänne oli hyvin edullinen, vain kymmenen euron luokkaa.


3. Taipei 101 – mielenkiintoisin!

Taipei 101 Taiwan

Taipei 101 kohoaa 509,2 metrin korkeuteen Taiwanin pääkaupungin ylle ja hallitsee ylväänä maisemaa. Se onkin näyttävän näköinen ja moni varmasti tunnistaa nähneensä sen kuvissa. Valmistuttuaan vuonna 2004 se otti maailman korkeimman rakennuksen tittelin ja piti sitä aina Burj Khalifan valmistumiseen saakka.

Pilvenpiirtäjän juuressa sijaitsee suuri ostoskeskus eikä yläkerrosten tarjonta kalpene tälle yhtään. Vierailijoiden ällisteltäväksi löytyy näköalojen lisäksi kaikenlaista aina omista maskoteista ja videoauditorioista aina jätskibaariin ja omaan taidenäyttelyyn/myymälään saakka.

Eräs mielenkiintoisimpia vetonauloja on massavaimennin, joka on Taipei 101:ssa jätetty tarkoituksella yleisön nähtäville. Massavaimentimen tehtävänä on vaimentaa rakennuksen huojuntaa tuulessa ja isommissakin ravisteluissa. Taipei 101:n massavaimennin on 660 tonnia painava teräslevyistä kasattu heiluri. Se on halkaisijaltaan 5,5 metriä ja onkin hämmentävää nähdä se korkeuksissa omin silmin. Taipei 101 onkin yksi maailman vakaimmista pilvenpiirtäjistä ja hyvä niin, koska Taiwan sijaitsee aktiivisella maanjäristysalueella. Massavaimentimen toimintaperiaatteesta löytyy mielenkiintoisia videoita Youtubesta.

Mikä on mass-damper?


4. Sky 100 Hong Kong Observation Deck – tyylikkäin!

Sky100 Hong Kong

Häkellyttävimmät näköalat tarjoaa kuitenkin Hongkongin International Commerce Centerin Sky 100. Rakennus on 484 metriä korkea ja Hongkongin toiseksi ja samalla koko maailman 12. korkein rakennus (elokuussa 2019).

Näköalapaikka sijaitsee sadannessa kerroksessa ja on nimeltään Sky 100. Sen yläpuolella on vielä The Ritz-Carlton -hotelli ravintoloineen, mutta jätimme tällä kertaa käymättä siellä. Sky 100 sijaitsee aivan Kowloonin eteläkärjessä ja Victoria Harbourin rannassa, joten joka ilta esitettävä Hongkongin saaren valoshow on kenties parhaiten nähtävissä ja kuultavissa musiikin kanssa juuri täältä.

Illan pimetessä kannattaa käydä kurkistamassa myös toisen puolen ikkunoista ulos. Sieltä aukeaa parhaassa tapauksessa epätodellinen näkymä sumuiseen ja futuristiseen tornitalokaupunkiin, josta tulee vääjäämättä mieleen Blade Runner -elokuvat!


Lue myös:

Aasian juttusarjamme: