Ensimmäisen yhteisen Aasian reissumme suunnitelma lähti konkretisoitumaan Black Fridayn lentotarjouksesta, kun Finnair tarjosi suoria lentoja Hongkongiin 615 euron hintaan per henkilö. Olimme jo aiemmin miettineet vaihtoehtoja lentää mm. Qatar Airwaysilla välilaskun kautta, mutta suorat lennot sopivat erinomaisen hyvin matkasuunnitelmiimme.

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa 1

Kun Karibian risteilymme oli ”helppo pakettimatka” tämä sen sijaan oli kunnon leikkaa, liimaa ja askartele -viritys, jonka viimeiset majoitukset varattiin vasta reissun aikana ja suunnitelmille oli jonkin verran liikkumavaraa.

Reitti

Helsinki – HongkongKiina, Shenzhen – Macao Vietnam, Ho Chi Minh City – Taiwan, Taipei, Hualien, Taroko – Hongkong – Helsinki

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa 2

Vietimme kolme yötä Hongkongissa, kaksi Vietnamissa ja viisi Taiwanissa. Kaksi yötä meni lentokoneessa/lentokentällä.

Lentojen lisäksi liikuimme eri maissa metroilla, takseilla, junilla ja Macaoon siirryimme lautalla. Näistä siirtymisistä kerromme tarkemmin kunkin maan omassa postauksessaan.

Kartoitimme vaihtoehtoja ostaa kaikki lennot kerralla, mutta päädyimme lopulta ratkaisuun ostaa suorat lennot erikseen ja välilennot Hongkongista Vietnamiin ja sieltä Taiwaniin, josta takaisin Hongkongiin. kolmannen osapuolen kautta. Kolmelle Aasian sisäiselle lennolle tuli hintaa yhteensä 345 euroa per henkilö.

Yhteensä lennot maksoivat matkalaukkuineen 960 euroa/henkilö.

Lentojen pituudet

Lento Helsingistä Hongkongiin kesti 9 h 45 min Finnairilla
Lento Hong Kongista Vietnamiin kesti 2 h 40 min Vietjet Airilla
Lento Vietnamista Taiwaniin kesti 3 h 30 min Vietjet Airilla
Lento Taiwanista Hongkongiin 1 h 55 min China Airlinesilla

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa 3

Saimme e-liput, jotka piti olla printattuna mukana lentokentillä. Check in ei ollut mahdollinen etukäteen näillä Aasian sisäisillä lennoilla, mutta kaikki sujui lähtöselvityksessä tosi hyvin niin Vietjetin kuin China Airlinesinkin kanssa.

Lentolippujen hinnat olivat matkalaukkuineen noin 100 euroa/suunta. Aasian sisäisillä lennoilla laukku sai painaa vain 15 kiloa ja käsimatkatavarat 7 kiloa. Laukun ulkomitoissa oli myös rajoituksia, joten otimme suosiolla mukaan pienemmät laukut.

Kaikki lentomme olivat päivälentoja. Myös yölentoja oli vaihtoehtoina, mutta arvostamme kunnon yöunia, joten valitsimme mukavammat lentoajat. Taipein lento oli noin vartin myöhässä ja Hongkongin lento tunnin verran.

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa 4

Sää ja lämpötilat

Katselimme sääennusteita ahkerasti etukäteen ja hyvin pian tuli selväksi, ettei yölämpötila laske alle 20 asteen missään näistä kohteista, joten pitkähihaisia ei mukaan tarvittu. Hongkongissa sää oli epävakaisinta ja ilman suhteellinen kosteus lähenteli sataa. Saimme nauttia parina päivänä kunnon kaatosateista ja ukkoskuuroista.

Vietnamissa lämpötila hivutteli päivällä jopa yli 40 asteeseen eikä se illallakaan laskenut 30 alapuolelle. Taiwanissa sää oli miellyttävin, joskaan pitkähihaiselle ei ollut käyttöä ja myös iltaisin oli reilusti yli 20 astetta lämmintä.

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa 5

Hyvä tietää matkustettaessa maasta toiseen

Hongkongiin ja Taiwaniin matkustettaessa koneessa jaetaan ”saapumiskortit”, jotka tulee täyttää ja esittää maahan saapuessa. Vietnamissa passin tarkastuksessa haluttiin nähdä myös seuraavan kohteen lentolippu. Ho Chi Minh Cityn Tan Binhin lentokentältä löytyi myös viisumitoimisto.

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa 6
Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa 7

Taiwanista Hongkongiin lentäessämme meidät kuulutettiin portille ja pyydettiin esittämään lentoliput Hongkongista eteenpäin. Tällä haluttiin tarkistaa, että tarvitsemmeko viisumin vai jatkammeko matkaa.

Viisumia ei tarvitse alle 90 päivän matkoilla Hongkongiin, Macaoon ja Taiwaniin. Vietnamissa saa olla alle 15 päivää ilman viisumia ja Kiinaan matkustettaessa viisumi tarvitaan aina. Tarkista ajantasaiset viisumiohjeet ulkoministeriön sivuilta.

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa 8

Monissa näistä maista passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen. Hongkongiin riittää, että passi on voimassa kolme kuukautta matkan jälkeen. Tarkista myös nämä ennen matkaasi.

Ota mukaan lentokoneeseen kynä, se helpottaa huomattavasti lappujen täyttämistä, sillä niitä ei jaeta erikseen. Pidä tallessa joka ikinen lappu ja kuponki, joka liittyy maahantuloon, sillä saatat tarvita niitä vielä uudelleen.

Kartalle lisää uusia maita

Tavoitteenamme oli kerätä myös uusia maita lisää ja Hongkongista onkin lyhyt matka lentää moneen maahan, joten halusimme hyödyntää tämän mahdollisuuden, sillä Aasiassa on kohtalaisen nopeaa ja edullista siirtyä lentäen maasta toiseen.

YK:n jäsenlistauksen mukaan saimme tältä reissulta kaksi uutta maata (Kiina ja Vietnam), mutta jos asiaa tarkastellaan itsehallintoalueiden näkökulmasta, voimme laskea mukaan myös Hongkongin, Macaon ja Taiwanin. Meriharakka on avannut blogissaan hyvin maabongauksen perusteita ja erilaisia aluelistauksia.

Sivupalkista löydät listauksen yli 30 maasta sekä itsehallintoalueista, joilla olemme tähän mennessä vierailleet.

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa 9
Kiinalaisten uskomusten mukaan temppeleitä vartioiva urosleijona Ah pitää maapalloa hallussaan käpälänsä alla

Turvallisuus

Ehdimme olla vasta muutaman päivän Hongkongissa, kun Sri Lankasta kuului hirvittäviä uutisia. Vaikka todennäköisyys joutua terrori-iskun uhriksi on kohtalaisen pieni, on silti hyvä muistaa matkustusturvallisuus. Madventures ja ulkoministeriö ovat yhdessä tehneet hyvät nettisivut tätä varten.

Me teemme nykyisin aina matkustusilmoituksen ja päivitämme myös Instagram-stooria matkan varrelta, jonka kautta saimme kaverilta tärkeää tietoa mm. Taiwanin maanjäristyksistä ja kaverit taas pääsevät nopeasti tarkistamaan, että missä olemme menossa.

Lisää otsikkotekstisi tähän

Viisi maata ja 12 päivää Aasiassa 10
Hong Kongin Shangri-La -hotelli kuvattuna pääsiäislauantaina

Muista rokotukset

Rokotukset kannattaa myös tarkistaa ennen reissuun lähtemistä. Hyttysiä ja muita öttiäisiä tuli vastaan jonkun verran ja niiden levittämistä taudeista näkyi varoituskylttejä. Maahantulotarkastuksissa mitattiin pistokokein kuumetta ja Katrikin joutui kerran mittauksen kohteeksi.

Lue myös muut artikkelimme tältä Aasian reissulta

China Airlines

Lentoyhtiökokemus: China Airlines

China Airlines tuli tutuksi lentäessämme Taiwanista takaisin Hongkongiin viiden Aasian kohteen matkallamme. Palvelu pelasi oikein mainiosti.

Ping An Finance Center

Neljä pilvenpiirtäjää Aasiassa

Kävimme neljässä eri pilvenpiirtäjässä Aasian matkallamme. Ne sijaitsivat Kiinassa, Hongkongissa, Vietnamissa sekä Taiwanissa.

Taipei 101

Taipein nähtävyydet ja ravintolat

Taiwanin pääkaupunki tarjoaa monipuolista nähtävää ja koettavaa. Piipahda legendaarisessa Taipei 101 pilvenpiirtäjässä tai nauti erikoisia ruokia.

Vietjet Airlines

Lentoyhtiökokemus: VietJet Air

Lentäminen Hongkongista Vietnamiin VietJet Airilla sujui mallikkaasti, vaikka penkkirivit olivat hitusen ahtaammat pidemmille matkustajille.

Näkymä Saigon Skydeckiltä

Kaksi yötä Ho Chi Minh Cityssä

Aiemmin Saigonina tunnettu Ho Chi Minh City on todellinen suurkaupunki, jossa pääset majoittumaan edullisesti ja nauttimaan ihmisvilinästä.

Asuintalo Macaossa

Macao, Aasian Las Vegas

Macao on tunnettu Aasian Las Vegasina ja kiiltävää pintaa kaupungista löytyykin runsain mitoin. Kannattaa piipahtaa myös kasinoalueen ulkopuolella.

China Mobile

Vierailu Kiinaan Hongkongista

Teimme päivävierailun Kiinan puolelle Hongkongista käsin. Maahantuloon vaadittavan viisumin saa rajalta muutamassa tunnissa, jos kaikki menee hyvin.

Hongkong

Nähtävyydet ja majoitus Hongkongissa

Tiuhaan rakennettu Hongkong levittäytyy saarelle ja mantereelle. Majapaikoissa on varmasti valinnanvaraa tässä mielenkiintoisessa kaupungissa.