Ajatus Karibian risteilystä heräsi Suomi-Amerikka seuran tapaamisessa noin vuosi sitten. Tarjous ja reitti olivat sen verran houkuttelevia, että löimme nopeasti tilauksen lukkoon ja siitä alkoikin pitkä odottelu reissun alkuun.

Saimme viime kesänä hieman esimakua laivan tyylistä, kun kävimme vierailemassa saman varustamon Costa Magicalla, joka risteili kesän Itämerellä. Costa-varustamo on tehnyt kovasti töitä maineensa palauttamiseksi ja turvallisuudesta ei tingitä yhtään vuoden 2012 tapahtuneen Costa Concordian onnettomuuden jälkeen.

Costa Deliziosan reitti 21.2.– 4.3.2019

Kävimme USA mukaanlukien viidessä eri maassa ja vietimme kolme päivää merellä risteilyn aikana. Satamat ja kaupungit, joissa pysähdyimme olivat:

kartta Karibia

Matkamme oli varattu Loistoristeilijöiden kautta ja mukana olikin kattavat opaspalvelut. Jopa niin kattavat, että se meinasi alkaa vähän ahdistamaan reissun alkupäivinä, kun olemme tottuneet selvittämään kaikki asiat itse. Tosiaalta tämä oli kovasti odotettu loma, jossa kaikkea ei tarvitsisi järjestää itse. Oli mukavaa, että lennot, siirtymiset, ruuat, juomat ja juomarahat sisältyivät valmiiksi hintaan.

Laivalla ei ollut kunnollista nettiyhteyttä, joten senkin puolesta oli hyvä, ettei itse tarvinnut selvittää valtavasti matkan aikana tietoja. Ilkka oli ladannut kohdemaiden kartat puhelimeensa ja niistä oli kovasti hyötyä.

Ensimmäisen meripäivän aikana saimme kattavan kuvan tarjolla olevista niin suomalaisista kuin kansainvälisistä retkistä, joiden avulla saimme rakennettua risteilystä juuri meidän näköisen. Retkien hinnat vaihtelivat 50–150 dollariin per henkilö ja nämä kulut siis tulivat risteilyn hinnan päälle. Kerromme lisää näistä retkistä jokaisen maan osalta erikseen.

Costa Deliziosa lentokaloja bongaamassa

Henkilökuntaa oli yksi kolmea matkustajaa kohden. Palvelu oli ystävällistä ja laiva pidettiin hyvin siistinä. Meripäivinä kiertelimme paljon laivalla ja löysimme kivoja reittejä ulkokansilta. Bongasimme hienoja lentokaloja ja välillä kokonaisia parvia laivan kolmoskannelta käsin. Tylsää laivalla ei ehtinyt tulla, sillä meripäivät menivät aktiviteettien suunnitteluun ja ruokailuhetket haukkasivat monta tuntia päivästä.

Hytti

Olimme varanneet Premium-parvekehytin, joka nosti risteilyn hintaa jonkun verran. Hytti sijaitsi seitsemännellä kannella sataman puolella. Siivooja huolehti siitä, että meillä oli hytissä kaikki tarvittava ja saatoimme nauttia risteilystä. Mukavin puoli laivalla asumisessa oli se, ettei tavaroita tarvinnut purkaa ja pakata moneen kertaan vaikka maat vaihtuivat. Vaikka emme lopulta parvekkeella viettäneet kauheasti aikaa, oli se ehdottoman mukava olla olemassa.

https://youtu.be/nWqhlP4ftFw

Ruokailut

Risteilypakettiimme sisältyivät ruokailut niin laivan buffet- kuin a lá carte -ravintolassa. Valitsimme ruokailla jälkimmäisessä vaihtoehdossa, koska buffet oli usein ruuhkainen. Sieltä kävimme tankkaamassa välillä hedelmiä sekä vettä hyttiin. Ruoka ei itsessään saa meiltä kovin hyvää arvosanaa, sillä vain muutaman kerran eteen sattui erinomaisen hyvä annos. Nälässä ei kuitenkaan tarvinnut olla kertaakaan.

Pääosin ruuat olivat pastapainotteisia ja kala- & kasvisvaihtoehdot toistivat itseään ilta toisensa jälkeen. Aamupala olikin ehkä päivän paras ateria, sillä listalta sai valita oman mielensä mukaan kansainvälisen aamiaisen. Ilkan lautaselta löytyikin usein eggs benedict ja Katrin lautaselta norjalaista lohta sekä hedelmiä.

Viihde laivalla

Tästä osiosta meillä on vähiten kerrottavaa, sillä emme juurikaan käyneet katsomassa esityksiä tai viihtyneet laivan ravintoloissa iltaisin. Otimme kaiken ilon irti maakohteista ja vietimme niissä lähes kaiken sen ajan, jonka laiva oli satamassa (noin klo 9–18). Illallisen jälkeen olimmekin valmiita nukkumaan. Sen verran mitä kanssaristeilijöidemme kanssa juttelimme, emme tainneet menettää mitään erityistä esitysten osalta. Niitä näytettiin myös televisiossa, eikä musiikkigenre osunut kyllä meidän makuun. Viimeisenä iltana kävimme katsomassa laivan henkilökunnan esityksen ja se oli oikein sympaattinen.

Costa Deliziosa teatteri

Mikä yllätti meidät?

Emme osanneet odottaa yhtään etukäteen, miten monia upeita ihmisä tapaisimme laivalla. Tutustuimme moniin suomalaisiin, joita reissussa oli mukana noin 80. Lisäksi tapasimme illallisella ihastuttavat amerikkalaissiskokset miehineen, joiden kanssa meillä oli hulvattoman hauskoja juttuja läpi koko risteilyn. Kansainvälisillä retkillä tapasimme porukkaa eri maista, mm. Kanadasta ja Skotlannista. Laivalla olikin mukava kattaus eri ikäisiä eurooppalaisia ja amerikkalaisia.

Costa Comedy Club

Pidimme myös pienimuotoisen tapaamisen Suomi-Amerikka -seuran jäsenten kanssa ja oli oikein mukavaa tavata muita jäseniä eri puolilta Suomea.

Ehdottomasti parasta…

… laivalla olivat upeiden maisemien, lämmön ja auringon lisäksi aamuhetket, kun auringon ensimmäiset säteet pilkottivat taivaanrannasta. Aurinko nousi näkyviin parissa minuutissa ja komeita auringonnousuja oli kerääntynyt katsomaan yleensä vain kourallinen ihmisiä.

Costa Deliziosa yläkansi aamulla

Risteilyä suunnitellessa kannattaakin miettiä mikä on itselle tärkeintä. Ruoka, laivan viihdetarjonta, uudet maat vai jokin muu? Meille se ovat selkeästi uudet maat ja hyvä ruoka siihen päälle on pelkkää bonusta.

Costa Deliziosa auringonnousu

Lue myös