Kaupallinen yhteistyö Hurtigruten & Kameraliike.fi.

Pitkäaikainen haaveemme matkasta Huippuvuorille toteutui elokuun 2019 lopulla. Lensimme Huippuvuorille Kööpenhaminasta, sillä olimme viettäneet Tanskassa ensin aikaa koiratuttaviemme kanssa. Suoria lentoja ei valitettavasti ollut, joten vaihdoimme konetta Oslossa ja se teki vielä pysähdyksen Tromssassa. Huippuvuorille lennetään muutamia kertoja päivässä SAS:n ja Norwegianin toimesta.

Huippuvuorilla asuu noin 3000 ihmistä ja saman verran jääkarhuja. Jokaisella paikallisella on jääkarhutarinoita kerrottavanaan. Palaamme niihin myöhemmissä postauksissa.

Hurtigrutenin risteily 80° leveysasteelle

Huippuvuoret Svalbard Hurtigruten

Tapasimme Matkamessuilla Hurtigrutenin edustajia ja siitä se ajatus lähti vahvistumaan, että haluamme ehdottomasti nähdä Huippuvuoria laajemmin kuin sen eniten asutun Longyearbyenin. Tutkimusristeily 1956 rakennetulla M/S Nortdstjernilta kuulosti erilaiselta kuin mikään aiempi matkamme, joten odotimme sitä malttamattomina koko kevään ja kesän.

Meitä matkustajia oli laivalla 77 ja miehistön jäseniä 37. Oppaita oli mukana kahdeksan ja he huolehtivat päivittäisistä retkistä ja auttoivat kaikissa ongelmatilanteissa. Tosin kaikki oli organisoitu laivalla niin hienosti, että ongelmatilanteita ei oikeastaan päässyt edes syntymään.

Huippuvuoret Svalbard Hurtigruten

Tutustuimme lähes koko laivan henkilökuntaan, joista suurin osa oli filippiineiltä kapteeni mukaan lukien. Tunnelma laivalla olikin erittäin positiivinen, sillä miehistöltä ei hyytynyt hymy missään tilanteessa.

Risteilymme kesti tiistaista perjantaihin ja pakettiin sisältyi lisäksi kaksi hotelliyötä Longyearbyenissa. Teimme yhteensä kuusi pysähdystä maihin risteilyn aikana, joista asuttuja kohteita olivat venäläistaustainen Barentsburg sekä tutkijoiden asuttama Ny-Ålesund. Muihin kohteisiin rantauduimme pienillä veneillä ja niissä ei ollut vakituista asutusta.

Huippuvuoret Svalbard

Vietimme yhden lisäyön Longyearbyenissa, sillä halusimme kierrellä kaupungissa vielä omatoimisesti. Asuimme viikon aikana kolmessa eri hotellissa, sillä hotellit ovat erittäin varattuja sesonkiaikaan.

Sää ja pukeutuminen Huippuvuorilla

Saimme Hurtigrutenilta etukäteen hyvän listauksen varusteista, jotka kannattaisi ottaa mukaan. Uimapukua hieman ihmettelimme, mutta siihenkin löytyi selitys, kun muutamassa pysähtymispaikassa sai mennä uimaan noin kolmeasteiseen veteen. Kerrospukeutuminen oli avainsana ja toppatakeille, hanskoille sekä pipoille oli käyttöä joka päivä. Sää vaihteli nollasta plus kymmeneen asteeseen ja vain muutamana päivänä satoi. Sää vaihteli etenkin risteilyn aikana hurjan nopeasti, joten veden- ja tuulenkestävät lämpimät vaatteet olivat erittäin tärkeät.

Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch

Pakkaa reissulle mukaan laadukkaat kiikarit

Saimme Kameraliike.fi:stä mukaan kahdet kiikarit (Nikon Monarch 5 10×42 sekä Nikon Sportstar EX 8×25), jotka olivat ehdottoman tärkeät olla mukana reissulla. Ilman niitä moni hieno asia olisi jäänyt näkemättä. Teemme kiikareista vielä oman postauksen lähiviikkojen aikana.

Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch
Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch
Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch

Alamme purkamaan satoja ellei tuhansia kuvia ja kymmeniä videoita tulevien viikkojen aikana, jotta pääsette sukeltamaan syvemmin Huippuvuorten ainutlaatuiseen tunnelmaan ja myös asioihin, mitä kannattaa huomioida, jos reissukärpänen puraisee.

Ensi vuosi saattaa olla viimeinen M/S Nordstjernille, joten kannattaa toimia nopeasti, jos tämänkaltainen risteily Hurtigrutenilla kiinnostaa. Risteilykausi alkaa heti tammikuussa ja talvi on varmasti upeaa aikaa vierailulle.

Huippuvuoret Svalbard

Matka oli ihan kertakaikkisen upea. Näimme mielettömän hienoja jäätiköitä, upeita eläimiä ja tapasimme aivan mahtavia ihmisiä, joista osan kanssa ystävystyimme niin, että pohdimme yhdessä jo seuraavia reissukohteita.

Huippuvuoret Svalbard

Suuret kiitokset vielä yhteistyömahdollisuudesta Hurtigrutenille ja kiikareista Kameraliike.fi!

Mikkelin Valokuvausliike kameraliike
Mikkelin Valokuvausliike kiikarit Nikon Monarch

Saimme paljon mahtavia vinkkejä Sarin blogista Huippuvuorille:

https://sarrrri.com/kohdeopas-huippuvuoret/

Lue myös

Sopivat kiikarit mukaan reissuun?
Tutkimusristeily Huippuvuorilla, päivä 1
Aika tuntuu pysähtyneen Huippuvuorten Barentsburgissa
Tutkimusristeily Huippuvuorilla, päivä 2
Näimme Huippuvuorilla miten jäätiköt hupenevat kovaa vauhtia
Tutkimusristeily Huippuvuorilla, päivä 3
Hurtigrutenin M/S Nordstjernen laivaesittely