Olemme saaneet ihastella upeita kuvia jäätiköistä ja jäävuorista, ja samalla kuulla surullisia uutisia niiden hupenemisesta. Pääsimme Huippuvuorilla todistamaan näitä omin silmin lähietäisyydeltä. Kokemus oli katkeransuloinen. Massiivisten jäätiköiden kauneus ja koko hätkähdytti. Samaan aikaan saimme kuulla ja nähdä miten nopeasti tilanne on muuttunut viimeisen noin sadan vuoden aikana, yhä kiihtyvällä vauhdilla. Upeat sinihohtoiset jäälohkareet ja murtumapinnat olivat luonnossa jos mahdollista, niin vieläkin kauniimpia kuin televisiossa ja kuvissa.

jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Magdalenefjord

Mitä jäätiköt ovat?

Jäätikkö on massiivinen jäävirta, joka syntyy lumen sataessa jäätikön kertymäalueelle, eli akkumulaatioalueelle. Uutta lunta muodostuu myös härmistymällä ilman kosteudesta suoraan lumeksi erityisesti vähäsateisilla alueilla, kuten Antarktiksella. Uuden lumen painon alla alemmat kerrokset tiivistyvät edelleen jääksi, jolloin jään sisään jää myös pieniä ilmakuplia. Näistä kuplista tutkijat pystyvät mittaamaan ilmakehän koostumusta satojen tuhansien vuosien takaa.

jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Smeerenburgin vuonon pohjukka. Kaikkiaan kolme jäätikköä laskee tähän kohtaan.

Jäät kerääntyvät korkeammilta alueilta matalammille, kuten vuorten välisiin soliin ja laaksoihin, joissa jäämassa virtaa edelleen alas, jossa se lopulta poistuu jäätiköstä joko sulamalla tai lohkeamalla irti suurina kappaleina. Jäätikkötyyppejä on kahta erilaista päätyyppiä, “lämpimiä” ja “kylmiä”. Pääsääntöisesti napa-alueilla esiintyy kylmiä jäätiköitä, jotka ovat ympäri vuoden kauttaaltaan jäässä ja liikkuvat hitaasti. “Lämpimät” jäätiköt esiintyvät yleensä alueilla, jossa jäämassa osittain joko sulaa lämpötilan tai muuttuu paineen vaikutuksesta elastiseksi. Nopeasti liikkuva jäätikkö irrottaa liikkuessaan maaperästä mukaan soraa ja isompiakin järkäleitä. Jatkuva pitkäaikainen paine ja kuluminen muodostaa maaperään mm. hiidenkirnuja jotka ovat meille Suomessakin tuttuja jääkauden jättämiä luonnonmuodostelmia.

jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Smeerenburg

Jäätiköiden hupeneminen

Jäätikön yksi määritelmistä onkin se, että sitä syntyy kertymäalueella lisää, se virtaa painovoiman vaikutuksesta alaspäin ja lopulta sulaa tai lohkeaa. Tämä on luonnollinen kiertokulku, mutta mitä sitten tarkoitetaan sillä kun jäätiköiden kerrotaan hupenevan?

Jos uutta lunta muodostuu hitaammin, kuin sitä sulaa, jäätikön koko pienenee. Tätä ei voi suoraan nähdä tai arvioida sulamisvesien tai irtoavien lohkareiden määrästä. Jäätikköjen kokoa seurataan vuodesta toiseen ja verrataan tätä vuosittaista muutosta edellisiin. Tällä perusteella voidaan todeta mihin suuntaan jäätikön koko muuttuu. Huippuvuorilla jäätikköjen on mitattu vetäytyvän 40–70 metriä vuodessa riippuen siitä mitä aluetta tarkastellaan. Huippuvuorten pohjois- ja itäpuolella jäätikkö on jopa kolme kilometriä paksua, kun taas länsipuolella paksuus on noin 800 metriä.

Huippuvuorilla jäätikön kertymäalueen on mitattu vetäytyneen vuosien 1990 ja 2017 välillä miltei kuusi kilometriä. Lopputulos kaikessa raakuudessaan on nähtävillä edellisen linkin kuvassa. Jäätiköt kutistuvat kaikkialla maailmassa. Tänä kesänä on Euroopan Alpeilta uutisoitu mm. Mont Blancin Italian puoleisen jäätikön romahdusvaarasta ja Matterhornin murenemisuhasta kun ikijää ei enää pidä vuorenrinteitä kasassa.

jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Smeerenburg

Tiesitkö, että jäävuorten ja jäätikköjen lohkeamispintojen sininen hohde syntyy valon taittuessa jään sisältä takaisin ulos? Jään pitää siis olla erittäin kovassa paineessa tiivistynyttä ja sisältää mahdollisimman vähän ilmakuplia ja likaa. Lohkeamispinnan pitää myös olla teräväreunainen, jotta valo voi taittua suoraan ulos. Jos pinta olisi pyöristynyt, valo siroaisi ja jää näyttäisi vain valkoiselta.

jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Terävistä lohkeamispinnoista, tiiviistä ja puhtaasta jäästä valo taittuu upean sinisenä.

Smeerenburg

Risteilymme upein näky odotti meitä Smeerenburgin jäätiköllä. Siirryimme laivalta rantaan venekuljetuksella ja pääsimme kävelemään jäätikölle. Lahden pohjukassa kohosi noin 30 metriä korkea jyrkkäreunainen jäätikön reuna, josta vierailummekin aikana irtosi pariin otteeseen kappaleita mereen. Jos ei sattunut katsomaan tai kuvaamaan juuri oikealla hetkellä, hetki oli jo ohi. Kun molskahduksen ääni saapui, olivat aallotkin jo tasaantuneet. Sen sijaan kaukaa jäätikön uumenista kuului tuon tuosta jyrinää ja jyskettä, kuin ukkonen olisi jylissyt. Ääni syntyi syvällä jäätikön uumenissa sen liikkuessa kohti rantaa.

Smeerenburgin jäätikkö 1 – Huippuvuoret – 360 | Ne Tammelat

Smeerenburgin jäätiköllä https://netammelat.fi/

jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Smeerenburg

Tiesitkö, että jäätikön mukaansa maaperästä keräämä sora ja lika suojaavat jäätikköä sulamiselta? Erityisesti hitaasti virtaava jäätikkö, joka ei reunastaan lohkea mereen vaan sulaa, on yleensä likaisen näköinen koska pinnassa on soraa. Likainen jäätikkö on hyvä juttu.

jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Smeerenburgin jäätikkö ja rinteissä näkyvät jäätikön rajat 130 vuoden takaa.

Ympäröivissä rinteissä saatoimme nähdä selvät rajat; Vuorten yläosat olivat tummat ja alaosat vaaleammat. 130 vuotta sitten jäätikön pinta oli värien rajalla. Tämän jälkeen jäätikkö on alkanut sulaa nopeasti, jolloin alaosat ovat jääneet vaaleammiksi. Kiihtyvän sulamisen alkua edelsi “pieni jääkausi”, jolloin lämpötila on ollut noin 400 vuoden ajan keskimääräistä kylmempi. Silloin ei ollut myöskään vielä teollistumisen aika alkanut, eikä ihmiskunnan vaikutuksesta huolimatta jäätiköt ainakaan päässeet hupenemaan. Jäätikköjen sulaminen on kiihtynyt voimakkaasti entisestään 1970-luvulta alkaen. Voi hyvin kuvitella mielessään, miten koko jäätikkö on ulottunut pitkälle vuonon suuta kohti. Samanlaisia rajoja näimme kaikkialla vuorten rinteissä risteilyn aikana.

jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Jäätikön vanhat rajat Magdalenefjordilla. Kuva on otettu todella kaukaa ja värieroista voi päätellä jäätikön yltäneen joskus pitkälle vuonon ylle.

Jäätikön sulamisen seuraukset

Jos Grönlannin jäätikkö sulaisi kokonaan, merenpinta nousisi 7 metriä. Jos Etelämantereen länsiosan jäätikkö, joka nyt jo lohkeilee, romahtaisi kokonaan mereen, merenpinta nousisi 5 metriä. Lähde Wikipedia.

Osa maista ja kaupungeista tulisi jäämään kokonaan veden peittoon ja maapallon kartta piirtyisi kokonaan uudenlaiseksi. Merenpinnan nousu tulee vaikuttamaan IPCC:n mukaan kaikkien ihmisten elämään.

What the World Would Look Like if All the Ice Melted

If we keep burning fossil fuels indefinitely, global warming will eventually melt all the ice at the poles and on mountaintops, raising sea level by 216 feet. Explore what the world’s new coastlines would look like.

Mitä voimme tehdä?

Kasvisruoan lisääminen ruokavaliossa vähentää tietysti lihan kulutusta. Lihakarjan kasvattaminen kuormittaa mm. rehunkasvatuksen kautta. Erityisesti ulkomailta tuotu edullinen liha on monesti tuotettu soijarehulla, jonka viljelyalan kasvattamiseksi raivataan valtavia määriä metsää päivittäin pelloiksi.

Lähiruoka on lähellä tuotettua ruokaa. Se vähentää kuljetuksessa väkisinkin syntyviä päästöjä ja lisäksi tukee lähialueen tuottajia, jotka voivat edelleen kehittää ja laajentaa tuotantoaan. Suomessa kasvatettu ruoka on laadukasta ja ravitsevaa.

Voimme suosia puhtaita ja uusiutuvia energiantuotantomuotoja, kuten aurinko- ja tuulivoimaa. Eikä sovi unohtaa ydinvoimaa, jonka merkitys on erityisen tärkeä kunnes muista päästöttömistä tavoista saadaan kehitettyä riittävän tehokkaita.

Kierrättämällä saadaan kerättyä talteen materiaalia uusiokäyttöä varten. Raaka-aineita ei tarvitse valmistaa tai etsiä lisää, kun voimme käyttää ainakin osan käytöstä poistuneista materiaaleista uudelleen. Osa kierrätettävästä materiaalista voidaan käyttää myös energianlähteenä.

Kukaan tuskin haluaa muuttaa kaikkia kulutustottumuksiaan ainakaan kerrasta, mutta ehkäpä edes vähän kerrallaan voi ottaa joitakin konsteja omaan käyttöön tai ottaa ilmastoasioita huomioon tehdessään erilaisia valintoja, vaikkei ilmastoystävällinen vaihtoehto aina olekaan se halvin.

jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Smeerenburg
jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Smeerenburg
jäätikkö Huippuvuoret glacier climate change ilmastonmuutos
Smeerenburg

Myös Hurtigruten kantaa kortensa kekoon ympäristönsuojelussa ja he ovat perustaneet säätiön, jonka kautta tuetaan monia tärkeitä hankkeita.

Hurtigruten Foundation

We have established Hurtigruten Foundation to ensure that our guests of tomorrow can enjoy the same unique experiences as our guests of today. Twice a year Hurtigruten Foundation will grant funds to charitable initiatives in the areas Hurtigruten operates. The deadline is November 1st and May 1st each year.

“CHASING ICE” captures largest glacier calving ever filmed – OFFICIAL VIDEO

This rare footage has gone on record as the largest glacier calving event ever captured on film, by the 2016 Guiness Book of World Records. On May 28, 2008, Adam LeWinter and Director Jeff Orlowski filmed a historic breakup at the Ilulissat Glacier in Western Greenland.

Lue myös

Risteily Huippuvuorille
Sopivat kiikarit mukaan reissuun?
Tutkimusristeily Huippuvuorilla, päivä 1
Aika tuntuu pysähtyneen Huippuvuorten Barentsburgissa
Tutkimusristeily Huippuvuorilla, päivä 2
Tutkimusristeily Huippuvuorilla, päivä 3
Hurtigrutenin M/S Nordstjernen laivaesittely