Kaupallinen yhteistyö Hurtigruten.

Aika tuntuu pysähtyneen Huippuvuorten Barentsburgissa 1

Risteilyn ensimmäinen pysähdys tehtiin jo parin tunnin matkanteon jälkeen Barentsburgissa. Olimme ehtineet saada laivalla pelastautumisohjeet sekä valita pöytämme laivan ravintolasta loppuristeilyn ajaksi. Tulisimme nauttimaan samassa pöydässä aamiaisen, lounaan ja päivällisen seuraavien päivien ajan. Ennen saapumistamme Barentsburgiin ehdimme nauttia laivalla vielä lounaan seisovasta pöydästä sekä huomata, että pöytävalintamme taisi onnistua oikein hyvin.

Barentsburg satama Hurtigruten Norsdtjernen

Laiva kiinnittyi Barentsburgin satamaan ja seurasimme laidan yli miten portaat kiinnitettiin laivaan. Odotimme vielä laivassa hetken, että paikallisoppaat saapuivat vastaanottamaan matkustajia. Oppaita oli neljä, jotka jakoivat matkustajat ryhmiinsä opastuskielen mukaan; “scandinavian”, englanti, saksa ja kiina.

Barentsburg satama
Barentsburg bussi

Kipusimme satamasta runsaat 300 askelmaa pitkät rappuset ylös kylän pääaukion laitaan. Alhaalta olimme nähneet ainoastaan muutamia autioituneita ja ränsistyneitä puurakennuksia, sekä erilaisia kaivostoimintaan liittyviä rakennelmia ja vempeleitä, kuten nostureita ja traktoreita.

Barentsburg satama
Barentsburg rakennuksia
Barentsburg taloja
Barentsburg taloja
Barentsburg satama
Barentsburg

Ylhäällä aukesi näkymä ehtaan sosialistisen ajan kylään. Vasemmalla puolellamme oli jykevä, kylän suurin rakennus, joka toimii urheilukeskuksena. Siellä on oppaan mukaan mahdollista harrastaa miltei kaikkia urheilulajeja, mutta uimahalli on remontissa, sillä vaikka merivesi onkin hyvää iholle, se tekee huonoa metallisille putkille. Jylhän rakennuksen autenttisuuden viimeisteli komeat värit ja niiden kaarevat muodot. Sama värimaailma jatkui mäen yllä kahden kirjavan kerrostalon muodostelmana. Nämä rakennukset hallitsivat aukiota räikeällä kommunistisen arkkitehtuurin olemuksellaan. Kerrostalojen edessä komeili vieläpä V.I. Leninin rintakuva, joka lienee harvoja laatuaan enää missään jäljellä.

Barentsburg

Olihan kylässä muutakin. Kun karnevaalit näköreseptoreissa olivat hieman hiljentyneet, aukiolla oli vanhoja puurakennuksia joista osa oli entisöity taidokkaasti. Alkuperäiset värit ja vanha loisto näkyi. Vihreä talo oli vanha konsulaattitalo. Nykyään konsulaatti on Barentsburgin korkeimmassa rakennuksessa takavasemmalla. Oppaan mukaan konsulaatista saa Venäjän viisumin ilmaiseksi. Passi jätetään konsulaattiin ja noudetaan noin viikon kuluttua takaisin. Kuulemma viisumi on voimassa “toistaiseksi”, mutta opas ei tiennyt kenenkään koskaan kokeilleen. Mene ja tiedä.

Barentsburg

Aukion laidalla nököttää myös kappeli, joka on rakennettu lentokoneturmassa menehtyneiden kaivostyöläisten ja heidän perheidensä muistoksi. Kone oli tulossa Moskovasta kyydissään satakunta barentsburgilaista, kun se jostain syystä teki pakkolaskun vuoristoon jossain Barentsburgin ja Longyearbyenin välimaastossa. Pienessä yhteisössä tämä on varmasti ollut kaikkia läheisesti koskettava onnettomuus.

Ne Tammelat – Barentsburgin pieni kappeli – Huippuvuoret

Barentsburgin idyllinen kappeli rakennettiin lentokoneturmassa menehtyneiden kaivostyöläisten ja heidän perheidensä muistoksi.

Barentsburg kappeli
Barentsburg kappeli

Barentsburgin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat myös koulu, kaksi hotellia, panimobaari sekä matkamuistomyymälä. Siinäpä tärkeimmät. Parin tunnin pysähdys riitti juuri ja juuri.

Barentsburgin postitoimisto – Huippuvuoret – 360 | Ne Tammelat

Barentsburgin postitoimisto on miltei kylän keskustassa.

Ne Tammelat – Barentsburgilainen panimobaari Krasny Medved – Huippuvuoret

Barentsburgin panimobaari Krasny Medved eli Punainen Karhu. Jäätikön vedestä valmistettu olut oli hämmästyttävän herkullista!

Koira Barentsburg
Barentsburg matkamuistomyymälä

Aukion yläpäästä alkoi pääkatu, joka johti loivaa ylämäkeä kohti hotelleja ja baaria. Kadun varrella oli koulu, jota koristivat kadun puolella kauniit maalaukset, jotka esittivät Huippuvuorten eläinkuntaa. Takapuolella taas oli kuvitusta vanhojen venäläisten lastensatujen ja tarinoiden aiheista. Koulussa on 66 oppilasta ja 12 opettajaa.

Koulua vastapäätä oli suuri kerrostalo, joka toimii nykyään lähinnä kesäkauden asukkaiden asuntoina. Sen jälkeen oli vuorossa hotelli Pomor ja sen takana hotelli Barentsburg. Sinne voi varata huoneen vaikkapa booking.comista.

Booking.com

Pomoria vastapäätä sijaitsi panimobaari Krasny Medved, Punainen Karhu, jossa kävimme maistamassa jäätikön sulamisvedestä valmistettua pale alea. Vesi tulee vuonon toisella puolella sijaitsevalta jäätiköltä meren alta kulkevaa putkea pitkin. Давай!

Barentsburgin pääelinkeinon kerrotaan olevan kaivostoiminta. Kylä sijaitsee vuorenseinämässä ja sisäänkäynti kaivokseen sijaitsee suuressa rakennuksessa koulua vastapäätä. Vuoren sisällä on 38 kilometriä kaivostunneleita ja työntekijöiden on käveltävä töihin tullessaan ensin tunti luolassa päästäkseen varsinaiselle työpaikalleen ja toinen mokoma illalla takaisin. Kaivostyöläisen päivittäinen työaika onkin 6 tuntia. Barentsburgin kylän yllä, vuoren seinässä lukee Миру мир (Miru Mir), joka tarkoittaa maailmanrauhaa. Toisen maailmansodan jälkeen alueella ei olekaan ollut minkäänlaisia konflikteja, vaikka Huippuvuoret kuuluvatkin Norjalle ja siellä on venäläisillä oma kylä ja kaivostoimintaa.

Barentsburg
Barentsburg

Lue myös

Risteily Huippuvuorille
Sopivat kiikarit mukaan reissuun?
Tutkimusristeily Huippuvuorilla, päivä 1
Tutkimusristeily Huippuvuorilla, päivä 2
Näimme Huippuvuorilla miten jäätiköt hupenevat kovaa vauhtia
Tutkimusristeily Huippuvuorilla, päivä 3
Hurtigrutenin M/S Nordstjernen laivaesittely