Monet ovat tuskailleet Amsterdamin kalliita hintoja majoitusten suhteen ja pakko itsekin myöntää niitä etsineenä, että alle 150 eurolla per yö ei meinaa löytyä oikein mitään järkevää keskusta-alueelta. Jos haluat päästä nauttimaan Alankomaiden tunnelmasta edullisemmin, suuntaa katseesi muihin upeisiin kaupunkeihin, joita sieltä löytyy.

Alankomaat oli yksi kohteistamme kesäisellä road tripillämme ja se oli viimeinen maa, jossa vierailisimme ennen auton palautusta Hampuriin. Olimme viettäneet edellisen yön Belgiassa, Liègessä, emmekä vielä sieltä lähtiessämme tienneet, missä yöpyisimme seuraavaksi.

Autolla Alankomaissa

Autoilu Alankomaissa oli todella helppoa ja maan ajelee läpi noin kolmessa tunnissa. Liikennekulttuurista ei noussut mitään mainittavaa esiin. Tiet olivat hyvässä kunnossa ja matka eteni tasaisissa peltomaisemissa. Rotterdam, Amsterdam ja lounaassa sijaitseva meren halki kulkeva moottoritie houkuttelivat hieman, mutta aikataulu ei antanut tällä kertaa periksi lähteä kiertämään sinne. Niinpä ajelimme kohtalaisen suoraa reittiä Groningeniin, joka on noin 200.000 asukkaan kaupunki lähellä Pohjanmeren rannikkoa. Katselimme myös majoitusvaihtoehtoja pohjoisessa sijaitsevilta saarilta, mutta päädyimme majoittumaan Groningenissa.

 

Tuhansien polkupyörien Groningen

Netistä saadun ensivaikutelman mukaan meitä odottelisi kanavien ympäröimä vanha rauhallinen kaupunkimaisema, jonka keskeltä olimme löytäneet hotellimme. Totuus perillä olikin aivan toinen, kun meitä odotti vilkas kaupunki, jonka päätorilla pauhasi tivoli ja polkupyöriä viuhtoi ohi joka puolelta.

Polkupyöriä Groningenissa

Autoa ei ollut toivoakaan saada hotellin lähettyville, mutta saimme ohjeet parkkihalleihin, joista voisimme valita sopivan. Pysäköintiin ja muuhun säätämiseen meni jonkun aikaa, mutta kun auto oli turvallisesti parkissa ja olimme saaneet tavarat huoneeseen, oli ihanaa päästä hengähtämään. Halusimme majoittua keskellä kaupunkia, jotta voisimme tutustua ympäristöön kävellen.

Hotel de Doelen

Yli 100-vuotiaassa rakennuksessa torin laidalla sijaitseva hotelli henki vanhanajan tunnelmaa. Käytävät olivat kapeita ja tummasävyiset puupanelit hallitsivat sisustusta hotellin ala-aulassa. Kirjastoksi naamioitu hissi kuljetti meidät toiseen kerrokseen, jossa sävyt vaihtuivat vaaleammiksi käytävillä. Huoneessamme oli tilava parisänky, sisustustakka, tyylikäs kylpyhuone ammeineen ja mikä parasta, täydellinen hiljaisuus. Ei olisi uskonut, että hotellin ulkopuolella on meluisa tivoli ja eläväinen kaupunki.

Näkymä hotellilta torille

Hotel de Doelen Groningen

Ravintola Weeva

Ilkka kaipasi paikallisen keittiön antimia, joten ruokapaikaksi valitsimme ravintola Weevan, jonka historia ulottuu aina vuoteen 1871. Ilkan annoksen pääraaka-aine oli vuohi ja Katri löysi listalta maittavan kala-annoksen. Pöytämme täyttyi valtavasta määrästä lisukkeita ja ruoka oli erittäin herkullista. Ennen jälkiruokaa pöytäämme tuotiin yllätys, joka oli oikein maittava.

herkullinen vuohiateria ravintola Weevassa

Ravintola Weeva Groningen

Yllätysjälkkärit ravintola Weeva Groningen

 

Muut nähtävyydet

Weevan lähettyviltä löytyi supermarketti nimeltä Jumbo. Kävimme täydentämässä eväsvarastojamme ja löysimme hyllystä hattaran makuisia viinirypäleitä. Olihan niitä kokeiltava! Ihan mielenkiintoisen makuisia, mutta ei nyt välttämättä mikään unohtumaton makuelämys.

Cotton Candy hattaran makuisia viinirypäleitä

Ruoan ja ostosten jälkeen lähdimme etsimään kanaaleja. Aurinko oli sopivasti laskemassa, joten tunnelma oli kaunis valokuvausta ajatellen. Kanaalien varrella kävellessä miljöö oli aivan kuin Amsterdamissa. Asuntolaivoja oli paljon ja niiden lähistöllä uiskelteli sorsia. Hämähäkit olivat kutoneet taidokkaita verkkojaan asuntolaivojen reunuksille. Yksi sorsa huomasi mehukkaan hämähäkin ja hyppäsi vedestä napaten sen suuhunsa.

Asuntolaiva Groningenissa

Groningen kanaali Alankomaat

Sivummalta löytyi ravintolalaiva, jonne jäimme istuskelemaan ja summaamaan päivän tapahtumia. Olimme vain muutaman korttelin päässä keskustasta, joten seuraamalla tivolin melua löytäisimme helposti hotellimme. Kaupunki oli muutenkin kanaaleiden ympäröimä, joten eksymisvaaraa ei ollut.

juomat ravintolalaivalla

Martinkerk Groningen

Martinkirkko ja tivoli

Kaupungin kuuluisin nähtävyys, Martinin kirkko näytti upealta iltavalaistuksessaan ja kiertelimme myös tivolin läpi ennen nukkumaanmenoa. Kaupungissa on myös punaisten lyhtyjen katu, mutta siihen emme törmänneet. Rauhallisten yöunien jälkeen kävimme ihastelemassa vielä hotellin rappukäytävän upeaa kattoa.  Aamupalan jälkeen rullasimme laukkumme kohti parkkihallia ja oli aika jatkaa matkaa kohti Saksaa.

 

Road trippimme tarinat löydät täältä:

 

 

Unelmatrippi-blogin Jenni on myös autoillut Alankomaissa, tässä lisää vinkkejä:

Utrecht arkistot – Unelmatrippi

Utrechtiin saapuessamme emme tienneet, millainen helmi meitä odottaa. Utrecht valikoitui kohteeksi, koska se on kanavakaupunki ja ajattelimme sen olevan kanavien ansiosta väkisin kohtalaisen nätti paikka. Todella nätti Utrecht onkin, mutta myös muuten kuin kanavien ansiosta. Lisäksi kaupunki on tunnelmaltaan erittäin viihtyisä. Utrechtiin on Amsterdamista vain 25 minuutin junamatka, joten kaupunki on erinomainen vaihtoehto turistien täyttämälle ja kalliille Amsterdamille.

Kinderdijk: hollantilainen tuulimyllymaisema ja Unesco-kohde – Unelmatrippi

Nimi Alankomaat on kuvaava. Alavalla alueella on totuttu elämään veden kanssa, sillä noin viidesosa Alankomaiden valtiosta maasta sijaitsee merenpinnan alapuolella. Kinderdijkin historiallinen tuulimyllyalue kuuluu tähän osaan Alankomaita. Siellä vettä on osattu ohjata lähes tuhannen vuoden ajan niin, että alueelle on ollut mahdollista perustaa viljelmiä ja asutusta.

Giethoorn arkistot – Unelmatrippi

Kun etsit Euroopasta vähän erikoisempaa matkakohdetta, paina mieleen Alankomaiden Giethoorn! Pieni kylä on söpö rykelmä kanavien varrella sijaitsevia upeasti pidettyjä taloja kauniine istutuksineen. Liikkuminen tapahtuu veneillä. Kyseessä on sen verran erikoisen näköinen paikka, että vastaavaa saa hakea.