Elokuussa 2018 tekemämme road tripin kokonaissaldo oli 10 päivää, 10 maata, yli 2000 km autolla, noin 2800 km lentäen ja yli 300 km junalla. Tässä postauksessa käsittelemme reissun ensimmäisiä päiviä, kun lensimme Muncheniin kiertäen autolla Saksan naapurimaita kuuden päivän (viiden yön) verran ja palautimme auton Hampuriin. Hampurista jatkoimme matkaa vielä junalla Tanskaan, josta lisää road tripin viimeisessä osassa.

Vietimme kaksi yötä Sveitsissä, yhden Luxemburgissa, yhden Belgiassa ja yhden Alankomaissa. Matkalle osuneita maita, joissa emme yöpyneet, olivat Ruotsi (välilasku), Saksa, Itävalta, Liechtestein ja Ranska.

google maps map road trip reitti europe eurooppa

Lentojen varaus

Matkamme raamit asettuivat kohdalleen vasta lentoja varatessa, Munchen oli sijaintinsa ja edullisten lentojensa ansiosta oivallinen lähtöpaikka road tripille. Sen lisäksi siitä olisi kohtuullinen, noin kolmen tunnin ajomatka Alpeille. Reissun loppuosan vietimme koiraharrastusten parissa Tanskassa, joten järkevä paluulentokenttä oli Billund. Harkitsimme myös paluulentoa Kööpenhamista tai Hampurista, mutta se olisi aiheuttanut edestakaista ajoa.

SAS lento lentokone airplane

Auton vuokraus

Pitkän ja hartaan vertailun seurauksena päädyimme vuokraamaan autot Europcarilta. Muita vaihtoehtoja olisivat olleet Hertz ja Avis. Suosimme näitä kolmea vuokraamoa, koska heillä on autoja ja resursseja hoitaa myös ongelmatilanteet. Sixtillä olisi ollut paljon houkuttelevia Bemareita, mutta liian moni varoitteli heidän tavastaan laskuttaa naarmuista, joita et välttämättä ole aiheuttanut, jälkikäteen, joten tällaista säätöä emme kaivanneet.

Auton palautus samaan maahan, eri toimipisteeseen lisäsi kustannuksia noin 40 eurolla. Auton palautus eri maahan olisi nostanut kustannuksia noin 400 eurolla.

Europcar Audi A6

Reitti

Reitille oli siis nyt jonkinlaiset suuntaviivat. Munchenista olisi ehdittävä Hampuriin kuudessa päivässä ja sieltä jotenkin Tanskan Odenseen, Alpit oli tietysti nähtävä ainakin joltain osin. Samoin Katrille pitäisi poimia reitin varrelta uusia maita, kuten Liechtenstein, Luxemburg ja Belgia.

Ainoa majapaikka, jonka olimme varanneet Booking.comista etukäteen, oli koiratapahtuman jälkeinen yö Tanskan Thurøssa ja tiesimme, että saisimme viettää sitä ennen kaksi yötä Pluton kasvattajan luona Ærøskøbingissa. Muilta osin majoitusten varaus jäi reitin varrelle.

Työnjako toimi niin, että olimme vuoropäivinä ajovuorossa ja majoitusten varaaminen jäi apukuskin tehtäväksi. Google Maps ja Booking.com olivatkin ahkerassa käytössä ja tärkeimmät kriteerit majapaikoille olivat aamupala sekä parkkipaikka. Hintahaarukka yöpymisille oli 70–130 euroa.

Päivä 1 Suomi, Ruotsi, Saksa, Itävalta, Liechtenstein ja Sveitsi

Tästä päivästä kirjoittelimmekin jo oman postauksen. Aamu alkoi siis klo 8 lähteneellä lennolla Helsingistä Tukholmaan ja nopean välilaskun kautta Muncheniin, josta vuokrasimme auton.

Aluksi olimme miettineet, että jäisimme nukkumaan Saksan puolelle, mutta matkan varrella laskeskelimme eri reittivaihtoehtoja ja totesimme, että ehdimme hyvin vielä Itävallan kautta Liehctensteiniin saman päivän aikana. Eikä siitä enää ollut kovin pitkä matka Sveitsiin lähelle Säntistä, joten illallisen nautimme Liechtensteinissa ja yöpymismaaksi valikoitui Sveitsin Wildhaus.

Kilometrit päivän aikana:
Helsinki – Tukholma – Saksa, Munchen 1719 km (lentäen)
Saksa, Munchen – Itävalta – Liechtenstein – Sveitsi 270 km (autolla)

Itävalta Austria road trip
Liechtenstein Pfarrkirche Triesenberg

Päivä 2 Sveitsi

Yöunet vuorten keskellä maistuivat hyvin ja sitä paremmin maittava aamupala. Saimme kokea pienen ripauksen autenttista sveitsiläiselämää, kun perinneasuihin sonnustautuneet paimenet kävelyttivät lehmälauman hotellin ohi laitumelle lehmänkellojen kalkatuksen saattelemana.

Wildhausisissa sijaitsi kivan oloinen laskettelukeskus ja tuolihissitkin olivat toiminnassa. Meillä oli kuitenkin suuntana Säntis, jonne matkaa olisi vajaat 30 kilometriä, joten Wildhausin vehreät kukkulat jäivät valloittamatta. Ajelimme upeiden vuorten ja vihreiden laaksojen keskellä, jonne myös useat polkupyöräilijät olivat löytäneet tiensä. Isot propsit kyllä heille, ei ole nimittäin ihan pieniä ne ylämäet ja korkeuserot.

Sporthotel Toggenburg lehmänkellot
Audi A6 Alpit road trip
Alpit laaksot The Alps

Yli kahden ja puolen kilometrin korkeuteen nouseva Säntis-vuori oli kaikin puolin upea ja mainittakoon, että selkeällä säällä sieltä on mahdollisuus nähdä jopa kuuteen eri maahan! Erillisestä postauksesta voit lukea, millä keinoilla myös korkeampaikankammoinen Ilkka selvisi vuoren valloituksesta.

Säntiksen jälkeen suunnitelmissamme oli löytää joku upea vuoriston ympäröimä järvi ja päädyimme Oberseen lähettyville upeaan maisemaravintolaan syömään. Täällä olisi ollut mahdollista majoittua, mutta tämä ei ollut hakemamme paikka. Kartanlukijalla oli tässä kohtaa käynyt sekaannus, joten päätimme luopua järvimaisemista ja jatkoimme yöksi Zurichiin.

Sveitsissä on muuten kohtalaisen kallista yöpyä, joten majapaikkoja kannattaa ehkä vertailla tavallista enemmän. Oma suositus lähtee kesäaikaan Wildausin kaltaisille “laskettelukylille”.

Kilometrit päivän aikana:
Wildhaus – Säntis – Zurich 109 km

Obersee Sveitsi
Restaurant Frohberg Sveitsi Switzerland Obersee
Zurich Audi A6

Päivä 3 Sveitsi – Ranska – Luxemburg

Sotkimme tavoitteemme ajaa noin 300 km per päivä jo ensimmäisen reissupäivän aikana, kun jäimme vielä toiseksi yöksi Sveitsiin. Näin ollen edessä oli pidempi ajopäivä, jotta pysyisimme aikataulussa. Syvempi tutustuminen Zurichiin jäi tällä kertaa väliin ja matka jatkui hotellilta kohti moottoritietä. Vaihtoehtona Ranskan läpi ajamiselle oli viime hetkiin saakka myös reitti Saksan kautta, jonka varrelle olisivat osuneet kylpyläkaupunki Baden-Baden sekä kaunis Moselin laakso.

Ranska France road trip

Voiton vei kuitenkin Ranskassa sijaitseva upea Colmar, jossa pysähdyimme ihastelemaan kauniita keskiaikaisia ristikkotaloja. Kaupungin olivat löytäneet myös sadat muut turistit, eikä ihme. Harvoin tulee vastaan näin hienoja ja viimeisen päälle koristeltuja taloja.

Matka jatkui tästä kohti Nancy-nimistä kaupunkia, jossa pysähdyimme paikalliseen markettiin ostamaan murmeliteetä. Nancy oli muuten yllättävän suuri ja viihtyisän oloinen kaupunki. Kannattaa antaa tälle mahdollisuus, jos se osuu matkan varrelle.

Kuuluisa Champagnen alue löytyy muuten noin 200 kilometrin päässä Nancyn kaupungista lännen suuntaan, joten se kannattaa laittaa myös korvan taakse, jos ajoreitti kulkee tuonne suunnalle.

Little Venice Colmar
Nancy France Ranska

Nancystä lähtiessämme varasimme seuraavan yöpaikan Luxemburgista. Löysimmekin oikein tyylikkään hotellin noin 10 kilometrin päästä keskustasta. Vaikka päivä oli jo pitkällä, ehdimme vielä hyvin illalliselle Luxemburgiin ja löysimme Ilkka löysi upean linnoituksen, josta oli hienot maisemat yli kaupungin auringon laskiessa.

Kilometrit päivän aikana:
Sveitsi, Zurich – Ranska Colmar & Nancy, Luxemburg 420 km

Luxemburg city Fort Obergrunewald

Seuraavaksi..

Road trip jatkuu Luxemburgista Belgiaan ja seuraavassa postauksessa kerromme, missä vastaamme tulevista kaupungeista emme viihtyneet ollenkaan. Pysy kuulolla!

Lue myös: