Teimme kesällä viiden maan road tripin, jonka yhteenä kohteena oli Puola. Vietimme kaksi yötä ystävättäremme Magdan luona Puolan eteläosassa, lähellä vuoristoa sijaitsevalla kesäasunnolla. Hänen kotikaupunkinsa Krakova sijaitsi vain reilun tunnin ajomatkan päässä, joten hän esitteli meille mielellään tunnetuimmat nähtävyydet.

Joku ehkä muistaa vielä Lucifer-helteen? Me saimme osamme siitä juuri Puolassa, kun lämpötila hipoi 35 astetta ja varvastossut olivat täydellinen valinta asun jatkeeksi. Vain selkään liimautuva reppu häiritsi hetkittäin mukavista lämpöasteista nauttimista.

Sympaattinen Krakova 1

Paikallisoppaamme Magda pysäköi autonsa kauniin Wawelin linnan kupeeseen, jossa vierailimme ensimmäiseksi. Linna sijaitsee paraatipaikalla Veikseljoen rannalla ja samassa yhteydessä on kuvauksellinen Wawelin katedraali. Kiertelimme linnan pihapiirin läpi ja yhdessä tuumin totesimme, että jätetään perusteellisempi vierailu sisätiloihin toiseen kertaan.

Sympaattinen Krakova 2Sympaattinen Krakova 3Sympaattinen Krakova 4Sympaattinen Krakova 5

Jatkoimme matkaa vanhaa kaupunkia kohden ja kavioiden kapse alkoi käydä jo tässä vaiheessa tutuksi. Hevosajelut ja helle eivät välttämättä ole paras mahdollinen yhdistelmä. Enkä ihan välttämättä usko, että hevoset tästä monessa kaupungissa suositusta ajeluttamisesta nauttivat, oli hellettä tai ei.

Sympaattinen Krakova 6

Kuten kartasta näkyy, vanha kaupunki on puiston ympäröimä ja kompaktin kokoinen. Upeita rakennuksia ja aukioita löytyy helposti joka suunnalta. Mariankirkon takaa löytyvä aukio Maly Rynek oli oikein sympaattinen värikkäine taloineen. Facebook-sivultammme voit käydä kurkkaamassa, miltä se näyttää 360-kameran läpi.

Sympaattinen Krakova 7

Magdan suosikkipaikka oli Mariankirkko. Hän kiiruhti ostamaan lippuja, sillä siellä sijaitseva upea alttaritaulu on avoinna vain tiettyyn aikaan ja hän halusi varmistaa, että näemme sen. Kirkko oli kieltämättä upea ja sillä oli myös mielenkiintoinen historia, josta voit lukea tarkemmin täältä.

Sympaattinen Krakova 8Sympaattinen Krakova 9Sympaattinen Krakova 10

Seuraavaksi Magda johdatteli meidät puiston kupeessa sijaitsevalle, puolalaisen runoilijan mukaan nimetylle Juliusz Słowacki teatterille. Upea barokkityylinen rakennus ja hyvin hoidettu puutarha olivat näyttävä yhdistelmä vanhan kaupungin laidalla.

Sympaattinen Krakova 11

Kävimme puistossa, josta mieleen jäi saippuakuplia taiteileva poika sekä esitystä innokkaasti seuranneet lapset. Yhdellä kujalla myytiin upeita tauluja, joita pysähdyimme hetkeksi ihastelemaan.

Sympaattinen Krakova 12Sympaattinen Krakova 13Sympaattinen Krakova 14

Kauniiden katujen kautta päädyimme takaisin vanhankaupungintorille, jonka keskellä toimii verkahalli. Verkahalli oli täynnä paikallisia käsityöläisiä, jotka möivät mm. meripihkasta tehtyjä koruja, keramiikkaa ja muita koriste-esineitä. Tavaraa meillä on yllin kyllin, joten matkamuistoja ei tarttunut mukaan täältä.

Sympaattinen Krakova 15Sympaattinen Krakova 16

Krakovan vuonna 1364 perustetty Jagilleonian yliopisto on Puolan vanhin ja yksi Euroopan vanhimpia. Se tarjoaa vuosittain opiskelupaikan noin 50.000 oppilaalle, joista 65 % naisia. Kuuluisia opiskelijoita ovat mm. Nikolaus Copernikus sekä Johannes Paavali II. Yliopistorakennuksen pihalla on upea suuri tammi ja pihapiiri rajautuu vanhaa kaupunkia ympäröivään puistoon. Voit pyörähtää pihapiirin tunnelmissa 360-kuvan avulla.

Sympaattinen Krakova 17Sympaattinen Krakova 18Sympaattinen Krakova 19Sympaattinen Krakova 20

Kierroksemme päättyi takaisin Wawelin linnan läheisyyteen, jonne Magda oli pysäköinyt autonsa. Saimme kattavan kuvan Krakovan hyvin säilyneestä, myös Unescon maailmanperintölistalla olevasta vanhasta kaupungista. Vanhassa kaupungissa oli hyvä ja rauhallinen tunnelma. Turisteja oli liikkeellä jonkun verran, mutta ei tungokseksi asti.

Mikäli vierailet kaupungissa, sinua saattaa kiinnostaa myös lähiseuduilla sijaitsevat Auschwitzin keskitysleirimuseo sekä Wieliczkan suolakaivokset, Unescon maailmanperintökohteita nekin.

Sympaattinen Krakova 21Sympaattinen Krakova 22Sympaattinen Krakova 23Sympaattinen Krakova 24

Tietysti kävimme päivän aikana myös syömässä ja juomassa perinteisiä puolalaisia herkkuja. Näistä kerron lisää toisessa postauksessa.