Teimme kesällä viiden maan road tripin, jonka yhteenä kohteena oli Puola. Vietimme kaksi yötä ystävättäremme Magdan luona Puolan eteläosassa, lähellä vuoristoa sijaitsevalla kesäasunnolla. Hänen kotikaupunkinsa Krakova sijaitsi vain reilun tunnin ajomatkan päässä, joten hän esitteli meille mielellään tunnetuimmat nähtävyydet.

Joku ehkä muistaa vielä Lucifer-helteen? Me saimme osamme siitä juuri Puolassa, kun lämpötila hipoi 35 astetta ja varvastossut olivat täydellinen valinta asun jatkeeksi. Vain selkään liimautuva reppu häiritsi hetkittäin mukavista lämpöasteista nauttimista.

Paikallisoppaamme Magda pysäköi autonsa kauniin Wawelin linnan kupeeseen, jossa vierailimme ensimmäiseksi. Linna sijaitsee paraatipaikalla Veikseljoen rannalla ja samassa yhteydessä on kuvauksellinen Wawelin katedraali. Kiertelimme linnan pihapiirin läpi ja yhdessä tuumin totesimme, että jätetään perusteellisempi vierailu sisätiloihin toiseen kertaan.

Jatkoimme matkaa vanhaa kaupunkia kohden ja kavioiden kapse alkoi käydä jo tässä vaiheessa tutuksi. Hevosajelut ja helle eivät välttämättä ole paras mahdollinen yhdistelmä. Enkä ihan välttämättä usko, että hevoset tästä monessa kaupungissa suositusta ajeluttamisesta nauttivat, oli hellettä tai ei.

Kuten kartasta näkyy, vanha kaupunki on puiston ympäröimä ja kompaktin kokoinen. Upeita rakennuksia ja aukioita löytyy helposti joka suunnalta. Mariankirkon takaa löytyvä aukio Maly Rynek oli oikein sympaattinen värikkäine taloineen. Facebook-sivultammme voit käydä kurkkaamassa, miltä se näyttää 360-kameran läpi.

Magdan suosikkipaikka oli Mariankirkko. Hän kiiruhti ostamaan lippuja, sillä siellä sijaitseva upea alttaritaulu on avoinna vain tiettyyn aikaan ja hän halusi varmistaa, että näemme sen. Kirkko oli kieltämättä upea ja sillä oli myös mielenkiintoinen historia, josta voit lukea tarkemmin täältä.

Seuraavaksi Magda johdatteli meidät puiston kupeessa sijaitsevalle, puolalaisen runoilijan mukaan nimetylle Juliusz Słowacki teatterille. Upea barokkityylinen rakennus ja hyvin hoidettu puutarha olivat näyttävä yhdistelmä vanhan kaupungin laidalla.

Kävimme puistossa, josta mieleen jäi saippuakuplia taiteileva poika sekä esitystä innokkaasti seuranneet lapset. Yhdellä kujalla myytiin upeita tauluja, joita pysähdyimme hetkeksi ihastelemaan.

Kauniiden katujen kautta päädyimme takaisin vanhankaupungintorille, jonka keskellä toimii verkahalli. Verkahalli oli täynnä paikallisia käsityöläisiä, jotka möivät mm. meripihkasta tehtyjä koruja, keramiikkaa ja muita koriste-esineitä. Tavaraa meillä on yllin kyllin, joten matkamuistoja ei tarttunut mukaan täältä.

Krakovan vuonna 1364 perustetty Jagilleonian yliopisto on Puolan vanhin ja yksi Euroopan vanhimpia. Se tarjoaa vuosittain opiskelupaikan noin 50.000 oppilaalle, joista 65 % naisia. Kuuluisia opiskelijoita ovat mm. Nikolaus Copernikus sekä Johannes Paavali II. Yliopistorakennuksen pihalla on upea suuri tammi ja pihapiiri rajautuu vanhaa kaupunkia ympäröivään puistoon. Voit pyörähtää pihapiirin tunnelmissa 360-kuvan avulla.

Kierroksemme päättyi takaisin Wawelin linnan läheisyyteen, jonne Magda oli pysäköinyt autonsa. Saimme kattavan kuvan Krakovan hyvin säilyneestä, myös Unescon maailmanperintölistalla olevasta vanhasta kaupungista. Vanhassa kaupungissa oli hyvä ja rauhallinen tunnelma. Turisteja oli liikkeellä jonkun verran, mutta ei tungokseksi asti.

Mikäli vierailet kaupungissa, sinua saattaa kiinnostaa myös lähiseuduilla sijaitsevat Auschwitzin keskitysleirimuseo sekä Wieliczkan suolakaivokset, Unescon maailmanperintökohteita nekin.

Tietysti kävimme päivän aikana myös syömässä ja juomassa perinteisiä puolalaisia herkkuja. Näistä kerron lisää toisessa postauksessa.