Kaupallinen yhteistyö: Calliola

Jo vuosikymmenten ajan Calliola on toiminut Suomen kärkiyritysten johdon ja henkilöstön kokous- ja vapaa-ajanviettopaikkana. Siellä on järjestetty lukuisia ikimuistoisia perhejuhlia rautaisella ammattitaidolla upeissa puitteissa ja saaristomaisemissa.

Nyt Calliola on avattu myös yksityisasiakkaille ja kenen tahansa on mahdollista päästä nauttimaan sen majoituksesta sekä erinomaista ruokaa loihtivasta keittiöstä.

heinä hay talvi winter
huvila Calliola

Calliolan historia

Raaseporin kunnassa sijaitseva Calliola on perinteinen saaristolaistila, jonka historia ulottuu jopa 1800-luvulle. Saarelle rakennettiin silta 1970-luvulla, jolloin myös kesäasukkaat löysivät paikan paremmin. Nimensä Calliola on saanut maineikkaan oopperalaulajan, Timo Mustakallion taiteilijanimestä, Timo Callio. Hän isännöi saarta pitkään, kunnes se siirtyi 1980-luvulla SKOP-pankin johdon ja henkilöstön virkistyspaikaksi.

Calliola on vuodesta 1997 lähtien ollut Maiju ja Kari Kasasen omistuksessa ja sitä on uudistettu kokous- ja tapahtumahotelliksi sekä nyt myös kaikille matkailijoille avoimeksi lomakohteeksi.

Calliola

Minilomamme Calliolassa

Calliolan Maiju oli järjestänyt meille etukäteen tutustumiskierroksen noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Raaseporin linnaan. Meillä vierähtikin pari tuntia siellä ja pääsimme ihailemaan näitä keskiajalta peräisin olevia hyvin säilyneitä linnanraunioita niin sisä- kuin ulkopuoleltakin.

Calliola IdeaCallio
yksityiskohta Calliola sydän heart decoration

Suuntasimme Rågön saaressa, Snappertunassa sijaitsevaan Calliolaan linnavierailun jälkeen ja meidät ohjattiin saavuttuamme suoraan ravintolaan, jossa meitä odotti kolmen ruokalajin lounas. Samalla kun vaihdoimme kuulumisia paikan omistajien Maijun ja Karin kanssa, skotlantilaissyntyinen kokki Dominic kävi myös toivottamassa meidät tervetulleiksi ja toi mukanaan alkuruuan, joka oli juuressalaattia sitruunavaahdolla ja yrteillä.

Tämä oli erinomaisen raikas aloitus aterialle ja sen lisukkeena löytyi vielä hummusta omasta keittiöstä, sekä niin ikään itse leivottua leipää; vaaleaa, saaristolaisleipää sekä näkkileipää.

hummus Calliola leipä
lounas Calliola lunch

Pääruuaksi tarjoiltiin siikaa, jonka päälle kaadettiin samettista kukkakaalikeittoa. Tekstuuria annokseen toi taidokkaasti paahdettu lehtikaali, joka oli jo itsessään taideteos. Omat kotona tehdyt lehtikaalisipsit ovat kyllä hyvin kaukana näistä.. Hienon aterian kruunasi herkullinen omenapiirakka ja sen lisukkeena oli tietysti jäätelöä.

siika lounas Calliola lunch
jälkiruoka omenapiirakka jäätelö Calliola dessert apple pie icecream

Illallinen

Illallinen katettiin kirjastoon ja ruokia odotellessamme Kari kertoi tarinaa siitä, miten upea vihreä kirjahyllykokonaisuus oli aikoinaan saatu Calliolaan. Kirjastosta löytyy valtavasti luettavaa ja myös vieraat saavat lainata sieltä kirjoja loman ajaksi.

Viinivalinnat tehdään täällä myös harkiten ja monia viinejä hankitaan varta vasten tuottajilta Calliolaan eikä niitä myydä muualla. Illallisen kanssa saimme nauttia argentiinalaista Catena Cabernet Sauvignon -punaviiniä ja ranskalaista Willm Pinot Gris -valkoviiniä.

alkupala starter Calliola dinner
Calliola dinner

Illallisen alkuruokana oli kylmäsavuhaukea, jonka rinnalta löytyi sitruuna-tillismetanaa, lipstikka-perunasalaattia sekä mummonkurkkua. Jälleen uskomattoman herkullista ja jokainen komponentti ateriassa sopi yhteen.

Pääruoka jatkoi samalla linjalla, kun pöytään tuotiin paistettua kuhaa punajuuripyreellä, lisukkeina rapeaksi paahdettua palsternakkaa sekä maa-artisokkaa. Aterian kruunasi laakerinlehti-maitovanukas, jossa mukana minttua ja rinnalla pihlajanmarjasorbettia.

kuha Calliola dinner pike perch
jälkiruoka dessert Calliola

Olemme syöneet useiden huippukokkien ravintoloissa ja täytyy sanoa, että tämä ateriakokonaisuus meni heittämällä niiden rinnalle. Ruokarajoitteemme huomioitiin hienosti myös etukäteen, sillä Katri ei syö lihaa. Muutoin lautaselta olisi saattanut löytyä myös riistaruokaa, joka kuulemma sekin on Calliolassa ollut erittäin pidettyä.

Kävi selväksi, että täällä ruoka valmistetaan suurella ammattitaidolla lähialueen aineksista ja se on todella, todella herkullista. Hauska sattuma oli se, että kokki Dominic on syntynyt Skotlannissa, Glasgow’ssa, jossa Ilkan sisko nykyisin asustelee. Hän esitteli meille ruuat sujuvalla suomen kielellä, joka on kertynyt 21 vuoden kokemuksella Suomessa asuessa.

Calliolan rakennukset

Calliola tynnyri barrel

Calliolassa panostetaan luomu- ja lähiruuan lisäksi ekologisuuteen ja tätä vanhaa kalastajatilaa kunnostetaan vanhaa kunnioittaen. Rakennusten kunnostamisiin liittyy lukuisia kiehtovia tarinoita ja pienetkin yksityiskohdat ovat tarkkaan mietittyjä.

Calliola kokoustila IdeaCallio

Suuren vastaanotto- ja ravintolarakennuksen yläkerrasta löytyvää Idea Callio -tilaa hallitsevat suuret, näyttävät kattohirret. Tilaa voi hyödyntää niin kokous- kuin hää- ja perhetapahtumiin ja sen voi sisustaa ja somistaa tapahtuman hengen mukaisesti. Toinen tapahtumiin sopiva pienempi tila on rannassa sijaitseva Venevaja, jonka päätyseinästä aukeavat upeat merimaisemat.

Venevaja Calliola kokoustila takka
saaristo ranta Calliola archipelago beach Finland Snappertuna
vaunut hevosvaunut carriages

Villa Saaristo - hääsviitti

Alueelta löytyy useita merihenkisesti nimettyjä huviloita, kuten Luoto, Ankkuri ja Majakka, huoneistoja sekä saunat ja aivan rannan tuntumassa sijaitseva Villa Saaristo, jossa me yövyimme. Punaisen 1840-luvulta peräisin olevan asuintalomme sisustus oli merihenkinen ja sisustuksessa oli sekoitettu sopuisasti uutta sekä vanhaa tyyliä. Muutamilla seinäpinnoilla oli näkyvissä vielä kauniit alkuperäiset hirret ja joskus aikoinaan tämä on toiminut yhdeksän hengen kotina.

Saaristo Calliola olohuone livingroom
makuuhuone Saaristo Calliola bedroom

Nyt paikka toimii sviittinä hääpareille ja tässä 75 neliön villassa on oma pehmeät löylyt tarjoileva sauna sekä aivan ikkunan alla oma hiekkaranta. Lisäksi useisiin Calliolan huviloihin on rakennettu keittiöt, joten majoittumisen saa järjestettyä tarvittaessa omassa rauhassa, ihmiskontaktit minimoiden.

Vieraile hääsviitissä alla olevan 360-videon avulla ja kuulet samalla ensifiiliksemme majoituksesta. Voit pyörittää videota tietokoneen tai puhelimen ruudulla, jolloin näet sviitin kokonaisuudessaan.

Hyvän ruoan ja miljöön lisäksi Calliolassa on panostettu erityisellä huolellisuudella lepoon ja rentoutumiseen. Villa Saariston olohuoneen keskellä, merelle antavan näköalaikkunan alla lomailijaa kutsuu pehmeä sohva ja sen edessä tunnelmallinen takka. Illan hämärtyessä makuuhuoneen ikkunan takana käyskenteli vielä myös peura.

Calliola Saaristo seinä hirsi hirsiseinä
Saaristo Calliola meri näköala sea view window archipelago suite

Koko Calliolan kenties parhaat löylyt tarjoava puusauna löytyy myös Saaristosta. Testasimme toki molemmat ja totesimme ne kehujensa arvoisiksi. Saunan ja takkahetken jälkeen rentoutunut keho pääsee lepäämään parisänkyyn, jossa molemmat mahtuvat halutessaan makaamaan X-asennossa, sillä patjat ovat ruhtinaalliset 105 cm leveät.

vene ranta boat kaislikko yö night
Saaristo Calliola hääsviitti mökki yö night cabin suite
takka fireplace

Aamupala omassa sviitissä

Illallisemme aikana villaamme oli ilmestynyt aamupalatarpeita niin jääkaappiin kuin keittiön pöydälle. Saimme rakentaa aamupalan oman makumme mukaan ja nauttia sen omaan tahtiimme. Kaapista löytyi muun muassa marjoja ja jugurttia, jo lounaalla tutuksi tulleita oman keittiön leipiä ja kelpo valikoima lähialueen kinkkua ja munia sekä erilaisia juustoja. Aamu oli kenties rentouttavin ja mukavin miesmuistiin.

aamupala breakfast Calliola
aamupala breakfast Calliola

Aktiviteetit

Kesäisin meri ja saaristo tuovat monenlaisia ulkoilumahdollisuuksia. Calliolassa on kanootteja sekä sup-lautoja, joita voi vuokrata käyttöön. Lähistöltä löytyy luontopolkuja ja sienimetsiä, ja paikka sopii täydellisesti rentoutumiseen niin perheen kuin ystävienkin kesken.

Meri oli vielä jäässä, joten me lähdimme potkukelkkoja muistuttavilla Kicksparkeilla lenkille jäälle. Pysyimme kuitenkin rannan tuntumassa, sillä virtauspaikoissa jää olisi saattanut olla jo liian heikkoa.

Bloggaajakollegamme Pirkko ja Lasse vierailivat Calliolassa muutamaa viikkoa meitä aiemmin ja he kävivät lumikenkäilemässä lähimaastossa sekä hiihtämässä meren jäällä. Heidän vierailustaan Calliolassa voit lukea tarkemmin suositusta Meriharakka-blogista.

Myös bloggaajat Veera Bianca, Travellover sekä Jessica Rantala ovat kirjoitelleet kokemuksista Calliolassa blogeihinsa.

Ne Tammelat Kickspark
Katri Kickspark

Calliola on listattu myös yhdeksi Bicycle friendly Raasepori -kohteeksi, joka tarkoittaa sitä, että pyöräilijät voivat käydä täällä täyttämässä vesipullon ja myös pyörän korjaamiseen löytyy työkaluja. Ideoita ja reittejä Raaseporin alueen pyöräseikkailuille löytyy lisää Visit Raaseporin sivuilta.

Koiranomistajien iloksi Calliola on koiraystävällinen paikka. Osaan majoituksista voi ottaa oman lemmikin mukaan. Meidän oma koiramme jäi tällä kertaa kotiin, mutta Calliolan koirakuningatar Demi otti meidät häntä heiluen sydämellisesti vastaan!

Demi koira dog

Lue lisää

Calliolan uudistuneilta kotisivuilta löydät paljon lisää tietoa paikasta. Huviloita ja huoneistoja voi varata nettisivujen kautta tai ottamalla yhteyttä Calliolaan joko soittamalla numeroon 0201600888 tai sähköpostitse.

Calliola - Kokous- ja saaristohotelli

Calliola kokous- ja saaristohotellissa järjestät kätevästi monenlaiset tapahtumat. Vain reilu tunnin matka Helsingistä. Korkealaatuiset kokouspalvelut ja majoitustilat.

Vieraile myös upeassa Raaseporin linnassa

Raaseporin linna