Pidempään blogiamme seuranneet ovatkin varmasti jo huomanneet, että kuljetamme yleensä vähintään yhtä 360-kameraa mukana reissuillamme. Aluksi otimme kameralla enimmäkseen 360-kuvia, mutta pian siirryimme videoihin, joita onkin kertynyt jo yli 20 maasta.

360-sisällön tuottamisen suurin haaste oli aluksi se, mihin sisältöä voisi julkaista. Siirtyminen videokuvaukseen oli helppoa, kun vaihtoehtoja olivat VirtualTraveller sekä Youtube. Monet reissuvideoistamme löytyvätkin molemmista ja Youtubessa olemme hyödyntäneet soittolistoja, jos olemme halunneet yhdistää samanaiheista sisältöä katsottavaksi kätevästi yhdellä kertaa.

Livevideoiden julkaisu ja katselu

Livesisällön jakamiseen näistä kanavista kumpikaan ei kuitenkaan käynyt meille vielä, sillä Youtube vaatii yli tuhat seuraajaa ja VirtualTraveller ei tue livesisällön striimaamista. Löysimme kuitenkin avuksi Facebookin, jossa saimme videot jaettua suoraan Ne Tammelat -sivullemme ja sitä kautta homma sujuikin yllättävän helposti.

Kun katselet 360-videoita Facebookissa ja Youtubessa, kannattaa huomata, että molemmat palvelut skaalaavat videot aina oletuksena tietylle resoluutiolle. Videon alareunasta rattaan kuvan takaa löytyy vaihtoehtoja, joista voit valita itselle sopivimman/paremman resoluution.

Katri 360-kamera 360 camera polkupyörä fillari live streaming bicycle live

Livekuvaus 360-kameralla

Videokuvaaminen onnistuu useimmilla markkinoilla olevilla 360-kameroilla. Mikäli olet kiinnostunut erityisesti livevideoiden kuvaamisesta ja jakamisesta, kannattaa tarkistaa kameran ominaisuksista, että livetoiminnolle on tuki.

Kuvasimme omat videot Insta One X 360-kameralla, joka meillä on lainassa Elisalta. Kuvaaminen edellytti, että kamera on yhdistetty erikseen ostetulla kameran omalla kaapelilla puhelimeen, jossa ladattuna Insta360 ONEX -sovellus.

Jos katsot alla olevia videoita tietokoneella, voit pyörittää ruutua hiiren avulla ja katsoa sekä tsuumata videota joka suuntaan. Puhelimella katselu onnistuu liikuttamalla itse puhelinta. Videot näkyvät varmimmin tietokoneen selaimella katsottuna.

1. Senaatintorilla ennen suurterassin avajaisia

Ensimmäisen testivideomme olosuhteiksi valitsimme parhaat mahdolliset. Aurinkoinen ja lämmin kesäpäivä, upea Suurkirkko taustalla ja puhelimessa Elisan 5G-yhteys. Videon alkuosuuden olemme paikallaan kameran ollessa paikallaa ja loppupuolella lähdemme kävelemään, jolloin näkyy myös kuvan tarkkuus liikkeellä ja sitä voi verrata paikalla olemiseen.

2. Pentulaatikossa suloisten broholminkoirien seurassa

Teimme kesän aikana kolme 360-liveä jättirotujen pentulaatikoista, jotka olivatkin erittäin suosittuja. Facebookista löydät newfoundlandinkoirien ja tanskanboggien videot ja yllä olevassa videossa vierailimme broholminkoirien luona.

Yhteydet broholminkoirien pentulaatikossa eivät olleet ihan parhaat mahdolliset, mutta kun kamera oli paikallaan ja puhelimessa näkyi lähes täydet 4G-tolpat, oli kuvanlaatu ihan kelpo. Kun lähdin videon loppupuolella liikuttamaan kameraa, kuvanlaatu hieman kärsi. Söpöystakuu täyttyi joka tapauksessa ja tämä video sulattaa varmasti sydämet.

Suurkiitos vielä Tiinalle, Annamaijalle ja Petralle, että saimme tulla kylään kuvaamaan pentuja!

3. Fillarin kyydissä Kehä III:lla

Fillarilive vaati hieman enemmän etukäteisvalmisteluja, sillä emme halunneet edes yrittää ajamista selfietikun kanssa. Ostimme Katrin pyörään tankoon asennettavat telineet puhelimelle ja kameraruuville. Valitsimme kuvauskohteeksi lempireittimme Kehä III:n varrelta, jossa tukeva 4G-peitto.

Tavoitteenamme oli selvittää, pysyykö kamera mukana vauhdissa, miten puhe kuuluu videolla ja miten tarkasti ympäristöä näkyy. Olimme tyytyväisiä kokeilun kuvanlaatuun, yhteys ei katkennut kertaakaan noin 12 minuutin videolla ja niin puhelin kuin kamera pysyivät hyvin telineissään pyörän kyydissä.

Yllättävin ongelma oli kova tärinä, johon olisi auttanut parhaiten jousitettu pyörä, vakaajalla varustettu kamerateline tai se, että kamera olisi sijoitettu kypärään. Insta One X 360 -kamera poistaa jonkin verran itsekin tärinää, mutta tämä kannattaa huomioida, jos toiveissa on kuvata hyvälaatuista liikkuvaa 360-videota.

Ne Tammelat 360-kamera broholminkoira pentu puppy 360 camera live

Lue myös aiemmat artikkelimme 360-kameroista

360-kameravertailussamme on mukana erilaisia 360-kameroita 4k-resoluution tarkkuudesta aina 8k-resoluutioiseen kameraan asti. Lisäämme vertailuun uusia kameroita, kun saamme niitä käyttöömme.

Opas 360-videoiden katseluun auttaa sinua, joka et koskaan ole vielä katsellut 360-videoita millään laitteella. Esittelemme erilaisia tapoja ja välineitä katsella 360-videoita, joiden kautta pääset hyppäämään mukaan virtuaalimaailmaan omalta kotisohvalta.

360-kameravertailu (2020)

Opas 360-videoiden katseluun