Virtuaalimatkailu on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan ja siihen saumaan 360-videot sopivat täydellisesti. VR-lasit päässä pääset unohtamaan totaalisesti ympäröivän maailman, mutta 360-videoiden katselu onnistuu mainosti myös puhelimen tai tietokoneen välityksellä. Tässä oppaassa kerromme tarkemmin, miten katselu onnistuu ja saat samalla vinkkejä, mitä 360-videot ovat ja mistä niitä löytyy.

Mitä ovat 360-videot?

360-asteen videoita voidaan kutsua myös pallovideoiksi, joissa jokaiseen suuntaan tallennettava näkymä kuvataan samanaikaisesti 360-kuvaukseen tarkoitetulla kameralla tai kokoelmalla kameroita.

Meillä on ollut käytössä 4k-resoluution tarkkuudella kuvaavat Samsung Gear 360 -kamera sekä Ricoh Theta V 360 ja nyt uusimpana meillä on lainassa Elisalta Insta360 OneX -kamera, joka yltää 5,7k resoluutioon. Nämä kamerat pyörivät 200–500 euron hinnoissa.

Youtube-kanavaltamme löydät vertailuvideoita esim. Samsung Gearin ja Ricoh Theta V:n eroista. Pääsimme hiljattain testaamaan myös 8k resoluutioon yltävää Pilot Era 360 -kameraa, josta kerromme myöhemmin lisää kameravertailussa.

Mistä 360-videoita löytää?

Jaajo Linnonmaa Virtual Traveller Ne Tammelat

Jaajo Linnonmaan perustama suomalainen VirtualTraveller taitaa olla yksi harvoista vain 360-videoita tarjoavista sivustoista. Me olemme olleet mukana sivustolla lähes alusta alkaen ja saamme sisällön jakamista vastaan lentopisteitä jokaisesta uudesta katselukerrasta.

Omalta Youtube-kanavallamme Ne Tammelat löytyy parisataa 360-matkavideota, joita olemme julkaisseet blogissamme lähes jokaisen matkastoorin yhteydessä. Olemme pyrkineet nimeämään videot niin, että otsikosta näkee onko kyseessä 360-video. Lisäksi olemme tehneet useita eri soittolistoja, jotka pitävät sisällään parhaita 360-videoitamme

Videoita meille onkin jo kertynyt yli 20 eri maasta. Alussa otimme paljon 360-kuvia, mutta sittemmin olemme keskittyneet lähes kokonaan videoihin. Myös Vimeo sekä Kuula.co tukevat 360-sisältöjä.

https://virtualtraveller.com/travellers/ne-tammelat

Ne Tammelat 360-soittolista Youtubessa

Videoiden katsominen eri laitteilla

360-videoita voi katsoa useilla eri laitteilla ja käyttökokemus on erilainen laitteesta riippuen. Kännykällä katselu on helppoa ja nopeaa, mutta pieni ruutu saattaa rajoittaa katselunautintoa. Tietokoneella ruutu on isompi ja saat nauttia paremmasta tarkkuudesta, mutta joudut liikuttamaan kuvaa itse hiiren avulla. VR-laseilla saat täydellisimmän elämyksen ja pääset nauttimaan videosta kokonaisvaltaisesti. Laadukkaiden VR-lasien hinnat lähtevät 500 eurosta ylöspäin.

1. Videoiden katselu puhelimella

Älypuhelimen kautta videoita voi katsella vaikka keskellä metsää, kun yhteydet ovat kunnossa. Chrome-selaimella voit katsoa suoraan sekä VirtualTravellerin sekä Youtuben videoita. Safari-selaimella VirtualTravellerin videot toimivat selaimen kautta, kun taas Youtube suosittelee erillistä applikaatiota videoiden katseluun jolla saat parhaan katselukokemuksen puhelimen kautta.

360-videon katselu puhelimella | Ne Tammelat

Miten katsot 360-videoita kännykällä tai tabletilla. Ne Tammelat | https://netammelat.fi/ #360Video #howto #ohje

2. Videoiden katselu tietokoneella

Olemme upottaneet blogiartikkeleihimme usein 360-videoita, joita voi “pyörittää” hiirellä suoraa blogissa tai siirtyä katsomaan niitä Youtubessa. Kannattaa valita paras saatavilla oleva resoluutio Youtube-ikkunan oikeassa alareunassa olevan rattaan kuvan takaa.

No Title

Miten katsot 360-videoita tietokoneella. Ne Tammelat | https://netammelat.fi/ #360Video #howto #ohje

3. Videoiden katselu VR-laseilla

Virtuaalilaseilla katselukokemus on paras mahdollinen, jolloin pääset suoraan videon “sisälle” kokemaan ympäröivät maisemat. Jos lähistöltäsi löytyy pyörivä tuoli, pääset sen avulla kääntymään ja nauttimaan videosta parhaiten. Toki voit katsella videota myös seisten, jos maisemat eivät ala huimaamaan liikaa.

360-videoiden katselu VR-laseilla | Ne Tammelat

Miten katsot 360-videoita VR-laseilla. Ne Tammelat | https://netammelat.fi/ #360Video #howto #ohje

Yhteenveto

Hienoa, nyt osaat katsoa 360-videoita! Alla 4k video Sipoonkorven metsästä, jolla voit harjoitella ja pääset samalla mukaan luontoretkelle.

Kerrataan vielä:

  • jos olet puhelimella, katselu onnistuu parhaiten Youtube-sovelluksella tai VirtualTravellerissa pyörimällä itse kännykän kanssa
  • tietokoneella voit pyörittää hiirellä videota joko blogiin upotetussa videossa tai Youtubessa
  • Virtuaalilaseilla saat parhaan katselunautinnon ja pyörivä tuoli on plussaa

Ne Tammeloiden 360-videoita löydät näistä paikoista. Kannattaa laittaa Youtube seurantaan, sillä lisäämme sinne ahkerasti uutta materiaalia.

Käytössämme olleiden 360-kameroiden vertailun voit lukea täältä

360-kameravertailu (2020)

Livekuvaus 360-kameralla

Katso myös National Geographicin upeat 360-videot

360° Videos | National Geographic

Share your videos with friends, family, and the world