Amsterdamin keskustassa sijaitseva punaisten lyhtyjen alue ei ulkoasultaan poikkea kovinkaan suuresti viereisistä ostoskaduista. Vain tarjonta on erilaista, erittäin vahvasti seksin ympärille keskittynyttä. Perinteisten kivijalkaliikkeiden sijaan kaduilla on punaisten loisteputkien alla olevia näyteikkunoita ja oviaukkoja, joissa naiset poseeraavat vähissä vaatteissa.

Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 1

Meille ystäväni kanssa oli selvää, että haluamme käydä tutustumassa myös tähän alueeseen avoimin mielin. Kävimme alueella kahtena eri päivänä, perjantaina valoisan aikaan sekä lauantai-iltana myöhempään ajankohtaan.

Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 2
Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 3
Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 4

Mielestäni alueesta sai ihan hyvän kokonaiskuvan myös valoisan aikaan. Vaikka lauttaopas suosittelikin vierailemaan illalla, että alueen näkee täydessä valaistuksessaan ja vilkkaimmillaan.

Perjantai-iltapäivällä alueella oli paljon turisteja ja naisia näkyi ikkunoissa jonkin verran. Osa oli kiinnostuneempia ohikulkijoista, osa poltteli tupakkaa ja jutteli puhelimessa välittämättä ohikulkijoista.

Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 5
Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 6
Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 7

Joku hatara mielikuva oli jäänyt, että ikkunoista löytyisi tarjontaa tyyliin “jokaiselle jotain”. Meidän ohittamissa ikkunoissa poseerasi pääosin erittäin kauniita, hoikkia, nuoria naisia. Yhtään miestä ei näkynyt lyhtyjen alla näkyvissä huoneissa. Huoneet, joissa “hommat” hoidetaan näyttivät pelkistetyiltä. Pienten huoneiden varustelu oli aika pitkälti sänky, tuoli ja lavuaari/wc.

Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 8

Alueella painotettiin, että naisia ei saa kuvata ja tätä kieltoa tietysti kunnioitimme. Naisilla oli ikkunoissa verhot, jotka vedettiin eteen siksi aikaa, kun asiakas oli huoneessa. Verhot viuhuivat eteen nopeasti myös, jos joku yritti kuvata kielloista huolimatta.

Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 9
Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 10

Lauttaoppaamme kertoi, että prostituoidut ovat sosiaalihuollon piirissä ja heillä on oikeus säännöllisiin terveystarkastuksiin. Hän kertoi myös, että jokaisella on päätäntävalta työskentelystään, sillä prostituutio on laillista ja verotettua liiketoimintaa Alankomaissa. Toki taustalla voi olla myös järjestäytynyttä rikollisuutta. Naisilla on huoneessa turvanapit, joilla he saavat hälytettyä apua 90 sekunnissa.

Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 11
Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 12

Punaisten lyhtyjen alueen läpi kulkevan kanaalin varrelta löytyy coffee shoppeja vieri vierestä. Hampun tuoksuun törmäsi täällä useammin kuin tupakan. Upean vanhan kirkon (De Oude Kerk) pihapiiristä löytyi myös punaisilla loisteputkilla varustettuja ikkunoita. Kirkon pihalla on pieni patsas, joka toimii prostituoitujen muistomerkkinä.

Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 13

Yleisesti ottaen alue vaikutti turvalliselta kapeimpia kujia myöten. Turisteja oli todella paljon ja potentiaaliset asiakkaat kävivät neuvotteluita naisten kanssa suuremmin ujostelematta. Järjestelmäkameran työnsin reppuun kujilla kävelyn ajaksi, mutta kukaan ei tullut kieltämään yleisluontoisten kuvien ottamista alueella kännykällä.

Kurkistus Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle 14

Huomasitko jo muut tarinat Amsterdamista?