Aiempia blogitekstejä lukeneet ovat saattaneet huomata, että toinen meistä Tammeloista pitää korkeista paikoista ja toinen ei niinkään. Kun tyttöjen reissu Amsterdamiin vahvistui, ensimmäinen tehtävä oli etsiä mahdollisimman korkea paikka ja tutkia, mitä siellä voisi tehdä.

A’DAM Lookout mainittiin monilla nettisaiteilla, joten siihen piti tutustua tarkemmin. Noin 100 metriä korkean talon katolta löytyi 360-näköalatasanne, ravintola sekä keinu, joka keikkuu yläilmoissa reunan yli ja takaisin.

Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 1Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 2Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 3

Vietimme Amsterdamissa pidennetyn viikonlopun torstaista sunnuntaihin, joten otimme heti perjantaiaamuna suunnan tähän kohteeseen välttääksemme viikonloput jonot. Tämä oli hyvä ratkaisu, sillä paikalla oli vain kourallinen ihmisiä. A’DAM Lookout sijaitsee Central Stationia vastapäätä ja paikan päälle pääsee helpoiten ilmaisella lautalla tai metrolla (kertamaksu 2,90 tai kolmen päivän lippu 17 euroa – hinnat 10/2017). Lauttoja lähtee kolmeen eri kohteeseen, joten kannattaa valita se, joka ajaa opasteiden mukaan näyttävään valkoiseen rakennukseen, Eye Film Instituteen. Nämä kohteet sijaitsevat vierekkäin.

Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 4Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 5Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 6

Korkea rakennus on erittäin helppo löytää ja katolla keikkuva keinu näkyy jo kauas. Kun astuimme sisälle rakennukseen, meidät ohjattiin ensin ostamaan liput. Vaihtoehtoja oli muutamia, joista otimme edullisimman 12,50 euroa maksavan lipun, jolla pääsi näköalatasanteelle sekä 5 euron lisämaksulla pääsimme keinumaan. Lippu sisälsi valokuvan, joka meistä otettiin seuraavaksi. Saimme poseerata pariin otteeseen haluamallamme tavalla ja kuvat olisivat noudettavissa yläkerrassa käymisen jälkeen.

Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 7
Kuvauksen jälkeen siirryimme hissiin, joka vei meidät lasikaton kautta näkyvän vauhdikkaan valo- ja musiikkishow’n tahdissa 22 sekunnissa yläkerrokseen. Tähän saakka ohjaus oli toimivaa, mutta yläkerroksessa ollut remontti sai meidät hetkeksi hämmentymään, että mihin suuntaan jatkamme tästä.

 

Näköalatasanteelle johtavat rappuset löytyivät nopeasti ja pääsimme ihastelemaan upeita maisemia. Keinuliput polttelivat taskussa, joten päätimme hoitaa sen asian pois alta heti. Jonossa oli edellämme kymmenkunta ihmistä, joten odottelimme arviolta vartin verran vuoroamme. Keinuja oli kaksi, joten yhteensä neljä henkilöä mahtui keinumaan. Elämys kesti noin kolme minuuttia ja vaihdot sujuivat ripeästi.

Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 8Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 9Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 10

Meidän vuoromme koitti pian. Ilman suurempia ohjeistuksia jätimme reppumme säilytyskoriin ja istuimme keinuihin. Henkilökunta kiristi turvavyöt, jonka jälkeen keinu hilattiin muutamaa metriä korkeammalle. Keinuminen tuntui hurjemmalta, kuin miltä näytti! Penkki ei ollut kovin syvä, eikä mukava, sillä selkänoja oli sellaisessa kulmassa, että siihen nojaaminen aiheutti tunteen, että liukuu penkiltä alas. Onneksi oli hyvät kädensijat, joista saimme pitää kiinni. Kolmen minuutin keinuminen tuntui ikuisuudelta ja huokaisimme helpotuksesta, kun se loppui. Sen verran jännä kokemus oli, että adrenaliini lähti kyllä virtaamaan tehokkaasti. Ystäväni kokemus oli hieman vahvempi:

“Uskalsin hädintuskin pitää silmiä auki ja puristin niin täysillä tangosta, että en meinannut saada avattua nyrkkiotetta keinumisen loputtua. Seuraavana päivänä kyljet ja käsivarret olivat kipeät kolmen minuutin paniikkipuristamisesta. Kamalan huikea kokemus. Pelotti sikana, mutta oli voittajafiilis sen jälkeen!”

Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 11Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 12Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 13

Keinumisen jälkeen jäimme fiilistelemään vielä maisemia ja kävimme kiertelemässä kerrosta alempana sijaitsevassa näköalaravintolassa. Tämän alapuolella olisi ollut vielä toinen ravintola, joka pienoismallin mukaan pyörii ympäri, mutta se olisi edellyttänyt varausta etukäteen.

Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 14Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 15Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 16Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 17Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 18Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 19Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 20Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 21

Hissi alakertaan ohjasi meidät valokuvatiskille, josta saimme lippua vastaan koodin, jolla saisimme kuvamme ladattua verkosta. Ystäväni onnistui tekemään tämän myös mobiilin kautta, joten kuvat olivat meillä kohtalaisen nopeasti käytössä. Paperiversiot olisivat maksaneet erikseen. Lopuksi löysimme itsemme matkamuistomyymälästä, josta löytyi perinteistä turistikrääsää.

Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 22

Mikäli tykkäät korkeista paikoista, tämä kannattaa laittaa listalle Amsterdamin käynnille. Hyvin suunniteltu kokemus, joka toimii kaiken ikäisille. A’DAM Lookoutin nettisivuilta löytyy kaikki tarpeellinen tieto sekä turvarajat keinumiseen liittyen.

Euroopan korkein keinu sijaitsee Amsterdamissa 23
Ravintolan lattiasta löytyi hauska, mutta naarmuinen ikkuna.

Huomasitko jo muut tarinat Amsterdamista?