Pressimatka: Visit Kotka-Hamina, kannen kuva: Viktoria Shishkova

Vierailimme Itärannikon seitsemässä mielenkiintoisessa kohteessa Pyhtään, Kotkan ja Haminan alueella. Tämä oli meidän toinen yhteinen vierailumme tälle suunnalle, sillä viime kesänä kävimme tutustumassa Virolahden ympäristön nähtävyyksiin ja Katri oli muutama vuosi sitten vieraillut täällä myös ystävänsä kanssa.

Helsingistä on 1–2 tunnin ajomatka erinomaista moottoritietä pitkin itärannikon kaupunkeihin ja kuntiin, joten ne sopivat helposti myös päiväreissun kohteiksi. Alueella on kyllä niin upeita yöpymismahdollisuuksia, että ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Tämän 1,5 päivän mittaisen matkan ohjelma oli kuin meille räätälöity, ja pidimme jokaisesta kohteesta todella paljon.

Aeronautica Arena, Pyhtää

Pyhtäälle on matkaa Helsingistä 107 kilometriä ja aivan moottoritien kupeesta löytyy Aeronautica Arena. Tässä kohteessa voit harrastaa tuulitunnelilentämistä, sisäsurffausta tai vaikkapa VR-pelejä.

Aeronautican tilat palvelevat niin yritysasiakkaita kuin vapaa-ajan juhlijoita ja oma Aeronamnam-ravintola, catering-palvelut sekä karaoketila varmistavat täysimittaisen kokemuksen alusta loppuun saakka.

Me olimme lentäneet täällä Pyhtäällä aiemminkin ja ilmoittauduimme tietysti testaamaan tätä hauskaa aktiviteettia uudelleen. On muuten yllättävän vaikeaa puuhaa, mutta taitavan oppaan ansiosta saimme jokainen hienon lentokokemuksen.

Ilkka on lentänyt useamman kerran aiemminkin, joten hän pääsi tekemään tuulitunnelissa vähän haastavampia kuvioita, kun taas Katri yritti tiukasti keskittyä pitämään lentoasennon oikeana ja pysyä suurinpiirtein vaakatasossa tunnelin puhalluksessa.

Oli huikeaa nähdä myös ammattilaisten lentosuorituksia ja laskuvarjohyppääjien taidokkaita muodostelmia, kun he harjoittelivat tuulitunnelissa.

Lentohinnat ovat alkaen 59 € ja lisätietoja löydät Aeronautican nettisivuilta.

Ravintola Wanha Fiskari, Kotka

Illalliselle suuntasimme Wanha Fiskari -ravintolaan, joka on toiminut Juha Vainion kadulla jo vuodesta 1990. Ravintolan omistajat Riitta ja Matti Horto kertoivat meille ravintolan historiasta samalla, kun maistelimme uutta Kymenlaakso-menua.

Wanhan Fiskarin Riitta ja Matti Horto
Kuva: Viktoria Shishkova

Tavoitteena on tarjota tuoretta merikalaa aina, kun se on mahdollista. Tällä vierailulla se onnistui ja saimme nauttia alkuruuaksi tattariblinejä, pääruuaksi siikaa sekä jälkiruuaksi puolukoita ja karpaloita lämpimällä kinuskikastikkeella.

Tunnelmallisen illallisen kruunasi Mika Huusarin taidokas harmonikkamusiikki ja mikä kappale iltaan sopisikaan paremmin kuin “Vanhoja poikia viiksekkäitä”.

Ravintolan kotisivuilta löydät ruokalistan sekä tietoa tapahtumista.

Original Sokos Hotel Seurahuone, Kotka

Yövyimme Sibeliuksenpuiston vierellä sijaitsevassa Original Sokos Hotel Seurahuoneen tilavassa Superior Queen -huoneessa, jonka tyylikkäästä sisustuksesta on vastannut sisustusarkkitehti Marko Paananen.

Kotkan saarella sijaitsevassa hotellissa kulki merihenkinen teema käytäviä myöten ja ravintolat olivat myös viihtyisästi sisustettuja. Aamupalalle oli katettu monipuolisesti hotelliaamiaiselle tuttuja elementtejä sekä paikallisia erikoisuuksia, kuten katkarapuskagenia, omena-tyrnihilloa sekä kauden leivonnaisia.

Hotellin huoneista sekä ravintoloista löydät lisää tietoa heidän kotisivuiltaan.

Merikeinun alpakat, Hamina

Kotkasta lähdimme ajamaan kohti Haminaa, jossa Merikeinun alpakat odottivat meitä metsäretkelle. Vierailimme ensin alpakoiden tilalla, josta löytyy kuuden alpakan lisäksi afrikkalaisia kääpiövuohia, kaneja, kissoja sekä lemmikkikoirat.

Alpakat ja vuohet saivat meiltä paljon rapsutuksia. Ne olivat todella tuttavallisia ja tulivat nuuhkuttelemaan ihan lähelle.

Mukaan autoon hyppäsivät alpakat Sulo ja Febe, joiden kanssa siirryimme läheisille Portimon poluille kävelyretkelle. Katri ilmoittautui innokkaana vapaaehtoiseksi taluttajaksi ja saikin kävellä Sulon kanssa pitkät pätkät metsässä.

Tämä oli todellinen hyvän mielen metsäretki ja mieleenpainuva kohtaaminen näiden ystävällisten eläimien sekä heidän mukavien omistajiensa kanssa.

Tilavierailuista, metsäkävelyistä sekä myytävistä tuotteista saat lisää tietoa Merikeinun alpakoiden kotisivuilta.

Alvar Aallon Sunila, Kotka

Sunilassa meistä Katri oli vieraillut jo aiemmin, mutta vain omatoimisesti. Alue on siis Alvar ja Aino Aallon suunnittelema ja sieltä löytyy tehdastyöläisille rakennettu kokonainen asuinalue, joka kattaa mm. 12 rivi- ja kerrosasuintaloa sekä niin ikään heidän suunnittelemansa Sunilan sellutehtaan.

Vuonna 1939 valmistunut mäntyjen katveessa sijaitseva Sunila on seudun kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtuurikohde ja Alvar Aallon laajamittaisin toteutunut suunnittelutyö.

Tapasimme entisessä tehtaanjohtajan 450-neliöisessä edustusasunnossa Sunilan alueen aktiiveja, jotka kertoivat meille alueen historiasta sekä nykyisestä toiminnasta.

Meille oli katettu upea Arkkitehti-brunssi Kats Cafen toimesta. Näyttävä brunssipöytä vei meidät ensin Italiaan tomaattikeiton, focaccian ja pinaatticannelonien muodossa.

Luonnollisia elämyksiä tarjoiltiin metsä- ja meri -teemalla mm. kaalikääryleiden, rieskojen, lintuterriininen, piimäjuuston ja silakkapihvien muodossa.

Makeaa muotoilua edustivat Kantola kakku, raparperiminipossot sekä herkullinen mustikka-timjami pannacotta.

Aterian lomassa saimme kuulla Sunilan alueen toiminnasta ja tulevista tapahtumista, joiden osalta kannattaakin olla ajoissa liikkeellä, sillä liput esimerkiksi avointen ovien tapahtumaan Sunilan Aalto-kodit — Aallon Sunila myydään yleensä jo etukäteen loppuun.

Alueesta voit lukea lisää Sunilan nettisivuilta ja sieltä löytyy myös AirBnB-asuntoja, joita voit vuokrata majapaikaksi.

ÖÖD-Peilimökit, Hotels Versso, Pyhtää

Pyhtäältä, Svartholmenin saarelta löytyvät ÖÖDpeilimökit, jotka sulautuvat kauniisti merenrantamaisemaan, sillä ne todellakin ovat ulkoseiniltään peilipintaiset.

Mökit on sisustettu tyylikkäästi Marimekon kuoseilla ja voit valita majoitustilan neljästä teemasta, jotka ovat Unikko, Räsymatto, Tiiliskivi ja Siirtolapuutarha.

Mökeistä oli upeat näköalat merelle ja ne olivat kaikki kauniin hiekkarannan lähettyvillä. Samalla konseptilla löytyy muuten peilimökkejä eri puolilta maailmaa ja voit myös ostaa sellaisen omalle tontillesi.

Lisätietoja ja mökkivarauksen voit tehdä ÖÖD Hötelsin sivuilta.

Valkmusan kansallispuisto, Pyhtää

Viimeinen kohteemme oli Valkmusan kansallispuisto, jossa meitä oli vastassa Retkipisteen opas ja pitkä rivi lumikenkiä.

Kesäaikaan Valkmusa on pääosin suomaastoa, joten kulkeminen tapahtuu suureksi osaksi poluilla ja pitkospuilla, mutta talvikaudella lumikengät avaavat mahdollisuudet liikkua maastossa monipuolisemmin myös reittien ulkopuolella.

Tämä on upea luontokohde kaikkina vuodenaikoina ja tarjoaa tuulahduksen lappimaisemia vain reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Lue lisää Valkmusan kansallispuistosta ja Retkipisteeltä voit vuokrata puistoon opastuksen sekä retkeilytarvikkeita.

Lue myös aiemmat artikkelimme tältä alueelta

Ilkka lentoputki Sirius sport

Hei me lennetään!

Tuulitunnelilentäminen on valtavan hauskaa puuhaa ja sopii hyvin myös korkeanpaikankammoiselle. Tässä ensikertalaisen kokemukset lentämisestä.

Read More »