Porvoossa tulee piipahdettua lähes joka kesä, mutta siitä eteenpäin on tullut harvemmin jatkettua matkaa. Otimme ystävämme kanssa syysreissun kohteeksi etelärannikon Ruotsinpyhtään, Pyhtään, Kotkan, Haminan sekä Virolahden.

Pietarin opaskylttien siivittämänä ajoimme erinomaisessa kunnossa olevaa E18-moottoritietä, jonka uusin osuus Haminasta Virolahdelle on valmistunut vain muutamia vuosia sitten.

Meitä molempia ystäväni kanssa kiinnostavat kauniit luontokohteet, erikoiset nähtävyydet, kuten luolat sekä muut oudot paikat ja lisäksi ystäväni geokätköilee. Geokätköt myös itsessään esittelevät erikoisia kohteita ja ystäväni löysikin nopeasti selityksen geokätkö-sovellusten kautta niin punaisille kiville kuin palmumetsällekin E18-tien varrella Helsingin ja Kotkan välillä.

syksyinen junarata

Hamina

Helsingistä Haminaan on noin 145 km matkaa. Se oli ystävälleni uusi kaupunki ja omasta vierailustakin oli vierähtänyt jo parikymmentä vuotta, joten se soveltui täydellisesti viikonlopun tukikohdaksemme.

Haminan Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko

Haminan keskustassa on helppoa liikkua, sillä se on kaavoitettu harvinaisesti ympyrän muotoon. Näyttävä Haminan raatihuone toimii kaupungin keskipisteenä ja sen ympäriltä lähtee kahdeksan katua eri suuntiin. Pikku- ja Isoympyränkatuja kiertämällä saa nopeasti kiinni jutun juonesta ja katujen laitamilta löytyy puistoja, joissa on linnoitusten valleja.

Suomen lipun tie johdattelee Reserviupseerikoulun pihaan ja siellä koulutetaankin suurin osa Suomen maa-, meri- ja ilmavoimien sekä rajavartiolaitoksen reserviupseereista.

Alle kilometrin päästä löytyy Euroopan korkein, sata metriä korkea sinivalkoinen lipputanko, jossa liehuu liputuspäivinä koripallokentän kokoinen Suomen lippu. Nähtävyys löytyy kartalta nimellä Suurlippu.

Katri ja Minna Suurlipun edessä
Euroopan suurin lipputanko

Majoituspaikaksi valitsimme SpaHotel Haminan, joka sijaitsee kävelyetäisyydellä ympyräkeskustasta, ruokakaupoista ja ravintoloista. Samassa korttelissa toimivat niin pizzeria, hampurilais- kuin sushiravintolakin.

Hotellista oli kulkusilta viereiseen uimahalliin, jonne saimme rannekkeet. Auton sai pysäköityä veloituksetta takapihalle ja monipuolisella aamupalalla pärjäsi pitkälle, joten olimme enemmän kuin tyytyväisiä tähän majapaikkaan.

Haminan kaupungintalo
Haminan uimahalli

Hamina yllätti hiljaisuudellaan viikonlopun iltoina, joskin kortteliralli kiihtyi kellon kääntyessä iltaa kohden. Hotellihuoneeseen ääniä ei juurikaan kantautunut, joten saimme nukuttua hyvät yöunet.

Suuren kohun saattelemana Haminaan perustettu Googlen palvelinkeskus ei jäänyt meillä kartalla huomaamatta ja löytyipä sen lähistöltä myös ystäväni 2000. geokätkö. Tarkoin vartioidulle alueelle ei ollut asiaa, mutta kylttikuvat otimme tietysti matkamuistoiksi.

Googlen datakeskus ja Katri
Googlen datakeskus ja Minna

Virolahti

Lauantain pääkohteemme oli Virolahti, jonne ajoimme mutkaista 3513 tietä Klamilan kautta. Pysähdyimme Kelkkaniemen satamassa, jonne oli pystytetty keltainen National Geographic -kehys, jonka kautta voi ihailla sataman maisemia molempiin suuntiin.

National Geographic -kehys Klamilan satamassa

Ravijoen kylästä löytyi Ventovuoren tunneli, joka toimi 40 miehen majoitustilana Salpalinjalla talvisodan jälkeen. Se on valmistunut vuonna 1941. Tuntui epätodelliselta astella luolaan jo ruosteessa olevien teräsovien kautta. Luola koostui useammista eri huoneista ja sen lattiat olivat lähes kuivat, vaikka kosteus puski läpi katosta. Varaudu hyvällä otsa- tai taskulampulla ja muista, että luolaan meneminen tapahtuu aina omalla vastuulla.

luolan sisäänmenoaukko
sisäänkäynti luolaan
luolan majoitustilat

Päivän pääkohteemme oli Virolahden Bunkkerimuseo, joka kertoo Salpalinja-puolustuslinjan rakentamisesta sekä itäisen maarajan linnoittamisesta 1940-luvun alkupuolella. Museon sisätiloihin voit tutustua aukioloaikojen puitteissa ja pihapiiristä löytyy myös paljon nähtävää linnoituskohteiden, tykkipuiston ja bunkkereiden muodossa.

vallihaudan rakenteet

Vaihda Vapaalle -blogin Elina on esitellyt museota ja sen ympäristöä blogissaan ja sieltä löydät vinkin myös varsin erikoiseen majoitukseen.

teräsrunkoinen korsu
korsun penkki

Paluumatkallemme osui Irwin Goodmanin puuhun naulatulla ristillä ja kukilla somistettu kuolinpaikka ja sen taustalla on murheellinen tarina, joka olisi voinut monien sattumien kautta päättyä myös iloisemmin.

Irwin Goodmanin kuolinpaikka

Kotka

Sunnuntaina oli aika pakata tavarat, jättää Hamina taakse ja suunnata 12 kilometrin päähän Kotkaan. Ensimmäisenä kohteenamme oli Alvar Aallon suunnittelema Sunilan asuinalue, joka on kansainvälisestikin tunnettu arkkitehtuurikohde.

Alvar Aallon kadun kyltti

Tämä alue on yksi 13 kohteesta , joita esitellään ehdolle Unescon kansainväliselle maailmanperintölistalle. Voi olla, että tämä rauhallinen tehdasalueen lähiö saa siitä ihan uutta nostetta, sillä tällä hetkellä alue ei ole ollut kovinkaan suosittu ja asuntoja saa ostettua sieltä pilkkahintaan.

Alvar Aallon suunnittelema terassitalo Sunilassa Kotkassa

Kotkan keskustasta mieleen jäivät parhaiten kauniit, hyvin hoidetut puistot. Erityisesti Sapokan vesipuisto oli upea ja nimestään huolimatta et löydä sieltä kiljuvia lapsia tai muovisia vesiliukumäkiä vaan upean keitaan, jonka katseenvangitsijana toimii upea 20 metriä korkea vesiputous.

Sapokan vesipuisto
Sapokan vesipuiston vesiputous

Vielä syyskuussa puistossa kukki perennat ja kauniita yksityiskohtia löytyi joka suunnasta niin hauskojen eläinpatsaiden kuin valkoisten puusiltojen muodossa. Tämä onkin ollut Suomen palkituin puisto jo useana vuonna.

Sapokan vesipuiston näkymät

Katariinan Meripuisto löytyy Kotkansaaren eteläisimmästä kärjestä ja siellä oli paljon ulkoilijoita aurinkoisena sunnuntaipäivänä, eikä ihme. Puisto oli todella viihtyisä, sieltä löytyi laaja ulkoilualue, jossa oli paljon nähtävää ja koettavaa.

Katariinan puiston majakat

Mieleen jäi erityisesti Ankkuriluoto, joka on virallinen tuhkansirottelupaikka sekä sen lähellä oleva Tammisotilaat-tilateos. Hieman ylempänä rinteessä seisoivat Mikko Taskisen valmistamat pienoismallit Itäisen Suomenlahden majakoista.

Tämä Matka -blogin Anna on esitellyt Meripuistoa kattavasti blogiartikkelissaan.

Valkmusan kansallispuisto

Valkmusan näkötornin huipulla

Vuonna 1996 perustettu Valkmusan kansallispuisto tarjoaa kävijöilleen upeita suomaisemia ja alueelta onkin tunnistettu yli 30 erilaista soiden kasvupaikkatyyppiä. Lähdimme liikkeelle Simonsaaren pysäköintialueelta ja kiersimme Läntisen keitaan 2,3 kilometrin pituisen lenkin.

Pitkospuita pitkin kulkevan rengasreitin varrella oli useita levähdyspenkkejä sekä näkötorni, josta avautui hienot suomaisemat. Reitin varrella riitti kulkijoita molempiin suuntiin ja osa kävijöistä oli uskaltautunut pitkospuiden ulkopuolelle karpaloiden keruuseen.

Valkmusan kansallispuiston pitkospuut

Matkalla Missä Milloinkin -blogin Marika ja Mikko kävivät Läntisen keitaan lenkin lisäksi myös kansallispuiston toisella laidalla sijaitsevalla Moronvuorella ja kertovat siitä retkestä lisää blogiartikkelissaan.

Strömforsin ruukki

Ruotsinpyhtään kirkonkylässä sijaitseva Strömforsin ruukki on yksi Suomen vanhimmista rautaruukeista ja se on syntynyt jo joskus 1600-luvun lopulla. Ruukin ehdoton maamerkki on joen rannalla sijaitseva Letkutorni, joka taitaa tallentua lähes jokaisen kävijän kameraan, niin myös meidän.

Strömforsin ruukki

Sunnuntai-iltapäivä oli jo pitkällä kun saavuimme Strömforsiin, joten kaikki kahvilat ja ravintolat olivat ehtineet mennä kiinni. A’la Talli kädentaito- ja herkkupuoti oli vielä auki, joten ostimme sieltä hieman tuliaisia mukaamme.

Myymälä oli kerrassaan ihastuttava ja valikoimassa oli hurjasti kotimaisia, käsintehtyjä tuotteita, koruja, kosmetiikkaa sekä luonnon raaka-aineista valmistettuja herkkuja.

Vinkkejä & linkkejä

Löydät kohteemme vielä alla olevalta kartalta. Niitä geokätköjä ehdimme poimia lopulta viitisenkymmentä. Alueella niitä on satoja, ellei jopa tuhansia. Jos geokätköily muuten kiinnostaa, niin siihen löytyy mainio opas täältä.

kartta hienoista nähtävyyksistä ja luontokohteista Kymenlaaksossa

Lue myös muut artikkelimme tästä kohteesta

Ilkka lentoputki Sirius sport

Hei me lennetään!

Tuulitunnelilentäminen on valtavan hauskaa puuhaa ja sopii hyvin myös korkeanpaikankammoiselle. Tässä ensikertalaisen kokemukset lentämisestä.

Read More »

Harrastuksena geokätköily

Edellisellä syysretkellämme kiersimme Päijänteen, katso vinkit sinne suunnalle ja jos geokätköily harrastuksena alkoi kiinnostamaan, niin alta löydät myös hyvän oppaan, jolla pääset alkuun.

Upeita luontokohteita ja piilotettuja helmiä Keski-Suomessa

Kymenlaaksoon jäi vielä paljon nähtävää seuraavaa kertaa varten ja lisää hyviä vinkkejä löydät Visit Kotka-Hamina -sivustolta.

Visit Kotka-Hamina - Explore the Finnish East Coast

The fabulous East Coast of Finland offers adventures by land, sea, or river! Experience award-winning parks, historic buildings, and picturesque alleys.