Paras ystäväni on hurahtanut geokätköilyyn ja minäkin olen ollut useita kertoja mukana retkillä. Geokätköily mahdollistaa parhaassa tapauksessa tilaisuuden matkustaa jopa maailman ääriin ja geokätköpaikat esittelevät välillä myös todella hienoja nähtävyyksiä.

Mikäli siis näet ulkoillessasi hiipparin, jolta tuntuu olevan jotain hukassa, hän on todennäköisesti vain harmiton geokätköilijä toteuttamassa harrastustaan. Geokätköily tempaa helposti mukaansa ja on oivallinen harrastus, jossa saa nauttia raikkaasta ulkoilmasta ympäri vuoden.

Geokätköily on helppoa ja hauskaa puuhaa, eikä sen aloittaminen vaadi muuta kuin matkapuhelinsovelluksen. Haastattelin ystävääni geokätköilystä, joten tässä tietopaketti, jonka avulla sinäkin pääset tutustumaan tähän harrastukseen.

linnun ruokinta-astia

Mitä geokätköily tarkoittaa?

Geokätköily on harrastus, jossa etsitään kätköjä ulkoa. Sen voisi ajatella olevan eräänlaista suunnistusta tai aarteenetsintää. Harrastuksessa pääsee alkuun lataamalla kännykkään kätköilysovelluksen esim. cgeo, geocaching. Osa geokätköilijöistä käyttää gps-laitetta, itse olen sujuvasti etsinyt kätköjä kännykän sovelluksen avulla.

Sinun tulee sovelluksen ladattuasi keksiä itsellesi nimimerkki. Nimimerkki näkyy muille käyttäjille silloin kun kirjaat kätkön löytyneeksi sovelluksessa.
Kun maastossa löydät kätkön, siellä on lokikirja, johon kirjaat päivämäärän ja nimimerkkisi. Tämän lisäksi kirjaat löydön sovelluksessa (tai selaimen kautta geocaching.com sivustolla). Geokätkö tulee jättää tismalleen samaan paikkaan, mistä olet sen löytänyt.

kätkörasia geokätkö geokätköily geocaching

Kätkötyypit

Geokätköt näkyvät sovelluksen kautta kartassa. Kätkötyyppejä on erilaisia, ja ennen kuin lähtee etsimään kätköjä, on hyvä perehtyä sen verran, että ymmärtää perusasiat kätkötyypeistä.

Tradi-kätköt sijaitsevat kartalla juuri siinä pisteessä, missä sovellus näyttää (vihreän laatikon kuva). Aloittelijan on hyvä aloittaa tradikätköistä.

Mysteerikätköt (kysymysmerkin kuva) eivät sijaitse boguspisteessä (boguspiste tarkoittaa sitä pistettä missä symboli näkyy kartassa). Sijainnin löytääksesi sinun on ratkaistava kuvauksessa annettu mysteeri. Osa mysteereistä on helpompia, osa vaikeampia.

Multikätköt (oranssit laatikot) ovat kätköjä, joissa alkupiste sijaitsee kartassa olevassa pisteessä. Sinun on löydettävä maastosta vihje, joka johdattaa sinut seuraavalle pisteelle. Vihje voi olla piilotettu maastoon, esim. metallilaatta lyhtypylväässä jossa koordinaatit, tai sitten esimerkiksi kuvauksessa voi olla joku laskutehtävä, missä pitää havainnoida maastoa.

Näiden lisäksi on paljon muitakin kätkötyyppejä, mutta niihin voi perehtyä ajan kanssa myöhemmin, jos geokätköilyä alkaa harrastamaan.

geokätkö geokätköily geocache geocaching

Vaikeusasteet

Ennen kuin lähtee kätköilemään, kannattaa myös huomioida kätkön vaikeusluokitus, joka on kerrottu kätkön kuvauksessa (D/T arvot). D-luokitus on difficulty 1 on helpoin, 5 vaikein. Aloittelijan ei kannata lähteä vaikeimmasta päästä ratkomaan.

T-on maastoarvo missä 1-luokka on helpoin, 5 vaikein. 1-maastoarvon pystyy hakemaan pyörätuolilla, kun 5-maastoarvon kätkö vaatii jo erikoisvarusteita, esimerkiksi kiipeilyvaljaat.

geokätköily geocaching

Kätkön koko ja löydettävyys

Kätkön löytääksesi sinun tulee lukea kätkökuvaus, sekä joskus on myös vihje löytämisen helpottamiseksi (esim. puussa, kiven alla). Kätköjä on eri kokoisia. Pienimmät kätköt ovat nano-kokoisia, isoin kätkö saattaa olla kokonainen rakennus!

Löytämistä helpottaa, kun kurkkaa kätkökuvausta, että minkä kokoista kätköä on etsimässä. Hyvin tavallista on, että kätkö on pieni pakasterasia tai PET-putkilo. Myös geokätköjen atribuutit antavat vihjettä. Esimerkiksi talvilöydettävät kätköt sijaitsevat paikoissa, joista voi löytää talvella (esim. puun oksa) kun taas ei-talvilöydettävät monesti sijaitsevat maassa (esim. kannon kolo, kiven alla).

geokätköily geocaching

Kuka voi harrastaa geokätköilyä?

Kuka tahansa voi harrastaa geokätköilyä. Helpoimmat geokätköt sijaitsevat paikoissa, joista kätkön voi hakea pyörätuolia käyttävät henkilöt. Useimmat kätköt sijaitsevat paikoissa, joista ne voi etsiä ilman erikoistaitoja. Vain vaikeimmat kätköt tarvitsevat erikoisvarusteita, esim. kiipeilyvaljaita.

Virallisesti sovelluksessa taitaa olla 16-vuoden ikäraja, joten nuoremmat käyttäjät luovat profiilinsa vanhempien avulla/luvalla. Sinänsä geokätköily on hyvä koko perheen harrastus, mutta osa kätköistä voi sijaita vaarallisissakin paikoissa, jonka takia lapsen ei ole hyvä sitä yksin harrastaa.

Kätköillessä pitää myös muistaa kunnioittaa kätköjä, siten että ne eivät paljastu sivulliselle ja joudu ilkivallan kohteeksi. Jos kätköilet lasten kanssa, kannattaa puhua nämä perusasiat selviksi.

autonromu romu wrecked car

Maksaako geokätköily-harrastus?

Harrastus on halpa, eikä maksa välttämättä yhtään mitään. Tarvitset yksinkertaisimmillaan kännykän ja siihen internet-yhteyden. Ilmaissovelluksella pääset alkuun ihan hienosti. Jos innostut harrastuksesta, voit ladata myöhemmin premium-version (n. 33e/vuosi) jolla näkyy enemmän kätköjä.

Vaikeammissa kätköissä saatat tarvita apuvälineitä (esim. kahluusaappaat, tikapuut, ongen, teleskooppimagneetin, kiipeilyvaljaat, veneen), mutta tämä ei ole välttämätöntä. Voit hyvin jatkaa helpompien kätköjen etsimistä ilman erikoisvarusteiden hankintaa.

romuauto sillan alla under bridge car wreck

Voiko geokätköjä tehdä myös itse?

Kyllä. Suurin osa geokätköistä on yksityishenkilöiden tekemiä. Joskus harvemmin taustalla on joku seura tai järjestö. Geokätkön tekemiseen tarvitsee kuitenkin jo jonkin verran kokemusta, ja on sääntöjä mitä tulee tietää ennen kuin tekee oman geokätkön. Esim. geokätköt eivät saa sijaita liian lähellä toisiaan. Geokätköjä ei saa piilottaa kaikkialle. Joillekin alueille tarvitaan rakennuksen tai maanomistajan lupa. Parhaimmat geokätköt esittelevät jonkun näkemisen arvoisen paikan ja/tai ovat toteutukseltaan erikoisia.

https://www.6123tampere.com/2014/06/06/miten-piilotan-oman-geokatkon-osa-1-katkoidea/

geokätkö kumikäärme pupu rubber snake bunny

Mikä on paras geokätköilykokemuksesi?

Parhaimmat kätköilykokemukseni ovat sellaisia, joissa on päässyt fyysisesti ylittämään itsensä ja saanut adrenaliinin virtaamaan. Nämä ovat monesti olleet maastoluokitukseltaan vaikeampia kätköjä, joissa pitänyt kiivetä puihin, siltoihin tai ryömiä luoliin tai viemäreihin.

Paljon olen tykännyt myös kätköistä, joissa pääsee näkemään erikoisia tai jännittäviä paikkoja. Esimerkiksi luolia, bunkkereita tai todella kauniita luontokohteita. Joskus paikka on ollut ihan tavallinen metsä, mutta kätkön toteutus erikoinen. Tällaisia ovat monesti olleet erilaiset ns. pulmapelit keskellä metsää, joissa pitää ratkaista miten saada lukitus auki, jotta löytää purkin.

geokätkö geocache

Geokätköily on harrastus, jota voi harrastaa yksin. Harrastuksen edettyä siinä on mahdollisuus myös saada uusia ystäviä. Geokätköilijät järjestävät välillä tapaamisia (”miittejä”) ja tapahtumia, joissa tapaavat toisiaan. Joskus törmää sattumalta ”geokollegaan” etsiessään kätköä osuessaan samaan aikaan paikalle. Itselleni toisten geokätköilijöiden kohtaaminen ollut hauska kokemus, ja samalla mahdollisuus saada kasvot nimimerkkien taakse.

geokätköily geocaching

Kiitos vinkeistä sekä ikimuistoisista geokätköilyretkistä Minna ja Hörri! <3

Lue lisää geokätköilystä

Geokätköily

Geokätköily (englanniksi geocaching) on hauska ja seikkailullinen koko perheen ulkoiluharrastus. Tapoja harrastaa on yhtä paljon kuin harrastajia ja jokainen löytää lajista itselleen mielenkiintoisia puolia.

Näissä kohteissa olemme etsineet yhdessä geokätköjä

Upeita luontokohteita ja piilotettuja helmiä Keski-Suomessa

Sipoon Kaunissaari