Paras ystäväni on hurahtanut geokätköilyyn ja minäkin olen ollut useita kertoja mukana retkillä. Geokätköily mahdollistaa parhaassa tapauksessa tilaisuuden matkustaa jopa maailman ääriin ja geokätköpaikat esittelevät välillä myös todella hienoja nähtävyyksiä.
Mikäli siis näet ulkoillessasi hiipparin, jolta tuntuu olevan jotain hukassa, hän on todennäköisesti vain harmiton geokätköilijä toteuttamassa harrastustaan. Geokätköily tempaa helposti mukaansa ja on oivallinen harrastus, jossa saa nauttia raikkaasta ulkoilmasta ympäri vuoden.
Geokätköily on helppoa ja hauskaa puuhaa, eikä sen aloittaminen vaadi muuta kuin matkapuhelinsovelluksen. Haastattelin ystävääni geokätköilystä, joten tässä tietopaketti, jonka avulla sinäkin pääset tutustumaan tähän harrastukseen.
Mitä geokätköily tarkoittaa?
Geokätköily on harrastus, jossa etsitään kätköjä ulkoa. Sen voisi ajatella olevan eräänlaista suunnistusta tai aarteenetsintää. Harrastuksessa pääsee alkuun lataamalla kännykkään kätköilysovelluksen esim. cgeo, geocaching. Osa geokätköilijöistä käyttää gps-laitetta, itse olen sujuvasti etsinyt kätköjä kännykän sovelluksen avulla.
Sinun tulee sovelluksen ladattuasi keksiä itsellesi nimimerkki. Nimimerkki näkyy muille käyttäjille silloin kun kirjaat kätkön löytyneeksi sovelluksessa.
Kun maastossa löydät kätkön, siellä on lokikirja, johon kirjaat päivämäärän ja nimimerkkisi. Tämän lisäksi kirjaat löydön sovelluksessa (tai selaimen kautta geocaching.com sivustolla). Geokätkö tulee jättää tismalleen samaan paikkaan, mistä olet sen löytänyt.
Kätkötyypit
Geokätköt näkyvät sovelluksen kautta kartassa. Kätkötyyppejä on erilaisia, ja ennen kuin lähtee etsimään kätköjä, on hyvä perehtyä sen verran, että ymmärtää perusasiat kätkötyypeistä.
Tradi-kätköt sijaitsevat kartalla juuri siinä pisteessä, missä sovellus näyttää (vihreän laatikon kuva). Aloittelijan on hyvä aloittaa tradikätköistä.
Mysteerikätköt (kysymysmerkin kuva) eivät sijaitse boguspisteessä (boguspiste tarkoittaa sitä pistettä missä symboli näkyy kartassa). Sijainnin löytääksesi sinun on ratkaistava kuvauksessa annettu mysteeri. Osa mysteereistä on helpompia, osa vaikeampia.
Multikätköt (oranssit laatikot) ovat kätköjä, joissa alkupiste sijaitsee kartassa olevassa pisteessä. Sinun on löydettävä maastosta vihje, joka johdattaa sinut seuraavalle pisteelle. Vihje voi olla piilotettu maastoon, esim. metallilaatta lyhtypylväässä jossa koordinaatit, tai sitten esimerkiksi kuvauksessa voi olla joku laskutehtävä, missä pitää havainnoida maastoa.
Näiden lisäksi on paljon muitakin kätkötyyppejä, mutta niihin voi perehtyä ajan kanssa myöhemmin, jos geokätköilyä alkaa harrastamaan.
Vaikeusasteet
Ennen kuin lähtee kätköilemään, kannattaa myös huomioida kätkön vaikeusluokitus, joka on kerrottu kätkön kuvauksessa (D/T arvot). D-luokitus on difficulty 1 on helpoin, 5 vaikein. Aloittelijan ei kannata lähteä vaikeimmasta päästä ratkomaan.
T-on maastoarvo missä 1-luokka on helpoin, 5 vaikein. 1-maastoarvon pystyy hakemaan pyörätuolilla, kun 5-maastoarvon kätkö vaatii jo erikoisvarusteita, esimerkiksi kiipeilyvaljaat.
Kätkön koko ja löydettävyys
Kätkön löytääksesi sinun tulee lukea kätkökuvaus, sekä joskus on myös vihje löytämisen helpottamiseksi (esim. puussa, kiven alla). Kätköjä on eri kokoisia. Pienimmät kätköt ovat nano-kokoisia, isoin kätkö saattaa olla kokonainen rakennus!
Löytämistä helpottaa, kun kurkkaa kätkökuvausta, että minkä kokoista kätköä on etsimässä. Hyvin tavallista on, että kätkö on pieni pakasterasia tai PET-putkilo. Myös geokätköjen atribuutit antavat vihjettä. Esimerkiksi talvilöydettävät kätköt sijaitsevat paikoissa, joista voi löytää talvella (esim. puun oksa) kun taas ei-talvilöydettävät monesti sijaitsevat maassa (esim. kannon kolo, kiven alla).
Kuka voi harrastaa geokätköilyä?
Kuka tahansa voi harrastaa geokätköilyä. Helpoimmat geokätköt sijaitsevat paikoissa, joista kätkön voi hakea pyörätuolia käyttävät henkilöt. Useimmat kätköt sijaitsevat paikoissa, joista ne voi etsiä ilman erikoistaitoja. Vain vaikeimmat kätköt tarvitsevat erikoisvarusteita, esim. kiipeilyvaljaita.
Virallisesti sovelluksessa taitaa olla 16-vuoden ikäraja, joten nuoremmat käyttäjät luovat profiilinsa vanhempien avulla/luvalla. Sinänsä geokätköily on hyvä koko perheen harrastus, mutta osa kätköistä voi sijaita vaarallisissakin paikoissa, jonka takia lapsen ei ole hyvä sitä yksin harrastaa.
Kätköillessä pitää myös muistaa kunnioittaa kätköjä, siten että ne eivät paljastu sivulliselle ja joudu ilkivallan kohteeksi. Jos kätköilet lasten kanssa, kannattaa puhua nämä perusasiat selviksi.
Maksaako geokätköily-harrastus?
Harrastus on halpa, eikä maksa välttämättä yhtään mitään. Tarvitset yksinkertaisimmillaan kännykän ja siihen internet-yhteyden. Ilmaissovelluksella pääset alkuun ihan hienosti. Jos innostut harrastuksesta, voit ladata myöhemmin premium-version (n. 33e/vuosi) jolla näkyy enemmän kätköjä.
Vaikeammissa kätköissä saatat tarvita apuvälineitä (esim. kahluusaappaat, tikapuut, ongen, teleskooppimagneetin, kiipeilyvaljaat, veneen), mutta tämä ei ole välttämätöntä. Voit hyvin jatkaa helpompien kätköjen etsimistä ilman erikoisvarusteiden hankintaa.
Voiko geokätköjä tehdä myös itse?
Kyllä. Suurin osa geokätköistä on yksityishenkilöiden tekemiä. Joskus harvemmin taustalla on joku seura tai järjestö. Geokätkön tekemiseen tarvitsee kuitenkin jo jonkin verran kokemusta, ja on sääntöjä mitä tulee tietää ennen kuin tekee oman geokätkön. Esim. geokätköt eivät saa sijaita liian lähellä toisiaan. Geokätköjä ei saa piilottaa kaikkialle. Joillekin alueille tarvitaan rakennuksen tai maanomistajan lupa. Parhaimmat geokätköt esittelevät jonkun näkemisen arvoisen paikan ja/tai ovat toteutukseltaan erikoisia.
https://www.6123tampere.com/2014/06/06/miten-piilotan-oman-geokatkon-osa-1-katkoidea/
Mikä on paras geokätköilykokemuksesi?
Parhaimmat kätköilykokemukseni ovat sellaisia, joissa on päässyt fyysisesti ylittämään itsensä ja saanut adrenaliinin virtaamaan. Nämä ovat monesti olleet maastoluokitukseltaan vaikeampia kätköjä, joissa pitänyt kiivetä puihin, siltoihin tai ryömiä luoliin tai viemäreihin.
Paljon olen tykännyt myös kätköistä, joissa pääsee näkemään erikoisia tai jännittäviä paikkoja. Esimerkiksi luolia, bunkkereita tai todella kauniita luontokohteita. Joskus paikka on ollut ihan tavallinen metsä, mutta kätkön toteutus erikoinen. Tällaisia ovat monesti olleet erilaiset ns. pulmapelit keskellä metsää, joissa pitää ratkaista miten saada lukitus auki, jotta löytää purkin.
Geokätköily on harrastus, jota voi harrastaa yksin. Harrastuksen edettyä siinä on mahdollisuus myös saada uusia ystäviä. Geokätköilijät järjestävät välillä tapaamisia (”miittejä”) ja tapahtumia, joissa tapaavat toisiaan. Joskus törmää sattumalta ”geokollegaan” etsiessään kätköä osuessaan samaan aikaan paikalle. Itselleni toisten geokätköilijöiden kohtaaminen ollut hauska kokemus, ja samalla mahdollisuus saada kasvot nimimerkkien taakse.
Kiitos vinkeistä sekä ikimuistoisista geokätköilyretkistä Minna ja Hörri! <3
Lue lisää geokätköilystä
Geokätköily
Geokätköily (englanniksi geocaching) on hauska ja seikkailullinen koko perheen ulkoiluharrastus. Tapoja harrastaa on yhtä paljon kuin harrastajia ja jokainen löytää lajista itselleen mielenkiintoisia puolia.
17 comments
Olipa kattava teksti! Minulla ei ollut mitään hajua tradi-, mysteeri- ja multikätköistä, joten tässä oppi kyllä varsin paljon uutta geokätköilystä. Mitenköhän lajia harrastetaan täällä Norjassa, löytyisiköhän meidän nurkilta tällaisia piiloja. 😀
Kiitos Marinella kommentistasi! Kyllä sieltä Norjan suunnalta löytyy paljonkin kätköjä, laitanpa Insta-stooriin kuvan vielä, niin saat itse kurkata 🙂
Mun muutama tuttu on myös “hurahtanut” geokätköilyyn. Ja kieltämättä kiinnostavaltahan tuo kuulostaa ja uskon, että mekin tuosta tykkäisimme. Itsekään en ollut kuullut tradi-, mysteeri- ja multikätköistä, vaan ajattelin kaikkien olevan samanlaisia. Niin ikään tuli uutena, että haastavimmissa tapauksissa voidaan tarvita eritysvarusteita.
Montakohan tuollaista kätköä on Suomessa kaiken kaikkiaan?
Kiitos Mikko kommentista! Kiva kuulla, että löysit täältä uutta tietoa kätköilyyn liittyen. Se on totta tosiaan koukuttavaa puuhaa, joten itse olen pidättäytynyt avustajan hommissa 🙂
Wikipedian mukaan maailmanlaajuisesti kätköjä on yli 6 miljoonaa, Suomessa noin 100 000, josta aktiivisia noin 65 000 (tilanne 4. kesäkuuta 2020).
Tästä harrastuksesta on kuultu, mutta silti se on jäänyt kätköön. Hyvä, kun on postaus, joka selventää jutun juonen!
Kiitos kommentista Ahti! Kiva kuulla, että sait paremman kuvan geokätköilystä, johon pääsee helposti alkuun kuka vaan 🙂
Maabongareista jotkut harrastavat myös geokätköjä, mutta jossain vaiheessa tein tietoisen päätöksen, että maiden, TCC-alueiden ja (kotimaisten) majakoiden keräily saa riittää, nyt en aloita enää yhtään uutta “listaa”, en edes kansallispuistoja eikä Pokemoneja 🙂
Mutta ihan kotikulmillamme tapasi ainakin olla yksi geokätkö yhden penkin alla, taisi joku ystävä mainita siitä, ja sen kävimme sitten kerran sentään vakoilemassa!
Kiitos kommentista Pirkko! Mekin tykätään enemmän uusien maiden bongailusta ja Ilkka toki kerää Pokémoneja myös aina silloin tällöin. Kätköilyä harrastamattomia kutsutaan Jästeiksi, tekin olette siis sellaisia 🙂
En tiennytkään juuri muuta geokätköilystä kuin nimen, mutta kivasti kirjoitetun juttunne perusteella kyllä nyt asia selvisi: ) Ei mennyt tämäkään päivä hukkaan kun oppi uutta.
Kiitos kivasta kommentista Jarmeli! Välitän terveiset myös haastattelun kohteelle <3
Geokätkeily on suosittu harrastus eikä ihme. Itse en ole siihen hurahtanut, mutta tiedän monelle tutulle niin käyneen. Paljonhan tuossa tulee Suomea kierrettyä geokätkeilyn varjolla.
Kiitos Rami kommentista! Tuo on niin totta ja jos käy niin mainiosti, että saa Suomen valloitettua, niin maailmalla on sitten lisää löydettävää 🙂
Olipa informatiivinen “aloituspaketti”; meillä lapset on toivoneet geokätkeilemään ja näillä vinkeillä uskaltaisin ehkä lähteäkin heidän kanssa hommiin 🙂
Kiitos kommentista! Minna tuossa alla jo kommentoikin, että rohkeasti vaan sekaan. Kiva, että vinkeistä oli iloa 🙂
Rohkeasti vaan kokeilemaan 🙂
Tässä oli todella hyvät tiedot harrastuksen aloittajalle. Moni on minuakin koittanut yllyttää tähän mukaan, mutta en kertakaikkiaan tohdi kokeilla, koska jään pian koukkuun. Meillä menee monet reissut jo USA:ssa kansallispuistojen leimoja metsästäessä, ja jos vielä etsisin kätköjä, niin miehellä menisi totaalisesti hermot.. ha ha. Mutta näen kyllä itseni tätä hommaa tekemässä. Ja tämähän on siitä mahtava harrastus, että se on levinnyt lähes ympäri maailmaa, eli voi tehdä missä vain.
Kiitos kommentista Paula! Itse myös pysyttelen avustajan roolissa, sillä kaikkea muutakin matkailuun liittyvää bongattavaa on niin paljon 🙂 Mutta jästikaverin rooli on myös oikein hauska.