Sarjassamme hullujen kesätempauksien kohteeksi valikoitui tänä vuonna yöpyminen Vallisaaressa. Kesällä 2017 yleisölle avattu saari oli itselleni ennestään tuttu, kun kävimme saarella viime vuonna purjeveneellä. Skotlannista Suomeen kesälomalle tulleelle Ilkan siskolle piti keksiä jotain vähintään yhtä kivaa tekemistä, kuin viime kesän kaupunkipyöräily Helsingin yössä.

Tentsile-telttailusta kuulin ensimmäistä kertaa Lanttimatkojen Lotan blogista ja juuri hiljattain Lyhyenä hetkenä blogin Pia vietti yön tuolla Vallisaaressa, jonne mekin innostuimme varaamaan majoituksen, vaikka Nuuksiossa mukavuudet olisivat olleet helpommin tavoitettavissa.

Yöpaikkamme Kätevä ikkuna

Varaaminen & hinta

Vallisaaren nettisivujen kautta löytyy verkkokauppa, josta voi ostaa lahjakortin kahdelle Vallisaaressa yöpymiseen. Honkalintu, joka on tämän Tentsile EcoCamp Experience -elämyksen on Suomeen perustanut, myy sivuillaan lahjakortteja ja siellä näkyy myös telttojen varaustilanne.

Hinta yhden yön yöpymiseen kahdelle hengelle oli 180 euroa. Hinta tuntui aluksi hieman korkealta, mutta toisaalta se on täysin linjassa hotellien hintojen kanssa Helsingissä. Pehmeän sängyn ja lämpimän suihkun vastapainoksi saat tosin nauttia upean Vallisaaren hiljaisuudesta ja vehreydestä luonnon ääniä kuunnellen.

Hinta sisältää yöpymisen teltassa, ensiapupakkauksen, ohjeet, viltit pehmusteiksi sekä pienen aamupalan. Lisäksi voit täydentää pakettia makuupussilla tai picnic-korilla. Lauttamatka Kauppatorilta Vallisaareen kestää noin 20 minuuttia ja maksaa 8 euroa. Helteisen sään vuoksi me jätimme makuupussit ostamatta ja teimme mukaan omat eväät.

Saimme varausvahvistuksen yhteydessä sähköpostitse hyvät ohjeet, joiden perusteella suunnistimme Vallisaaren satamakahvilaan. Sieltä saimme mukaamme viltit, ensiapupakkauksen sekä suunnistusohjeet teltalle.

Tarvikkeita noutamassa

Jäätelökahvila Paja
Jäätelökahvila Pajan lonkerosorbetti ja suklaajäätelö

Vallisaaren nähtävyydet

Kun olimme paikantaneet majoituksen, lähdimme tutustumaan saareen. Alkuillan kohokohta on tietysti Kustaanmiekan ohi purjehtiva ruotsinlaiva, jota kiiruhdimme hyvissä ajoin ihailemaan. Jatkoimme siitä saarikierrosta Aleksanterin patterille, josta näköalat ovat aivan huikeat. Tässä vaiheessa vastaan tuli enää muutamia ihmisiä, joten saimme nautiskella eväämme kaikessa rauhassa saaren parhaimmalla näköalapaikalla.

Siirryimme kauniin Lehmuskujan läpi kohti satamaa ja lähdimme tutustumaan Kuninkaansaareen. Tältä puolelta saarta löytyi upea linnake ja paljon mielenkiintoista nähtävää. Taustalla kajahtelivat Santahaminan ampumaharjoitukset. Kuninkaansaaren itäreunalta löytyi suojaisa poukama uimarantoineen, jossa olisi ollut mahdollisuus käydä uimassa.

Taidetta rannalla Nähtävää Kuninkaansaaressa Kuninkaansaaren ja Santahaminen välinen Haminansalmi

Uimarannan lähistöllä näimme minkin tai vastaavan pienen pörröisen otuksen, joka pujahti tien yli niin nopeasti, ettemme ehtineet kuvata sitä. Saarelta löytyy runsaasti perhosia ja näimme myös muutaman haikaran Aleksin Patterilta käsin.

Perhonen Perhonen Haikara

Kävimme ihastelemassa yhtä hienoimmista auringonlaskuista koskaan Aleksanterin Patterilla, jonka jälkeen suuntasimme takaisin teltalle. Meitä vastaan pyöräili saaren henkilökuntaa, jotka kertoivat, että saarella ei saa liikkua klo 22–06 välillä. Tästä saimme myös eri infoa, joten kannattaa tarkistaa tilanne, mikäli aiot yöpyä saarella. Tärkeintä on kuitenkin noudattaa opasteita, koska maastosta voi oikeasti löytyä vaarallisia paikkoja ja yllättäviä pudotuksia. Saaren koskematonta luontoa on myös tärkeää kunnioittaa.

Aurinko laskee Helsingissä Ei ruuhkaa

Nukkuminen Tentsilessä

Telttaan kiipeäminen sujui yllättävän helposti ja meillä oli hyvin tilaa kahdestaan, vaikka mukana oli reput ja muuta tavaraa jonkun verran. Viltit pehmustivat hyvin ja ainoa nukkumista täydentävä asia, jota kaipasin oli tyyny. Onneksi pyyhe ajoi suunnilleen saman asian. Päivä oli erittäin helteinen, joten tavoitteena oli selvitä yöstä samalla vaatetuksella. Puoliltaöin ilma viileni kuitenkin huomattavasti, joten onneksi repusta löytyi kevyttoppis, sukat ja pitkät housut. Makuupussi ei siis välttämättä olisi ollut ollenkaan huono ajatus, mutta selvisimme yöstä hyvin omilla varusteillamme.

Tentsile on joustava, joten jos unikaveri kääntää kylkeä ja olet herkkäuninen, huomaat sen varmasti. Teltasta ei voi hiipiä pois huomaamatta. Koska sateen uhkaa ei ollut, käänsimme sadesuojan lähes kokonaan sivuun ja nautimme kauniista maisemista ilman itikoita.

Huomioitavaa

  • Mukaan kannattaa varata reppu ja hyvät kengät, teltalle kävellään pientä metsäpolkua pitkin
  • Ruuan valmistus on sallittua vain merkityissä paikoissa, joten varaudu helpoilla eväillä tai ruokaile saaren ravintoloissa
  • WC ei löydy ihan teltan vierestä (varaudu 10–15 minuutin kävelymatkaan tai tee puskapissat)
  • Saarelta löytyy vesipisteitä, joissa voit tankata vesipullot täyteen
  • Kokeile ehdottomasti Jäätelökahvila Pajan Lonkerosorbettia
  • Viimeinen lautta lähti saarelta klo 19 jälkeen, joten sen jälkeen saarelle pääsee vain omalla veneellä
  • Aamun ensimmäinen lautta saapuu saarelle kymmenen jälkeen ja aamupala tarjoillaan 10.30–11
Toimimme Wowanders-sovelluksen brändilähettiläinä ja jaamme matkapäiväkirjoissa suosikkikohteemme, ravintola- sekä nähtävyysvinkkimme eri maista. Vallisaari on yksi kohteista, joka löytyy ulkoilusaariin keskittyvästä matkapäiväkirjastamme.

Kurkkaa teltan sisätiloihin pyörittämällä alla olevia 360-kuvia

Tentsile Vallisaari

Tentsile Vallisaari

No Title

No Description