Helsingin Sanomat otsikoi sunnuntaina 19.6.2016 julkaisemansa kesäsarjan artikkelin näin: “Tanskan Ærøsta tuli hääturistien Las Vegas”. Koska saari oli jo ennestään meille tuttu, olimmehan hakeneet sieltä koiramme Pluton vuonna 2011, heräsi uteliaisuus lukea artikkeli tarkemmin ja selvittää, mistä on kyse.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 1

Vuosittain, kun olemme Ærøssa vierailleet, olemme kyllä törmänneet hääpareihin usein kesäaikaan, mutta vertaus Las Vegasiin kuulosti meidän korviin aika erikoiselta. HS:n artikkelissa kuitenkin kerrotaan, että Ærøn 6000 asukkaan saarelle hakeutuu vuosittain jopa 3000 hääparia, joista vuonna 2015 vain 50 oli Tanskasta. Suurin syy tähän on artikkelin mukaan kevyt hääbyrokratia esim. Saksaan verrattuna ja tarvittavien asiakirjojen saaminen kestää vain muutaman päivän saarella.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 2Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 3Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 4

Ærøskobingin kauniita vanhoja, osin jopa 1700-luvulta peräisin olevia taloja ihaillessa en ihmettele, miksi moni haluaa avioitua tuolla kauniilla saarella. Jos tämän tyylinen seremonia kiinnostaa, niin passit mukaan ja suunta Ærøn vihkitoimistolle.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 5Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 6

Mitä muuta saarella voi tehdä?
Meidän ehdoton ja puolueellinen suosikkikohde on tietysti Pluton kasvattajan, ihastuttavan Dorthen liike Butik Blåbær. Maatila, jossa liike sijaitsee, on Ærøskøbingin kaupungissa ihan lähellä mukulakivikatuja. Liikkeessä myydään sesongin mukaan sisustustarvikkeita, kasveja, mausteita, paikallisen panimon olutta, jäätelöä ja myös purtavaa pieneen nälkään. Silloin tällöin saatavilla saattaa olla myös herkullista suklaakakkua, jonka reseptin veimme eräänää vuonna tuliaisena Dorthelle.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 7
Dharma, Gjall, Dorthe ja Agnes (kuva Rene Albertsen)
Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 8

Pluto vierailulla Tanskassa

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 9Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 10

Kesäisin maatilan pihapuutarhassa voi juoda kahvit, rapsutella minipossuja, ihastella hevosia, lampaita ja tietysti broholminkoiria. Pluton sisko Agnes asuu maatilalla kahden jo aikuisen pentunsa kanssa. Lisäksi saarella asuu vielä neljäskin broholminkoira, joka on myös Agneksen pentueesta.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 11Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 12Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 13

Ehdottomasti paras vierailuaika saarelle on kesäaikaan, kun kaikki liikkeet ja palvelut ovat parhaiten käytettävissä. Saarelta löytyy runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja, joista me olemme testanneet viehättävän Naturparken B&B -paikan sekä Ærø Marina -huoneiston. Suosittelen lämpimästi tutustumaan myös Airbnb -tarjontaan saarella. Kaiken kaikkiaan turisteja saarella vierailee kesäisin jopa 300 000, joten majoituspaikka kannattaa varata hyvissä ajoin. Susanna Greven ylläpitämää paikkaa Pension Vestergade 44 on kehuttu niin matkailuoppaissa kuin tv-ohjelmissakin.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 14

Me olemme liikkuneet Ærøssä aina autolla tai kävellen, mutta pienten etäisyyksien vuoksi polkupyörä on myös erinomainen vaihtoehto tutkia saaren nähtävyyksiä. Pyörävuokraamoja löytyy saarelta useampiakin ja reittejä myös. Saarelle on helppo tehdä myös päiväretki, esimerkiksi Fynin saaren eteläosassa sijaitsevasta Svendborgista Ærøskobingiin kulkevalla lautalla. Svendborgin satamaan voi jättää myös auton parkkiin. Osa paikoista on maksullisia, mutta hieman kauempaa löytyy paikallisten suosima ilmainen parkkipaikka. Lauttamatka kestää reilun tunnin ja kauniilla säällä maisemia voi ihailla kannelta. Lautalta löytyy ravintola, jossa voi nauttia virvokkeita ja pientä purtavaa.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 15Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 16Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 17

Liikkeet
Ærøskobingin monipuolisin ruokakauppa on heti satamaan tullessa näkyvä Netto. Kauppa on suunnilleen kotimaisten K-Supermarkettien kokoinen ja ainoa tuossa kaupungissa. Isompi ja monipuolisempi marketti löytyy Marstalista, johon meidät neuvottiin lihaostoksille, kun kokkasimme Dorthelle viime kesänä karjalanpaistia.

Parhaat sämpylät ja muut leipomotuotteet kannattaa noutaa H.E. Hansenin leipomosta, aivan Ærøskobingin keskustasta. Ærøskobingin kaduilta ja kujilta löytyy runsaasti erilaisia pikkuliikkeitä, joihin kannattaa tutustua, mikäli aikaa riittää.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 18Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 19

Ravintolat
Näistä meillä on vähiten kokemusta, koska olemme usein nauttineet ihanista illallisista Dorthen luona. Koiraystävällisiä paikkoja ja helpotusta pieneen tai isompaan nälkään löytyy varmasti.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 20

Rise Bryggerin Cafe tarjoilee ruokaa ravintolan sisätiloissa sekä viihtyisässä puutarhassa. Tänne on matkaa jokaisesta saaren satamasta sen verran, että paikalle pääsee parhaiten autolla tai fillarilla. Samalla reissulla voi tutustua panimoon ja tehdä olutostoksia.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 21Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 22

Paikallisia savustettuja kalaherkkuja löytyy Ærøskobingin sataman tuntumassa sijaitsevasta Ærøskobing Røgerista. Täältä voit ostaa syötävää mukaan tai nauttia ruuista paikan päällä. Paikka on grilli-tyylinen, asiakaspaikkoja on muutamia sisällä ja lisää ulkona.

Rannat
Parhaita hetkiä olemme viettäneet Ærøn saarella toinen toistaan hienoimmilla rannoilla. Osalle niistä löytyvät reittiohjeet lautalta saatavasta oppaasta, osa täytyy löytää itse.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 23Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 24

Oppaan mukaan yksi saaren ehdottomasti kauneimmista paikoista on Voderup Klint, jonka kalliot kohoavat 33 metrin korkeuteen. Me saimme nauttia rannasta lähes rauhassa Pluton ja Agneksen kanssa. Kirkkaan rantaveden läpi saattoi ihailla kaunista kivipohjaa samalla kun koirat vilvoittelivat ja etsivät merestä keppejä.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 25Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 26Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 27Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 28Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 29

Vesterstandissa, Urehoved-nimisen tien päästä löytyy kaunis niemi, joka on suosittu paikallisten keskuudessa. Niemeä ympäröi kivikkoinen ranta ja muutaman metrin korkuiset seinämät. Samalta alueelta löytyy myös runsaasti lintuja, jotka viihtyvät hyvin tällä rauhallisella alueella. Paikalle pääsee satamasta helposti kävellen (n. 4 km), autolla tai pyörällä. Matkalla voi ihailla myös rantatien varrella olevia pienen pieniä värikkäitä mökkejä.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 30Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 31Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 32Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 33
Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 34
Ilkan ottama 360-kuva Vesterstrandista löytyy myös Google Mapsista

Saaren lounaisosasta Rise Markin lähettyviltä löytyy alue, jonka tunnistaa tuulivoimalatorneista. Alueella on pitkä heinikkoinen ranta, jossa on rauhallista kävellä. Paikalliset ovat varoittaneet meitä, että Tanskan rannoilla on paljon käärmeitä, mutta onneksi emme ole niihin törmänneet koskaan. Ihan saaren eteläosassa lähellä Marstalia, Gråsten Nor -alueen lähettyvillä on hieno rantatie ja kaunis korkeilla kallioilla reunustettu ranta-alue.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 35Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 36

Mikäli osut saarelle pääsiäisenä, saatat löytää rannoilta paikallisia keittämässä merestä otetussa suolavedessä kananmunia, jonka jälkeen ne kuoritaan ja nautiskellaan. Tämä on jo pitkään jatkunut hauska perinne ja yksi vuoden tärkeimmistä juhlapäivistä saaren asukkaille.

Tiesitkö muuten, että seisoitpa missä tahansa kohdassa Tanskassa, sinulla on aina enintään 50 km meren rantaan! Ærøssa etäisyyttä on korkeintaan neljä kilometriä ja upeita maisemia löytyy runsaasti.

Mikäli yövyt saarella ja sää on selkeä, löydät todennäköisesti yöllä kohtalaisen helposti paikan, jossa katuvalot eivät häikäise. Suuntaa katse taivaalle ja kuuntele heinäsirkkojen siritystä. Tämä on yksi harvoista paikoista, joissa olemme saaneet ihailla linnunrataa koko komeudessaan.

Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 37Tanska - Hääturistien ja meidän Ærø 38

Oletko jo lukenut muut juttumme Tanskasta?