Jatkoimme Ilkan 50-vuotissynttärimatkaa siirtymällä Chicagosta Washingtoniin. Tämä reissu tehtiin syys-lokakuussa 2023 ja reissun kaikki kohteet olivat ChicagoWashington D.C.TorontoNiagaran putouksetNew York. Yhteenvedon ja kustannukset löydät aiemmasta postauksestamme.

Washington D.C.

Yhdysvaltain pääkaupunki Washington D.C. on siinä mielessä erikoinen Amerikan Yhdysvaltojen kaupunkikohde, että se ei kuulu mihinkään Yhdysvaltain 50 osavaltioista. Washington D.C. (eli District of Columbia) perustettiin aikoinaan erilliseksi itsenäiseksi hallintoalueeksi, jotta se olisi liittovaltion hallitukselle neutraali toimintapaikka.

Kaupunki sijaitsee maan itärannikolla, Atlantin valtamereen virtaavan Potomacjoen varrella, Marylandin ja Virginian osavaltioiden syleilyssä.

Saapuminen

Tämä oli muuten ensimmäinen Amerikan sisäinen lentomme ja se sujui muuten ongelmitta, mutta varauksessa ei ollut mukana ollenkaan ruumalaukkuja. Saimme laukut kuitenkin lisättyä helposti check-inin yhteydessä sovelluksen kautta, eikä niistä veloitettu erikseen United Airlinesin lennolla.

Lento Chicagosta Washingtoniin kesti noin kaksi tuntia ja kello pyörähti samalla tunnin verran taaksepäin. Saavuimme USA:n 40. presidentin Ronald Reaganin mukaan nimetylle tyylikkäälle lentokentälle ja olimme katsoneet etukäteen, että keskustaan on helppoa päästä sieltä metrolla.

Ihmetellessämme metrolippujen ostoa, eräs herra lykkäsi meille SmarTrip-kortit ja sanoi, että niissä molemmissa taitaa olla juuri yhden matkan (noin kahden dollarin) verran arvoa, joten otimme kortit kiitollisina vastaan. Pääsimmekin lippujen avulla oikealle pysäkille, josta oli noin 15 minuutin kävelymatka hotellillemme.

Metrojen odottelussa oli muuten jonkin verran viivettä ja mietimme, että vaikuttavatko parhaillaan kongressissa käynnissä olleet palkkakiistakeskustelut asiaan. Niihin oli nippa nappa saatu joku ratkaisu, ettei koko maa mene lakkoon. Huh. Aika kätevää olisi osua sellaisen aikana tälle matkalle, jossa lentokenttien toiminta on aika kriittisessä osassa.

Ensitunnelmat Washingtonista

Vedimme laukkua hiljaisilla ja siisteillä Washingtonin kaduilla ja ihmettelimme tätä pilvenpiirtäjistä vapaata kaupunkikuvaa. Kaikkialla oli seesteistä ja ehkä jopa vähän kädenlämpöistä. Oli sunnuntai-iltapäivä, eikä kenelläkään ollut kiire minnekään.

Asuinalueet ympärillä vaikuttivat tasokkailta. Magnoliapuut kukkivat ja runsaita viheristutuksia löytyi katujen varsilta. Tunnelma oli varsin kesäinen, vaikka elimme lokakuun ensimmäistä päivää.

Majoitus

Hotellinamme toimi tyylikäs Canopy by Hilton Washington DC Embassy Row. Onneksi hoksasimme pyytää huonetta ylimmästä kerroksesta näköalalla, sillä meille etukäteen valitun kolmannen kerroksen ikkunasta olisimme saaneet ihailla vastapäisen talon seinää.

Nyt ikkunastamme näkyi kattojen yltä maailmankuulu Washington Monument -obeliski ja vähän Washingtonin katukuvaa. Huone oli oikein viihtyisä ja presidenttiteema kulki paitsi läpi kaupungin, myös läpi huoneen seinällämme olevaa taulua myöten.

Aamupalajärjestelyt olivat hieman oudot, mutta pienen ihmettelyn jälkeen meidät ohjattiin pöytään ja saimme valita suppealta listalta kaksi vaihtoehtoa. Lopulta aamiaisen muodostivat pöytään tarjoillut jogurtti, muffinssi sekä croissant.

Ravintolat

DC Vegan

Löysimme heti kaupunkiin saavuttuamme aivan huikean hyvän vegaaniravintolan nimeltä DC Vegan. Ravintola sijaitsi lyhyen kävelymatkan päässä hotelliltamme ja se on ehdottomasti maininnan arvoinen. Katri söi parhaan vegaanisen lasagnen ikinä ja Ilkka sai niin maittavan jackfruit-annoksen, ettei voinut uskoa, ettei se ollut lihaa.

Jälkiruokavalikoima oli huikea ja päädyimme lopulta puolittamaan valtavan cookien, joka sekin oli superherkullinen. Ravintolassa myytiin myös juustoja ja vegaanisia viinejä.

Hard Rock Cafe

Yritämme käydä jokaisen kaupungin Hard Rock Cafessa, mutta koska menu on sama joka paikassa, nautimme tällä kertaa välipalana vain jätskin sekä olutta ja teimme paitakaupat. Kuulimme, että paidoista saa hieman alennusta, jos tulee ostoksille HRC-paita päällä.

Shake Shak

Ilkalla hiukoi nälkä vielä pitkän päivän päätteeksi, joten nappasimme hänelle iltapalaa mukaan Shake Shakista ja siirryimme taksilla hotellille eväiden kanssa. 

Tämän ravintolaketjun Oreo-pirtelö on muuten ihan superhyvää ja koska jenkit haluavat julkistaa kalorimäärät, niin kerrottakoon, että tämä pirtelönautinto on yli 1000 kilokalorin veroinen.

Nähtävyydet

Meillä oli Washingtonissa aikaa noin puolitoista päivää ja se tuntui varsin sopivalta ajalta tutustua keskeisimpiin nähtävyyksiin. Kiersimme paikkoja omatoimisesti ja liikuimme pääasiassa metrolla. Uber oli saatavilla myös, mutta melkoisen kalliiseen hintaan.

Valkoinen talo

Ensimmäinen kohteemme oli tietysti The White House, eli Yhdysvaltain presidentin virka-asunto ja pääasiallinen työpaikka. Valkoisen talon edustalla avautuva puisto levittäytyy usean korttelin matkalle ja yltää aina Washington Monumentille saakka.

Valkoisen talon ympärillä parveili poliiseja ja vartijoita runsaasti, jota selitti se, että Yhdysvaltain istuva presidentti Joe Biden oli ollut siellä juuri samana päivänä. Valokuvauksen kanssa sai olla hieman varuillaan ja kuvauskieltokylttejä olikin siellä täällä.

Bidenin koira Commander oli muuten juuri tällä visiitillä purrut jälleen jotain Valkoisen talon henkilökunnan jäsentä, joten sille annettiin porttikielto tiluksille.

Pentagon

Viereisestä Virginian osavaltiosta löytyi kuuluisa Pentagon, jonne yksi 9/11-iskuista osui. Siellä suuntasimme valtavan virastorakennuksen viereiselle National 9/11 Pentagon Memorial -muistomerkille, joka koostuu Pentagonin iskussa menehtyneiden 184 uhrin nimien ja syntymävuosien mukaisesti sijoitelluista penkeistä.

Pentagon on Yhdysvaltain puolustusministeriön päämaja ja se on maailman toisiksi suurin toimistorakennus. Sen edustalta löytyy jättimäinen parkkipaikka ja kohde vaikutti olevan suunniteltu ensisijaisesti autoileville vierailijoille. Pääsisäänkäynnin edustalta löytyi myös oma samanniminen metroasema.

Capitol Hill

Yhdysvaltojen viimeisimpien presidentinvaalien vallanvaihto ei sujunut ihan ongelmitta ja mekin halusimme käydä katsomassa tätä tapahtumien keskipisteenä ollutta Yhdysvaltain kongressitaloa, Capitolia. Se seisoi jylhänä ja aika aution oloisena, joskin sinne olisi päässyt opastetulle vierailulle.

Muutama muukin satunnainen turisti oli tullut tätä vallan keskittymää katsomaan ja ainakin yhdestä kaveriporukasta Katri sai ottaa valokuvan rakennuksen edessä.

Kongressin kirjastorakennuksesta luimme Ja sitten matkaan -blogista, että se on vierailun arvoinen, mutta valitettavasti se oli juuri maanantaisin kiinni.

Washington Monument

Washington Monument on valtava obeliski, joka rakennettu kunnioittamaan Yhdysvaltain ensimmäistä presidenttiä George Washingtonia. Se on valmistunut vuonna 1884 ja tämä 169 metrin korkuinen muistomerkki on maailman korkein pääosin kivestä rakennettu rakennus.

Obeliskin huipulle olisi myös päässyt, mutta me tyydyimme ihailemaan tätä massiivista teosta sen juurelta, josta oli hienot näköalat niin Valkoisen talon, Capitol Hillin kuin Lincolnin muistomerkin suuntaan.

Pienpanimot

Ilkka oli selvittänyt etukäteen muutamia pienpanimoita, joissa kävimme päivän mittaan.

Keskustan tuntumasta löytyvä Capitol City Brewing Company osoittautui jonkinlaiseksi sporttibaarin ja ruokaravintolan sekoitukseksi, jossa oli kuitenkin jokunen oman panimon olut myynnissä.

Baari on kuulemma kaupungin vanhin kieltolakiajan jälkeinen panimobaari, mutta tämä seikka ei kyllä mitenkään paikan päältä ilmennyt. Oluet eivät varsinaisesti tehneet vaikutusta eikä myöskään pelkille juomille poikenneita turisteja hätistelevä ja patisteleva tarjoilijakaan.

Niin ikään keskusta-alueelta löytyvä District Chophouse & Brewery oli sekin hieman erikoinen panimokokemus. Ravintola vaikutti olevan keskimääräistä paremman oloinen pihviravintola, jossa toimi kuin toimikin myös panimo.

Olut ei selvästi ollut paikan sisäänvetotuote, sillä esiteltyäni ravintolan omalta juomalistalta henkilökunnalle mikä on flight (useampi maisteluannos eri oluita), hän kävi pari pitempää keskustelua muun henkilökunnan kanssa siitä, mahtaako tuollaista juomapakettia olla ylipäätään mahdollista ostaa.

Flight kuitenkin järjestyi, ja se taisi olla yksi isoimmista koskaan kohtaamistani. Pakettiin kuului jokainen panimon olut, siis kaikkiaan seitsemän eri olutta.

Maistoin ensimmäistä (ja viimeistä) kertaa elämässäni pumpkin-spice-olutta, mutta ei muistakaan oluista valitettavasti ole kovasti kerrottavaa. Tänne voisi tulla pihville, mutta suosittelen juomaksi vaikka viiniä.

Onneksi Washingtonista löysimme yhden “aidonkin” panimon. Bluejacket Brewery sijaitsee hieman syrjässä perinteisistä Washingtonin nähtävyyksistä, mutta sinne kannattaa kyllä poiketa! Bluejacket muistutti enemmän nykyaikaista käsityöpanimoa niin runsaalta valikoimaltaan kuin tunnelmaltaan.

Maisteltavaksi löytyi todella hyviä oluita ja sen lisäksi söimme herkulliset burgeriannokset. Erityismaininnan saavat Katrin superhyvät bataattiranskalaset!

Fiilikset kaupungista

Washington oli kaupunkina siisti, selkeä ja helppo ottaa haltuun päivässä. Vaikka päänähtävyydet sijaitsivat suhteellisen lähellä toisiaan, olivat etäisyydet silti pitkiä ja käveltävää riitti. Virastorakennukset olivat valtavan kokoisia ja katukuvassa näkyikin maanantaina paljon virastojen työntekijöitä kiiruhtamassa kuka minnekin.

Presidentinvaaleihin oli tässä kohtaa aikaa vuosi, joten näimme vain yhden kojun, jossa oli esillä Trumpin lippu. Meille jäi fiilis, että hänen kannattajiaan kävi myös niin Valkoisen talon kuin Capitol Hillin edustoilla kuvauttamassa itseään.

Kaupungissa liikkuminen oli metron ansiosta helppoa. iPhonen ja Apple Watchin Walletiin sai ladattua erilliselle matkakortille rahaa, jolla pystyi maksamaan metrokyydit vain puhelinta tai kelloa vilauttamalla. Washingtonin metron SmarTrip Mobile Wallet on saatavilla sekä iPhonelle että Androidille.

Toinen vaihtoehto olisi ollut hankkia artikkelin alussa mainittu SmarTrip-kortti ja ladata sinne rahaa. Kummastakaan ei voinut siirtää sinne ladattua rahaa enää takaisin. Minimisumma lataukselle oli 10 dollaria ja yhden matkan hinta noin pari dollaria, riippuen hieman matkan pituudesta.

Kohti Torontoa

Kahden yön visiittimme Washingtonissa päättyi aikaiseen aamulentoon kohti Torontoa ja pääsimme vihdoinkin tutustumaan ensimmäistä kertaa Kanadaan ja laskeutumaan YYZ-kentälle, josta Ilkka oli haaveillut pitkään. Seuraavasta artikkelistamme saat lukea lisää vierailustamme tässä kaupungissa.

Vieraile Washingtonissa 360-videoiden kautta

Lue myös muut artikkelimme tästä reissusta

Niagaran putoukset

Niagaran putoukset

Niagaran putoukset ovat yksi maailman tunnetuimmista luonnonähtävyyksistä ja niille on helppoa tehdä päiväretki Torontosta.

Read More »