Kosovo on siitä erityinen maa, että sitä ei ole tunnustettu virallisesti YK:n jäsenvaltioksi ja sillä on erityisen haastavat välit naapurimaansa Serbian kanssa, joka pitää edelleen Kosovon aluetta omanaan.
Serbia asettaa myös maahan saapuville haasteita, mikäli yrität tulla Kosovosta tai päästä Kosovoon. Niinpä teimme Serbian vierailun erikseen Bulgariasta käsin ja Kosovoon siirryimme Pohjois-Makedoniasta.
Kuskimme kertoi, että mm. Kosovo, Pohjois-Makedonia ja Albania muodostavat oman “Open Balkan” -liittoumaan, jonka tavoitteena on edistää maiden välillä matkustamista, työskentelyä ja liiketoimintaa ilman ylimääräisiä rajaesteitä.
Automatka Pohjois-Makedoniasta Kosovoon
Sujuvin reitti Skopjesta Prizreniin kiertää lähes Kosovon pääkaupungin Pristinan kupeesta. Reitti kulkee hyväkuntoista moottoritietä noin 160 kilometrin matkan. Lyhyempi 100 km:n reitti olisi vienyt ajallisesti lähes saman verran.
Me olimme ostaneet etukäteen tälle etapille yhdistetyn päiväretken ja kuljetuksen Pohjois-Makedonian Skopjesta Kosovon kautta Albanian Tiranaan Get Your Guiden kautta.
Retkeen sisältyivät kuljetus hotellilta hotellille, kahden tunnin päiväretki Pritzrenissä sekä rajanylitykset helposti kuljettajan avustuksella. Matkatavarat kulkivat myös näppärästi näin mukanamme.
Muut siirtymiset teimme tällä reissulla bussilla ja muutaman hikisen sekä ahtaan bussikyydin jälkeen tuntui lähes kuninkaalliselta matkustaa ilmastoidun henkilöauton takapenkillä nauttimassa maisemista.
Rajamuodollisuudet Pohjois-Makedoniasta Kosovoon hoituivat ongelmitta noin 45 minuutissa. Jonossa oli jonkin verran autoja ja jokaiselta kyydissä olijalta tarkistettiin passi.
Kosovon puolella teiden varsilla oli todella hyväkuntoisia isoja omakotitaloja ja kaunista maalaismaisemaa. Vuoret kohosivat kauempana ja maasto oli ilahduttavan vihreää, joskin kuivuutta näkyi myös jonkin verran.
Prizren
Kosovon toiseksi suurin kaupunki Prizren sijaitsee lähellä Albanian rajaa. Kaupungin läpi virtaa Bistrica-joki, ja sitä asuttavat nykyisin pääasiassa albaanit.
Prizrenillä on pitkä ja monivaiheinen historia. Se oli merkittävä kaupunki ottomaanivallan aikana ja toimi tärkeänä kaupan, kulttuurin ja uskonnon keskuksena.
1878 Prizrenin liitto oli merkittävä käännekohta Albanian kansallisessa heräämisessä, sillä se pyrki yhdistämään albaanialaiset alueet ja vastustamaan aluejakoja suurvaltojen kesken.
Kaupungin väestörakenne ja poliittinen ilmapiiri kokivat muutoksia etenkin 1990-luvun konflikteissa. Kosovon sodan aikana (1998–1999) Prizren kärsi tuhoista, ja sodan jälkeen monet serbit ja muut vähemmistöt muuttivat pois.
Nykyään Prizren tunnetaan historiallisista rakennuksistaan, kuten Kalaja-linnoituksesta, Sinan Pashan moskeijasta ja Bogorodica Ljeviška -kirkosta, joka on myös UNESCOn suojelukohde.
Yksi erityisen silmiinpistävä asia kaupungissa olivat lukuisat hääpukuliikkeet sekä kultakaupat. Vahvat hääperinteet ovat osa albaanikulttuuria, ja perheiden on tapana panostaa näyttäviin hääjuhliin, joissa morsiamen asu ja korut ovat keskeisessä roolissa.
Opastettu kiertokävely
Oppaamme Igor vei meidät aluksi kaupungin kirkolle ja moskeijalle. Kerroimme toiveemme, että haluaisimme ehtiä löytämään käsityöolutta, magneetin sekä ruokakaupan, joten Igor otti nämä huomioon ja saimme täysin toiveidemme mukaisesti räätälöidyn reitin.
Käsityöolutta
Ilkka oli etsinyt etukäteen Google Mapsista baarin, josta saisi paikallista käsityöolutta. Te Kinezi -niminen baari löytyi nopeasti, eikä se tehnyt isoakaan mutkaa matkaan. Virvokkeet maistuivat kuumana päivänä kaikille, mutta erityisen herkullista oli kosovolaisen Pivdzan -panimon IPA.
Viimeisimpänä lähdimme etsimään vielä ruokakauppaa, jossa myytäisiin olutta ja sepä ei ollutkaan helpoin tehtävä muslimivaltaisessa kaupungissa. Oppaamme ansiosta kauppa löytyi ja toivelistan viimeinenkin kohta saatiin täytettyä. Kaupasta ostettiin matkamuistoksi mukaan vielä niin ikään kosovolaisen Birra Pejan pilsneri.
Kohti Albaniaa
Prizrenistä Albanian rajalle oli vain noin 20 kilometriä, ja koko Kosovon visiittimme oli tässä kohtaa kestänyt noin neljä tuntia. Kyseessä on siis erittäin pieni maa, joka on kätevä päiväretkikohte, kunhan tarkistat, mistä maasta Kosovoon kannattaa tulla. Ainakin Pohjois-Makedonia ja Albania ovat ystävällismielisiä naapurimaita.
Tämän retken/kuljetuksen hinta oli 360 euroa yhteensä ja hinta tuntui meistä aluksi aika kovalta. Lähdimme kuitenkin purkamaan sitä niin, että pääsimme kahden rajan yli ja matkaan sisältyi päivävierailu uudessa maassa.
Lisäksi ei tarvinnut miettiä ollenkaan, missä laukkuja säilytetään, mistä bussi lähtee ja mihin jättää laukut vierailun ajaksi. Eikä käteviä reittejä olisi välttämättä edes mennyt. Todennäköisesti meidän olisi pitänyt jäädä Kosovoon yöksi ja se olisi myös tuonut lisäkustannuksia reitille.
Igor saatteli meidät turvallisesti Tiranan Hilton Garden Inn -hotellin ovelle. Tämä oli todella mukava tapa siirtymiseen näiden kolmen maan välillä. Seuraavien päivien aikana tavoitteenamme oli tutustua tuhansien bunkkerien Albaniaan.
Lue myös muut artikkelimme tältä matkalta

9 maan Balkanin kiertomatka
Kiertomatkamme Balkanin alueelle kesti vajaat kolmen viikkoa. Matkustimme autolla sekä bussilla ja ehdimme vierailla yhdeksässä eri maassa.

Bukarest – “Itä-Euroopan Pariisi”
Romanian pääkaupunki Bukarest on rosoinen kaupunkikohde, josta löytyy monipuolista nähtävää. Täältä käynnistyi Balkanin 9 maan kierroksemme.

Bulgarian Sofia on yksi Euroopan vanhimpia kaupunkeja
Bulgarian Sofia oli varsin viehättävä ja mutkaton kaupunkikohde. Keskeisimmät nähtävyydet olivat helposti saavutettavissa kävelyetäisyydellä.

Synkkien nähtävyyksien Niš Serbiassa
Teimme päiväretken Serbian kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin nimeltään Niš. Vierailukohteemme olivat synkkiä, mutta samalla mielenkiintoisia.

Skopje – parhaat palat kahdessa päivässä
Pohjois-Makedonian Skopjesta mieleen jäivät erityisesti kaupungin keskustan lukuisat patsaat sekä aukiolla oleskelleet suuret katukoirat.

Albania – Tirana & Berat
Tiukan kommunistisen hallinnon alla ollut Albania kasvaa ja kehittyy vauhdilla. Viihdyimme Tiranassa neljä yötä ja teimme päiväretken Beratiin.
23 comments
Prizren on yks mun lempikaupungeista Balkanilla. Muistan kyllä kun saavuttiin sinne illalla vuokra-autolla, niin ensimmäiset fiilikset katukuvasta oli tosi ankeat. Aloin jo katumaan, että miks ylipäänsä tultiin sinne, mutta kun pääsi seuraavana aamuna tuonne vanhankaupungin puolelle, niin tykästyin kaupunkiin ihan eri lailla. Jos joskus palaatte tai jos joku lukija suunnittelee matkaa tuonne, niin suosittelen ehdottomasti käymään Gatsy Eat & Drink ravintolassa. Myös Ambient ravintolassa oli hyvää ruokaa. Kosovossa ylipäänsä on muuten Balkanin parhaat jälkiruuat, ja se oli paras osuus Pristinastakin, missä käytiin. Muuten en pääkaupungista liiemmin tykännyt.
Kiitos kommentista Cilla! Voin hyvin kuvitella tuon fiiliksen kaupunkiin saapumisesta, sillä mekin jumitimme ruuhkissa tovin jos toisenkin, eikä ympäristö ollut mitenkään kovin hehkeä. Vanhasta kaupungista löytyi tosiaan Prizrenin sydän ja miljöö oli muutenkin tosi kaunis vuoristoineen.
Kiitos hyvistä ravintolavinkeistä myös!
Kosovo olis kyllä mielenkiintoinen kohde! Hassua, että siellä on noin paljon hääpuku- ja kultaliikkeitä. En muista, että missään muualla Euroopassa olisi vastaavaa?
Kävittekö tuolla vain päivävisiitillä vai olitteko useamman päivän?
Kiitos kommentista Eve! Tuollaista juhlapukukeskittymää ei ole kyllä omaankaan silmään muualla osunut noin keskeisellä paikalla, mutta tosiaalta ei ole ehkä tullut myöskään sillä silmällä niitä etsittyä 🙂
Teimme tosiaan vaan päivävierailun ja jatkoimme matkaa Albaniaan samalla kertaa.
Mekin tykättiin Kosovosta. Meillä erityisen kiinnostuksenkohteena oli maan Unescokohde (tai kohteet?), keskiaikaiset monumentit, joista yksi on Prizrenissä. Olivat varsin vaikuttavia ja ilman muuta käymisen arvoisia paikkoja.
Kiitos kommentista Mikko! Unesco-kohteet ovat yleensä aina varma valinta 🙂
Harmittavasti meillä jäi Kosovo välistä pakureissulla. Pitkälti siksi, että luin autoilta perittävistä hurjista maksuista (meidän auto pakettiauto). No aika monelta ei kait lopulta ollut moisia veloitettu, mutta emme halunneet ottaa riskiä.
Kiitos kommentista Mari! On tosi harmillista, että tuolla on niin monenkirjavat käytännöt matkailijoille. Hyvä, että jaamme täällä kokemuksia, niin jokainen voi sitten kasata niistä omat päätelmänsä ja arvioida, että kestääkö pientä epävarmuutta ja muuttujia seikkailunsa aikana 🙂
Me myös tykättiin Prizrenista enemmän kuin pääkaupunki Pristinasta, erityisesti nimenomaan vanhasta osasta kapeine katuineen ja maamerkkirakennuksineen. Ja maisteltiin muuten juuri tuo samainen IPA samassa pubissa kuin tekin 😀 Käytiin tuolla siis viime kesän pakureissulla, ja ylitettiin silloin raja Montenegrosta, ja jatkettiin Albaniaan. Serbiasta Kosovoonkin pitäisi onnistua päästä, mutta toisin päin ei. Prizrenin lisäksi meille parasta antia Kosovossa oli pitkä patikka vuorilla Pohjois-Makedonian rajalla.
Kiitos kommentista Anne! Aika hauskaa, että löysitte saman pubin ja vielä saman oluenkin. Hyvä IPA-vainu siis 🙂 Kosovo on kyllä kivan kompakti maa vierailla ja siitä pääsee tosiaan moneen suuntaan helposti.
Me hoidimme Serbian vierailun jo aiemmin Bulgariasta käsin, kun halusimme pelata varman päälle. Näihin maihin menimmekin yksityiskyydeillä/retkillä, jotka sopivat aikatauluihimme parhaiten.
Olipa kiva juttu itselleni tuntemattomista seuduista. Tuo retki tuntui oikein hyvin järjestetyltä. Olipahan upeita hääpukuja tarjolla. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä vihkiminen kirkossa ja kuinkakohan upeasti häävieraat pukeutuvatkaan.
Kiitos kivasta kommentista Hannele! Olimme todella tyytyväisiä tähän retkeen ja ihanaa, että osui myös mukava opas Igor meille päiväseuraksi. Hän jatkoi meidän seikkailujemme seuraamista Instagramissa ja käy aina välillä tykkäilemässä jutuista 🙂
Ehdotin miehelle Balkanin kierrosta kesälomareissuksi, mutta ei saanut kannatusta. Soolomatka noille kulmille siis tiedossa joskus. 🙂 Olipas upeita hää- ja juhlapukuja!
Balkanilla on Euroopan upeimmat maisemat! Koko alue on mun top kolmosessa Italian ja Madeiran kanssa.
Kiitos kommentista Merja! Soolobussimatka Balkanille elokuussa on varmasti lämminhenkinen ja ikimuistoinen elämys 😀
Täällä ilmeisesti sama juttu kuin Merjalla. Matkaseuraa ei ole saatavilla, joten on tehtävä soolomatka noille kolkille.
Kiitos kommentista Sari! Nyt siellä Merjan kanssa jätätte ukot kotiin ja yhdessä matkaa suunnittelemaan! 🙂
En ole äskettäin tarkistanut ajantasaista tilannetta, mutta tosiaan kun mainitsitte nuo “ystävällismieliset maat” tässäkin yhteydessä, niin Kosovon vierailu etenkin jos tarkoitus oli myös käydä Serbiassa, piti tosiaan suunnitella tarkkaan, ettei jää jollain “epäystävällisellä” rajalla jumiin. Ihan kaikki eivät ehkä vielä/enää miellä, että Euroopassakin on tällaisia kohtia, joten hyvä, että asiasta eri yhteyksissä muistutellaan.
Kiitos kommentista Pirkko!
Länsi-Euroopassa ja Schengen-alueilla pujottelun jälkeen tämä tuntuu tosiaan vaikealta käsittää, miten paljon maiden rajoille on saatu mahdutettua byrokratiaa ja mikä määrä polittisia ja uskonnollisia vääntöjä siellä on takana.
Tiranassa oli myös jo lähes 20 vuotta sitten (apua, kuulostan vanhalta) hääpukuliikkeitä joka kulmalla! 😀 Ne oli kyllä tosi kauniita! Tuo on kyllä hyvä, kun itselle järkeilee miksi maksaa jostakin hieman enemmän ja teillä oli kyllä tosi hyvät perustelut! Kun tein Eilatista päiväretken Jordaniaan, maksoi se kans muistaakseni jotain 300 euron luokkaa. Tuntui kalliilta, mutta perustelin sitä myös silloin sillä, että se maksaisi vielä paljon enemmän jos matkustaisin takaisin Suomeen ja varaisin sieltä ihan uuden matkan tasan samaan paikkaan. Sen jälkeen hinta ei enää kirpaissut 🙂
Kiitos kommentista Elina! Me onnistuimme jotenkin kiertämään Tiranassa hääpukualueet, mutta voin hyvin uskoa, että siellä isossa kaupungissa niitä on vielä enemmän!
Uuden maan valloitus maksaa aina ja todellakin vielä moninkerroin enemmän, jos niihin tekee erillisiä matkoja. Varmasti ollut mielenkiintoinen tuo päiväretki!
Olipas mielenkiintoista. Hyvä ystäväni oli ennen naimisissa Kosovon albaanin kanssa ja hän aina kertoi juttuja perheen matkoista sinne. Olisi kyllä jännä käydä itsekin joskus. Minua huvitti tuo kuva noista sähköjohdoista kun ihan juuri San Franciscossa naureskeltiin saman näköiselle sekasotkulle. Kyllä Suomessa on nuo sähköhommat hallussa.
Kiitos kommentista Paula! Onpa mielenkiintoista, että olet saanut kuulla tuollaisia juttuja.
Sähköjen vetäminen jaksaa kyllä aina ihmetyttää sekä huvittaa, kun Suomessa ne ovat tosiaan etenkin isoissa kaupungeissa jo aika hyvin piilossa. San Franciscoa voisi kyllä kuvitella edistyneemmäksi 🙂