Meille jäi Krakovasta lämpimät muistot niin helteen kuin kaupungin sympaattisuudenkin ansiosta. Saimme paikallisoppaamme ja hyvän ystävämme Magdan avustuksella kattavan kuvan vanhasta kaupungista ja juutalaisesta korttelista. Onnistuneeseen kaupunkikierrokseen kuuluu tietysti olennaisena osana ruoka, joten tässä suomalais-puolalaiset vinkkimme siitä, mitä herkkuja kaupungista löytyy.

Herkutteluvinkit Krakovaan 1

Eräältä kujalta löytyi vodka-tasting -kyltti, joka suorastaan kutsui sisälle liikkeeseen tutkimaan lukuisia erilaisia vodka-lajikkeita. Ilkka sai kunnian toimia maistelijana. Kahta laatua maisteltuaan tuomio oli se, että ensimmäinen versio maistui tiukalta luumupontikalta ja toinen hunajalla kyllästetyltä perunapontikalta.

Herkutteluvinkit Krakovaan 2Herkutteluvinkit Krakovaan 3

Bongasimme vanhankaupungintorin kulmalta Hard Rock Cafen ja oli meidän vuoromme esitellä Magdalle jotain uutta, sillä hän ei ollut koskaan kuullut tai vieraillut kyseisen ketjun ravintoloissa. Paitaostokset saatiin hoideltua samalla kertaa kun kumosimme kupposet virvokkeita. Aika usein muuten HRC tykkäilee ja lähtee seuraamaan Instagramissa, jos heidät tägää valokuviin.

Herkutteluvinkit Krakovaan 4

Ruokaravintolaksi Magda oli valinnut meille paikan nimeltä Miód Malina. Tämä oli toiseksi paras paikka hänen mielestään, joka tarjoili kuuluisia paikallisia pierogeja, mutta kokonaisuutena meille sopivin. Ravintola oli erittäin viihtyisä, joskin Magda mainitsi ruokailumme aikana, että henkilökunta ei puhunut kovin mukavasti toisilleen. Meitä puolaa ymmärtämättömiä se ei haitannut, kun eivät kevyttä sanailua pahempaa harrastaneet.

Herkutteluvinkit Krakovaan 5Herkutteluvinkit Krakovaan 6

Ruuat tulivat ajallaan pöytään ja annokset olivat kauniita sekä maukkaita. Ilkka valitsi alkuruuaksi perinteisen leipään koverretun keiton, joka oli annoksena todella kaunis ja sen lisäksi hyvin maukas. Keitossa oli mm. valkoista (krakovan?)makkaraa ja kananmunaa. Maku oli erittäin täyteläinen ja hyvä.

Herkutteluvinkit Krakovaan 7Herkutteluvinkit Krakovaan 8
Itselleni valitsin raikkaan lohisalaatin, joka löytyy postauksen kansikuvasta ja Magda löysi listalta herkullisen näköisen keiton.
Herkutteluvinkit Krakovaan 9

Pääruuaksi tilasimme pierogi-annokset, joita listalta löytyi kolmea eri versiota.

Herkutteluvinkit Krakovaan 10

Me Magdan kanssa valitsimme kauden mustikoilla täytetyt pierogit ja Ilkka valitsi listan alimmaisen, venäläistyylisesti täytetyn pierogi-annoksen. Annos oli ihan maukas, mutta mitään ylettömän suurta vaikutusta tämä perinneherkku ei aiheuttanut. Perinteinen venäläinen pierogi oli suomalaiseen suuhun maukas. Mustikkatäytteinen annos olisi toiminut myös jälkiruokana. Magdan tuomio oli, että kaupungissa on vielä toinen parempi paikka näiden nauttimiseen.

Pääset helposti maistelemaan myös Suomessa näitä taikinakuoreen käärittyjä herkkuja. Itse suosittelisin ohuen kokemuksen perusteella testaamaan Helsingin Kampissa sijaitsevaa Bejing8 -ravintolaa, josta löytyy monipuolinen valikoima eri tavoin valmistettuja dumplingseja.

Herkutteluvinkit Krakovaan 11Herkutteluvinkit Krakovaan 12Herkutteluvinkit Krakovaan 13Herkutteluvinkit Krakovaan 14

Jälkiruualle on aina tilaa, joten pöytään ilmestyi vielä suklaakohokas halvajäätelöllä sekä perinteistä omenapannaria karamellikastikkeella.

Herkutteluvinkit Krakovaan 15Herkutteluvinkit Krakovaan 16

Kolmen ruokalajin ateria kolmelle henkilölle juomineen maksoi yhteensä vain noin 50 euroa. Ei paha hinta.

Jätimme Krakovan vanhan kaupungin taaksemme ja siirryimme autolla muutaman kilometrin päähän juutalaisen korttelin alueelle. Tällä alueella oli todella eläväinen tunnelma ja runsaasti kivoja ravintoloita. Terassit olivat täynnä ihmisiä ja vaikka alueen talot olivat osittain aika karussakin kunnossa, olivat nämä korttelit jotenkin todella viihtyisiä. Vahva suositus siis myös tälle alueelle tutustumiseen, jos Krakovaan eksyt.

Herkutteluvinkit Krakovaan 17Herkutteluvinkit Krakovaan 18Herkutteluvinkit Krakovaan 19Herkutteluvinkit Krakovaan 20

Magdan mukaan parasta Krakovan jäätelöä saa liikkeestä nimeltä Good Lood, joten uskottavahan se on. Edellisestä ateriasta oli jo tovi vierähtänyt, joten masussa oli sopivasti tilaa jäätelölle. Nämä jäätelöputiikit erotti pitkästä jonosta ja vekkulista logosta, joten selvästi joku muukin tykkää niistä. Kiirehän meillä ei ollut, joten jonottelimme rauhassa ja nautiskelimme omat jäätelömme auringon jo alkaessa laskemaan talojen taakse. Puolaksi jäätelö on lood, joten nimeen sisältyy myös vekkuli sanaleikki.

Herkutteluvinkit Krakovaan 21Herkutteluvinkit Krakovaan 22Herkutteluvinkit Krakovaan 23

Ihan lopuksi Magda vielä katosi jonnekin ja hän kävi ostamassa meille muistoksi sekä matkaevääksi paikalliset rinkelit. Nämä vehnäiset suolarakeilla päällystetyt rinkelit maistuivat.. no, tavallisilta rinkeleiltä. Ne toimivat hyvänä matkaeväänä seuraavana päivänä, kun huristimme Puolan moottoriteitä kohti Tsekkejä.

Herkutteluvinkit Krakovaan 24Herkutteluvinkit Krakovaan 25Herkutteluvinkit Krakovaan 26Herkutteluvinkit Krakovaan 27
Herkutteluvinkit Krakovaan 28
“Alcohol is the biggest poison”

Summauksena Krakovasta löytyy päivän visiitin perusteella runsaasti kivoja ravintoloita. Ehkä itse suuntaisin uudelleen suoraan juutalaisen korttelin alueelle, jossa vaikutti olevan paljon myös kasvisruokaravintoloita.

Kurkkaa myös muut tarinamme road tripin varrelta: