Olen käynyt jo ainakin 16 kertaa Tanskassa ja huomasin, etten ole kirjoittanut vielä yhtään juttua Kööpenhaminasta! Asia on siis korjattava mitä pikimmiten.

Useimmat Tanskan matkani ovat alkaneet tavalla tai toisella Kööpenhaminasta, joko Juutinrauman sillan ylityksellä tai Kastrupin lentokentältä. Moottoritie taitaakin olla tutuin osa kaupungista, mutta aina kun aikaa on jäänyt, olemme pyörähtäneet kaupungilla katselemassa nähtävyyksiä joko Ilkan tai ystävieni kanssa. Yleensä matkoihini liittyvät tavalla tai toisella broholminkoirat, jollaisen olemme itsekin Tanskasta hakeneet perhettämme täydentämään.

Kööpenhamina on siis Tanskan pääkaupunki ja suurin kaupunki. Se sijaitsee Själlannin saarella meren rannalla. Helsingistä lähtee päivittäin suoria lentoja Kööpenhaminaan ja lentoaika on vain yksi tunti neljäkymmentä minuuttia, joten se on oivallinen kohde vaikkapa viikonloppureissulle.

Täydellistä majoitusta emme ole vielä onnistuneet löytämään. Yhdessä hotellissa aivan rautatieaseman nurkilla meidät herätti ääni, joka kuulosti siltä, kun rullakko olisi työnnetty rappusista alas.

Toisessa hotellissa jonotimme puoli tuntia vastaanottoon, jotta pääsisimme kirjautumaan sisään. Uskon vakaasti, että hyviä hotelleja ja muita majoituspaikkoja löytyy kaupungista runsain mitoin, kun niitä jaksaa vaan etsiä. Hintataso niin majoitusten kuin syömistenkin osalta on samaa luokkaa kuin Suomessa.

Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 1
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 2

Kööpenhamina on luokiteltu turvalliseksi kohteeksi ja siltä se on myös vaikuttanut. Suurin ero Helsinkiin ovat polkupyöräilijät. Niitä on ihan valtavasti. Määrän huomaa etenkin autoillessa, sillä monissa risteyksissä saa odotella pitkään omaa vuoroa, kun pyöräilijöiden virta ei meinaa loppua.

Autoilu kaupungissa on pyöräilijöistä huolimatta helppoa (verrattavissa autoiluun Helsingin keskustassa) ja parkkipaikkoja löytää kohtalaisen helposti.

Kaupungin päänähtävyydet on helpointa ottaa haltuun kävellen. Kävelyreitti Tivolista pienen merenneidon patsaalle on noin neljä kilometriä ja sen reitin varrelle osuu paljon mielenkiintoista nähtävää.

Pieni merenneito

Ehkä yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä on Pieni merenneito -patsas, joka sijaitsee Langelinie-puiston lähettyvillä meren rannalla. Me olemme käyneet ihastelemassa patsasta kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla siellä on ollut bussilasteittain kanssatovereita. Joku tässä pienessä pronssipatsaassa selvästi vetää puoleensa.

Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 3
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 4

Nyhavn

Vanhat värikkäät talot reunustavat vilkasta satama-aluetta, joka taitaa olla niin turistien kuin paikallistenkin suosiossa. Täältä löytyy runsaasti ravintoloita joka makuun ja tottakai erityisesti mereneläviä on paljon tarjolla. Täällä on hurjan paljon silmänkarkkia valokuvaajille. Me poikettiin vajaan korttelin verran sivummalle ja löydettiin kiva ruokapaikka nimeltään The Union Kitchen, josta löytyi ihanan raikkaita vaihtoehtoja Skagen toasteille.

Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 5
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 6
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 7

Tivoli

Vasta 16. Tanskan reissulla onnistuin järjestämään Tivolin yhdeksi vierailukohteeksi ja se kannatti. Vaikka emme huvipuistolaitteissa riekkumisesta perusta, riitti puistossa näkemistä ja ihmettelyä hurjan paljon.

Vesisadekaan ei onnistunut latistamaan tunnelmaa pahasti, kun kiertelimme puistoa ympäri ja nautimme upeasta valaistuksesta illan hämärtyessä. Alueella on runsaasti ravintoloita ja myymälöitä, joten täällä saa mukavasti aikaa kulumaan.

Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 8
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 9
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 10

Amager Bryghus

Olutpäiden ehdoton pyhiinvaelluskohde on Amager Bryghus. Heillä on myymälä auki muutaman tunnin viikossa ja myös panimokierroksia on tarjolla. Me ollaan varmaan saatu maine hulluina suomalaisina, jotka tulevat koputtelemaan oveen ihan ihmeellisiin aikoihin ja ostamaan laatikollisen bisseä.

Aina se on onnistunut, vaikka myymälän aukioloajat eivät ole koskaan osuneet meidän aikatauluihin, mutta panimolla on ollut porukkaa töissä aamusta iltaan. Tätä mainiota olutta saa toki myös hyvin varustetuista marketeista, esim. Kvicklystä, mutta koko sarja on tarjolla vain heidän omassa myymälässään. Lisäksi myynnissä on laseja ja hienoja paitoja.

Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 11
Pluto pääsi myös ostoksille vuonna 2016

Flæsketorvet

Jos etsit Kööpenhaminasta (Helsingin) Teurastamoa vastaavaa aluetta, niin Flæsketorvet täyttää todennäköisesti toiveesi. Oluenystävän janon sammuttaa Warpigs ja alueen lukuisista ravintoloista löytyy varmasti hyvää murkinaa. Meidän valintamme oli Kødbyens Fiskebar. Osuimme tänne elokuussa, jolloin alueen täytti vielä myös erillinen ruoka- ja musiikkifestivaali.

Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 12
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 13
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 14
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 15
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 16

Dragør

Puolittain vahingossa löysimme tiemme Dragøriin, joka sijaitsee Kööpenhaminan eteläpuolella. Meillä oli auto alla ja jonkin verran ylimääräistä aikaa, joten lähdimme pienelle huviajelulle.

Dragør osoittautui oikein mukavaksi pieneksi kaupungiksi, jossa meidän lempikohteeksi valikoitui satama ja esteetön näkymä upealle Juutinrauman sillalle. Toinen hauska yksityiskohta oli Dragøriin johtava tie, Englandsvej, joka sukelsi kiitoradan alitse yhdessä kohtaa. Oli varsin vekkuli fiilis ajella autolla, kun kone sujahti silmien edestä ja sitten vasta hoksattiin, että niin mehän ollaan ihan Kastrupin kohdalla.

Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 17
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 18
Kööpenhamina - Suositut nähtävyydet, olutta unohtamatta 19

Oletko jo lukenut muut juttumme Tanskasta?

Christianian vapaakaupunki on myös käymisen arvoinen kohde ja siitä on oma postaus täällä.