Välimeren risteilymme ensimmäinen pysähdys oli Anconassa, Italiassa. Ancona on noin 100 000 asukkaan pikkukaupunki, joka sijaitsee hieman San Marinosta etelään.

Ancona Italia

Laiva ankkuroitui jonkinlaiseen rahtisatamaan, josta ei ollut suoraan pääsyä kaupungille. Satamasta oli järjestetty bussikuljetus koko päivän ajaksi aivan laivan edestä suoraan Anconan keskustaan ja takaisin.

Laivan päiväretkivalikoimassa olisi ollut kävelykierros kaupungilla, mutta lähdimme liikkumaan omatoimisesti, sillä juuri tällaista vapaata harhailua uudessa kohteessa oli ollut valtava ikävä.

Anconan katedraali

Historiallinen vanha kaupunki

Nähtävää löytyikin Anconasta runsain mitoin, sillä sen vanha kaupunki oli täynnä idyllisiä pieniä kujia ja valloittavia rakennuksia. Anconan kaupungin perustivat kreikkalaiset pakolaiset jo vuonna 387 eaa, siis yli 2400 vuotta sitten! Kirkkojen kupolit sekä julkisivut olivat todella näyttäviä ja kurkistimme muutamiin myös sisälle.

Kirkon kupoli Anconassa
Anconan katedraalin kellotapuli
Anconan ikivanhat muurit
Palazzo degli Anziani

Kirkot ovat Italiassa usein todella hienoja ja niin myös täällä, mutta restaurointeja oli tehty ehkä turhankin modernisti. Olipa eräässä kirkossa penkkien sijaan läpinäkyviä muovituoleja, jotka näyttivät hieman eksyneiltä taivaallisen valtakunnan iankaikkisuutta huokuvassa keskiaikaisessa katolisessa kirkossa.

Kirkon alttari Anconassa
Kirkon muovituolit

Kiipesimme kaupungin korkeimmalle kukkulalle ihastelemaan näköaloja ja ihmettelemään erilaisia kasveja, jotka rehottivat sopusoinnussa rakennusten seinämillä. Ilkka skannaili puhelimensa Seek-sovelluksella innokkaasti ikivanhoilla muureilla kasvavia jäkäliä ja kivirappusten raoista rehottavia rikkaruohoja.

Paavi Johannes Paavali II
Chiesa di San Gregorio Illuminatore

Käsityöläisolutmarkkinat

Haaveilimme aidosta italialaisesta jäätelöstä, mutta moni kaupungin kahviloista uinui vielä tai oli kokonaan suljettu sunnuntaina. Kuin ihmeen kaupalla löysimme itsemme torilta, jossa paikalliset pienpanimot availivat juuri kojujaan.

Ilkan oluthammasta alkoi välittömästi kolottamaan ja avuliaan henkilökunnan edesauttamana maisteltujen oluiden kokoelma kasvoi juuri muutamilla italialaisilla, käsinpannuilla laatuoluilla.

Lista käsityöoluista Anconassa
Italialaisia käsityöoluita

Italia ei ehkä varsinaisesti ole tunnettu oluestaan vaan pikemminkin viinistään. Oli kuitenkin ilahduttavaa huomata, että olut selvästi kiinnostaa myös italialaisia ja pienpanimokulttuuri on alkanut saada jalansijaa tukevasti viiniköynnöksiinsä juurtuneessa Italiassa! Sain muutamia maistiaisia, ja parhaimmista oluista maistoin paria kokonaisen mukillisen verran.

Paikalle sattumisemme aikaan olivat kojunsa illan hulinaa varten saaneet pystyyn panimot Toccalmatto ja Birroteca Pugliese.

Huurteinen hellepäivänä Anconassa

Kaiken kaikkiaan italialainen käsityöolut painii aivan samassa “liigassa” muiden maiden pienpanimoiden kanssa. Ei siis pidä Italiassa käydessä tyytyä vetisiin markettilagereihin, vaan etsiä käsiinsä paikallisia pienpanimoita ja niiden oluita!

Olutteltta Anconan torilla

Jäätelöannoksia amerikkalaisittain

Olimme ohittaneet jo kahdesti New York -teemaisen ravintolan, White Bakeryn, ja kun näköpiirissä ei ollut sopivaa jäätelökioskia, menimme ravintolaan sisään. Sieltä löytyikin aivan valtavan monipuolinen lista kaikenlaisia herkkuja.

Myös vegaaniosasto oli monipuolisemman ja herkullisemman näköinen kuin mitkään ruuat tällä reissulla tähän mennessä yhteensä! Mikäli eksyt siis Anconaan ja mielit kunnon vegeburgeria, niin laita tämä paikka korvan taakse!

White Bakery -ravintoloita löytyy Italiasta Anconan lisäksi ainakin Roomasta, Bolognasta, Pescarasta ja Riminiltä!

Sundaet White Bakeryssä
White Bakery

Hampurilaisen nälkää ei ihan ollut, joten nautimme jäätelöitä lähinnä olevat muhkeat sundae-annokset, Katrille Nutellaa ja Ilkalle Oreota. Suupielet kermavaahdossa jatkoimme matkaa kohti bussipysäkkiä, jossa meitä odottelikin jo kyyti laivaan.

Portti pimeään Anconassa

Anconassa pysähdysaikaa oli vain kuusi tuntia, joista maissa sai viettää maksimissaan neljä. Laiva lähti risteilemään jo kolmelta kohti seuraavaa satamaa, Kotoria Montenegrossa.

MSC Fantasia Anconan satamassa

Tee 360-kierros Anconan kujilla

Kuvasimme kaupunkia 360-kameralla. Pääset videoiden kautta näkemään millainen tunnelma Anconalla on rauhallisena sunnuntaiaamuna. Voit katsella videoita pyörittämällä ruutua puhelimella tai tietokoneella. Parhaan katseluelämyksen saat virtuaalilaseilla.

Lue myös muut artikkelimme tästä matkasta