Linnoitus Kotorinlahden suulla

Toisena risteilyaamuna heräilimme kilpaa auringon kanssa jo puoli kuuden maissa. Tämä oli hieman outoa, koska aikaeroakaan ei ollut kotisuomeen kuin tunti. Ehkä edellisen päivän uuvuttamina nukahdimme unillemme erityisen aikaisin, tai sitten meitä jännitti tämän aamuinen saapuminen kuvankauniiksi kuvaillulle Kotorinlahdelle.

Lahden suulle saapumiseen meni kuitenkin vielä aikaa, ja ehdimme (ja maltoimme) niukin-naukin käydä aamupalallakin ennen silmiähivelevän kauniiden maisemien lipumista ohi molemmin puolin ympärillämme.

Kotorinlahti
Luotsivene Kotorinlahdella

Saapuminen Kotorin lahdelle

Merestä kohosivat ensin kivikkoiset niemenkärjet, jotka lopulta vajaan kolmenkymmenen kilometrin aikana kohosivat jyrkiksi ja miltei 2000 metriä korkeiksi vuoriksi, jotka ympäröivät lahden viimeisessä perukassa odottavaa Kotoria.

Maisemat olivat todella kerta kaikkiaan upeat! Jos suunnittelet reissua Kotoriin, saavu laivalla ja pidä huoli että olet kannella kameran ja kiikareiden kanssa. Jos et suunnittele, kannustamme harkitsemaan asiaa uudelleen.

Katri Kotorinlahdella
Kelluva saari Kotorinlahdella
Hytin parveke toimi hyvin maisemien ihasteluun

Kotorin historia

Kotorin varhaisinta historiaa ei tunneta. Ensimmäinen maininta kaupungista – silloiselta nimeltään Ascrivium – on peräisin vuodelta 168 ennen ajanlaskun alkua, jolloin se kuului Rooman valtakuntaan. Kotorille tunnusomaiset keskiaikaiset linnoitukset ja vanhakaupunki ovat pääosin rakennettu kaupungin kuuluessa Venetsian tasavaltaan 1300-luvun loppupuolella.

Kotor on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon peräti kaksinkertaisesti. Ensimmäinen valintaperuste on Kotorin keskiaikainen vanhakaupunki, Kotorinlahti ja sitä ympäröivä alue ja toinen Venetsian puolustusjärjestelmä, johon edellä mainitut linnoitukset kuuluvat.

Kirkontorni Kotorinlahdella
Kotorin kujia
Kotoria ympäröivät komeat vuoristot

Rantautuminen

Kotorin satama on kovin pieni, joten risteilyaluksemme jäi kauemmaksi merelle. Siirryimme laivalta rantaan tender-veneillä, jotka jäivät sukkuloimaan loppupäiväksi noin puolen tunnin välein laivan ja sataman välillä.

Rannassa partioi sankka joukko taksikuskeja, retkimyyjiä ja ties mitä kauppiaita. Ilmeisesti risteilyvieraat olivat enemmän kuin tervetulleita Kotoriin. Toisaalta risteilyalusten tuomat turistijoukot täyttävät pienen kaupungin tungokseen saakka, joten lieveilmiöiltäkään ei varmasti voida välttyä. Korona lienee näivettänyt taloutta myös Montenegrossa.

Kotorin Katedraali
Kissa kukkaruukun takana Kotorissa

Kaupunkiin tutustumista

Emme kuitenkaan halunneet lähteä puolihuolimattomasti retkelle jonnekin, vaan päätimme jäädä tutustumaan vanhaan kaupunkiin jalkaisin. Se osoittautui oivalliseksi päätökseksi.

Olimme myös etukäteen tarkistaneet, että Kotorista löytyy Hard Rock Cafe, ja paidathan on silloin käytävä ostamassa. Myymälä löytyikin helposti pian kaupungin muurien takaa, mutta valitettavasti ravintolaa ei tässä yhteydessä ollut lainkaan.

Kotorin kellotorni
Hard Rock Cafe Podgorica Kotor Montenegro

Varsinainen HRC-ravintola kyllä löytyy lähistöltä, mutta se oli vierailumme aikana remontissa. Eipä tarvinnut miettiä olisiko ollut vaivan arvoista käydä sielläkin.

Lounashetki

Päätimme pysähtyä läheiseen ravintolaan jatkamaan hieman hataraksi jäänyttä aamiaista. Katri sai puhuttua keittiöstä itselleen tomaattisen pasta-annoksen, josta pekoni oli jätetty pois.

Ilkka sen sijaan kunnostautui senkin edestä tilaamalla valtavan lautasellisen montenegrolaista makkaraa. Annoksesta jäi noin puolet syömättä vaikka se huuhdottiin alas montenegrolaisella kulutuslagerilla.

Matkailijan brunssi Kotorissa

Kieltäydyimme kohteliaasti tarjouksesta ottaa loput makkarat mukaan pussissa. Jännää, että niitä edes tarjottiin mukaan, sillä oli ilmeistä, että päivästä oli tulossa paahtavan kuuma.

I LOVE KOTOR

Näköaloja etsimässä

Olimme katsoneet kartasta jonkinlaisen patikkapolun, jota pitkin pääsisi kiipeämään vuoren rinnettä ylös. Korkeuksista yleensä avautuu mehukkaat näköalat, ja niin oli nytkin.

Polku oli kivipäällysteinen, mutta kivet olivat ikivanhat ja todella sileiksi kuluneet. Kiipeäminen oli siis hieman turhan jännittävää ainakin korkeanpaikankammoiselle Ilkalle.

Kotorin vahtikissa
Koira lepäilee keskaikaisen kirkon edessä vuoren rinteellä

Kiipesimme ylös aina vuonna 1518 rakennetulle Church of Our Lady of Remedy -kirkolle saakka. Sieltä avautuikin todella hienot näköalat Kotorin yli lahdelle! Kannattaa käydä katsomassa 360-videomme!

Kotorinlahden perukassa sijaitsee Kotorin kaupunki
Katri ja Kotor

Kirkon jälkeen polku kapeni, mäki jyrkkeni ja kivet muuttuivat entistä sileämmiksi. Tässä kohtaa Ilkka sanoi turvasanan ja pienen huilitauon jälkeen päätimme yhdessä palata takaisin alas.

Jyrkkiä rinteitä Kotorin takana kohoavalla vuorella

Se taisi olla ihan hyvä päätös, sillä myöhemmin alhaalta kaupungilta polkua kiikaroidessamme vaikutti siltä, että polkua olisi riittänyt vielä ainakin toinen samanlainen etappi ylös huipulle saakka. Siellä tosin olisivat odottaneet upeat venetsialaislinnotuksen rauniot!

Kivimuuri Kotorissa

Vanhan kaupungin kujat ja kissat

Päätimme siis palata alas, ja jatkoimme vanhoilla tunnelmallisilla kujilla vaeltamista. Kaupunki alkoi vaikuttaa kissojen valtaamalta. Niitä oli kaikkialla! Lopulta asiasta tuntui jo tehdyn vitsi, kun matkamuistomyymälöissäkin oli pääosassa kissa-aiheiset tuotteet.

Montenegrolaista käsityöolutta Kotorissa
Vuoret kohoavat joka puolella Kotorin ympärillä

Pysähdyimme vilvoittelemaan ravintolassa, joka kyltissään lupasi craft-olutta ja IPAa. Ja toden totta! Montenegrolaista käsityö-IPAa on nyt maistettu, ja se osoittautui erinomaiseksi!

Kotorin keskiaikaisia kaupunginmuureja

Jäimme vielä kiertelemään vanhankaupungin muureja ja kujia ennen paluuta tender-veneille ja takaisin laivallemme. Päivästä tuli todella onnistunut! Kiitos upean ja ihastuttavan Kotorin sekä häkellyttävien Kotorinlahden maisemien!

Kotorin kissapeto

Illallinen merinäköalalla

Olimme valinneet illallisajaksi aikaisimman vaihtoehdon, kello 18.30, jolloin illallisravintola aukesi. Halusimme nauttia kauniista maisemista myös illallisen aikana, joten pyysimme saada uuden pöydän ikkunan luota. Meille järjestettiin täydellisen mukava pöytä, jossa viihdyimme koko loppuristeilyn ajan.

Ruokasalin ikkunanäkymä Kotorinlahdelle
MSC päivällisen ruokalista
Ilta Kotorinlahdella

Tee 360-kierros Kotorin vanhassa kaupungissa

Lue myös muut artikkelimme tästä matkasta