Saavuimme kohti Kroatian rannikkoa ja laiva alkoi lähestyä Dubrovnikia. Kauniit vaaleat jyrkänteet kohosivat rannassa ja ihastelimme niitä hyttimme parvekkeelta ennen aamupalaa.

Aamupalan jälkeen kävimme vielä hytissä vetämässä aurinkosuojat ihoon ja hakemassa repun vesipulloineen mukaan. Tarvitsimme myös bussiliput, joilla pääsimme satamasta Dubrovnikin vanhankaupungin laitaan ja päivän päätteeksi kaupungilta takaisin laivalle.

MSC Fantasia saapumassa Dubrovnikiin

Game of Thronesin kuvausmaisemissa

Dubrovnik on massiivisten muotojen kaupunki. Jylhät vuoret laskeutuvat kohti rantaa, jossa massiiviset kaupungin muurit kiertävät koko vanhan keskustan.

Muurin portista käytyämme selvisi, että Game of Thrones on maailman paras TV-sarja. Ja Dubrovnik on sen kuvauspaikka. GoT-memorabiliaa myyviä matkamuistomyymälöitä ja kojuja oli yksi toisensa jälkeen.

Myös useimpien kahviloiden ja ravintoloiden ruokalistoilta taisi löytyä vähintään yksi GoT-teemainen annos.

Koirapatsas Dubrovnikissa
Postikorttivalikoimaa Dubrovnikissa
Pyhän Blažan kirkko Dubrovnikissa

Keskiaikainen, ruuhkainen kaupunki

Myönnettävä on, että kaupunki oli todella kaunis ja kuvauksellinen. Ei ihme, että se on tullut valituksi sarjan kuvauspaikaksi. Keskiaikaiset rakennukset, kirkot, julkisivut ja pienet kujatkin muistuttivat kovasti esim. Montenegron Kotorista.

Kadut olivat kuitenkin huomattavasti väljempiä, mikä oli ihan kiva ominaispiirre. Haittapuolena oli se, että koko kaupunki oli suorastaan tulvillaan turisteja ja heitä pyrittiin GoT-teemalla rahastamaan sen minkä pystyttiin.

Dubrovnik taisi pestä turistirysänä jopa Venetsian, jossa vietimme pari päivää ennen risteilyä. Molempiin kohteisiin suomalaisia lennättää Finnair sinivalkoisin siivin suorilla lennoilla Helsingistä.

Dubrovnikin vanhassakaupungissa on kuvattu muunmuassa Game of Thrones TV-sarjaa
Dubrovnikin kujia
Dubrovnikin satama

Ostoksia ja köysiratavaunujaeluja

Dubrovnikin vanhastakaupungista löytyy myös Hard Rock Cafe Shop, jossa kävimme luonnollisesti hankkimassa T-paidat. Erillistä ravintolaa ei valitettavasti ollut. Kävimme myös muutamilla virvokkeilla, sillä päivä oli todella lämmin ja nestehukka vaani kulman takana.

Kaupungin muurien reunustoilla kierrellessämme Ilkka bongasi rinteitä pitkin ajavat köysiratavaunut ja korkeanpaikankammostaan huolimatta lipsautti tiedon niistä myös Katrille, joten pian olimmekin jo ostamassa lippuja kaupungin takana kohoavan vuoren rinteelle, josta olikin upeat näköalat yli kaupungin.

Hard Rock Cafe Dubrovnik
Pyhän Blažan kirkko Dubrovnikissa
Dubrovnik

Srd-vuori

Kaapelikyyti vuorelle lähti hieman kaupungin muurien ulkopuolelta. Matka kesti yhteen suuntaan noin viisi minuuttia ja sen hinta oli noin 15 €/henkilö. Ylhäältä löytyi upeiden näköalojen lisäksi matkamuistomyymälä ja ravintola.

Vuoren huipulta olisi ilmeisesti ollut mahdollista lasketella vauhdilla alas ziplineä pitkin, mutta se jäi nyt kokematta molemmilta. Ylhäällä vuorella vallitsi huomattavasti paahteista keskustaa mukavampi ilmasto.

Köysirata Dubrovnikista Srd-vuorelle

Lisäksi rinneravintolan takana lymysi uima-allas, jossa olisi päässyt vilvoittelemaan – oletettavastikin lisäkorvausta vastaan. Rinteiltä paljastui runsaasti polkuja ja portaita sekä mielenkiintoinen yleisöltä eristetty alue. Sinne olisi tietysti ollut kiinnostavaa päästä kurkistamaan, mutta hengenvaara-varoitusmerkkejä emme mekään tohtineet alkaa uhmata.

Varoituskylttien läheltä löytyi myös Homeland War -museo, jossa olisi järjestetty kävelykierroksia, mutta jätimme senkin tutkimatta, sillä sisäänpääsyyn olisi tarvittu käteistä.

Katri ja näköalat Srd-vuorelta
Ravintola Srd-vuorella
Srd-vuoren huipulla kohoavat antennit

Kroatialaista käsityöläisolutta

Palasimme köysiradalla takaisin kaupungille ja etsimme Google Mapsista käsityöläisolutta myyvän baarin. Löytämämme Glam-baarin lista pitikin sisällään runsaan valikoiman kroatialaisia käsityöläisoluita, jotka osoittautuivat kerrassaan mainioiksi!

Kroatiaan menijöille vinkiksi siis etsiä pienpanimo-oluita tusinamerkkien sijaan!

Ne Tammelat Dubrovnikissa
Maskeron - kroatialainen käsityöolut

Kissoja ja kirkasta vettä

Dubrovnikin muureilla näimme myös kiipeilevän runsaasti kulkukissoja. Ei niiden määrä sentään ohittanut Kotoria, mutta palautti muutamaa päivää aiemman vierailumme siellä elävästi mieleen.

Dubrovnikin sijainti hyvin linnoittautumiseen sopivalla niemellä tarkoittaa tietysti myös veden välitöntä läheisyyttä. Muurien suojassa sijaitseekin avara satama ja sen sivusta pääsee kiertämään vedenrajassa jonkin matkaa muurin taakse. Vesi oli häikäisevän kirkasta ja toi mieleen jopa Karibian kristallinkirkkaat meret.

Dubrovnik kaupungin muurit

Maksamisesta luottokortilla

Maksutapahtumien jälkeen jokainen maksukortti (Amex ja N26) lähetti ilmoituksia, että valuuttamuunnokset oli tehty reippaasti pieleen myyjän eduksi. Noh, meidän tapauksessamme ostokset olivat kuitenkin suhteellisen pieniä ja siten myös “takkiin” tullut erotus, mutta turistimäärät huomioon ottaen, tämä taitaa olla ihan merkittävä “bonus” Dubrovnikin kauppiaille.

Tässä kohtaa tuli mieleen vanha korttimaksuihin liittyvä viisaus; Maksa aina paikallisessa valuutassa ja anna korttiyhtiön/pankin huolehtia valuuttamuunnoksesta. Nyt tätä asiaa ei meiltä edes kysytty, kuten pitäisi, vaan maksut oli suoritettu kortilta euroissa, myyjän määrittelemällä kurssilla.

Dubrovnikin keskiaikaista katutaidetta
Dubrovnik

Vieraile Dubrovnikissa 360-videoiden avulla

Lue myös muut artikkelimme tästä matkasta​