Risteilyn kolmantena aamuna saavuimme Italian “kantapäässä” sijaitsevaan Barin kaupunkiin. Bari on Italian yhdeksänneksi suurin kaupunki runsaalla 300 000 asukkaallaan. Kaupungin perustamisajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta alueella on ollut asutusta jo 1500-luvulta ennen ajanlaskun alkua.

Saapuminen Barin keskustaan

Bussi kuljetti meidät laivalta rantaviivaa pitkin kohti keskustaa, emmekä voineet olla huomaamatta valtavaa linnoitusaluetta Castello Svevo di Baria, jota halusimme lähteä tutkimaan ehdottomasti paremmin.

Yllätykseksemme bussi jätti meidät kauniiseen lähelle rantaa, jossa ylväät palmut huojuivat korkeuksissa. Upeat punaiset ruusut kukkivat siististi hoidetussa puistossa, joka sijaitsi kauniiden rakennusten keskellä. Olimme selkeästi uuden ja vanhan Barin taitteessa, jossa ylelliset rakennukset olivat sopusoinnussa vanhan linnoitusalueen kanssa.

Largo Eroi del Mare

Barin vanhakaupunki

Vaikka alue näytti kartalla pieneltä, sinne mahtui monia kapeita tunnelmallisia kujia, ravintoloita, kauppoja sekä majoitustarjontaa.

Olimme olleet edellisenä päivänä Kotorin tunnelmallisessa keskiaikaisessa kaupungissa, jossa ruuhkaa aiheuttivat ihmisten lisäksi enimmäkseen kissat. Olikin aluksi totuttelemista, että skootterit huristelivat kapeilla kujilla niin vauhdikkaasti ohi, ettei niitä ehtinyt edes taltioimaan kunnolla valokuviin.

Vespa parkissa
Sisäpiha Barin vanhankaupungin laidalla

Jos skoottereita ei lasketa, niin muutoin Barin vanhakaupunki, Bari Vecchia, vaikutti uneliaalta. Pyykit kuivuivat talojen väleissä, ihmiset nojailivat parvekkeisiinsa tai viihtyivät varjoisilla paikoilla.

Pace - Rauha
Palmut pihapuina
Barivecchia eli Barin vanha kaupunki

Häähumua Basilica San Nicolassa

Alueen selkeä keskipiste oli vuosien 1087–1197 aikana rakennettu Basilica San Nicola, jonka ympäristö ja kirkon sisätilat kuhisivat ihmisiä. Tänne turistit selkeästi osasivat suunnistaa ja kieltämättä kirkko oli upea.

Basilica di San Nicola

Kattoa koristivat kultaiset maalaukset ja kirkon alakerrassa oli kaltereilla erotettu osio, jossa säilytetään Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän maallisia jäännöksiä. Pyhä Nikolaos tunnetaan myös meille kaikille tutumman Joulupukin esihahmona.

Joulupukin hauta eli Pyhän Nikolaoksen maalliset jäännökset

Kaiken hulinan keskellä kirkossa oli meneillään myös häät. Osuimme paikalle vihkimisen loppuvaiheessa ja kun siirryimme ulos ottamaan kuvia, siellä odottivat hääparia myös perhe, juhlavieraat sekä lippujen liehuttelijat ja rumpalit.

Otimme seurantaan kuitenkin dronea ohjaavan miehen, sillä hän seurasi herkeämättä ovea ja lennätteli kuvauskopteria testiksi, että kaikki olisi valmista hääparin saapuessa. Hänen ajoituksensa ansiosta saimme 360-kameran käyntiin oikealla hetkellä ja videomme kautta sinäkin pääset mukaan keskelle häähumua.

Vanhan kaupungin kiertelyä

Siirryimme häävieraiden ja muiden turistien jaloista kohti rauhallisempia kujia ja kun olimme kierrelleet tarpeeksi, siirryimme muurin reunustaa pitkin takaisin kohti lähtöpaikkaa. Helpoimmin tavoitettavissa olevat ravintolat olivat toistensa kopioita, joten valitsimme yhden jossa nautimme kolajuomaa, olutta sekä espresson. Pizzat olivat listalla alkaen kuusi euroa, mutta skippasimme ne, sillä laivalla oli mainio pizzabuffet odottamassa.

Bongasimme ravintolan edustalta “altaan”, joka kylttiä tarkemmin tulkitsemalla osoittautui miltei 2000 vuotta vanhaksi roomalaiseksi tienpohjaksi, joka oli jätetty näkyville muutoin laatoitetulle aukiolle.

Via Traiana
Piazza del Ferrarese

Tarkemmin sanoen kyseessä oli vuonna 109 Rooman keisari Trajanuksen rakennuttama Via Appian laajennus, Via Traiana, joka johti Brindisistä muun muassa Barin kautta Beneventoon, jossa yhdistyi Via Appiaan.

Tämä on Italiassa hienoa, että vähän joka puolelta löytyy niin paljon historiaa, tosin valitettavasti tätä muinaismuistoa oli kunnioitettu mm. roskilla ja lukuisilla tupakantumpeilla.

Kukitettu kotiovi
Katutaidetta Barissa

Banksyn näyttely

Huomasimme heti kaupunkiin saapuessamme, että rannalla sijaitsevassa Museo Teatro Margheritassa oli suuret kyltit Banksyn näyttelystä. Tosin siinä kohtaa jonossa oli lauma äänekkäitä luokkaretkeläisiä, joten luovuimme heti ajatuksesta.

Banksyn näyttely Museo Teatro Margeritassa
Girl with Balloon by Banksy

Kokeilimme onneamme uudelleen kaupunkikierroksen jälkeen ja kävimme kysymässä teatterin edustalla päivystäneeltä henkilöltä, että onko näyttely vielä auki ja mahtaisiko siellä olla meille tilaa. Meidän onneksemme sisällä oli vain pari hassua vierailijaa, joten liityimme joukkoon vaivaisen 10 euron sisäänpääsymaksulla.

Banksyn näyttely Teatro Margheritassa

Nautimme suuresti näyttelyn antimista, erityisesti sotaa ja politiikkaa kuvaavat teokset puhuttelivat meitä kovasti ja toivat mieleen parhaillaan käynnissä olevan Ukrainan sodan sekä Iso-Britannian vaiherikkaat viime vuodet sekä nykyhetken.

Banksy valokuvia

Tämä nykytaiteen edustaja ei pelkää ottaa kantaa poliittisiin aiheisiin. Hän on todennäköisesti tällä hetkellä yksi kansainvälisesti tunnetuin taiteilija, jonka graffitteja, maalauksia ja piirustuksia löytyy eri puolilta maailmaa.

Banksy rauha
Monkey Queen by Banksy

Olet ehkä saattanut kuulla huutokaupasta, jossa Ilmapallotyttö-niminen teos tuhoutui heti sen myymisen jälkeen kehyksen sisälle rakennetun silppurimekanismin avulla. Näyttelyssä nähdyllä videolla Banksy muuten harmittelee, että se silppuri toimi jokaisella kerralla harjoituksissa, mutta huutokaupassa silppuri pysähtyi tuhottuaan vasta noin puolet taulusta.

Banksyn henkilöllisyyttä on arvuuteltu paljon ja Googlen mukaan hän olisi vuonna 1973 syntynyt englantilainen Robin Gunningham. Niin tai näin, hän on jo nyt jättänyt merkittävän jäljen taidemaailmaan. Elämää Banksyn kulissien takaa voit seurata myös TikTokista, jossa julkaistaan mielenkiintoisia videoita miehen tekemisistä.

Vinkkejä Bariin

Mikäli haluat vierailla Albaniassa, pääsee Barista Durrësiin kätevästi lauttayhteydellä, sillä välimatkaa on vain noin 300 kilometriä. Lauttoja kulkee päivittäin keskimäärin 5 kertaa ja matka kestää noin 7 tuntia. Durrësista pääkaupunkiin Tiranaan on autolla matkaa 38 kilometriä.

Läheiset Alberobellon ja Sassi di Materan kaupungit ovat molemmat Unescon maailmanperintöluettelossa ja vaikuttivat todella kiinnostavilta laivan ohjelmatarjonnassa. Valitettavasti tällä vierailulla emme ehtineet tutustua niihin tarkemmin.

Palmut Adrianmeren rannassa

Tee 360-kierros Barissa

Lue myös muut artikkelimme tästä matkasta