Meidän molempien edellisistä Kreikan vierailuista on kulunut jo vuosikymmen, ellei toinenkin, joten oli mukavaa päästä tutustumaan Korfun saareen, joka oli molemmille uusi kohde.

Siirryimme aamupalan jälkeen laivalta ulos satamaan, josta bussi kuljetti meidät ensin terminaaliin ja sen läpi käveltyämme siirryimme toisen bussin kyytiin. Meidät kuljetettiin vanhan kaupungin laitaan, linnoituksen vierelle, jonne palaisimme myös päivän päätteeksi.

Bussikuljetus laivan ja Vanhan linnoituksen välillä
Ne Tammelat bussissa

Linnoitukseen tutustumista

Vanha linnoitus, joka tunnetaan myös nimellä Pyhän Nikolaoksen linnoitus, on toinen Korfun kahdesta Unescon maailmanperintökohteeksi valitusta linnoituksesta.

Korfun Vanhan linnoituksen vallihauta

Toisen linnoituksen nimi on samaa kreikkalaista loogista järjestelmällisyyttä myötäillen Uusi linnoitus. Vanhan linnoituksen historia ulottuu aina 500-luvulle ja sitä on rakennettu nykyiseen muotoonsa vuosien 1386–1797 varrella.

Vaikkeivät Korfun linnoitukset kuulukaan Venetsian puolustusjärjestelmään, ovat ne silti venetsialaisten suunnittelemia ja rakentamia Korfun aikoinaan kuuluessa Venetsian tasavaltaan.

Vanhan linnoituksen muureja
Vanhan linnoituksen kiviset rappuset
Ranta Korfun Vanhan linnoituksen kupeessa
Lyhty seinässä Korfun Vanhassa linnoituksessa

Vanha linnoitus on rakennettu kahdesta kallioisesta kukkulasta muodostuvalle niemelle vanhankaupungin itäosassa ja nämä kukkulat ovat myös antaneet nimen koko Korfun kaupungille.

Linnoituksessa sattui olemaan kätevästi juuri meidän osuessa paikalle avoimien ovien päivä, joten pääsimme jaloittelemaan alueelle ilmaiseksi. Paikalla oli runsaasti vierailijoita, muun muassa paikallisia koululaisryhmiä, jotka vaikuttivat luokkaretkeläisiltä.

Linnoituksen järeät kivimuurit, kapeat kivetyt käytävät, kulkureitit muureilla ja erilaiset näytille asetetut tykit ja mörssärit toivat elävästi mieleen Helsingistä tutun Suomenlinnan.

Mörssäri

Valtava köynnöspuu

Erään muurin laidalla kasvoi jotain, joka vaikutti aluksi isolta, mutta matalalta puulta. Tavallaan se olikin, mutta puun oksien alta pääsi kävelemään korokkeelle puun alle. Siellä ilmeni, että kyseessä oli jonkinlainen köynnöstävä puu ja sen sisällä oli metallinen kehikko, jonka ympärille puun oksat olivat muotoiltu kasvamaan.

Majapuu Vanhan linnoituksen muurilla

Tämmöinen elävä maja olisi upea yksityiskohta puutarhaan! Vielä kun sen saisi samalla upealla merinäköalalla, jota pääsimme ihailemaan oksien katveessa.

Majapuun kohdalla oli myös vanha suuri rakennus, jossa sijaitsi Joonian yliopiston musiikkiosasto. Sisältä kuului kaunista viulunsoittoa paristakin eri avoimesta ikkunasta.

Veneitä satamassa Korfulla
Katri tähystelee Vanhan linnoituksen muureilla
Kasveja linnoituksen muurilla

Helpotusta helteeseen

Päivä oli todella kuuma, ja vasta pitkästä talvesta toipuvalle meinasi tulla uupumus jo muutamassa tunnissa. Onneksi linnoituksessa toimi myös pieni ravintola. Saimme vilvoitella varjossa jonkin aikaa ja nauttia kylmät kolajuomat.

Lähtiessä huomasimme, että paikassa myytiin myös korfulaista olutta, joten sellainen maistettiin vielä pikaisesti ennen kuin jatkoimme matkaa. Pakastimesta haettiin huurteinen tuoppi tähän tarkoitukseen.

Korfulaista käsityölageria

Kreikkalainen kirkko

Ravintolan takaa löytyi vanha kirkko, jossa ei valitettavasti saanut kuvata. Kreikkalainen kirkko poikkeaa ilmiasultaan aika reippaasti italialaisesta. Kreikkalaiskatolinen kirkko onkin ikään kuin emokirkko suomalaisille tutummalle ortodoksiselle kirkolle.

Italiassa vallitseva katolinen kirkko taas ei ole suomessa niin tuttu ja yleinen, mutta on tavallinen jo heti kun siirrytään Keski-Eurooppaan ja erityisesti latinalaisiin maihin.

Kirkon takana ollut polku päättyi ja ilmeni ettei linnoitusta päässyt kiertämään kokonaan ympäri. Linnoitus oli rakennettu niemelle, ja sen keskellä kohosi korkea huippu. Huipulla näkyi ihmisiä, sieltä pystyi näkemään majakan sekä suuren ruosteisen ristin, joten olihan sinne päästävä. Meidänkin.

Vanha kreikkalaiskatolinen kirkko

Näkymät huipulta

Palasimme hieman takaisinpäin ja ohitettuamme kauniin kellotornin, löysimme jyrkän sileiksi hioutuneilla kivillä päällystetyn käytävän, joka näytti johtavan ylös. Pääsimme sitä pitkin kiipeämään lopulta aivan kukkulan huipulle. Reitti oli paikoitellen aika jyrkkä ja liukkaiden kivien vuoksi vähän pelottavakin, mutta pääsimme kumpainenkin ylös ja myöhemmin myös takaisin alas ehjin nahoin.

Korfun Vanhan linnoituksen kellotorni ja rautainen risti

Ylhäälle kapuaminen kannatti. Sieltä avautuivat upeat ja esteettömät näkymät yli linnoituksen ja lähirantojen sekä tietysti myös läheisen kaupungin ylle. Otimme ylhäältä myös perinteeksi muodostuneet 360-videot, jotka löydät artikkelin lopusta. Juuri tällaisissa korkeista paikoista avautuvissa näköalapaikoissa 360-videot pääsevät parhaiten edukseen.

Rauta-aita Korfun Vanhan linnoituksen huipulla
Majakka Korfun Vanhan linnoituksen huipulla
Risteilyaluksia Korfun satamassa

Ostoskujien vilinää

Linnoituksesta poistuttuamme jatkoimme suoraan sitä vastapäätä sijaitsevan pienen puiston yli vanhankaupungin puolelle. Kaupungilla risteili katuja ja kujia sinne tänne, ja oli jopa hieman hankalaa yrittää pysytellä valitussa suunnassa. Myös Korfun vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Katujen varsia täyttivät erilaiset ravintolat ja pienet putiikit, jotka myivät mikä mitäkin. Useimmat erilaisia matkamuistoja, mutta löytyipä sieltä myös vaatepuoti, josta Katri osti itselleen viehkeän kesämekon.

Korfun vanhakaupunki

Craft-oluen metsästystä

Mekko-ostoksen kunniaksi päätimme tarkistaa löytyisikö lähistöltä vielä jotain craft beer -baaria. Linnoituksessa nautittu olut oli kyllä paikallisen pienpanimon valmistamaa, mutta se ei oikein ollut erityisen makoisaa.

Google Mapsin avulla löysimme lähistöltä muutamiakin baareja, joiden olutvalikoimaa oli kehuttu. Valitsimme niistä parhaimmat arvostelut saaneen Stradan, joka ei ollut onneksi edes kovin kaukana. Baari löytyikin, ja sieltä löytyi myös joitakin oikein hyviä korfulaisia oluita!

Citra Crush, Seven Island Brewery, Corfu
Korfulaista käsityöolutta

Paluureitti bussille

Oluesta voimaantuneina lähdimme kävelemään rannan myötäisesti jonkinlaista rantavallia/muuria pitkin takaisin kohti linnoitusta, jonka edestä pääsimme bussilla paluumatkalle kohti laivaamme.

Kaupungilta jäivät mieleen paikoittain ruuhkaiset kadut, joissa velloi paljon – tai todennäköisesti ihan normaali määrä – turisteja, mutta korona-ajan jälkeen se tuntui ihmispaljoudelta.

Linnoitukselle kaikki tuntuivat mahtuvan aika hyvin, mutta erityisesti kaupungin isommilla kaduilla oli turisteja paikoittain tungokseen saakka. Alueella, jossa me liikuimme, ei ollut varsinaisia uimarantoja, mutta jossain kohdissa näkyi porukkaa rannoilla vilvoittelemassa.

Fiat 500
Korfulainen holvikaari
British High Commissioner Frederic Adam
Korfulaista arkkitehtuuria

Nähtävää Korfulla

Korfu on Kreikan saarista seitsemänneksi suurin ja sitä kehutaan monipuoliseksi sekä tyylikkääksi lomakohteeksi. Laivayhtiön retkilla Korfuun olisi päässyt tutustumaan kävellen tai jeeppiajelun merkeissä. Korfu sijaitsee lähellä Kreikkaa ja Albaniaa.

Purjelaiva Korfulla
Joonianmeri siintää sinisenä
Korfun Vanha linnoitus

Tee 360-kierros Korfun linnoituksella

Lue myös muut artikkelimme tästä matkasta​