Yhdistetyn risteily- ja seikkailuloman lähetessä loppuaan oli aika alkaa suunnitella myös kotimatkaa. Olimmehan hankkineet ennen lähtöä ainoastaan lentoliput Venetsiaan ja suunnitelleet päättävämme risteilyn jälkeen minne menemme, ja myös mistä, koska ja miten palaamme kotiin.

Ljubljana, Budapest vai Zagreb?

Olimme sopineet tutun taksikuskimme kanssa noudon hotellilta Postojnan bussiterminaaliin, josta siirtyisimme bussin kyydissä Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan. Ljubljanassa voisimme nuuskia hieman tuulia ja päättää jäämmekö sinne yöksi tai pariksi, vai jatkammeko saman tien junalla matkaa.

Vielä tehdessämme lähtöä Postojnasta pallottelimme kahden vaihtoehdon välillä; jatkaisimmeko Ljubljanasta junalla Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin vai palaammeko takaisin Kroatiaan ja vietämme reissun viimeiset päivät Zagrebissa.

Suunnan ratkaisi lopulta puolestamme Finnair. Lennot Budapestistä Helsinkiin maksoivat noin 500 € per seikkailija, mutta Zagrebista pääsimme molemmat kotiin huomattavasti tätä edullisemmilla lentolipuilla.

Ljubljanan yhdistetty juna-bussiterminaali ei myöskään saanut reissunnälkää syttymään. Pikemminkin meitä alkoi molempia jo hieman painaa väsymys ja tieto loman lopun vääjäämättömästä lähestymisestä.

Kellotaulu

Kohteena Zagreb

Kävimme siis ostamassa liput seuraavaan junaan kohti Zagrebia, haukkasimme hieman lounasta ja astuimme junan kyytiin.

Junamatka Ljubljanasta Zagrebiin kesti pari tuntia. Matka ei kuitenkaan tuntunut niin pitkältä, sillä ikkunoiden takana vaihtuivat upeat maisemat. Raiteet kulkivat koko matkan kauniin Sava-joen tuntumassa. Juna poikkesi pienissä kylissä hetkeksi ja sitten matka taas jatkui joen ja vuorien välissä. Välillä taas pysähdyttiin arkkitehtuurillisten ihmeiden äärelle.

Ljubljanan rautatieasema
Valtasimme oman kopin junassa Ljubljanasta Zagrebiin

Euroopan korkein savupiippu

Näin kävi täysin yllättäen Trbovljen asemalla, kun Ilkka huomasi tovin asemarakennuksia katseltuaan radan toisella puolella kohoavan Trbovljen voimalaitoksen 360 metrisen savupiipun kohoavan kohti taivaita. Juna oli jo hitaasti matkalla sitä kohti ja junarata kulkikin aivan piipun vierestä.

Se näytti ensin valtavalta, mutta sitä ei nähnyt kokonaan joten sitä piti yrittää kurkistella painamalla pää niin alas kuin mahdollista. Ei piipun huippua voinut nähdä vieläkään, vaan pää piti painaa aivan ikkunaan kiinni, jotta sen pystyi näkemään kokonaan! Tämä vaikuttavan kokoinen savupiippu on koko Euroopan korkein, ja se sijaitsee aivan odottamattomassa paikassa!

Passien tarkastus rajalla

Slovenian ja Kroatian raja sijaitsee melko lähellä Zagrebia, joten matkalla ehti kaikessa rauhassa hieman perehtyä majoituksiin. Raja-asemalla juna pysähtyi ja passit tarkastettiin kaikilta, ensin Slovenian tulliviranomaisten toimesta ja sitten Kroatian. Virkailijoita tuli vaunuun useampia ja tarkastukset hoituivat järjestelmällisesti ja nopeasti.

Sekä Slovenia, että Kroatia ovat molemmat EU-maita, mutta EU-jäsenyys ei itsessään vielä takaa vapaata liikkumista EU-alueiden sisällä. Vapaassa liikkuvuudessa maiden välillä on itse asiassa kyse Schengen-sopimuksesta. Kroatia ei kuulu Schengen-alueeseen, joten paperit tarkastetaan rajalla.

Tätä kirjoittaessani vuonna 2022 EU-maista viisi (Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros sekä Romania) ei kuulu Schengen-alueeseen. Lisäksi Schengen-alueeseen kuuluu neljä maata (Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi), jotka eivät kuulu Euroopan Unioniin.

Ilmeisesti kaikilla oli paperit kunnossa, koska noin 10–15 minuutin kuluttua juna nytkähti liikkeelle, ja pian saavuimmekin jo Zagrebiin. Kampeuduttuamme laukkuinemme ulos junasta etsimme itsemme nopeasti ulos asemarakennuksesta ja sen jälkeen Ilkalla olikin jo homma hallussa seuraavien steppien osalta.

Matkustusasiakirjat Euroopassa 2022
Maisemia junaradan varrelta Ljubljanasta Zagrebiin

Kohti majoituspaikkaa

Uber-kyyti hotellille oli tilattu hetkessä ja reissuväsymystä poteva Katrikin oli mukisematta tyytyväinen valittuun majoitukseen. DoubleTree by Hilton on aiemminkin osoittautunut kelpo valinnaksi silloin, kun laatusana “menettelee” ei joko riitä tai sen kanssa ei jaksa painia.

Meillä oli vielä pari päivää lomaa aikaa ja halusimme saada sekä hieman toipua parista edellisestä viikosta ja tietenkin myös jaksaa nähdä vähän Zagrebia.

Näkymiä huoneen ikkunasta Zagrebin DoubleTree by Hiltonissa
DoubleTree by Hilton Zagreb

Hilton & Amex

Muutaman ikävän maksukorttiongelman osuttua reissuillemme, päätimme ottaa käyttöömme varakortteja. Vaikka Visa credit/debit -kortilla pärjääkin melko hyvin missä hyvänsä, niin valitettavasti toisinkin on käynyt. Hankimme ensin molemmille ilmaiset N26-kortit (MasterCard debit-kortti) ja hieman myöhemmin American Express Platinum -kortit.

Ei Amexista tässä yhteydessä sen enempää, mutta Platinumin kylkiäisenä saa myös muun muassa Hilton Honors -klubin Elite Gold -statuksen, ja sen myötä ilmaisen aamupalan ja varaustilanteen salliessa huoneluokan korotuksen.

Tästä syystä usein tulee reissuilla tarkistettua myös paikallisten Hiltonien, Radissonien ym. hotelliketjujen hintataso, koska koskaan ei voi tietää, jos saa pienellä lisäsijoituksella asumisen fasiliteetit korotettua useita pykäliä korkeammalle. Niin kävi myös Zagrebissa. Yö Zagrebin DoubleTree Hiltonissa maksoi noin 130 €. Suosittelen lämpimästi tsekkaamaan, jos olet menossa Zagrebiin!

Hiltonin kelvollinen huone

Hiltonin kultajäseninä saimme aloittaa aamut viiden tähden aamupalalla ja illalla käydä hotellin kylpytakeissa ja aamutossuissa uima-altaalla ja kuntosalilla. Lisäksi saimme respasta tervetuliaisiksi isot suklaakeksit, ja sitten vielä toisetkin evääksi. Ilmeisesti olimme reissussa rähjääntyneinäkin sen verran piristävää seuraa. Koskaan ei ole ollut haitaksi olla iloinen ja kohtelias henkilökunnalle!

Tervetuloa Hiltoniin
Aamupalaa - DoubleTree by Hilton Zagreb

Miten härpäkematkailija valitsee ruokapaikkansa?

Päivä oli ollut pitkä ja pääasiassa pelkkää bussissa ja junassa istumista. Kun lopulta pääsimme Zagrebiin ja saimme raahattua laukkumme hotellin huoneeseen, molemmilta taisi päästä pitkä huokaus. Oli ollut täysin oikea valinta panostaa hieman parempaan majapaikkaan reissun parin viimeisen päivän ajaksi.

Totesimme melkein yhteen ääneen, että juuri tänään ei huvita käydä tekemässä enää muuta, kuin käydä syömässä. Katri oli puhunut koko päivän sushista ja sushipaikkoja yritettiin bongailla Uberin ikkunasta matkan varrelta. Ilkka oli nähnyt aivan hotellin nurkan takana myös kiinnostavan burgeribaarin. Näitä vaihtoehtoja lähdettiin nyt perkaamaan kahden kotikutoisen, mutta etevän verkkoetsivän toimesta.

Submarinen vegaaniburgerit
Katapult, PriMarius craft pivovara - 4/5

Sushipaikat osoittautuivat saaneen pääsääntöisesti huonoja Google-arvosteluja. Kaupungista löytyi kehuttujakin sushiravintoloita, mutta ne olivat kaikki kaukana kävelymatkan ulkopuolella. Sen sijaan hotellin nurkan takana sijaitseva Submarine osoittautui aivan vastikään perustetuksi ketjuravintolan toimipisteeksi. Sillä ei ollut vielä montaakaan arvostelua, mutta ne olivat kaikki mairittelevia. Samoin oli koko Submarine-ketjun kanssa – Arvostelut olivat houkuttelevia.

Ruokalista löytyi netistä ja kun siltä löytyi neljä erilaista vegaanista burgeria sekä valikoima kroatialaisia käsityöoluita, valinta oli selvä. Loppujen lopuksi valinta oli niin oivallinen, että tavoistamme täysin poiketen kävimme kyseisessä Submarinessa yhteensä kolme kertaa. Viimeisen kerran vielä juuri ennen siirtymistä lentokentälle ilmaisten lounge-tarjoiluiden ääreen!

Vegan sliders - Submarine Burger
Submarine Burger - World Top 50

Zagrebin nähtävyydet

Yksi tunnetuimpia, tai ainakin merkityksellisimpiä kroatialaisia henkilöitä lienee fyysikko ja keksijä Nikola Tesla. Noh, etnisesti hän oli kyllä serbialainen, mutta synnyinpaikka Smiljan sijaitsee nykyisen Kroatian alueella, noin 150 km päässä Zagrebista.

Nikola Tesla herättää Ilkassa suuria lämpimiä tunteita ja matkoilla pyritään aina käydä kunnioittamassa Teslaa, mikäli tilaisuus osuu kohdalle. Olemme muun muassa käyneet ihailemassa Griffith Observatoriossa teslakäämiä ja etsineet Manhattanilla kyltin Teslan kotitalon seinässä.

Tässä vielä muistilista tuleville New Yorkin reissuille. Ottakaa muutkin Tesla-fanit lista talteen!

Nikola Teslan teknillinen museo

Oli siis itsestään selvää, että Zagrebista löytyi Nikola Teslan teknillinen museo, ja että Ilkan päiväohjelmaan liittyi vierailu siellä. Museossa oli monipuolisesti esitelty tekniikan historiaa ja se oli varsin kiinnostava. Museon perältä löytyy kokonainen Nikola Tesla -osio, jossa on useita Teslan keksintöjä joiden toimintaa esitellään päivittäin. Kannattaa ajoittaa vierailu siten, että pääsee näkemään esityksen! Me saimme valitettavasti nähdä laitteet vain sammuksissa.

Helikopteri Nikola Teslan teknillisessä museossa Zagrebissa

Mirogoj

Päivän päätteeksi otimme kyydin hieman kaupungin vilinän ulkopuolelle, laajan Mirogojn hautausmaan porteille. Taksikuskia ehkä hieman ihmetytti jättää turistit sinne, mutta porttien takana aukesi valtavan upea ja tunnelmallinen hautausmaa.

Mirogojn hautausmaan muurit

Osa muureista oli remontissa ja reittiä muurin läpi sisään joutui hieman etsimään. Hautausmaa oli kuin täydellinen vastakohta matkan alkupisteelle, Venetsialle, vaikka molemmissa riitti silmille kauneutta äärettömyyksiin saakka.

Kappeli Mirogojn hautausmaalla Zagrebissa
Mirogojn hautausmaan portit Zagrebissa
Vanhoja hautoja Mirogojn hautausmaalla Zagrebissa
Uudempia hautoja Mirogojn hautausmaalla Zagrebissa

Päiväretki Unkarin puolelle

Reissun viimeinen reittivalinta oli tuonut meidät takaisin Kroatiaan, maahan jossa olimme samalla matkalla jo käyneet. Tämä oli hieman jäänyt kaihertamaan Katrin mieltä, koska Katrin ainoa aiempi vierailu Unkarissa oli ehkä ollut hieman – noh, “hätäinen”.

Nyt olisi ollut mahdollisuus käydä korjaamassa tämä maabongaus ja vierailla Unkarissa uudellen. Finnairin hinnat kuitenkin toivat meidät Budapestin sijasta Zagrebiin.

Päätimme kuitenkin selvittää asiaa tarkemmin, onhan Unkari kuitenkin Kroatian naapurimaa eikä rajallekaan ole Zagrebista kuin runsaat 100 km. Miltei hotelliamme vastapäätä sijaitsi Hertzin autovuokraamo, josta vuokrasimme itsellemme kyydin päiväksi.

Kaupanhierontaa Zagrebin Hertzillä
Herzin vuokra-auto

Luovuimme ajatuksesta käydä Budapestissä saakka, koska sinne olisi ollut matkaa Zagrebista noin 350 km yhteen suuntaan. Sen sijaan suuntasimme kohti Balatonjärveä, jonne oli vain noin puolet siitä. Tiet olivat hyvässä kunnossa ja matka sujui joutuisasti. Unkarin puolelle saavuttuamme reitti vei meidät hieman pienemmille teille ja pikkukylien läpi, mutta tämähän oikeastaan sopi meille paremmin kuin hyvin.

Puita Pikku-Balatonilla

Pikku-Balaton ja Keszthely

Pysähdyimme matkalla jaloittelemaan Kis-Balatonilla eli Pikku-Balatonilla Kányavári-saarella. Alueella viihtyi runsaasti erilaisia vesilintuja ja muita eläimiä. Reitit olivat selkeät ja hyväkuntoiset. Puistossa olisi ollut kiva pysähtyä piknikille, jos vain olisi ollut eväät mukana.

Kävelysilta Kányavári-sziget puistossa
Ne Tammelat Pikku-Balatonilla

Jatkoimme kuitenkin puistosta vielä vähän matkaa eteenpäin aina Balatonin rantaan saakka. Pysähdyimme Keszthelyn kaupunkiin ja etsimme mahdollisimman autenttisen annoksen perinteikästä unkarilaista pörkölttiä.

Paikan valikointi osoittautui hankalaksi, koska ruokalistat olivat järjestäen tarjolla ainoastaan unkariksi, jos ollenkaan. Siinä missä Ilkka etsii lautaselleen mahdollisimman omituiset paikalliset otukset ja mausteet, Katri syö kasvisruokaa ja pakon edessä kalaa.

Lopulta nälän jo ajaessa meitä epätoivoon paikaksi valikoitui Park Restaurant Vendéglő. Paikka vaikutti erikoistuneen nimenomaan unkarilaisiin ruokiin, joten ainakin toinen meistä luultavimmin löytäisi listalta itselleen herkkuja.

Park Restaurant Vendéglő
Vendéglőn kala-annos

Pörkölttiä Ilkalle

Marhapörköltti tarjoiltiin asiaan kuuluvasti nokedlin kera ja se maistui herkulliselta. Lisäbonuksena juomaksi löytyi aitoa unkarilaista käsityöolutta! Katrillekin löytyi listalta kalaa, mutta annos ei tainnut jättää pysyviä muistijälkiä.

Sörművek Bojler IPA - 3,25 / 5
Marhapörkölt & nokedli

Kävimme vielä aterian jälkeen ruokakaupassa ja Balatonin rannassa hieman jaloittelemassa ennen paluutamme Zagrebiin. Päivästä tuli vuokrakustannuksineen aika autoilupainotteinen ja kalliskin, mutta nyt Katrikin voi hyvällä omallatunnolla laskea Unkarin mukaan käytyjen maiden listalleen.

Balatonjärvi Unkarissa
Zagrebilaisessa ruokakaupassa

Kahden viikon teholomailun rentoutumisosuus

Kuten mainittua, oli enemmän kuin oivallinen idea majoittua Zagrebin Hiltonissa. Viimeisenä iltana kävimme hotellin spa-osastolla viileässä saunassa ja lämpimässä porealtaassa oikein ajan kanssa rentoutumassa ja käymässä läpi lopuillaan olevan reissun vaiheita. Tilasimme myös altaalle oluet ja kuohuviinit ja ihastelimme uima-altaassa kelluen auringonlaskua Zagrebin ylle.

On pakko todeta, että viimeiset pari viikkoa olivat olleet melkoisen vauhdikkaat. Vaikka risteilyllä aina palvelu pelaakin, eikä varsinaisesti tarvitse mistään huolehtia, ovat risteilypäivät aina pitkiä ja rankkojakin. Ainakin meille ovat, kun emme malta olla kiirehtimättä ensimmäisten joukossa maihin ja viimeisten joukossa takaisin laivalle.

Hiltonin Spa-asu
Auringonlasku Zagrebin yllä Hiltonin uima-altaalla
Zagrebin katedraalin restaurointi
Zagrebista löytyy runsaasti olutbaareja
Zagrebin uudempaa arkkitehtuuria
Pervoi Boutiques

Viimeinen aamu alkoi tutuksi käyneellä tavalla aamupalan merkeissä hotellin ensiluokkaisessa ravintolassa. Kävimme tiedustelemassa mahdollisuutta myöhäisempään huoneenluovutukseen, joka myös kuuluu Hiltonin kultajäsenten etuihin, mutta valitettavasti hotelli oli aivan täynnä.

Meille kuitenkin ehdotettiin, että voimme mennä spa-osastolle viettämään loppuajan ennen lähtöä lentokentälle. Tämä sopi toki meille paremmin kuin hyvin. Enpä muista milloin viimeksi olisin ollut yhtä rentoutunut ja virkeä saapuessani lentokentälle. Yleensä lennolle lähtöä edeltää hieman hätiköiden viimeistelty työpäivä tai huonosti nukuttu ja kesken unien katkaistu yö. Loma teki sittenkin tehtävänsä ja töihinpaluu onnistui akut latautuneena hyvillä mielin.

Ne Tammelat kotimatkalla
Finnair Oneworld

Katso 360-videomme Kroatiasta

Välimeren reissumme muut jutut löydät tästä