Itäisen Välimeren risteilyn päätteeksi saavuimme takaisin Italian pohjoisosassa sijaitsevaan Triesten kaupunkiin. Vailla valmiita varauksia tai edes paluulippua kotiin, meillä oli mahdollisuutena joko jäädä yöksi ja yhdeksi lisäpäiväksi Triesteen huilaamaan ja hiomaan suunnitelmia, tai siirtyä jonnekin eteenpäin.

Triesten rautatieasema

Triesten hotellivalikoima ei varsinaisesti houkutellut hintojensa puolesta (alkaen noin 130–150 euroa rautatieaseman kupeessa), joten istahdimme paikallisen kahvilan nurkkapöytään cappucinolle ja kolajuomalle pohtimaan tilannetta.

Ennalta olimme yhtenä vaihtoehtona miettineet ajella junalla Triestestä Sloveniaan ja poimia siitä samalla uusi maa kokoelmaamme. Näin päätettiin tehdä, ja liput junaan oli hankittu hetkessä netin kautta ÖBB-junayhtiöltä. 5G-yhteys Italiassa muuten ei sitten vielä takaa mitään supernopeaa nettiä kuin korkeintaan pätkittäin, tämän saimme huomata lippuja varatessamme.

Junamatka Italiasta Sloveniaan

Ostimme junaliput keskelle maaseutua, Triesten ja Ljubljanan puolivälissä sijaitsevaan Postojnaan. Yöpymistä emme uskaltaneet vielä lyödä lukkoon, kun ei ollut täyttä varmuutta pääsemmekö ongelmitta edes rajan yli. Matkan ajankohta oli 21.23.5.2022

Junaliput maksoivat 16 euroa per henkilö ja matka kesti pari tuntia. Perille siis päästiin kuin päästiinkin, eikä mistään rajan ylitysmuodollisuuksista ollut tietoakaan. Sekä Italia, että Slovenia ovat Schengen-valtioita, joten maiden välillä liikkuminen on vapaata, mutta matkustusasiakirjat on hyvä tietysti olla mukana.

Postojnan asema

Hotellin valinta Postojnassa

Hypättyämme junasta ulos totesimme, ettei meillä tosiaan ole vielä majapaikkaa. Pari vaihtoehtoa oli kyllä ehditty valikoida valmiiksi. Niiden välillä arvottiin vielä muutamia hetkiä, jonka jälkeen lopullinen valinta osui varsinaisen matkakohteen, Postojnan upean tippukiviluolan välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan Hotel Jamaan. Jama oli hinnaltaan samaa luokkaa, kuin Triesten hotellit, mutta sijainti taas oli juuri sitä mitä halusimme.

Predjaman linna 9 km
Postojnan luolakeskuksen opaskartta

Toinen harkitsemamme hotelli Kras olisi ollut hieman halvempi, mutta sieltä olisi ollut pidempi, yli kilometrin kävelymatka luolalle, jonne nimenomaan halusimme päästä. Tämän saimme karusti kokea kiskottuamme omin jaloin matkalaukut 28 asteen helteessä ensin noin 200 rappusta alas juna-asemalta ja sitten ylämäkeä kaupungin halki kohti Jama-hotellia. Puolivälin kohdalla ohittaessamme Hotelli Krasin, ehti tehty päätös jo hetkisen kaduttaa.

Neuvostoaikainen Hotel Jama

Hotel Jama osoittautui kuitenkin nappivalinnaksi. Hotelli on avattu vuonna 1971, kylmän sodan viileimpinä vuosina. Slovenia oli tuolloin osa Jugoslaviaa ja siis Neuvostoliiton etupiirejä. Se politiikasta, mutta Jamaan asia liittyy siten, että kun hotellia remontoitiin perusteellisesti vuonna 2016, sieltä löytyi melkoinen määrä salakäytäviä ja -huoneita sekä kattava salakuunteluverkosto.

Jama hotellin huone
Hotel Jaman parveke
Hotel Jaman kylpyhuone

Jama oli aikoinaan tunnettu yhtenä ylellisimmistä neuvostoajan hotelleista ja se houkutteli varmasti paikalle monen sortin merkkihenkilöitä kautta sosialistisen maailman, ja miksei muualtakin. Tämä tuli meille täytenä yllätyksenä, joskin oikein mieluisana sellaisena. Tulihan hotellin tarinasta elävästi mieleen kotikaupunkimme tuttu hotelli Torni, jossa KGB myös vakoili valtionjohtoa.

Valokuvanäyttely Hotel Jaman vaiheista
Hotel Jaman betoninen julkisivu
Lasit kuohuvaa Jama hotellin ravintolassa

Jama Hotelli edustaa tyylipuhdasta ja mahtipontista sosialistista betoniarkkitehtuuria, mutta ainoastaan ulkoisesti. Remontissa on sisäpuolesta onnistuttu toteuttamaan todella moderni ja silmää miellyttävä kokonaisuus.

Ristiriita on suorastaan räikeä, mutta tekee visiitistä entistä veikeämmän. Käyt ensin suihkussa lasiseinän takana, siirryt kauniiden ja harmonisten värien – kaiken kaikkiaan viehättävien sisäverhoilujen kautta betoniparvekkeelle, jonka kaareutuvat laidat päättyvät betoniseen ristikkoaitaan, jonka takaa aukeaa häikäisevän upea näky yli slovenialaisen maaseudun ja pikkukylän, jonka taustalla kohoilevat ylväinä Alppien itäisimpien äärien viimeiset vuoret runsaan tuhannen metrin korkuisina, auringonlaskun värjätessä koko näkymän kultaisen utuiseksi. Tätä et näe etkä koe missään muualla.

Näkymä Hotel Jaman parvekkeelta iltaruskossa
Iltarusko Hotel Jaman parvekkeelta

Postojnanluola

Vaikka jo pelkkä hotelli itsessään osoittautui vierailun arvoiseksi, Postojnan valikoituminen kohteeksemme johtui Hotelli Jaman välittömässä läheisyydessä sijaitsevasta Postojnanluolasta. Luolastoa riittää kaikkiaan yli 24 kilometriä ja se on Slovenian toiseksi laajin. Luolasta runsas viisi kilometriä on vierailtavissa. Vierailut ovat ohjattuja ja luonnollisesti myös maksullisia.

Sarjalippu Postojnanluolaan, Predjaman linnaan ja Vivariumiin
Postojnanluolan koronaopaste
Luolavieraita odottelemassa lähtöä Postojnanluolaan

Suurin osa Sloveniasta sijaitsee karstimaa-alueella, ja niin myös Postojna. Karstimaa merkitsee maastotyyppiä, jossa vesi liuottaa maan pinnasta irti materiaalia jättäen jälkeensä paljaita rapautuneita kallioita. Postojnan luolan on alunperin kaivertanut kalkkikivikallioon Pivkajoki. Rapautuneen kallion läpi tihkuva sadevesi liuottaa kalliota edelleen, jolloin joen kaivertamassa tunnelissa syntyy hitaasti luolan katosta riippuvia stalaktiitteja ja niiden alle lattiasta kohoavia stalagmiitteja.

Kulkureittejä Postojnanluolassa

Tutustuimme Postojnan luolaan viiden kilometrin kierroksella, josta noin neljä matkataan sähköisellä junalla ja kilometrin verran kävellään omin jaloin ylös alas luolastossa. Reitti on jonkin verran haastava, koska luolassa on liukasta ja kosteaa ja sen lisäksi korkeuseroja on jonkin verran. Välillä jopa kohtalaisen jyrkkiä nousuja ja laskuja. Ohjattuja kierroksia on luolassa meneillään kaiken aikaa, joten pelkoa eksymisestä ei ole. Hidastelemalla saatat vain joutua väärän kieliseen opastukseen.

Luola pääsi heittämällä yhdeksi suosikeistamme ja upeimmista luonnon nähtävyyksistä, joita olemme koskaan matkoillamme nähneet.

Korkeita tippukiviä Postojnanluolassa
Korkea stalagmiitti Postojnanluolassa
Ne Tammelat Katri Postojnanluolassa
Tippukivimuodostelma Postojnanluolassa

Luolan sisälämpötila on 8–10 astetta ympäri vuoden, joten sinne kannattaa kesällä varata pitkähihainen mukaan. Kierros eteni kuitenkin sen verran vauhdikkaasti, että meille ei ehtinyt tulla vilu oikeastaan missään vaiheessa.

Postojnanluola

Tuhansien luolien Slovenia

Jos Suomi on tuhansien järvien maa, on Slovenia tuhansien luolien maa. Postojnanluola ei siis ole ainoa laatuaan. Se on kuitenkin niistä tunnetuin. Sinne on helpoin päästä, luolaan järjestetään opastettuja kierroksia eikä siellä tosiaan tarvitse olla yksin. Luola on valaistu, alkumatkan pääsee sähköjunalla – ja se on ainakin paikallisen mittapuun mukaan törkykallis.

Kauniita tippukiviä Postojnanluolassa

Taksikuskimme suositteli meille myös hieman villimpää luolakokemusta Škocjanissa, mutta aikataulumme ja Ilkan korkeanpaikankammon vuoksi emme lähteneet tutustumaan siihen.

Upea stalagmiitti Postojnanluolassa
Postojnanluola
Tippukivimuodostelmia Postojnanluolassa

Škocjanin luolaa ei ole yhtä kattavasti valaistu, siellä on huomattavasti vaativampaa liikkua ja noh, niitä korkeita reunamia. Škocjan Cave on muuten valittu Unescon maailmanperintökohteeksi, että ehkäpä vielä joskus palaamme sinne!

Olmeja!

Slovenian ja sen lähialueiden karstiluolissa elää myyttinen luolalisko, olmi. Kyseessä on vitivalkoinen, tai oikeastaan väritön, sokea ja silmätön vedessä elelevä salamanterieläin. Olmilla ei ole kovinkaan läheisiä sukulaisia olemassa ja se on melko harvinainen. Olmi saattaa syödä vain kerran vuodessa ja vaivautua liikuskelemaan vain syödäkseen tai lisääntyäkseen. Sen sydän lyö noin kerran minuutissa ja olmin eliniänodote on 100 vuotta.

Emme nähneet olmia luonnossa, mutta näimme kyllä luolan päätteeksi akvaariossa sellaisia. Lisäksi luolan ulkopuolella olevassa eläintieteellisessä museossa, Vivariumissa oli niitä nähtävillä useampiakin. Olmi-aiheisia matkamuistoja oli myös myynnissä runsaasti ja meidän mukaan tarttui myös söpöt olmi-magneetit jääkaappia koristamaan.

Vivarium
Olmireliefi
Olmin esittelytaulu

Predjaman linna

Noin 10 kilometrin päässä Postojnan kaupungista ja tippukiviluolasta sijaitsee Predjaman linna. Se on toinen Postojnan kahdesta päänähtävyydestä, joten vierailu linnalla kannattaa ottaa ehdottomasti mukaan ohjelmaan.

Linnan historia ulottuu 1200-luvulle ja se on rakennettu useammassa eri vaiheessa vuoren seinämässä ammottavaan luolaan. Linnan tunnetuin asukas lienee ollut linnankreivi Erasmus (of Lueg), joka riitaannuttuaan Habsburgin hallitsijasuvun kanssa pakeni ja piiloutui Predjaman linnaan ja ryhtyi ryöväriksi tai jonkinlaiseksi paikalliseksi Robin Hoodiksi.

Ne Tammelat Predjaman linnalla
Näkymiä Predjaman linnalta
Predjaman linna

Luolassa linnan takana sijaitsee myös salakäytävä, jonka kautta Erasmus onnistui hankkimaan itselleen ja kumppaneilleen ruokaa, kun linnaa piiritettiin. Salakäytävä oli valitettavasti sen verran vaikeakulkuinen, että sinne ei ollut yleisöllä lupa kiivetä.

Maaseutua nähtynä Predjaman linnasta

Vinkit alueelle

Hotelli Jaman yhteydessä sijaitsevassa vierailukeskuksessa myytiin lippuja luolaan, linnaan sekä museoihin; Vivarium, karstiluolamuseo sekä Jaman KGB-vakoojamuseo. Näitä myytiin luonnollisesti myös pakettina, jollaisen mekin otimme. Valitettavasti KGB-museo ei kuulunut hankkimaamme pakettiin, joten siihen emme päässeet tutustumaan.

Sen sijaan luola, Vivarium ja Predjaman linna olivat meistä kaikki oikein kiinnostavia kohteita. Karstimuseon olisimme voineet jättää väliinkin, ja kävimmekin siellä vain pikaisesti kääntymässä. Luola on niin suosittu, että lipun lisäksi samalla varataan kierroksen lähtöaika. Lisäksi linnalle tarvitsimme taksikyydin, jonka saimme varattua itsellemme hotellin aulasta. Kesäkuukausina luolan ja linnan välillä on enemmän kuljetuksia, mutta hotellista saimme apua taksin tilaamiseen.

Lippupaketeissa oli monia eri yhdistelmiä ja meidän kokemuksemme mukaan kannattaa valita ehdottomasti ainakin luolakäynti sekä linnavierailu, jos tuonne suunnalle päätyy. Mikäli luolaan meneminen tuntuu ahdistavalta, Vivariumin kautta pääsee hieman samaan tunnelmaan, sillä se on myös sisältä kauttaltaan tippukivien peitossa.

Luolan läpi virtaava Pivkajoki muodostaa kauniin laakson aivan Jama-hotellin alapuolelle, joten se kannattaa käydä myös katsomassa, mikäli aikaa riittää. Me kävimme ihastelemassa joen suuaukkoa, jonka perusteella ei pysty kyllä yhtään arvaamaan, että miten upea luonnon taideteos kallioiden sisältä löytyy.

Yön tunteina tuolta alueelta kuului hotellin parvekkeelle äänekäs sammakoiden kurnutus ja bongasimmekin puiston lammikosta muutaman suuren yksilön.

Ilkka Predjaman linnassa
Esihistoriallisen ihmisen ja jakin malli karstimuseossa
Ilkka pelaa Pokemonia Pivkajoella
Vihersammakko Postojnassa
Lampi Hotel Jaman edustalla Postojnassa

Luola on sen verran merkittävä nähtävyys, että sen ulkopuolella on pieni kauppakuja, jossa myydään matkamuistojen lisäksi myös ruokaa. Tarjontaa löytyy evässämpylöistä pizzaan ja jopa puugrillissä paistettuihin paremman laatuluokan burgereihin.

Postojnan luolan sisäänkäynti

Valitettavasti viimeinen opastettu luolakierros alkoi toukokuussa klo 16, jonka jälkeen kaikki myymälät ja ravintolat sulkivat ovensa. Laatuhampurilainen jäi siis kokeilematta, mutta söimmepä sitten kahdesti Jama-hotellin ravintolassa. Ruoka ei ollut hullumpaa, mutta näistä ansaitsee erikoismaininnan ainoastaan helmikana, joka oli kerrassaan herkullista!

Helmikanaa ja tryffeliperunamuusia
Leipää ja yrttivoita
Jaman kasvisruoka-annos
Jälkiruuaksi omenapiirakkaa Hotel Jamassa
Aamiainen Hotel Jamassa

Hyppää luolajunan kyytiin 360-videoidemme kautta

Välimerenreissumme artikkelit löydät täältä