Risteilypysähdyksemme Qatarin pääkaupungissa Dohassa sujui sen verran vauhdikkaasti aavikkorallin parissa, että emme ehtineet tutustua Dohaan sen syvällisemmin. Ehdimme perinteikkäälle Souq Waqifin basaarialueelle juuri ennen sen sulkemisaikaa ja saimme kokea pienen raapaisun sen tunnelmasta. Souqilla on pitkä historia ja sitä on kunnostettu vanhaa kunnioittaen. Pienistä kojuista myydään mm. antiikkia, mattoja, helmiä ja mausteita. Siellä on myös ravintoloita, taidegallerioita ja jopa luksushotelleja.

Souq Waqif Doha Qatar

Kävelimme basaarialueen laidalta läheiseen supermarkettiin tutustumaan paikalliseen tarjontaan vain todetaksemme, että lähes kaikki kaupan tuotteet olivat muualta tuotuja. Koiranhoitajamme sai kyllä varsin mielenkiintoisen ja monikulttuurisen valikoiman eri maiden teetä tuliaiseksi. Omaan käyttöön löytyi purkillinen perinteiseen tapaan kardemummalla ja sahramilla maustettua kahvia.

Supermarketin ympäristö näytti meille ehkä aidompaa Dohaa, alue oli hieman epäsiisti ja taksit yrittivät saada meitä kovasti kyytiin. Olimme kuitenkin tilanneet jo Uberin ja pian todella mukava pakistanilainen kuljettaja poimikin meidät kyytiinsä.

Hän riemuitsi kun kuuli meidän olevan matkalla satamaan ja hän pääsisi ihailemaan risteilyaluksia aivan lähietäisyydeltä. Sinne kun ei tavallisilla autoilla ole asiaa ilman risteilykorttia. Mukavaa, että saimme tuottaa hänelle kivan elämyksen samalla kun saimme itse kyydin. Jätimme hänelle vielä maksimitipit hyvästä palvelusta.

Ennen risteilylle lähtöä kysyimme tuttavaltamme Rita Tainolalta vinkkejä Qatariin sekä Dohaan. Rita on perustanut Suomi-Qatar -seuran, ja toimii sen puheenjohtajana. Voiko kiinnostavampia vinkkejä saada keltään!

Haastattelimme Ritaa ennen artikkelin julkaisua Qatarista, jotta saisimme hieman paremman käsityksen tavallisen matkaajan näkökulmasta, ihmisoikeustilanteesta ja maan turvallisuudesta. Meillä olikin todella mielenkiintoinen keskustelutuokio ja lopuksi saimme vielä Ritalta pitkän listan mahtavia vinkkejä Qatariin.

Ritan haastattelu

Kerrotko aluksi hieman suhteestasi Qatariin lukijoillemme?

Kävin ensimmäisen kerran Qatarissa vuonna 2002 haastattelemassa valtionjohtoa. Ihmisten avoimuus, vaatimattomuus ja ystävällisyys koskettivat, ja aloin matkustaa siellä yhä useammin. Ilmapiiri on hyvin länsimainen arabimaaksi ja turistien on hyväksyttyä kulkea shortsit jalassa ja omissa normaaleissa vaatteissaan.

Mitä enemmän kävin Qatarissa ja tutustuin siihen syvemmin, sitä selvemmäksi kävi, että halusin vahvistaa suhteitamme Qatariin ja perustaa Suomi-Qatar -seuran. Seura perustettiin vuonna 2005.

Suomi-Qatar -seuran puheenjohtajana olen vienyt Qatariin muunmuassa Tarja Halosen, useita Suomen pääministereitä sekä ulkomaankauppaministereitä ja ollut järjestämässä tapaamisia Qatarin johdon ja yhteyshenkilöiden kanssa.

Käyn Qatarissa 3–5 kertaa vuodessa. Qatarissa on paljon vähemmän turisteja kuin esimerkiksi Dubaissa. Qatar on myös huomattavasti edullisempi. Voisi sanoa, että Qatar on “Persianlahden Monaco”.

Onko Qatariin turvallista matkustaa?

Herranjestas, on tosi turvallista! Qatarilaiset kunnioittavat länsimaalaisia ja siellä saa liikkua ja pukeutua ihan vapaasti juuri kuten haluaa. Mielikuvat ovat harmittavan negatiivisia edelleen.

Kansainvälisellä tasolla on puututtu ihmisoikeuskysymyksiin ja niihin on kiinnitetty huomiota. Uusimpia ihmisoikeusraportteja kannattaisi tutkia. Human Rights Watch ja International Labour Organization ovat antaneet positiiviset palautteet Qatarista ja ihmisoikeustilanteen parantumisesta, joka on herättänyt huomion muualla maailmassa.

Qatarin suhteet Saudi-Arabiaan ja Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin puhuttavat ja esimerkiksi matkustaminen näiden valtioiden välillä on hankalaa. Mitä tavallisen matkaajan olisi hyvä tietää tilanteesta?

Viimeiset kolme vuotta tilanne on ollut haastava ja Qatarista ei pääse lentämällä Dubaihin tai Saudeihin. Dohasta pääsee Omanin kautta Dubaihin, mutta siitä tulee usean tunnin ylimääräinen lenkki. Kaikki lentoliikenne näiden maiden välillä on totaalisesti poikki. Laivaliikenne toimii, kuten risteilyt, jollaisella tekin olitte.

Kohdellaanko naisia eriarvoisesti ja tuleeko naisten pukeutua peittävästi Qatarissa?

En ole koskaan kokenut eriarvoisuutta Qatarissa. Päin vastoin, ihmiset ovat ystävällisiä ja tervehtivät. Vierastyöläiset kulkevat ihan normaalisti farkuissa ja t-paidoissa, eikä pukeutumiseen osalta ole koskaan tullut huomautettavaa. Humalassa ei tietenkään saa näyttäytyä julkisesti ja törttöillä. Ei semmoinen toki ole soveliasta missään muuallakaan.

Lennot Qatar Airwaysilla ja välilaskut Dohassa ovat nostaneet suosiotaan, mitä tekisit Dohassa ja Qatarissa, jos sinulla olisi siellä välilasku?

Menisin Souq Waqifiin. Souqin kujilla ja kaduilla on ihana kävellä!

Souq Waqif Doha Qatar

Katara Cultural Village on emiirin isän toisen pojan luoma ja koko ajan uusiutuva alue. Katarassa pääset tutustumaan alueen arkitehturaaliseen perintöön erilaisten teattereiden, gallerioiden ja performanssien muodossa. Katarasta löytyy myös useita laadukkaita ravintoloita sekä ranta vesiviihdykkeineen.

Banana Islandilla kannattaa myös käydä. Sieltä on mahdollista käydä melomassa tai snorkkeliretkillä tai vaikkapa harjoitella lainelautailua simulaattorissa.

Jos haluaa nähdä ja kokea luksusta, kannattaa suunnata Pearliin. Luksuksen ystäville löytyy myös hiljattain avattu Salwa Beach Resort, jossa voi majoittua ensiluokkaisissa huoneistoissa, nautiskella yksityisrannoista, käydä teemavesipuistossa ja harrastaa sukellusta.

Maassa on myös suomalainen koulu, jossa saattaa päästä käymään selvittämällä etukäteen vierailumahdollisuuden.

Risteily perinteisellä dhow-helmenkalastusveneellä kannattaa myös kokea. Iltaristeilyllä näkee koko Dohan skylinen iltavalaistuksessa!

Syömään kannattaa mennä tietysti Dohan Nobuun! Nobun toinen perustaja ja omistaja on Robert De Niro. Happy Hour Nobun terassilla on todella happy!

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Qatar on muslimimaa ja alkoholia saa vain ravintoloista ja hotelleista. Jalkapallon World Cup pelataan vuonna 2022 Qatarissa ja samassa yhteydessä avataan erityisiä alueita, joissa oluen ja viinin nauttiminen on sallittua. Turisteille siis tarjotaan mahdollisuus nauttia alkoholia kisojen aikana hieman vapaammin.

Sopivatko Qatar ja Doha esimerkiksi viikon lomakohteeksi?

Jos haluat saada kaiken mahdollisen Qatarista irti, niin maan ehtii nähdä hyvin noin neljässä päivässä.

Tuleeko sinulle mieleen lopuksi vielä joku hauska sattumus tai matkamuisto Dohan matkalta?

Voi, useitakin! Menin Dohaan vuonna 2002 viralliselle illalliselle topissa, jossa oli avoin selkä! Tajusin virheeni liian myöhään ja koetin pahoitella. Asiaan suhtauduttiin kuitenkin kevyesti ja vakuutettiin, ettei ole mitään tarvetta pahoitella, eikä mitään virhettä edes ollut tapahtunut. Tottakai voin pukeutua kuten normaalistikin pukeutuisin.

Doha Qatar skyline
Doha Qatar by night skyline

Vinkit ja linkit Qatariin

Qatar on hintatasoltaan edullisempi kuin Dubai ja sieltä löytyy tekemistä runsaasti. Qatarilaiset kunnioittavat länsimaalaisia ja siellä saa olla rauhassa niin paikallisilta kuin muilta suomalaisilta turisteilta. Risteilyjen pysähdyspäivinä kaupungilla on enemmän turisteja liikkeellä.

Olitpa matkustamassa Qatariin vain pikaiselle pysähdykselle tai useamman päivän reissulle, löydät alla olevien linkkien kautta varmasti tekemistä.

StopOver helposti ja vaivattomasti

Suomalaisen Pekka Mäkisen perustaman StopOver.qa:n kautta voi tilata kuskin, joka esittelee keskeiset Dohan nähtävyydet. He hakevat sinut sovittaessa myös lentokentältä ja voit keskittyä nauttimaan elämyksista. Sivuilta löydät paljon mielenkiintoisia aktiviteetteja ja retkiä Qatariin.

StopOver Qatar
Qatar Airways


Qatar Airways alkaa lentämään uudelleen lokakuussa 2020. EDIT: Lennot alkavat Helsingistä Qatariin jo 29.7.2020. Rita teki seitsemän vuotta töitä, että yhtiö saatiin lentämään Suomen ja Qatarin välillä.

Qatar & Doha - Rita Tainolan haastattelu ja vinkit 1

Qatar Airways - Book a flight and browse our flight offers

Travel in style with Qatar Airways to more than 150 destinations worldwide with a world-class airline Qatar Airways. Book your flight online for exclusive fares

Visit Qatar

Visit Qatar | Discover a Unique Destination

A land thatunderstandsa traveller can never be a stranger, just a friend not yet met. That ultimately everyone is on their own journey, seeking the warmth of a friendly embrace, unique experiences, new stories to share. Where a meal is not a meal unless it is shared.

Ravintola Nobu

Japanese Restaurant in Doha | Fine Dining | Nobu Doha

HEAD CHEF AT NOBU Chef Andrew was 17 years old when he started his culinary career. From the beginning, he knew he didn't wanted to be a conventional Chef so he learned from the best - Chef Nobu. After a long journey, Andrew has not not only mastered Nobu's kitchen style, but adds his own creations to the restaurant.

Katara Cultural Village

Katara Cultural Village | Visit Qatar

An innovative interpretation of the region's architectural heritage, this purpose-built development's impressive theatres, galleries and performance venues stage a lively year-round programme of concerts, shows and exhibitions. Among the most famous of these is the Doha Film Institute's Ajyal Youth Film Festival, which takes place in November each year.

Education City

Qatar Foundation Home page

Virginia Commonwealth University School of the Arts in Qatar

Golfin ystäville löytyy useampiakin kenttiä

Qatar Masters 2020 - Commercial Bank Qatar Masters

Handcrafted by two time masters Champion Jose Maria Olazábal, Education City Golf Club features 91 bunkers, undulating fairways, lakes and desert wadis adding to the drama of the Qatar Masters. A tough course from the back tees this course offers many strategic and heroic holes to test any golfer's skills.

Yksityisyyttä ja luksusta kaipaaville

Salwa Beach Resort, Doha

Overview Salwa Beach Resort, Doha is set to become the Middle East's premier destination beach resort, located on three million square meters of prime coastline in the southwest corner of Qatar less than 100 kilometres from Doha.

Emiirin upeat hevostallit

Home | Al Shaqab

Honoring Traditions and Celebrating Innovation Al Shaqab stands as an enduring tribute to the Arabian horse and the tradition of equestrian excellence that has co-evolved with this breed in Qatar. The range of equine disciplines and programs that Al Shaqab promotes ensures that the cultural legacy and appreciation of the Arabian breed are lovingly handed down in Qatar from generation to generation.

Hurjastelua aavikolla

Al Corniche Safari - Desert Safari Qatar

Doha desert safari Al Corniche Safari specialized in desert safari in Qatar, Doha overnight camping, ATV ride in Doha, Quad Biking, team building events, adventure packages for groups, companies, schools and unique outdoor activity tours for exploratory individuals. Our unique adventure activities will inspire your corporate team to think outside the box to solve each mission.

Qatarin kansallismuseo

National Museum of Qatar

The National Museum of Qatar is a national museum in Doha, Qatar. The museum opened to the public on 28 March 2019. The building, which was constructed in place of the original Qatar National Museum, was designed by architect Jean Nouvel who got his inspiration from the desert rose crystal, which can be found in Qatar.

Lisätietoa Lähi-Idän tilanteesta

Qatarin poliittinen ja taloudellinen tilanne muuttui reilut pari vuotta sitten, kun Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Bahrain ja Egypti katkaisivat suhteensa maahan ja julistivat Qatarin täydelliseen boikottiin. Sen seurauksena esimerkiksi Qatar Airways -yhtiö joutui reitittämään lentonsa uudelleen ohi Saudi-Arabian ilmatilan.

Arabian taistelevat prinssit -dokumentti on katsottavissa vain Suomessa ja se löytyy Yle Areenasta lokakuuhun 2021 saakka

Ulkolinja: Arabian taistelevat prinssit

Arabian niemimaalla valtaa jakaa kolme ehkä maailman rikkainta ja vaikutusvaltaisinta prinssiä: Quatarin Tamim Al Thani, Saudi-Arabian Mohammed Ben Salman ja Arabiemiirikuntien Mohammed Ben Sayed. He ovat kaikki vast'ikään valtaan astuneita, alle 40-vuotiaita ja käyvät taistelua paitsi Persianlahden öljystä myös maailman vallasta.

Qatar on ollut otsikoissa myös ihmisoikeusasioiden tiimoilta ja niihin on tehty paljon parannuksia. Tuoreimman raportin löydät alta.

World Report 2020: Rights Trends in Qatar

In November, Qatar entered the third and last year of its technical cooperation program with the International Labour Organization (ILO) aimed at extensively reforming migrant workers' conditions including by replacing the kafala (sponsorship) system, which gives employers extensive powers over migrant workers, with a new contractual system.

Muut juttumme Lähi-Idästä

7 päivän Dubain risteily

Maailman mahtavin Dubai – 3 yötä korkeuksissa

Oman – Päiväristeily delfiinien kanssa

Sir Bani Yas – Arabiemiraattien suurin saari

Qatar – Aavikkorallia ja meri autiomaan keskellä

Kolme upeaa kohdetta Abu Dhabissa

Laivaesittely: Jewel of the Seas, Royal Caribbean