Šeikki Zayid on ollut merkittävässä roolissa luomassa Yhdistyneitä Arabiemiraatteja 1970-luvulla, kun suuri öljybuumi toi valtavaa vaurautta maahan. Sen lisäksi, että hän rakennutti asuintaloja, kouluja, sairaaloita ja paljon muuta, hän halusi huolehtia uhanalaisista eläimistä.

Vuonna 1977 säädettiin laki, joka kielsi metsästyksen Sir Bani Yasin saarella. Saaresta tehtiin uhanalaisten Arabian niemimaan eläinten suojelualue ja sinne istutettiin useita miljoonia puita.

Saaren eläimet

Saarelle kuljetettiin mm. Afrikasta gaselleja, laamoja, emuja, kirahveja ja strutseja. Saarella ja sen ympäristössä elää delfiinejä, rauskuja, merikilpikonnia ja yli sata erilaista lintulajia. Maailman suurin noin 400 yksilön lauma Arabian oryx-antilooppeja asuttaa saarta ja ne ovat kadonneet muualta maailmasta jo lähes kokonaan.

Sudanista saarelle on tuotu gepardeja ja heidän pahimpia vihollisiaan hyeenoja ruokitaan, jotta gepardit saisivat olla rauhassa.

gaselli Sir Bani Yas arabian sand gazelle

Risteilyn pysähdys

Sir Bani Yas oli yksi pysähdyskohteistamme risteilyllä, emmekä olleet ehtineet juurikaan selvittää etukäteen mitä kaikkea saari pitää sisällään. Saarelle tarjottavat retket olivat eläinpainotteisia ja sieltä löytyi mm. safariajeluita eri muodoissa.

Saarelle rantautuminen tapahtui pelastusveneillä ja saaren kaikille avoin turistialue oli käytännössä hiekkaranta, joka oli jaettu useampaan osaan lapsiperheille ja muille sopivaksi. Meidän makuun poppi raikasi turhan lujalla ja laivasta mukana tuodut ruuatkin tuntuivat liioittelulta, kun aamiainen painoi vielä mahassa.

rantatuoli ranta Sir Bani Yas beach

Päiväretki polkupyörällä

Me olimme ostaneet etukäteen polkupyöräretken, jonka aloitusta saimme odotella jonkun aikaa. Tutustuimme odotellessa chicagolaiseen pariskuntaan ja ihmettelimme yhdessä saaren erikoista meininkiä, jonka risteilyvieraat sinne loivat.

Oppaamme saapui viimein ja säädimme pyörät jokaiselle sopivaksi, kypärät päähän ja sitten matkaan. Ajoimme pelkistettyä asfalttitietä pitkin yhden portin ohi ja sitten vielä aallonmurtajaa muistuttavan väylän kautta. Seuraavan portin meille avasi vartija. Oli sanomattakin selvää, että ilman retkiä ja opasta tänne ei olisi mitään asiaa.

IlkkaPlaysPokemon 360-video 360-camera bike tour

Eläimiä!

Näimme heti porttien sisäpuolelle saavuttuamme useita erilaisia antilooppeja. Kaukana valtavien aitausten sisäpuolella näkyi kirahveja ja pyöräretkemme huippuhetki oli ehdottomasti emulauman näkeminen. Ne tulivat uteliaina ihmettelemään meitä ihan läheltä.

Noin tunnin mittaisen pyöräretken loppupuolella edestämme tien yli vilahti kalliotamaani (Rock Hyrax), joka näytti isokokoiselta hamsterilta. Rannan tuntumassa oli vielä runsaasti valkoisia flamingoja ruokailemassa. Flamingo saa tunnusomaisen vaaleanpunaisen värinsä syömäsä ruoan sisältämistä karotenoideista. Ilmeisesti ravinto oli ollut viimeaikoina yksipuolista.

arabiantari Sir Bani Yas arabian tahr
arabiantari Sir Bani Yas arabian tahr
oryx antilooppi antilope Sir Bani Yas
emu lauma parvi Sir Bani Yas mob

Oppaan kertomaa Sir Bani Yasista

Saarelta löytyy kolme hotellia ja niissä yöpyminen saattaisi olla ihan eksoottinen kokemus. Saarelta löytyy myös yksityisalue, jonne sheikit kokoontuvat tapaamisiin. Opas kertoi, että eläimiä ei ruokia, paitsi sitä hyeenaa ja näimme myös, että emuja ruokittiin.

ruoka-aika emu Sir Bani Yas feeding time
Booking.com

Saari on suojeltu valtavilla hiekkamuureilla, jotta mahdolliset öljyvahingot eivät tuhoaisi luontoa ja eläimiä. Uusia eläimiä ei juurikaan tuoda saarelle, sillä vesipula on niin suuri, että myös veden tuomiseen jouduttaisiin investoimaan lisää.

Saarella oli huikeat puitteet eläimille ja vaikutti siltä, että siellä toimitaan niiden ehdoilla. Tämä oli meille ensimmäinen safarikokemus. Meitä kuitenkin hämmensi se, ettei uroksia ja naaraita pidetä samoissa aitauksissa, joka taas poistaa osan luonnonmukaisuudesta sen lisäksi, että osa eläimistä on kuljetettu tänne muista maista.

torni Sir Bani Yas
flamingo Sir Bani Yas
Sir Bani Yas

Yhteenvetona

fillarointia Sir Bani Yas biking

Hyppää saaren tunnelmiin 360-videoiden kautta

Alla olevan videon kautta pääset soittolistalle, josta löytyy 360-videot saarelta sekä fillarisafarilta. Videoilla tuoreita tunnelmiamme saarelta, joka herätti myös hieman ristiriitaisia fiiliksiä.

Videoiden katselu onnistuu tietokoneella, puhelimella tai VR-laseilla. Tietokoneella voit pyörittää hiirellä ruutua nähdäksesi kaiken ympärillä tapahtuvan.

Sir Bani Yas

Share your videos with friends, family, and the world

Muut juttumme Lähi-Idästä

7 päivän Dubain risteily

Maailman mahtavin Dubai – 3 yötä korkeuksissa

Oman – Päiväristeily delfiinien kanssa

Qatar – Aavikkorallia ja meri autiomaan keskellä

Qatar & Doha – Rita Tainolan haastattelu ja vinkit

Kolme upeaa kohdetta Abu Dhabissa

Laivaesittely: Jewel of the Seas, Royal Caribbean