Šeikki Zayid on ollut merkittävässä roolissa luomassa Yhdistyneitä Arabiemiraatteja 1970-luvulla, kun suuri öljybuumi toi valtavaa vaurautta maahan. Sen lisäksi, että hän rakennutti asuintaloja, kouluja, sairaaloita ja paljon muuta, hän halusi huolehtia uhanalaisista eläimistä.
Vuonna 1977 säädettiin laki, joka kielsi metsästyksen Sir Bani Yasin saarella. Saaresta tehtiin uhanalaisten Arabian niemimaan eläinten suojelualue ja sinne istutettiin useita miljoonia puita.
Saaren eläimet
Saarelle kuljetettiin mm. Afrikasta gaselleja, laamoja, emuja, kirahveja ja strutseja. Saarella ja sen ympäristössä elää delfiinejä, rauskuja, merikilpikonnia ja yli sata erilaista lintulajia. Maailman suurin noin 400 yksilön lauma Arabian oryx-antilooppeja asuttaa saarta ja ne ovat kadonneet muualta maailmasta jo lähes kokonaan.
Sudanista saarelle on tuotu gepardeja ja heidän pahimpia vihollisiaan hyeenoja ruokitaan, jotta gepardit saisivat olla rauhassa.
Risteilyn pysähdys
Sir Bani Yas oli yksi pysähdyskohteistamme risteilyllä, emmekä olleet ehtineet juurikaan selvittää etukäteen mitä kaikkea saari pitää sisällään. Saarelle tarjottavat retket olivat eläinpainotteisia ja sieltä löytyi mm. safariajeluita eri muodoissa.
Saarelle rantautuminen tapahtui pelastusveneillä ja saaren kaikille avoin turistialue oli käytännössä hiekkaranta, joka oli jaettu useampaan osaan lapsiperheille ja muille sopivaksi. Meidän makuun poppi raikasi turhan lujalla ja laivasta mukana tuodut ruuatkin tuntuivat liioittelulta, kun aamiainen painoi vielä mahassa.
Päiväretki polkupyörällä
Me olimme ostaneet etukäteen polkupyöräretken, jonka aloitusta saimme odotella jonkun aikaa. Tutustuimme odotellessa chicagolaiseen pariskuntaan ja ihmettelimme yhdessä saaren erikoista meininkiä, jonka risteilyvieraat sinne loivat.
Oppaamme saapui viimein ja säädimme pyörät jokaiselle sopivaksi, kypärät päähän ja sitten matkaan. Ajoimme pelkistettyä asfalttitietä pitkin yhden portin ohi ja sitten vielä aallonmurtajaa muistuttavan väylän kautta. Seuraavan portin meille avasi vartija. Oli sanomattakin selvää, että ilman retkiä ja opasta tänne ei olisi mitään asiaa.
Eläimiä!
Näimme heti porttien sisäpuolelle saavuttuamme useita erilaisia antilooppeja. Kaukana valtavien aitausten sisäpuolella näkyi kirahveja ja pyöräretkemme huippuhetki oli ehdottomasti emulauman näkeminen. Ne tulivat uteliaina ihmettelemään meitä ihan läheltä.
Noin tunnin mittaisen pyöräretken loppupuolella edestämme tien yli vilahti kalliotamaani (Rock Hyrax), joka näytti isokokoiselta hamsterilta. Rannan tuntumassa oli vielä runsaasti valkoisia flamingoja ruokailemassa. Flamingo saa tunnusomaisen vaaleanpunaisen värinsä syömäsä ruoan sisältämistä karotenoideista. Ilmeisesti ravinto oli ollut viimeaikoina yksipuolista.
Oppaan kertomaa Sir Bani Yasista
Saarelta löytyy kolme hotellia ja niissä yöpyminen saattaisi olla ihan eksoottinen kokemus. Saarelta löytyy myös yksityisalue, jonne sheikit kokoontuvat tapaamisiin. Opas kertoi, että eläimiä ei ruokia, paitsi sitä hyeenaa ja näimme myös, että emuja ruokittiin.
Saari on suojeltu valtavilla hiekkamuureilla, jotta mahdolliset öljyvahingot eivät tuhoaisi luontoa ja eläimiä. Uusia eläimiä ei juurikaan tuoda saarelle, sillä vesipula on niin suuri, että myös veden tuomiseen jouduttaisiin investoimaan lisää.
Saarella oli huikeat puitteet eläimille ja vaikutti siltä, että siellä toimitaan niiden ehdoilla. Tämä oli meille ensimmäinen safarikokemus. Meitä kuitenkin hämmensi se, ettei uroksia ja naaraita pidetä samoissa aitauksissa, joka taas poistaa osan luonnonmukaisuudesta sen lisäksi, että osa eläimistä on kuljetettu tänne muista maista.
Yhteenvetona
- Risteilyvieraana, varaa retki etukäteen
- Opastetun pyöräretken hinta oli 60 euroa/henkilö
- Jos matkustat Abu Dhabiin, kannattaa selvittää sieltä kuljetusmahdollisuudet saarelle ja mahdollinen yöpyminen etukäteen
- Saarella niukasti mitään muuta tekemistä tai liikkumismahdollisuuksia
- Royal Caribbean oli varannut saaren rannan risteilyvierailleen koko päiväksi
Hyppää saaren tunnelmiin 360-videoiden kautta
Alla olevan videon kautta pääset soittolistalle, josta löytyy 360-videot saarelta sekä fillarisafarilta. Videoilla tuoreita tunnelmiamme saarelta, joka herätti myös hieman ristiriitaisia fiiliksiä.
Videoiden katselu onnistuu tietokoneella, puhelimella tai VR-laseilla. Tietokoneella voit pyörittää hiirellä ruutua nähdäksesi kaiken ympärillä tapahtuvan.
Sir Bani Yas
Share your videos with friends, family, and the world
18 comments
Kuulostipa kivalta retkeltä. Namibian Etoshassa ollaan nähty oryx-antilooppeja, jotka ovat meidän mielestämme varsin näyttäviä. Olisi mukavaa päästä näkemään myös valkobeisoja.
Oliko tuo pyöräretki siis samalla alueella, jossa myös petoeläimet olivat? Ehkä gepardit ja hyeenat eivät välttämättä kaikkein aggressiivisimmin ole pyöräilijöitä kohtaan hyökkäämässä, mutta jännittävää silti.
Kiitos kommentista, Mikko!
Oli mahtavaa päästä näkemään noita kaikkia. Joillakin toisilla kierroksilla olivat nähneet gepardejakin, mutta meillä ei käynyt niiden kanssa tuuri. Lukuunottamatta gaselleja ja pikkueläimiä, otukset olivat aitojen takana. Pyöräillessä ei siis ollut mitään vaaraa tulla syödyksi. Sitten taas toisaalta, eiväthän nämä eläimet aivan vapaina eläneet kuitenkaan.
Hauska tutustua saareen tämän postauksen välityksellä, koska meiltä jäi merenkäynnin takia tämä pysäkki pois risteilyohjelmasta. Kuulemma todella yleistä ja joku matkustaja sai hepulit, koska oli muistaakseni kolmatta kertaa samalla risteilyllä ja ei taaskaan päässyt saarelle 😀 Saaresta on jotenkin tosi vaikea saada mitään mielikuvaa päähän ja vielä tämänkin luettuani tuntuu koko paikka joltain mystiseltä keitaalta, siksi olisikin ollut hauska käydä siellä silloin kun mahdollisuus olisi ollut.
Kiitos kommentista, Johanna!
Mukava kuulla, että olemme saaneet välitettyä vähän tietoa tästä mysteerisestä paikasta. Huomasimme itsekin, että siitä löytyy aika vähän tietoa. Se saattaa johtua siitäkin, että saarelle ei ole mitään asiaa ilman jonkinlaista ohjattua retkeä.
Saarella oli kiva päästä käymään, mutta näillä kokemuksilla voisimme sanoa, ettei sinne aivan varta vasten kannata täältä saakka uudelleen lähteä, jos kohde on jäänyt risteilyreitillä väliin. 😉
Huikean oloinen paikka, josta en Emiraateissa käydessäni ollut lainkaan tietoinen. Jos vielä joku kerta kyseiseen maahan päädyn, niin tämä olisi varmasti kiinnostavien kohteiden joukossa.
Kiitos kommentistasi!
Jos siellä suunnalla liikkuu, niin Sir Bani Yasille varmaan löytyy erilaisia retkiä. Oli ihan mukava käydä ja nähdä. Jos kohde osuu matkareitille, niin mikäs siinä, mutta ei tästä kannata erikseen kovin kalliisti maksaa.
Mielenkiintoinen saari! 🙂 En ollut kuullutkaan tällaisesta. Harmi jos tosiaan eläimiä eristetään toisistaan ja näin luonnollinen jatkumo ei luonnistu. Toisaalta sitten taas, ehkä tällä halutaan ehkäistä sitä, ettei saari pullahda aivan täyteen. 😀
Kiitos kommentista!
Noilla eristyksillä varmasti pyritään kontrolloimaan lisääntymistä ja tietysti myös estämästä elikoita joutumasta toistensa ruuaksi. Saari on melko karu ja vedestä varmasti tulee pulaa, jos populaatiot kasvaisivat liikaa.
Luonnollisen tasapainon saavuttaminen lisääntymisen, ravinnon ja petoeläinten suhteen on varmasti helpommin sanottu kuin tehty. Haasteista voi saada aavistuksen, kun miettii vaikkapa tutumpien tulokaslajien aiheuttamia ongelmia. Näistä esimerkkinä vaikkapa citykanit, lupiini ja kurtturuusu.
Tosi mielenkiintoista kuulla tästä saaresta, mistä en ole aiemmin kuullut mitään! Toivottavasti saaren suojelu jatkuu siten, että tasapaino säilyy tulevaisuudessa.
Kiitos kommentista, Kaisa!
Paikka ei ollut meillekään tuttu ennestään, ennen kuin se löytyi risteilyn reittisuunnitelmasta. Paikan päällä vaikutti, että saarta kehitetään edelleen ja siitä pidetään hyvää huolta. Turismia varmaan toivotaan saarelle lisää. Kyllä varmasti osaavat pitää jatkossakin homman hanskassa.
Onpas jännä paikka ja erikoista miten eläimiä on tuotu muualta tuonne. Vähän kuin iso ulkoilmaeläintarha. Hyvä että pyöräilijät oli turvassa aitojen toisella puolella. Vai voisko sanoa, että eläimetkin oli turvassa ihmisiltä 🙂
Kiitos kommentista, Cilla!
Tätä oli tosiaan hieman hankala kategorisoida, että oliko kyseessä joku luonnonsuojelualue vai eläintarha, vai jotain siitä väliltä. Varmaan nuo aidat suojelevat molempiin suuntiin. Lisäksi on varmaan erotettu pahimmat pedot ruoistaan, kuten nuo hyeenat ja gepardit.
Risteilyiden paras puoli on se, että tulee vierailtua sellaisissa kivoissa kohteissa, jonne ei muuten tulisi mentyä.
Kiitos kommentista, Rami!
Tämä pitää paikkansa! Ainakin näillä risteilyillä, joilla me olemme olleet, on reitille ripoteltu miltei joka aamulle uusia paikkoja, joissa olisi kiinnostavaa käydä, mutta jonne ei erikseen tulisi mentyä.
On kiva päästä pikaisesti päivän ajan haistelemaan paikan tunnelmaa. Jälkeenpäin voi sitten alkaa suunnitella täsmäiskua johonkin tiettyyn, jossa olisi halunnut viettää aikaa pidempään.
Mehän jätettiin tämä ohjelmanumero väliin omalla Persianlahden risteilyllä. Kiva nähdä millaista siellä oli 🙂
Kiitos kommentista, Anna!
Meiltä jäi vastaavasti reitiltämme väliin Bahrain. Olisimme saaneet siitä uuden maan, joten siinä mielessä jäi kyllä ikävästi harmittamaan.
Varta vasten Sir Bani Yasin vuoksi en kyllä lähtisi uudelleen, mutta Bahrainin takia saattaa olla, että täytyy.
Paikka näyttää juuri siltä, että siellä olisi mukavaa pysähtyä risteilyn yhteydessä, mutta missä ei viikkoa jaksaisi. Olenkin ennen koronaa katsellut risteilyjä tuolta suunnalta, ja ehkä sitten joskus koronan jälkeen pitäisi lähteäkin, kun risteilyt taas ovat ok tapa matkata.
Kiitos kommentista, Teija!
Pari tuntia riitti oikein hyvin. Fillariretki oli oikein mukava, ja varmaan myös muut retket. Rantabileet taas eivät sytyttäneet ainakaan meitä millään tavalla. Saarella on tosiaan kolme hotelliakin, ja fillariopas kertoi että aktiviteetteja olisi runsaastikin, mutta risteilyvieraat eivät ehdi sellaisille osallistua. Ei kyllä jäänyt ainakaan omaan päähän mitä kaikkea olisi ollut nimenomaisesti tarjolla.