Omanilla on pieni eksklaavi, eli osa Omanin valtiosta sijaitsee Arabiemiraattien erottamalla alueella. Tämä Hormuzinsalmen rannalla oleva alue sijaitsee vain noin kahden tunnin ajomatkan päässä Dubaista.

Musadamin vuonot, joita sanotaan myös Omanin versioksi norjalaisista vuonoista, sijaitsevat tällä alueella, joten lähdimme tutkimaan mahdollisuutta tehdä päiväretki Omaniin Dubaista käsin.

reitti Oman risteily

Sopivan retken etsintä

Kuvat turkoosista vedestä nousevista harmaista vuorista saivat mielenkiintomme heräämään ja pienen kyselykierroksen jälkeen saimme vinkin Palmuaseman Sannalta paikallisesta retkien järjestäjästä, joka voisi viedä meidät vuonoristeilylle.

Dolphin Khasab Tours vastasikin ripeästi ja tunnollisesti jokaiseen kysymykseemme, joita osasimme etukäteen esittää. Halusimme varmistaa, tarvitsemmeko päivävierailua varten viisumin, saako retkellä kasvisruokaa, miten kuljetukset hoituvat ja onnistuuko maksu käteisellä vai kortilla.

Viisumille ei ollut tarvetta, kasvisruokaa kuulemma löytyy ja heidän puolestaan meille järjestyi lisämaksusta myös oma kuljettaja, joka oli erinomaisen hyvä juttu. Retken maksua varten varasimme käteistä, mutta se olisi onnistunut hoitaa myös kortilla.

Khasab Bay Oman

Website

Website Description

Retkipäivä

Saimme ohjeet olla valmiina hotellin edessä kello kuusi aamulla, jotta ehtisimme kymmeneltä Khasabista lähtevään veneeseen. Olin printannut meille mukaan paperin, jossa oli retkifirman logo ja sukunimemme, joten ei aikaakaan kun ystävällinen pakistanilainen mies tuli luokseni hotellin edustalla kertoen olevansa kuskimme.

Hotellista luvattiin meille aamupalaa, joten Ilkka selvitteli niiden kohtaloa vielä respassa ja hetken kuluttua saimmekin hedelmiä ja viinereitä mukaamme.

Oli mielenkiintoista nähdä elämää kaupungin ulkopuolelta, kuten beduiinileirejä, aavikkoa, pienempiä kyliä sekä öljynjalostamoita. Aavikkomaisemat vaihtuivat pikkuhiljaa vuoristomaisemiksi.

auringonnousu Oman sunrise

Rajan ylitys

Mitä lähemmäs Omanin rajaa tulimme, sitä mukavammalta tuntui, että meillä on oma kuljettaja sillä alue vaikutti aika syrjäiseltä.

Kuskimme tiesi tarkalleen mitä tehdä ja meidän ei auttanut muu kuin antaa hänelle passit ja kävellä perässä rajalla oleviin rakennuksiin hänen ohjeidensa mukaisesti.

Rajanylitys Omaniin ja sieltä takaisin maksoi kahdelta hengeltä noin 40 euroa ja se suoritettiin rajavartijoille kortilla.

Kävimme molempiin suuntiin mennessä kahdesti sisällä näyttämässä passeja virkailijoille ja saimme niihin leimat. Lisäksi automme tarkistettiin läpikotaisin ja rajakoppien ohi ajaessa piti pysähtyä, avata kaikki ikkunat ja esitellä passeja vielä kertaalleen.

Kamerasta kysyttiin myös ja kun näytimme Canonin järjestelmäkameraa ei sen mukanaolo onneksi aiheuttanut ongelmia.

Khasab

Khasabiin saapuessamme odotin jotain isompaakin metropolia, mutta vastassamme oli vain noin 20.000 asukkaan kaupunki, jonka päänähtävyys taisi olla Lulu-niminen supermarketti. Samassa yhteydessä oli Dolphin Toursin retkitoimisto, jossa kävimme maksamassa retkemme.

Iloinen kuskimme toimitti meidän tasan kello kymmenen Khasabin satamaan, joka oli täynnä puisia dhow-veneitä. Hyppelimme veneestä toiseen ja rivin viimeisin oli meidän päiväretkemme kulkuväline. Pakistanilainen kuskimme vilkutti meille iloisesti ja toivotti hauskaa päivää.

Delfiinejä!

Hieman epäuskoisina katsoimme toisiamme ja kahta veneen henkilökunnan jäsentä. Tälle retkelle ei taida ollakaan muita tulossa. Lähdimme satamasta kohti vuonoja samalla ihmetellen veneen värikästä sisustusta ja mukavia tyynyjä, jotka olisivat kaikki meidän seuraavat kuusi tuntia.

Emme ehtineet ajaa kauaan, kun vene alkoi hidastelemaan. Ihmettelimme hidastelua hetken aikaa kunnes näimme upean delfiiniparven, jota oli pysähtynyt ihmettelemään muutama muukin vene. Ilkalle tämä oli ensimmäinen kerta nähdä näin läheltä luonnossa delfiinejä.

delfiinejä Oman dolphins

Alla olevien videoiden kautta pääset risteilytunnelmiin. Ensimmäisellä videolla delfiinit kisaavat veneemme kanssa ja sen jälkeen soittolista jatkuu 360-videoilla, joita voit pyörittää nähdäksesi kaiken mitä ympärillä tapahtuu.

Delfiiniristeilyllä Omanissa

Share your videos with friends, family, and the world

Telegraph Island ja Seebi Island

Reitillämme oli muutamia pieniä asumattomia saaria, joiden lähistölle pysähdyimme snorklailemaan. Telegraph Islandilla kävimme molemmat vedessä ja värikkäiden kalalaumojen lisäksi meren pohjassa oli runsaasti merisiilejä. Korallit sen sijaan olivat tasaisen harmaita.

Telegraph Islan Khasab Bay Oman historical site

Seebi Islandilla vain Ilkka kävi pulikoimassa ja siellä vesi oli turkoosia, mutta mitään ihmeellistä nähtävää vedessä ei ollut. Veneen miehistö ruokki kaloja ruuantähteillä, joten ne viihtyivät veneen lähettyvillä meidän iloksemme.

sammakkomies snorkkeli Khasab Bay Oman

Meillä oli kiikarit mukana ja niiden avulla saattoikin tehdä mielenkiintoisia havaintoja vuorten yksityiskohdista. Useat kalastajat olivat jättäneet verkkojaan vuoren seinämillä oleviin koloihin ja kiikareihin osui myös vuoren huipulla tasapainoileva vuohi.

Khasab Bay Oman
vuohi Khasab Bay Oman goat climbing

Ruokailu

Koska olimme tosiaan ainoat vieraat veneellä, meitä hemmoteltiin virvokkeilla ja hedelmillä ylenpalttisesti. Lisäksi pöytään katettiin monipuolinen lämmin ateria, josta löytyi niin liha- kuin kasvisvaihtoehtoja, maittavaa leipää sekä herkullista hummusta.

risteily tarjoilut Oman laivaruoka curry hummus

Lisää delfiinejä!

Retken ehdoton huippuhetki oli, kun veneemme miehistö sai houkuteltua delfiinit kisaamaan veneemme kanssa. Tämä toistui useita kertoja ja saimmekin hienoja videoita näistä tilanteista. Voi miten kauniita eläimiä ne ovat!

Vuonoilla risteili saman aikaisesti vain muutamia aluksia, joten tunsimme itsemme todella etuoikeutetuiksi, että saimme kokea tämän elämyksen kahdestaan. Oli ihanaa seurata delfiinien vapautta ja riemua näissä upeissa maisemissa.

Meistä pidettiin todella hyvää huolta veneessä vaikka yhteistä kieltä ei juurikaan ollut. Veneestä löytyi pieni wc, ruoka oli herkullista, uima/snorkausmahdollisuuksia sisältyi risteilyyn kaksi ja hedelmiä sai syödä vapaasti. Jos retkelle olisi osallistunut muita, heihin olisi varmaan tullut helposti tutustuttua, sen verran pieni ja intiimi vene oli kyseessä.

delfiini pyrstö Khasab Bay Oman dolphin tail

Paluu Dubaihin

Hyvä palvelu jatkui satamassa kun iloinen pakistanilaiskuljettajamme vilkutteli meille ja viittilöi autolleen. Hän kyseli näimmekö delfiineitä ja, että menihän retki hyvin. Hän ohjasi meidät myös varmoin ottein läpi rajamuodollisuuksista ja palautti meidät Dubaihin hotellin eteen väsyneinä mutta iloisina yli 13 tunnin päiväretken jälkeen.

dhow Oman

Lue myös

Oman on paljon muutakin kuin vuonoja ja turkoosia vettä. Mielenkiintoni maahan herätti jo aiemmin Irtiottoja-blogin Lauran kirjoitukset maasta ja pääset lukemaan niitä hänen blogistaan.

https://irtiottoja.com/onko-oman-tarkoituksella-varjeltu-salaisuus/

Muut juttumme Lähi-Idästä

Omanin Muscat löytyy myös tiettyjen Lähi-Idän risteilyjen reitiltä, jos haluat tutustua maahan, mutta autoilu tai rajanylitykset tuntuvat liian hankalilta.

7 päivän Dubain risteily

Maailman mahtavin Dubai – 3 yötä korkeuksissa

Sir Bani Yas – Arabiemiraattien suurin saari

Qatar – Aavikkorallia ja meri autiomaan keskellä

Qatar & Doha – Rita Tainolan haastattelu ja vinkit

Kolme upeaa kohdetta Abu Dhabissa

Laivaesittely: Jewel of the Seas, Royal Caribbean