Aamupatikointi Runyon Canyonissa auringon noustessa Los Angelesin ylle oli yllättäen ehkä yksi siisteimmistä asioista, joita helmikuisella reissullamme koimme. Kun tutkin etukäteen mitä kaikkea kivaa voisimme kaupungissa tehdä, löysin aika vähän tietoa Runyon Canyonista suomenkielisistä blogeista. Tässä siis vinkit jakoon, jos haluat ilmaisen, urheilullisen ja huippusiistin elämyksen lomallesi Losissa.

Auringon nousu ja -laskuajat kannattaa tallettaa puhelimeen tai jonnekin helposti saataville, koska ne hetket ovat tuossa kaupungissa näkemisen arvoisia. Me hyödynsimme jetlagista johtuneen aikaisen aamuherätyksen suuntaamalla Long Beachilta melkein autioita motareita pitkin ennen kukon pierua kaupungin toiselle puolelle sijaitsevaan puistoon urheilukamppeet niskassa.

Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 1Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 2

Hollywoodista hieman pohjoiseen sijoittuvassa puistossa on useampia sisäänkäyntejä, joista kaksi etelän puolella ja yksi pohjoispuolella olevista johtavat tunnetummille reiteille. Me ajoimme autolla N Fuller Avenuen sisäänkäynnille, jossa parkkipaikat olivat tienvarsilta jo ennen kuutta muutamia paikkoja lukuunottamatta varattuja asukkaiden pysäköintiin. Lähdimme etsimään lähistöltä parkkipaikkaa ja poikittaiselta Franklin Avenuelta löytyikin heti useampi vapaa ruutu. Auto maksulliseen parkkiin, vähänkään kiinnostavat tavarat piiloon auton takakonttiin ja vesipullot mukaan. Olimme valmiita puistoseikailuun ja aamukin alkoi juuri sopivasti sarastamaan.

Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 3Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 4Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 5

Lähdimme kiertämään karttakuvan mukaista reittiä myötäpäivään, eli ensin vähän matkaa Inspiration Point Hiking Railia, josta käännyimme vasemmalle Runyon Canyon Roadille, joka vaihtui vielä Runyon Canyon Hiking Path:ksi. Tämä reitti vei meidät loivaa ylämäkeä pitkin kohti huippua ja moni kanssalenkkeilijä oli valinnut saman reitin. Tie oli asfaltoitu ja hyvässä kunnossa, joten lenkkareilla pärjäsi oikein hyvin. Mitä korkeammalle pääsimme, sitä upeammiksi maisemat muuttuivat.

Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 6
Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 7
Vaatimaton torppa kukkulan huipulla
Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 8
Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 9
Runyon Canyon Hiking Path

Emme osanneet oikeasti yhtään arvata, mikä näköala meitä odottaa ylempänä. Olimme viettäneet vasta yhden yön Losissa ja senkin Long Beachilla, joten tämä oli ensimmäinen kokonainen päivämme kaupungissa. Pieni riemunkiljahdus taisi päästä suusta, kun puiston itäpuolella sijaitsevan laakson huvilat ja kukkuloiden huiput tulivat näkyviin auringon heijastaessa ne kauniisti lomittain eri sävyisiksi.

Sokerina pohjalla kukkulan rinteeltä erottui täysin selvästi Hollywood-kyltti! Voi huokaus miten kaunista! Jos vielä tässä kohtaa oli unihiekkaa silmissä aikaisen herätyksen vuoksi, ne kyllä karisivat tehokkaasti. Tämä hieno maisematasanne on nimetty Clouds Rest:ksi ja sieltä löytyi hyvin tilaa ottaa valokuvia haluamistaan suunnista. Tästä reittiä olisi ollut mahdollista jatkaa vielä ylemmäs (tie jatkuu Runyon Canyon Roadina), mutta me olimme oikein tyytyväisiä näihin maisemiin.

Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 10Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 11Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 12Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 13Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 14Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 15

Tästä alaspäin reitti muuttuikin sitten poluksi ja ajoittain aika jyrkäksi. Ei kuitenkaan mitään ylitsepääsemättömän haasteellista tai korkeaa, josta ei hyvällä pohjakunnolla selviäisi. Pyörällä tai lastenrattailla tälle osuudelle ei kuitenkaan ole asiaa. Jos valitset saman reitin, mutta haluat kiertää sen vastapäivään, saat hyvän ylämäkitreenin tässä samalla ja varmasti sykkeet ylös sekä hien pintaan. Polun varrella on portaina suuria pölkkyjä ja tässä kohtaa reitti on myös osittain aidattu. Jyrkempi polku oli noin kilometrin pituinen, jonka päättymiskohdasta löytyi toinen maisematasanne. Loppumatka alas olikin jälleen hyväkuntoista hiekka- ja asfalttitietä.

Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 16Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 17Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 18Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 19Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 20

Korkeutta Runyon Canyonilla on vähän yli 400 metriä ja tämän lenkin pituus oli noin neljä kilometriä. Jos tämä reitti tuntuu liian iisiltä, valitse samasta puistosta West Ridge Hiking Trail, joka kulkee korkealla harjanteella. Takuulla hyvät treenit hienoissa maisemissa! Vesipullo mukaan.

Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 21
Kapea harjanteella kulkeva West Ridge Hiking Trail näkyy osittain kuvan oikeassa reunassa
Runyon Canyon Park - Patikointia Hollywood-kukkuloilla 22

Lue myös muut juttumme:

Los Angeles

Las Vegas