Kaupallinen yhteistyö: Järviylängön Helmet

Toteutimme blogisarjan yhteistyössä Forssan seudulla toimivan Järviylängön Helmet -yritysryhmähankkeen kanssa, joka muodostuu seitsemästä matkailualan ja matkailupalveluita tarjoavien yritysten ryhmästä.

maaseuturahasto

Hämeen järviylänkö, eli virallisemmalta nimitykseltään Tammelan ylänkö sijaitsee Helsingin, Turun ja Tampereen väliin jäävän kolmion keskivaiheilla. Matkaa sinne kertyy kustakin kaupungista noin sata kilometriä. Sen läpi kulkee historiallinen Turun ja Hämeenlinnan yhdistävä Hämeen Härkätie, jonka varrelle on syntynyt kauniita kyliä ja suomalainen kulttuuri on päässyt kukoistamaan.

Tammelan ylänkö on suurelta osin yli 100 metriä merenpinnan yläpuolella. Seudun korkein kohta, Kaakkomäki, sijaitsee Lopella ja jää vain hivenen 184 metrin korkeudesta. Tammelan ylänkö on siis selvästi ympäristöään korkeammalla ja maastoltaan karumpaa. Se sijaitsee alueella, jossa viime jääkauden sulaessa jäätikön vetäytyvä reuna muodosti Salpausselkiä ja jäätikkövirroista muodostuneita harjuja.

Alueen luonnolle tyypillistä ovatkin korkeat harjanteet, vesistöt ja suoalueet. Karun maaperän vuoksi alue ei ole vanhaa viljelymaata, vaan pikemminkin siellä on käyty erällä; metsästämässä, kalastamassa ja asuttu näillä retkillä metsästysmajoissa.

Sijaintinsa ansiosta Tammelan alue on ollut Suomen varhaishistorian merkittävimmän kauppareitin varrella. Sotien aikana se on ollut riittävän kaukana, mutta myös sopivan lähellä. Portaassa harjumaisemasta voi löytää muun muassa vanhoja taisteluhautoja.

Liesjärven kansallispuisto

Luonto ja kansallispuistot

Järviylängön alue on karun kaunista. Vanhaa metsää, upeita vesistöjä ja laajoja soita. Kävimme molemmissa alueen kansallispuistoissa, Liesjärvellä ja Torronsuolla. Lisäksi läheltä löytyy myös Saaren kansanpuisto, jonka ohi ajoimme autolla, mutta jossa emme ehtineet vielä vierailla.

Kansallispuistojen luonto on todella upeaa ja niissä kulkeminen onnistuu helposti. Täysin esteettömiä reittejäkin löytyy. Reitti kannattaa valita omien kykyjen mukaan. Valinnanvaraa löytyy aina parin sadan kilometrin mittaiseen Ilves-reittiin saakka, jota voi kutsua jo täysimittaiseksi eräretkeilyksi, ainakin meidän mittapuumme mukaan!

Torronsuo Torronsuon kansallispuisto

Kulttuuri

Järviylängön alueen läpi kulkeneen kauppareitin, Härkätien, luoma asutus ja toisaalta sen luonnon karuus ja ankaruus ehkä tekivät kasvateistaan sitkeitä. Ruotsin 1600-luvulla käymään 30-vuotiseen sotaan värvättiin juuri Tammelasta asukasmäärään suhteutettuna eniten suomalaisia sotilaita – yhteensä 24 henkilöä. Heitä kutsuttiin Hakkapeliitoiksi ja he nauttivat ansaittua kauhua ja kunnioitusta. Hakkapeliitta-tapahtumaa vietetään vuosittain Mustialan tiluksilla.

Entisten aikojen arkistoihin vievät myös Portaan Nahkurinverstas ja Korteniemen perinnetila. Kumpainenkin on aito ja alkuperäinen, nykypolville säästynyt ja museoitu reliikki entisaikojen elämästä.

Korteniemen perinnetilalla 1910-luvun asuun restauroidussa ympäristössä vaalitaan sen aikakauden työkaluja ja -menetelmiä. Kesäisin pidetään tapahtumia, joissa on mahdollista tutustua muun muassa ruisleivän leivontaan ja saunoa vanhassa malkakattoisessa savusaunassa.

esiliina museo Portaan Nahkurinverstas

Nahkurinverstas taas on aito nahkatehdas, jossa on niin ikään tallella aitoja alkuperäisiä työkaluja ja niiden käyttöön sekä nahkatehtaan historiaan on mahdollista tutustua asiantuntevassa opastuksessa.

Tammelan ylängön alueen sivistystyö on myös perinteikästä. Entisaikojen metsänvartijoita tai metsätyönjohtajia on koulutettu metsäkouluissa, joista yksi on sijainnut Tammelassa Liesjärven rannalla. Sen tiloissa toimii nykyään Eräkeskus Metsäkouluntie, jonka tiloissa on mahdollista majoittua ja järjestää erilaisia tapahtumia kuten vaikkapa leirikouluja tai koiranäyttelyitä.

Mustialaan perustettiin Suomen ensimmäinen maanviljelysoppilaitos vuonna 1840. Yhä edelleen opetustoiminta samoissa tiloissa jatkuu. Nykyään Mustialassa toimivat Hämeen Ammattikorkeakoulu HAMK ja Hämeen ammatti-instituutti HAMI.

Mustiala Vanha Opisto

Tammela

Tammela sijaitsee Kanta-Hämeessä ja se on perustettu vuonna 1868. Asukkaita siellä on noin 6000. Tammelan nimen alkuperää ei tiedetä varmuudella, mutta on arvailtu, että se voisi juontaa juurensa ruotsinkielisestä sanasta damm (pato), joka viittaisi alueelta löytyviin koskiin. Myös pihapuuna viihtyvä tammi voi olla nimen lähde.

Helsinki – Tammela matkaa kertyy noin 120 kilometriä ja se taittuu noin 1 h 40 minuutissa.
Tampere – Tammela -välille matkaa kertyy reilut 90 kilometriä ja sen taittaa 1 h 30 minuutissa.
Turku – Tammela -reitin pituus on noin 100 kilometriä ja matkaan voi varata 1 h 30 minuuttia.

Järviylängön Helmet

Saimme tutustua alueen luontoon ja palveluihin kaupallisen yhteistön muodossa Järviylängön Helmet -yritysryhmän kanssa ja kirjoitimme kokemuksistamme sarjan artikkeleita, joissa esittelemme kaikki ryhmän seitsemän yritystä.

Löydät linkit artikkeleihin alta. Etsitpä sitten luontokokemuksia, eräseikkailua oppaan kanssa tai ilman, melontaa, edullista majoitusta, juhlatiloja, museoita, hyvää lähiruokaa, erikoisia saunoja tai mökkimajoitusta, löydät näistä varmasti niihin sopivat kohteet.

Majoitukseen, tilaisuuksien järjestämiseen ja saunaelämyksiin sopivat puitteet löytyvät vaikkapa Urpolan kartanosta tai Paijan maatilamajoituksesta.

Ne Tammelat Erärenki kanootti Turpoonjoki

Eräkeskus Metsäkouluntie

Tämä paikka sijaitsee Liesjärven rannalla, aivan kansallispuiston kupeessa ja Ilves-reitin varrella. Vanha metsäkoulu kätkee sisälleen alkuperäisiä luokkahuoneita, suuren pihapiirin ja paljon majoitustilaa mm. harrastus- ja leiritoimintaan. Kyläkauppa toimii kesäisin ja pihapiiristä löytyy myös hieno mopomuseo.

Eräkeskus Metsäkouluntie Liesjärvi Tammela

Järviylängön Helmet – Eräkeskus Metsäkouluntie

Erärenki

Jouni Palén tuntee Järviylängön seudun alueen ja kansallispuistot hyvin. Hänen Erärenki-yrityksensä kautta voit vuokrata kanootteja ja muita retkitarvikkeita sekä varata eräopastusta alueelle. Jouni johdatteli meidät Liesjärven kansallispuistossa mm. Kyynäränharjulle, Korteniemen perinnetilalle sekä melomaan Turpoonjoelle.

nuotio tulet nokipannu kahvi

Järviylängön Helmet – Liesjärven kansallispuisto Erärengin kanssa

Mustialan Kievari ja Wanha Viljamakasiini

Tammelan kupeessa sijaitseva Mustiala on tunnettu paitsi omasta postinumerostaan myös maatalousoppilaitoksestaan. Siellä toimii myös Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini, jota voit vuokrata erilaisiin juhliin tai käydä kesäisin ravintolassa tai terassilla haukkaamassa pientä purtavaa sekä oman, Kuninkaankartanon panimon olutta, jota ei myydä missään muualla kuin täällä. Kesäisin täältä löytyy myös paljon majoitustilaa sekä tapahtumia.

riisipuuro omenahillo luumukiisseli Wanha Viljamakasiini

Järviylängön Helmet – Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini

Portaan Nahkurinverstas

Portaan Nahkurinverstas ravintola restaurant

Turpoonjoen varrelta löytyy viehättävä Portaan Nahkurinverstas, joka kätkee sisälleen nahanvalmistuksen historiaa yli sadan vuoden ajalta. Yläkerran ravintolassa pääset nauttimaan maittavista ruuista. Tilaa voi myös vuokrata juhliin ja muihin tapahtumiin. Majoitustilaa löytyy pihapiiristä kodikkaista tehtaantyöntekijöiden entisistä asunnoista.

Järviylängön Helmet – Portaan Nahkurinverstas

Urpolan Kartano, Viikinkisauna ja Tilkkutex

Upea Urpolan Kartano tarjoaa hienot puitteet juhlille ja muille tapahtumille. Keittiössä loihditaan herkulliset ruuat vieraiden toiveiden mukaisesti ja pihapiirin Viikinkisaunasta löytyy varmasti sopiva löylyelämys ihan jokaiselle. Käsitöiden harrastaja löytää Tilkkutex-myymälästä varmasti myös tuliaisia kotiinviemisiksi.

Urpolan Kartano sali sisustus kynttilä

Järviylängön Helmet – Urpolan Kartano & Viikinkisauna

Paijan Maatilamajoitus

Suurella Juhla-areenalla on tilaa järjestää tapahtumia jopa yli 200 henkilölle ja keittiössä loihditaan herkullista lähiruokaa juhlaväelle. Pihalta löytyy mökkimajoitusta kesäisin sekä isompi talo ympärivuotiseen käyttöön. Saunojen ystäville myös useampia vaihtoehtoja ja pihan kodassa voi paistella vaikkapa tikkupullat.

Menninkäisen tupa Paija Paijan maatilamajoitus Ypäjä holvikaari

Järviylängön Helmet – Paijan Maatilamajoitus

Wilderness Tales

Tomin Helin toimii eräoppaana Tammelan alueella ja tilauksesta myös muualla Suomessa aina Lappia myöten. Tomin opastuksella pääset eräseikkailemaan ja opettelemaan luonnossa selviytymisen keinoja monipuolisesti.

Ne Tammelat Wilderness Tales Tomi

Järviylängön Helmet – Torronsuon kansallispuisto Wilderness Tales -eräoppaan kanssa

Monipuolisempi matka kohteita yhdistelemällä

Voit myös yhdistellä Järviylängön Helmien kohteita toisiinsa ja tehdä historiaan, ulkoiluun tai saunomiseen liittyviä matkoja. Katso alta ideat, miten me toteutimme reissut.

Saunaelämyksiä Ypäjällä ja Humppilassa

Melonta- ja vaellusretki Tammelassa

Pyhiinvaeltajien jäljillä Hämeen Härkätiellä

Katso 360-videot vierailuistamme Järviylängön Helmien kohteessa