Kaupallinen yhteistyö: Järviylängön Helmet

Toteutimme blogisarjan yhteistyössä Forssan seudulla toimivan Järviylängön Helmet -yritysryhmähankkeen kanssa, joka muodostuu seitsemästä matkailualan ja matkailupalveluita tarjoavien yritysten ryhmästä.

maaseuturahasto
Kuusi kukkii toukokuussa

Vietimme pitkän viikonlopun Tammelan seudulla ensin pyhiinvaeltajien jalanjäljillä Hämeen Härkätiellä. Sen jälkeen seikkailimme meloen ja vaeltaen Portaan kylästä Mustialaan Tammelan lähelle. Kahden aktiivisen päivän jälkeen oli mukavaa poiketa hieman Härkätieltä sivummalle ja jatkaa matkaa kohti Ypäjää ja Humppilaa, sillä meille oli tiedossa rentouttavia saunaelämyksiä.

Nämä kaikki seitsemän Järviylängön Helmeä sijaitsevat alle tunnin ajomatkan päässä toisistaan, joten voit helposti tutustua useampaan heistä saman päivän aikana tai yhdistää kohteita toisiinsa retkillä esimerkiksi pyöräillen.

Paijan Maatilamajoitus

Paijan Maatilamajoitus

Vierailimme Paijan Maatilamajoituksella edellisen kerran joulukuussa vuoden harmaimpina hetkinä. Kesäisenä lauantaina sää olikin mitä parhain, kun kurvasimme takaisin Paijan maatilalle, jossa emäntä Päivi, isäntä Hannu sekä ihanat kissat olivat meitä jo vastassa. Saimme seuraksemme myös bloggaajakollegan, Fillaripäiväkirjaa Youtubessa, Instagramissa sekä Facebookissa pitävän Jaska Halttusen perheineen.

Paijan kissa toivotti meidät tervetulleeksi
Paijan Maatilamajoituksen kissa

Meille oli valmistettu lounaaksi maittavaa lohikeittoa, jonka nautimme Juhla-Areenan tiloissa. Tämä entinen konehalli toimiikin loistavasti erilaisille juhlille sekä tapahtumille. Samalla kun tutustuimme toisiimme, saimme hieman vihiä päivän ohjelmasta. Meille oli siis luvassa traktorilla ajoa ja päivän päätteeksi majoittuisimme maan alle. Jaska perheineen pääsi testaamaan suurta Majoitustaloa, jossa tilaa on yhteensä jopa 16 henkilölle.

Lohikeittoa Paijan Maatilamajoituksessa
Paijan raparperipiirakka
Paijan suuri Majoitustalo

Maatilaolympialaiset

Paijan tilalla viljellään erilaisia kasveja, joten traktorit ovat heille tuttuja työvälineitä. Meitä odottikin pihapiirissä keskikokoinen (vaikutti kyllä hurjan isolta!) maatilantraktori, jossa oli helpon kuuloinen ohjaus. Yksi automaattinen ajopoljin ja vaihteen suunta oli eteen tai taakse.

Traktorin hallinta

Traktorin koukkuun laitettiin vesiämpäri ja vähiten vettä hölskyttänyt saivat parhaat pisteet. Heinäseipäiden kaatamisesta menetti lisää pisteitä. Auts! Haaste oli heitetty, niin eihän siihen auttanut kuin tarttua. Kumpikaan meistä Ilkan kanssa ei ole liiemmin ajellut traktorilla, joten oli mielenkiintoista istua niin suuren kulkupelin rattiin.

Fillaripäiväkirja Jaska ja traktorihaasteen vesiämpäri

Hannu opasti meitä kuitenkin hyvin ja niin vain suoriuduimme kaikista tehtävistä, myös traktorin peruuttamisesta kuvitteelliseen talliin. No, ehkä tallin takaseinä olisi muutaman kohdalla kaatunut, mutta ei niitä lasketa.

Kun vesiämpärin kuljettamisesta ja peruuttamisesta traktorilla oli suoriuduttu, oli kolmantena osana kisaa vielä heinäseipään isku maahan rautakangen avulla. Arvatkaa vaan, oliko helppoa osua siihen samaan koloon rautakangella uudestaan ja uudestaan.

Volvo peltoauto

Lopuksi luvassa oli vielä peltoautorallia, kun Hannu ajelutti meitä räyhäkkäällä pinkki-mustalla Volvolla pitkin peltomaisemia niin, että multakokkareet kimpoilivat katsomoon saakka. Jaskan perheen lapset Pyry ja Pihla olivat tästä aktiviteetista erityisen innoissaan.

Päivi kutsui meidät koolle pihapiirin keskeltä löytyvän Riihipubin terassille, jossa suoritettiin palkintosijojen jako. Jaskan perheen edustajat veivät voiton ja Katrille osui kisan kolmas sija vakaan ja huolellisen traktorin käsittelyn ansiosta.

Kuoharia Riihipubissa
Traktori nurmikolla
Riihipubin sisätilat

Saunailta Menninkäisen savusaunassa

Paijan pihapiiristä löytyy osittain maan alla oleva holvikaarinen upea savusauna, jonne mahtuu jopa 15 henkeä. Pääsimme mukaan osallistumaan savusaunan lämmitykseen ja siinä on tosiaan muutama työvaihe ennen kuin löylyistä pääsee nauttimaan.

Menninkäisen Takkatupa

Arvatenkin savusaunan lämmitystavoissa on eroja ja perinteitä on monia. Menninkäisen savusaunan löylyt, ah, ne olivat samaan aikaan kosteat, pehmoiset ja niin lempeät. Todella miellyttävä saunakokemus ja miten paljon sen eteen olikaan nähty vaivaa.

Katri Kuumakylpy Viikinkilaiva Helkassa
Paijan pellot illalla

Ilta soljui mukavasti saunoen ja välillä paljussa istuen. Urpolan Kartanon Leena ja Mikko liittyivät myös joukkoon ja pääsimme viettämään perinteistä saunailtaa hyvässä seurassa oikein pitkän kaavan mukaan. Illalliseksi meille oli valmistettu isännän reseptillä savukalaa sekä tortilloja, joissa täytteenä mm. haudutettuja kasviksia jokaisen ruokarajoitteet huomioiden.

Kuusenkukkakoriste
Lohiateria

Yöpyminen Menninkäisen Takkatuvassa

Savusaunan vieressä on toinen kaariholvein varustettu tila, joka toimii niin illanistujaisiin kuin majoitukseenkin. Meille oli pedattu sänky valmiiksi ja pääsimme nautiskelemaan maittavista yöunista maan alla. Oviaukon ikkunoiden kautta näkyi vain peltoa, joten olimme täysin omassa rauhassa. Alueella asustelee paljon peuroja ja joutsenia, niiden sijaan me onnistuimme bongaamaan harvinaisemman kattohaikaran liitelemässä Paijan peltojen yllä.

Samassa rauhallisessa pihapiirissä on useita mökkejä, tilaa karavaanareille sekä yksi Suomen ensimmäisiä vaunusaunoja, jota voi edelleen vuokrata tilaisuuksiin.

Menninkäisen Takkatupa sisältä

Aamupalaa ja tutustuminen Murskan Paratiisiin

Päivi oli valmistanut meille yön yli haudutettua ohrapuuroa, johon ihastuimme kovasti jo edellisellä vierailulla. Ohra on omalla pellolla kasvanutta, joten olimme todellisen lähiruuan äärellä. Lisäksi pöydästä löytyi erilaisia leikkeleitä, hilloja, sämpylöitä, salaattia, lohta ja kasviksia kaikki kauniisti katettuna.

Paijan Maatilamajoituksen aamiainen
ohrahiutalepuuroa Paijan Maatilamajoituksessa

Piipahdimme vielä ennen lähtöämme läheisellä louhoksella nimeltä Murskan Paratiisi. Tämä alue on ihan hiljattain kunnostettu ja sieltä löytyy grilliravintola, jossa A-oikeudet, jäätelökioski ja uimaranta. Louhoksella olevan lammen syvyys on jopa seitsemän metriä.

Murskan Paratiisin uimalampi

Esiintymislavaa rakennettiin parhaillaan ja suunnitteilla oli monenlaisia keikkoja, esiintyjinä suomalaisia huippunimiä Popedasta alkaen. Murskan Paratiisin alueella voi telttailla ja majoittua asuntoauton tai -vaunun kanssa ja se sijaitsee tosiaan ihan lähellä Paijan maatilaa, jossa majoitusta on enemmänkin.

Urpolan Kartano & Viikinkisauna

Ypäjältä Humppilaan on matkaa noin 30 kilometriä, joka taittuu autolla puolessa tunnissa. Ystävällinen isäntäväki Leena ja Mikko olivatkin jo meitä vastassa ja kun olimme saaneet tavaramme siirrettyä meille varattuun hirsimökkiin Viikinkisaunan pihapiirissä, oli aika lähteä pienelle patikoinnille.

Urpolan Kartanon päärakennus
Majoitustilat Viikinkisaunassa
Viikinkisaunan mökkimajoitus

Harjuvaellus Venäjänlammille

Parin kilometrin mittainen kävelyreitti lähti Urpolan Kartanolta ja keltaisia merkkejä seuraten etenimme kaunista ja rauhallista metsätietä kohti Venäjänlammia. Korkeat männyt hallitsivat maisemaa ja mustikat olivat juuri alkamassa kukkimaan. Keltaisilla tolpilla merkitty kävelyreitti mukaili lähellä kulkevaa Porintietä ja lintujen äänekäs laulu peitti liikenteen äänet hyvin taustalle.

Kävelyreitti harjulla Humppilassa
mustikankukka
Harjumaisemia Humppilassa

Saavuimme lammen rannalle, joka on myös suosittu uimapaikka ja Duudsoneidenkin ohjelmasta tuttu. Rannalla oli auto, mutta ketään ei näkynyt missään. Lähestyimme uimahyppytornia ja sieltä erottuikin pian tuttu hahmo. Mikko oli livistänyt aiemmin eväskorin kanssa karkuun järjestämään meille piknikkiä.

Näkymä Venäjänlammin hyppytornista uimarannan suuntaan
Venäjänlammin hyppytorni
Mikko kaataa kuohuviiniä

Kiipesimme kaikki viiden metrin korkeudelle uimahyppytorniin ja nautiskelimme maukkaista sämpylöistä kuohuviinin kera tyynen lammen ympäröiminä. Meillä sattui olemaan repussamme mukana kiikarit ja olikin hauska seurata kun telkät sukeltelivat pitkiä matkoja hakemassa ruokaa ja pulpahtelivat pinnalle milloin mistäkin.

Kuohuviinit hyppytornissa
Piknik kuohuviinillä Venäjänlammin hyppytornissa

Paluumatkamme meni hieman eri reittiä ja kipusimme korkeammalle harjun päälle. Vaikka korkeuserot eivät olleet kovin suuria, on jääkauden muovaamissa harjumaisemissa jotain eksoottista ja vaikuttavaa. Reitin varrelta löytyy valtava sorakuoppa, jossa puita kasvaa harvakseltaan. Ihan loppumatkasta osuimme vielä suuren, useita metrejä korkean kiven, Kirkkokiven luokse ja ihastelimme sen siististi leikkautuneita reunoja.

Hiekanottopaikka harjun kupeessa Humppilassa
Katri ja Leena harjulla
Kirkkokivi Humppilassa

Saunailta Viikinkisaunassa

Leena ja Mikko ovat tehneet uskomattoman hienoa työtä rakentaessaan Viikinkisaunaa ja edellisen käyntimme jälkeen on myös tapahtunut paljon. He olivat juuri vastaanottaneet Sauna from Finland´lta Authentic Finnish Sauna Experience Unique-sertifikaatin, joka on kolmas laatuaan Suomessa ja Visit Finland on myöntänyt heille STF -vastuullisuussertifikaatin. Lisäksi heidän herkullinen raparperipiirakkansa voitti oman sarjansa Tasteful by Sauna from Finland -kisassa. Huikeita juttuja, onnea vielä kerran!

Urpolan Kartanon Viikinkisauna edestä

Leena esitteli meille uuden tyylikkään viikinkiteemaisen naisten pukuhuoneen, jossa jokainen pienikin yksityiskohta oli mietitty viimeiseen asti. Täällä saa todella heittäytyä lomalle, sillä huomioon on otettu kaikki mitä toivoa saattaa ja myös nekin asiat, mitä et osaa edes toivoa.

Saimme kunnian maistella voittoisaa raparperipiirakkaa ja ennen sitä Viikinkisaunan tiloihin oli katettu herkullista lohikeittoa. Raparperipiirakka on muuten gluteeniton ja sen reseptin voit ladata itsellesi Sauna From Finlandin reseptipankista.

Viikinkisaunan raparperipiirakka

Puumajasauna, Maisemasauna ja Kuumakylpy Viikinkilaiva Helka

Saunaseuraksi mukaamme liittyivät Päivi ja Hannu Paijan Maatilamajoituksesta. Joulukuussa pääsimme kokeilemaan laivasaunaa, joten tällä kertaa kuudesta saunasta lämpiminä olivat läpinäkyvä Maisemasauna, sekä kahden suuren männyn väliin rakennettu Puumajasauna.

Urpolan Kartanon Viikinkisauna

Saunojen lisäksi pihalta löytyi tietysti upeaksi viikinkilaivaksi maisemoitu palju, Kuumakylpy Viikinkilaiva Helka, joka oli ehdottomasti meidän suosikkimme. Tällä kertaa meillä oli myös saunomisen ammattilaiset Leena ja Mikko mukana, joten pääsimme nauttimaan oikein kunnon löylyistä pitkän kaavan mukaan.

Kuumakylpy Viikinkilaiva Helka
Saunojia Viikinkisaunan Maisemasaunassa

Ilta eteni leppoisasti valoisassa kesäsäässä ja vuorottelimme eri saunojen välillä, osa kävi myös lammessa vilvoittelemassa. Teimme myös hienon videon, joka tiivistää illan tunnelmat mainiosti. Sitä on muuten katsottu jo yli 20.200 kertaa Viking Sauna Worldin Instagram-tilillä.

Yllätykset eivät vielä tähän loppuneet, vaan Mikko oli valmistellut meille iltapalaksi herkullista tonnikalapizzaa, jonka nautimme – kuinkas muutenkaan kuin paljussa! Ainakaan nälkä ei päässyt yllättämään missään vaiheessa päivää. Jäimme vielä Ilkan kanssa saunomaan, kun Paijan porukka sekä isäntäväki vetäytyivät yöpuulle. Jääkaapista löytyi vielä herkullista raparperipiirakkaa, jota napsimme yöpalaksi.

Paijan väki pizzalla Viikinkilaiva Helkassa

Illan aikana esittelimme seurueelle myös edellisellä vierailullamme kehittelemämme näppäryyttä vaativan palju-urheilulajin, lonkeroregatan. Tavoitteena on oppia saamaan ensin yksi ja sitten useampia juomatölkkejä kellumaan paljussa pystyssä. Kun jokaisella kylpijällä on vähintään yksi oma tölkki pystyssä, voidaan laivuetta alkaa kuljettaa paljua ympäri. Tölkin saa nostaa pystyyn, mutta muuten käsin koskeminen on kiellettyä. Puhaltaminen ja veden virtauksen luominen osoittautuivat ainakin meillä suosituimmiksi tavoiksi. Kuulostaa helpolta, mutta yritäpä ensi kerralla itse!

Viikinkisaunan laivasauna saunaelämys
Lonkeroregatan yksinäinen lonkerotölkki
Urpolan Kartanon isäntäväki puumajasaunassa

Aamupalaa ja Tilkkutex

Ulkoilmassa vietettyjen päivien jälkeen unta ei tarvinnut houkutella ja nukuimme sikeästi omassa mökissämme keskeytyksettömät yöunet. Aamupala oli katettu meille upean Urpolan Kartanon saliin. Aamiaisen sai rakentaa oman maun mukaan kattavasta valikoimasta muunmuassa karjalanpiirakoita, leipää ja leikkeleitä sekä salaattia ja muita kasviksia. Lisäksi oli tarjolla vielä puuroa sekä juomaksi mehua, kahvia ja teetä. Jälkiruuaksi oli tietenkin vielä menestyksekästä raparperipiirakkaa. Raparperi on muuten Ilkan suurta herkkua, jota valitettavan harvoin enää edestään löytää. Raparperimakupala saa aina aikaan hyvän mielen!

Juttelimme tulevan kesän tapahtumista ja tulossa oli niin Rock´n roll Sauna Night, kuin muutakin jännittävää. Häät ja muut perhetapahtumat alkavat toivottavasti myös jälleen toteutumaan, sillä puitteet täällä niille ovat mitä hienoimmat!

Urpolan Kartanon aamiaispöytä
Karjalanpiirakat kulhossa

Halusimme piipahtaa vielä ennen lähtöämme Tilkkutexissä, sillä haaveissa oli löytää uusi kangas sohvan verhoiluun. Täältä tuhansien kankaiden valikoimasta se olisi aika varmasti mahdollista. Leena esitteli meille useita vaihtoehtoja ja moni olikin todella mieluisa, mutta ei ehkä ihan se täydellisin… kunnes Bingo!

Koira-aiheisia kankaita Tilkkutex-myymälässä
BBQ-teemainen kangas Tilkkutex-myymälässä

Upea pyöräilyhenkinen kaunis kangas teki meihin molempiin vaikutuksen ja sitä olikin jäljellä juuri sopiva määrä. Teimme kangaskaupat, jonka jälkeen lähdimme hyvillä mielin ajelemaan takaisin kohti Helsinkiä. Sovimme kuitenkin, että palaamme tänne vielä polkupyörät kyydissämme!

Ne Tammelat ja Leena Kylämarkula Viikinkisaunan edessä

Tutustu aiempiin artikkeleihimme Järviylängön Helmistä

Melonta- ja vaellusretki Tammelassa

Pyhiinvaeltajien jäljillä Hämeen Härkätiellä

Järviylängön Helmet – Liesjärven kansallispuisto Erärengin kanssa

Järviylängön Helmet – Eräkeskus Metsäkouluntie

Järviylängön Helmet – Portaan Nahkurinverstas

Järviylängön Helmet – Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini

Järviylängön Helmet – Urpolan Kartano & Viikinkisauna

Järviylängön Helmet – Paijan Maatilamajoitus

Järviylängön Helmet – Torronsuon kansallispuisto Wilderness Tales -eräoppaan kanssa

Järviylängön alue ja sen helmet