Kaupallinen yhteistyö: Järviylängön Helmet & Eräkeskus Metsäkouluntie & Erärenki

Toteutamme blogisarjan yhteistyössä Forssan seudulla toimivan Järviylängön Helmet -yritysryhmähankkeen kanssa, joka muodostuu seitsemästä matkailualan ja matkailupalveluita tarjoavien yritysten ryhmästä.

maaseuturahasto
Eräkeskus Metsäkouluntie Liesjärvi Tammela

Eräkeskus Metsäkouluntie

Eräkeskus Metsäkouluntie sijaitsee aivan Liesjärven kansallispuiston tuntumassa Tammelassa. Metsäkoulutoiminta on päättynyt vuonna 2010, jonka jälkeen rakennuksia on vuokrattu erilaisiin tapahtumiin sekä lyhyt- ja pidempiaikaiseen majoitukseen.

Rauhallisella sijainnilla varustettu, Liesjärven rannalla sijaitseva alue sopii täydellisesti esimerkiksi harrastusporukoiden kokoontumispaikaksi. Eräkeskuksella käykin useita koiraharrastusryhmiä ja sellaisille paikka tarjoilee täydelliset puitteet. Alueella voi järjestää kokeita ja testejä sekä harrastaa vaikkapa vesipelastusta.

metsäkoulu Eräkeskus Metsäkouluntie

Suureen ravintolasaliin mahtuu kerrallaan 80 ruokailijaa ja ravintolasta voi tilata omaan tapahtumaan sopivat tarjoilut. Kesäisin päärakennuksessa on auki pieni kyläkauppa, josta löytyy perustarvikkeita niin majoittujille kuin lähialueen mökkiläisille.

Tapahtumien aikaan lounasravintola palvelee myös ohikulkijoita ja retkeilijöitä. Eräkeskus tiedottaa ajankohtaisista tapahtumista Facebook-sivullaan.

Kolmikerroksisesta suuresta päärakennuksesta löytyy paljon erilaisia tiloja ja vielä alkuperäisessä asussaan olevia luokkahuoneita. Eri kokoisille ryhmille löytyy monenlaisia kokous- ja juhlatiloja.

Me majoituimme pihapiiristä löytyvään rivitaloon, josta löytyi majoitustilat kahdeksalle hengelle neljän kahden hengen huoneen muodossa. Lisäksi huoneistosta löytyi tilava keittiö, jossa on mahdollista valmistaa itse ruokaa. Me laitoimme heti saavuttuamme saunan lämpiämään ja se tarjoili oikein hyvät löylyt.

Majoittuminen täällä on edullista, alkaen 25 euroa/henkilö/yö. Lisätietoja ja varauksia voit tehdä Eräkeskus Metsäkouluntien nettisivujen kautta.

kyltti Eräkeskus Metsäkouluntie
rivitalot Eräkeskus Metsäkouluntie

Metsäkoulun historia

Kolmikerroksisessa 1950-luvulla rakennetussa, 1958 perustetussa metsäkoulussa on aiemmin järjestetty luonnonvara- ja ympäristöalan koulutusta. Forssan ammatti-instituutti päätti kuitenkin lopettaa Liesjärven toimipisteen, sillä opiskelijoita ei hakeutunut enää alalle ja opetus oli hyvin kallista.

Aiemmin Tammelan metsäoppilaitoksen nimellä kulkeneessa koulussa on voinut suorittaa metsäalan ja matkailualan perustutkintoja sekä metsämestarin koulutuksen. Nykyisen Eräkeskuksen tiloissa koulun tunnelman aistii edelleen alkuperäisessä asussaan olevista tiloista, käytävistä, ruokailusalista sekä luokkahuoneista, joita voi nykyisin hyödyntää erilaisiin tapahtumiin.

auringonnousu sunrise Liesjärvi Tammela Suomi Finland

Grillikatos ja ranta

Eräkeskuksen pihalta rannan puolelta löytyy suuri grillikatos, jonka edustalla kasvaa erilaisia puulajeja, joita metsäkoulun opiskelijat ovat istuttaneet. Näyttävimpiä niistä ovat suuret kapeat kuuset.

Koululle löytyi uusi omistaja vuonna 2015, kun Heikki Tapani osti viisi vuotta myynnissä olleen koulun rakennuksineen kuntayhtymältä. Koulurakennuksesta löytyy tilaa yli 3000 neliötä ja lisäksi pihapiirissä sijaitsee kurssiasuntoloita sekä rivitaloja. Liesjärven rannalla sijaitsevan koulun yhteydessä on rantasauna sekä laituri, josta pääsee uimaan.

grillikatos Eräkeskus Metsäkouluntie
Katri laituri Liesjärvi asana jooga auringonnousu sunrise

Mopomuseo

Tapasimme Eräkeskuksen yhteyteen avatun mopomuseon toisen perustajan Mauri Vikmanin, joka esitteli meille metsäkoulun vanhaan jumppasaliin perustettua mopomuseota. Museo oli saanut alkunsa Eräkeskuksen yhteydessä pidetyistä kyläjuhlista, joiden ohjelmanumeroksi Mauri ja Heikki olivat tuoneet näytille omia mopojaan.

mopo mopomuseo museo Ilkka

Mopomuseo on saanut virallisen statuksensa vuonna 2018 ja sittemmin kokoelmakin on laajentunut huikeaan määrään, noin 140 mopoon. Lisäksi esillä on moottoripyöriä sekä aiemmin kilpaakin ajaneen Heikin speedway- ja maaratapyöriä.

mopomuseo
Honda Monkey mopomuseo

Museon vanhimmat mopot ovat vuodelta 1950-luvun lopulta ja uusimmat 1980-luvulta. Kokoelma tekee hienon läpileikkauksen historiaan esitellen mm. värisuoran Solifereita, hienon rivin pappatuntureita sekä nostalgiset Honda-monkeyt. Ulkomailta on myös saatu mopoja kokoelmaan ja erikoisia yksilöitä löytyy mm. Italiasta, Saksasta, Itävallasta ja Venäjältä. Olipa kokoelmassa myös Miele-kodinkonemerkin valmistama mopo.

Mopomuseoon tutustuminen on maksutonta, mutta vapaaehtoisen sisäänpääsymaksun voi jättää. Näillä tuloilla katetaan mopojen kunnostamisesta aiheutuneita kuluja. Mopomuseo on tällä hetkellä avoinna vain tilauksesta, joten kannattaakin ottaa etukäteen yhteyttä vaikka Mauriin Facebookin kautta, jos haluat päästä tutustumaan paikkaan.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Liesjärven kansallispuisto, Kettumäen polku

Vietimme lauantaipäivän Erärengin kanssa Liesjärven kansallispuistossa ja hän ehdotti meille päivän päätteeksi tutustumista Kettumäen polkuun, entisen metsäkoulun lenkkipolkuun. Reitti lähtee aivan Eräkeskuksen nurkalta ja on siis myös osa Liesjärven kansallispuistoa. Polulle pääsee suoraan myös muutamilta pysähdyspaikoilta Liesjärventien varrelta.

Polku olikin helppo löytää vaikka oli jo hieman hämärää. Tosin otsalamppujen valossa emme saaneet aivan täyttä kuvaa polun maisemista. Kettumäen polku oli helppokulkuinen nuotiopaikalla varustettu pururata, jonka varrella oli myös valot, mutta ei valaistusta tällä kertaa. Ehkä samalla viikolla riehuneilla myrskyillä oli osuutta asiaan. Rengasreitti oli noin kaksi kilometriä pitkä ja se on alueen vanhaa metsää. Polkua halkoi myös keltaisilla merkeillä merkitty Ilvesreitti, joka kulkee pitkiä matkoja Hämeenlinnan, Riihimäen, Karkkilan, Lopen ja Tammelan alueella jopa 250 kilometrin mittaisena.

Kettumäki pururata Liesjärvi Tammela
Ilvesreitti Liesjärvi Tammela

Marraskuun 2020 lopulla Eräkeskuksella

Koronavuosi on ollut hankala myös Eräkeskukselle, eikä tapahtumia ole kesän aikana ollut yhtä paljon kuin normaalisti. Meidän vierailumme aikana koulun päärakennus palveluineen oli kokonaan kiinni.

Tiloja voi kuitenkin vuokrata ympäri vuoden erilaisiin tapahtumiin ja tälläkin hetkellä majoituksessa asuu muutamia pitkäaikaisasukkaita. Jos siis tarvitset tilapäistä asuntoa rauhalliselta alueelta tai edullista majoitusta viikonloppuvaelluksen yhteyteen, niin kannattaa tutustua myös tähän vaihtoehtoon.

Eräkeskus Metsäkouluntie on yksi Järviylängön Helmistä ja pääsimme kaupallisen yhteistyön merkeissä tutustumaan ennen kouluna toimineeseen rakennukseen paikan vetäjän ja Heikin tyttären, Niinan johdolla.

Kiitos Niina, Heikki ja Mauri, että pääsimme tutustumaan Eräkeskukseen sekä mopomuseoon ja kiitos Erärenki Jouni Palén hyvistä vinkeistä ympäristöön!

laituri Eräkeskus Metsäkouluntie Liesjärvi Tammela
karhu puuveistos

Lue lisää Eräkeskuksesta heidän nettisivuiltaan

metsakouluntie.com

This domain may be for sale!

Tutustu muihin Järviylängön Helmet -kohteisiin

Saunaelämyksiä Ypäjällä ja Humppilassa

Melonta- ja vaellusretki Tammelassa

Pyhiinvaeltajien jäljillä Hämeen Härkätiellä

Järviylängön Helmet – Liesjärven kansallispuisto Erärengin kanssa

Järviylängön Helmet – Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini

Järviylängön Helmet – Portaan Nahkurinverstas

Järviylängön Helmet – Urpolan Kartano & Viikinkisauna

Järviylängön Helmet – Paijan Maatilamajoitus

Järviylängön Helmet – Torronsuon kansallispuisto Wilderness Tales -eräoppaan kanssa

Järviylängön alue ja sen helmet